18.02.2016

Guide till rätt väggfärg

Guide till rätt väggfärg

EXPERTEN TIPSAR: SÅ VÄLJER DU RÄTT KULÖR PÅ VÄGGEN!

Kulörval kan bjuda på en hel del huvudbry för de flesta. Många av oss har säkert upplevt att kulören inte blev riktigt så som vi hade tänkt oss den. Men motsatsen – när vi planerar och funderar och resultatet blir toppen – då är det verkligen roligt! I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av några av mina bästa tips för att lyckas med kulörvalet. Och hemligheten? Jo, den ligger i att inte missa de små detaljerna … En genomtänkt plan kan spara dig både tid, pengar och överraskningar.

Bild ovan: vit vägg i LADY Pure Color 1624 Lätthet, grå vägg i LADY Pure Color 1434 Elegant. Soffa från B&B Italia/Asplund. Stol från Lotta Agaton. Bord från Asplund.

#1 Ha respekt för vita toner

Vitt är inte bara vitt – så enkelt kan det faktiskt beskrivas. Men samtidigt otroligt besvärligt. Vi har gulaktiga vittoner, gråaktiga vittoner, röda och gröna – helt enkelt ett helt hav av olika vita nyanser. Och eftersom de allra flesta av oss har vita snickeridetaljer som ska fungera ihop med väggen, är detta en fråga som angår oss alla. Vi pratar alltså om detaljer som vita lister, fönster, dörrar, foder och även tak. Dessa vita ytor har nämligen förmågan att helt förstöra den väggkulör vi valt. Det är en myt att alla färger passar till Eggvit och Bomull.

Läs mer om Eggvit och Bomull här

jotun-lady_1001_egghvit

När man ska inreda med vita toner är det många saker man bör tänka på för att få ett lyckat slutresultat – och för att minimera risken för otrevliga överraskningar på vägen. Det är nämligen så att vita och ljusa toner är de mest skiftande (ostabila) kulörerna vi har. Små nyansskillnader får stora konsekvenser på en stor vägg. Dessutom är det så att när du kombinerar flera vita nyanser så framhävs undertonerna och blir mer påtagliga. Plötsligt ser du att den vita du trodde var rent vit, faktiskt är ganska gul i tonen, eller så blir den varma vita plötsligt rosatonad. Möjligheterna, och riskerna, är många.

Kunskap om de vita tonerna är också viktig för er som ska ha lite mer färg på väggen, till exempel beigea, gråa och greigea kulörer, just för att de kan påverka hela rummet. Vita kulörer har helt enkelt en stor makt i inredningen – vare sig vi gillar det eller ej.

#2; Ta hänsyn till vita lister, fönster, dörrar, foder och andra detaljer

Ta reda på vilka vittoner du har på detaljer som lister, fönster, dörrar och tak. Och återigen – kom ihåg att vitt inte är bara vitt. Du behöver hitta den exakta NCS-koden eller kulörnamnet. Om någon av de vita detaljerna inte ska målas om, så måste du ta hänsyn till dem när du renoverar och fräschar upp resten av rummet. Har du fabriksmålade vita detaljer är de troligtvis i kulören S0502-Y vilket motsvarar 1453 Bomull. Någon gång kan det vara 0502-Y vilket motsvarar 1001 Eggvit. Vissa gånger, särskilt om detaljerna är ganska nya eller specialbeställda, kan de även vara i S0500-N dom motsvarar 9918 Klassisk Vit. Den sistnämnda ska inte blandas ihop med ”standardvit” vilket snarare brukar syfta på 1453 Bomull. Klassisk Vit och Bomull är två väldigt olika vittoner!

9918 Klassisk Vit är kritvit. 1453 Bomull och 1001 Eggvit är svagt gulaktiga vittoner. De är dock INTE samma kulör även om NCS-koden vid första ögonkastet kan tyckas vara densamma. NCS-koder med och utan ”S” skiljer sig åt. 1453 Bomull upplevs gulare än 1001 Eggvit.

Fönster i metall har ofta en vit kulör som heter RAL 9010, även det en lite gulaktig vit ton som påminner om Bomull. Andra har RAL 9016 eller 9003 som ligger mer åt 9918 Klassisk Vit. Många metallfönster är också mörkare grå. Kolla upp detta med leverantörer, snickare eller helt enkelt genom att lägga kulörprover intill för att se vilken som ligger närmast. Var noggrann … :-) Detta är en bra start för att få den perfekta harmonin mellan kulörerna i rummet.

Här hittar du en beskrivning av alla kulörerna i den nyaste LADY-färgkartan med tips om vilka vita toner som passar bäst till dem: blått temagrönt temavitt tema.

jotun-lady-chi-supreme-finish

Detaljer som fönster, dörrar och foder kan du måla i önskad kulör med LADY Supreme Finish – en snickerifärg som finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Tänk på detta:

Om du har fabriksmålade detaljer som fönster och dörrar i kulören 1453 Bomull och målar väggen i en helt vit ton, t.ex. 9918 Klassisk Vit, 7236 Chi eller 1624 Lätthet, så kommer detaljerna att se smutsiga och gula ut mot väggen. Detta är ingen rolig överraskning men tyvärr något som många råkar ut för.

Om du vill ha det så vitt som möjligt är det detaljerna som sätter standarden. Det blir mer harmoniskt och enhetligt om du väljer en och samma vita ton på allt som ska vara vitt. Ska du måla alla vita detaljer kan du självklart välja fritt vilken vit du vill ha, men tänk igenom vilka konsekvenser det får i rummet, och även i angränsande rum. Många har satt igång och målat en dörr utan att tänka på att dörren också går ut i ett annat rum – den välbekanta så kallade dominoeffekten. :-)

Har du lister och andra detaljer i Bomull, så väljer du alltså Bomull även på väggarna om tanken är att det ska upplevas så vitt som möjligt. Helheten kommer att upplevas vitare än en kritvit vägg mot de gulare snickeridetaljerna. Ett tips är att skapa läckra kontraster genom att välja matta väggar (LADY Pure Color, LADY Balance, eller till panelväggar – LADY Supreme Finish matt) mot blankare detaljer i LADY Supreme Finish silkematt, halvblank eller superblank. Kom ihåg att det också finns andra vita nyanser med en svag brytning som ger en diskret skillnad mellan vägg och snickerier, men ändå ger det ljusa intrycket. Glöm heller inte att det faktiskt går att välja andra kulörer än vitt på detaljerna. Mörkare kulörer på snickerierna kan skapa otroligt eleganta övergångar!

jotun_lady_4477_deco-blue

Här skapar vackra blåmålade detaljer den perfekta elegansen i rummet. Vägg bakom soffan: LADY Pure Color supermatt 4477 Deco Blue. Vägg med dörr: LADY Pure Color supermatt 4618 Kvällshimmel. Foder/dörr: LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kvällshimmel. Soffa och pall från Vitra. Bord från A Huseby.

#3 När kulörer ändrar sig på väggen!

Vissa kulörer ändrar uttryck på väggen när de sätts samman med detaljer i ”fel” vit ton. Alla ser inte detta som ett problem, men för många blir det en otrevlig överraskning när väggens kulör plötsligt upplevs helt annorlunda. Gulvita toner som Eggvit och Bomull, som många har på detaljerna, kan alltså på egen hand förändra hur du uppfattar kulören på en hel vägg. Den här häftiga processen sker faktiskt inne i våra ögon, men den är på riktigt och för dem av oss som har ett bra färgseende kommer kulören alltså att upplevas som ”fel”.

Exempel:
Populära greige kulörer som t.ex. 1622 Reflektion, 10341 Kalk, 552 Tudor, 2205 Skagen och 10182 Vit Linneväv, samt de grå 9904 Ljusgrå, 9915 Morgondis och 9911 Neutral för att nämna några, är alla kulörer som kommer att ändra uttryck när de sätts samman med Eggvit eller Bomull. De greigea tonerna får ett rosa skimmer, medan de neutrala grå kommer att slå mer åt det blålila hållet. Några av er har inga problem med detta, andra upplever det som enormt frustrerande.

Här på LADY-bloggen kan du hitta många goda råd om snygga kombinationer. Jag rekommenderar er att läsa några av våra tidigare inlägg om kulörer för att få mer koll på varje specifik kulör.

Läs mer om greigea toner här
Läs mer om gråa toner här
Läs mer om beigea toner här

lady-pure-color-10341-kalk

Greige toner som 10341 Kalk bör kombineras med rena vita toner som 9918 Klassisk Vit – alltså inte Bomull eller Eggvit som är gulaktiga i tonen, eftersom de kommer ge kulören Kalk en svagt rosa ton. Soffa från Tannum möbler. Bord och stol från Vitra.

Nu när blåa toner är så i ropet vill vi också passa på att nämna att rödaktig blåtoner som 4062 Klassisk Blå, 4652 Varm Blå, 4594 Blå Harmoni och 4143 Anemon, samt kallare blåtoner som 4627 Regnsky, 4468 Aladdin m.fl. också är besvärliga att sätta ihop med Eggvit och Bomull. Varma, rödaktiga blåtoner slår åt lila, medan de kallare får Eggvit och Bomull att se extra gula ut. Mintiga kulörer har också varit väldigt populära de senaste åren, men även vissa av dessa ändrar lite karaktär intill Eggvit och Bomull. Det gråtonade i den mintiga kulören blir mer framträdande medan de vita upplevs ännu gulare. Läs gärna mer om detta på länken nedan:

Läs om blåtoner här 

7163-minty-breeze-jotun-lady-veggfarge

Minttonen 7163 Minty Breeze är en kulör som kan upplevas gråaktig i kombination med Eggvit och Bomull. Den tappar alltså lite av sin gröna ton, samtidigt som de vita kulörerna ser extra gula ut. Här använder vi oss av den kritvita LADY Supreme Finish 7236 Chi istället. Lema Wing Lounge Chair. Lampa från Petite Friture. Matta från Asplund.

#4 Ta hänsyn till färger/material på kök och annan inredning

Med ovanstående punkt i färskt minne är det så klart också viktigt att ta reda på vilken kulör du har på köksluckor och annan fast inredning som trappa, garderober och liknande. Det som i köksbranschen kallas ”vit” kan i verkligheten vara ett hav av olika vita nyanser. Detsamma gäller för gråtoner – grått är inte bara grått! Vissa grå är neutrala, andra är kalla eller mer blågrå, några är mer bruna och varma. Be om NCS-koder så har du tillgång till facit när du ska välja matchande kulörer till köksväggarna! Fråga alltid INNAN du beställer ditt kök. Det kök du ser i en utställning kommer att upplevas annorlunda hemma hos dig. I ett rum som köket är det också viktigt att tänka på att ytor som bänkskivor kan påverka kulörerna.

Tänk på detta:

Om du tror att du har helt vita köksskåp och målar väggarna i ditt kök i 9918 Klassisk Vit eller 7236 Chi, och det sedan visar sig att du har ett kök i S1002-Y dvs 1024 Tidlös (en vanlig ”vit” hos många köksleverantörer), så kommer köksskåpen plötsligt att se smutsiga ut mot den helt vita väggen. Detsamma gäller för alla gulvita toner som Bomull och Eggvit, som också kommer att upplevas mer gula. Ett varmgult kök i ek, furu eller liknande träslag, kan också ändra upplevelsen av din väggfulör. Ett gyllene träslag mot en vägg i en greige kulör lockar t.ex. fram en rosa ton i väggen, precis som en gulvit ton också gör med en greige ton.

Tips:
Tänk på helheten. Vilken väggkulör fungerar både till snickeridetaljer (lister, fönster och dörrar), och till köksinredningen. Tänk på vilka andra kulörer som finns i köket och som också påverkar väggen, så att du får toner som harmonierar med varandra. Prova att tänka likadant med andra material – kommer det här träslaget att stämma med kulören på väggen? Jobba med kulörer som har något gemensamt med träslaget. Gultoner är ofta vackra ihop med gyllengula träslag, och det finns många vackra kulörer som har en gnutta gult i sig. Vi har gyllene vita, gröna, beigea, röda, gula, bruna och grå – så möjligheterna är ändå MÅNGA! :-) Det är inte lätt att dämpa den gyllene tonen i träet genom att använda en motstående kulör – alltså en kallare ton. Det som då händer är att det gula framhävs medan den kalla tonen drar sig åt det blå hållet. Ett sätt som är bättre om du vill dämpa den gyllene tonen är att använda en matchande mörkare kulör. Djupare kulörtoner fungerar fint som ”dämpare” vid många tillfällen.

lady_1024_tidlos-jotun-veggfarge

LADY Wonderwall 1024 Tidlös är en svagt gyllene gråton som är läcker till kök i både 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Avlastningsbord och papperspåse från Bolina.

#5: Golvet – en viktig yta

Kom ihåg att även golvet utgör en stor yta i rummet, och att det i allra högsta grad kan påverka hur du upplever din väggkulör. Detta gäller alla typer av golv – trägolv, klinker eller laminat. Alla har de en egen färgtemperatur som kan komma att påverka alla de andra kulörerna i rummet. Kalla, grå golvklinkers kan få en mjuk och varm gråton att se ordentligt smutsig och sliten ut i jämförelse. Varma, rödaktiga terrakottaklinkers kan få vilken sval väggfärg som helst att slå åt blålila. Därför är det viktigt att prova kulörerna i rummet, till de material som redan finns, innan du ska måla!

En gul ekparkett kan få en ljus greige ton som t.ex. 10341 Kalk att slå över i rosa och en neutral gråton, som 9904 Ljusgrå eller 9915 Morgondis, att gå i blått. Rödtonade golv som merbau och körsbär smittar ofta av sig i en rödare ton på väggen. Prova gärna att jobba MED golvet, istället för mot det. Ett gyllene golv kan bli otroligt fint om det kombineras med kulörer som går ton i ton.

Många väljer idag vita och gråpigmenterade golv med rustika och dämpade ytor. Eftersom dessa golv är mindre gula och mer diskreta fungerar de i regel väldigt fint ihop med dagens kulörbild med mycket vita, grå och greige toner.

lady-green-harmony-og-green-leaf

Gyllene gröntoner är särskilt vackra till gultonade trägolv. Här ser ni LADY Wonderwall 8252 Green Harmony och 8469 Green Leaf (väggen utanför glaspartiet).

#6: TESTA kulörerna – det är ALLTID värt besväret!

Att ta sig tid att testa kulörerna hemma, antingen genom att provmåla eller med hjälp av kulörprover på stora ark, är något vi alltid rekommenderar. Då får du en korrekt upplevelse av kulören i ditt eget hem. Det är ett faktum att ALLA färger påverkas av omgivningen, antingen av andra kulörer i interiören (snickeridetaljer, golv etc.), eller av belysning, möbler, you name it. Till och med det som finns utanför dina fönster kan påverka! Står ett stort, vackert, grönt träd utanför fönstret, kommer väggarna att få ett svagt grönaktigt skimmer när ljuset faller in. Likadant kan en knallröd byggnad på andra sidan gatan kasta ett rödaktigt ljus in i ditt rum. Detta innebär ju också att kulörer du sett hemma hos andra inte alls kommer att upplevas likadant hemma hos dig. Kulörupplevelsen skiljer dessutom beroende på hur stor yta som målas – färgerna blir klarare och renare på en större yta. Det innebär att om du tycker att en kulör är väl skarp på ett färgprov kommer den absolut att bli det när den kommer upp på väggen.

Hur testar man kulörer på ett smidigt sätt?

Om du inte vill måla direkt på väggen, kan du måla på en bit täckpapp och tejpa upp den på väggen med en ”snäll” maskeringstejp. Detta gör ju också att du lätt kan flytta runt färgprovet i rummet och få olika vinklar och ljus.

#7 Kulörupplevelsen påverkas av ljus och belysning.

Typen av belysning du väljer påverkar i STOR grad kulörerna. Du bör testa de kulörer du vill ha i en belysning som är identisk med, eller så nära du kan komma, den du ska ha i rummet för att få en korrekt kulörupplevelse. Att provmåla kulörer i ljuset från bygglampan du har framme när du renoverar är alltså inget vi rekommenderar. :-) Det har hänt mycket positivt när det gäller belysning de senaste åren, men var noga med att du vet vad du köper. Kalla LED-lampor och halogen kan helt förändra hur en kulör ser ut på väggen. Prata med fackfolk som kan belysning och kan ge dig goda tips och råd. Med andra ord, lyssna till folk som har koll på just belysning!

Dagsljus är skarpt och kallt, något som så klart också påverkar kulörerna. Alla kulörer upplevs kallare på dagen än de gör i lampljus på kvällen. Tänk också på att ljuset i hemmet skiljer sig från rum till rum. Rum mot syd och öst har ett varmare ljus än rummen på norr- och nordvästsidan som ligger i skugga större delar av dagen. Detta gör att samma kulör upplevs olika i olika delar av huset. Vill du ha ett varmare uttryck i de kallare rummen bör du med andra ord välja en varmare färgton där. Intressant att notera med detta sagt är att vi ofta har sovrummen mot den svalare sidan av huset – ändå är det de svala och friska tonerna många av oss föredrar just där.

jotun-lady-dempet-sort

Det är nog inte alla förunnat att ha en så här vacker lampa, men oavsett vad man har för ljuskälla bör man testa kulörerna i den belysning man ska ha i rummet eftersom de påverkas mycket av ljuset. Övre delen av väggen är som ni ser supermatt med LADY Pure Color 9938 Naturligt Svart, medan panelen nedanför är målad i en högre glansgrad: LADY Supreme Finish superblank. Lampan kommer från FLOS.

#8 Till dig som ska färgsätta ett helt hem eller en större interiör

Till dig som ska renovera flera rum, bygga nytt eller göra om hela huset – TÄNK HELHET! Undvik att tänka på rummen var för sig. Detsamma gäller dig som bara tänkt börja med köket … och fortsätta med vardagsrummet nästa år. Genom att fundera över kulör- och materialval och deras konsekvenser i alla rum, och inte glömma bort helheten, får du ett fint flyt genom hela husets interiör. Det ger på köpet en skön atmosfär att vistas i. Och det spelar ingen roll om du gillar mycket färg, eller hellre håller dig till det mer monokroma i vitt, beige och grått – det viktiga är att kulörerna PASSAR IHOP. Med andra ord måste du tänka på alla de saker vi nämnt här: snickeridetaljer, golv, väggar, möbler, belysning … Påverka t.ex. vilken vit du har på detaljerna i ett nybygge om det är möjligt. Jobba ALLTID med konkreta kulörkoder så att det inte blir några missförstånd.

jotun-lady-vegg-2856-warm-blush-og-vegg-bak-10580-soft-skin

Här flyter de mjuka puderrosa tonerna vackert genom rummen. Väggen i förgrunden: LADY Balance 2856 Warm Blush. Vägg i sovrum LADY Balance 10580 Soft Skin.

Låna med dig material och kulörprover:

Mitt bästa tips är att alltid låna med sig materialprover hem för att testa! Golv, kakel och klinker, tapeter, kulörprover, textilier – och samla alla kulörkoder på snickerier, trappa, kök, ytterdörr, osv. Var som en hök. :-) Fatta inga impulsbeslut i ”dåligt” ljus i butiken – då riskerar du att komma hem med klinker, golv, gardiner och soffa i färger som inte alls blev som du tänkt dig. Butiker har en HELT annan belysning än vi har i våra hem. Många butiker har dessutom knappt något dagsljus.

Tankar och idéer bör samlas på ett och samma ställe:

Gör en mapp i datorn, en bok, en anslagstavla, vad som helst, bara du har ett ställe att samla alla dina idéer på så att du kan få en överblick. Det behöver inte alls se snyggt ut, det ska bara vara ett stöd för DIG så att du vet att du är på rätt väg. Det kommer att hjälpa dig att se och hålla fast vid den ”röda tråden” som du vill ha genom rummen. Be om råd hos experter inom varje område – du kommer inte ångra goda råd och tips du får på vägen.

Sist men inte minst – kulörer är inte bara kulörer och färg är inte bara färg. Vi på Jotun jobbar dagligen med att utveckla produkter och kulörer. Jotuns kulörer ska endast blandas i Jotuns produkter. Våra unika kulörrecept är gjorda specifikt för var och en av våra produkter för att ge dig som kund den bästa kulörupplevelsen och kvaliteten. En Jotunkulör i en Jotunprodukt – då ger vi dig Jotuns Kulörtrygghet.

Lycka till!

lady_4618_kveldshimmel_

LADY Pure Color supermatt 4618 Kvällshimmel.


Jotun Nina

Jotun Nina » Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

KOMMENTARER

27.12.2016 Tom

Hej!

Tänkte måla om mitt rum samt köpa in ett mediabord samt ett skrivbord.

Rummet ifråga är litet, runt 10 kvm. Har lite speciell färg dock, de två kortsidorna är mörkt röda, och på långsidorna är det samma sak. Men där har vi skapat en kvadrat som täcker 95% av väggen med trälist, och i det området är det istället röd/flammat, ser ut som när man målar med en oblandad färg av röd i olika styrkor ungefär. Häftigt men börjar tröttna! Golvet är trägolv, ganska ljust/mellanljust trä..

Så jag vill moderna upp det lite, tänkte måla med någon vit/grå/?? väggfärg som tar fram modern feeling. Till det tänkte jag en svart/vit mediabänk där jag ska ställa TV och spelkonsoler osv. Samt ett skrivbord för hemdatorn. Även den i samma färgtema..
Ett härligt motiv på en av väggarna skulle också funka, någon klassisk/stilfull fondvägg liksom.

Vad har du för färgtips gällande vit/svart/grå/liknande till mig? Kalkfärg är häftigt, men hur funkar det om jag har en säng mot väggen och det då lär bli slitage mot den delen av väggen av en sovande person?

07.02.2017 Emelie Nilsson answers:

Hej,
Ber om ursäkt för väldigt sent svar. När det gäller LADY Minerals så kan du gärna använda den på väggen i ett sovrum eller kontor. :-) Önskar du en tuff grå ton i LADY Minerals så se på 1032 Grå Harmoni eller den lite mörkare 1462 Grå Skiffer. Den lite varmare 10679 Washed Linen, 0394 Varmgrå och 1352 Form är också fina. Blir dessa i mörkaste laget (svårt att säga när vi inte har bilder) så är 8470 Smooth White också snygg. Alla dessa gråtoner kan du kombinera med fabriksmålade dörrar, lister och fönster i 1453 Bomull S0502-Y, men de är också fina till vitare detaljer i 1624 Lätthet eller 9918 Klassisk Vit. Önskar du några vita väggar så välj samma vitton som du har på detaljer som dörrar, lister och fönster. Tillsammans med dessa gråtoner är 9938 Naturligt svart snygg, men du kan också välja 1434 Elegant. En färgdelad vägg med Naturligt Svart nederst i samma höjd som TV-bänken, sängen eller skrivbordet med en av de ljusare grå ovanför är supersnyggt. Ta en titt på detta blogginlägget så ser du hur jag menar med färgdelad vägg. :-) http://www.ladyinspirationsblogg.se/sa-far-du-en-perfekt-2-delad-vagg/ Vi önskar dig lycka till!

21.12.2016 emma

Hej
Vi bor i hyresrätt och fick önska nyans i hallen. Valde alcro Grape i tron om en gul lite mastig ton men när målaren gått var de en ljus nästan genomskinlig färg i lime/reflexgrön
mår dåligt av detta och undrar om ja me belysning kan göra de bättre och få fram den gula tonen? ser bara grön ut!eller tror du man kan få ommålat?mvh/emma

23.12.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej Emma,
Vi har dessvärre inte NCS-koden på Grape från Alcro, så den kulören känner jag inte till. Har du svalt ljus i hallen kan det mycket väl hjälpa att välja ett varmare ljus, men dessvärre är det omöjligt att säga så mycket mer när jag inte känner till kulören. Vi önskar dig lycka till och God Jul :-)

22.11.2016 Annalie Minlin

Jag ska flytta tulle minietta, där golvet är ljus lackerat trä, åt det gula hållet. Vad kan jag välja för väggfärger för att tona ner det gula? Love&Light Annalie

28.11.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej! Utan info om dina möbler och vad du gillar för färger så blir detta ett väldigt generellt svar, men håll dig undan från de ljusaste pastellerna, greige toner (varma toner med mycket rött i undertonen) och neutrala gråtoner. Bra grå basfärger till gult golv är 1024 Tidlös, 1376 Ljus Antikgrå, 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni och lite varmare gråbeige toner som 8470 Smooth White, 1376 Froströk, 0553 Ascott, 10679 Washed Linen, 0394 Varmgrå och 1352 Form. Varma beige toner som 1931 Kokos, 10678 Space, 1140 Sand och 1623 Marrakesh är också snygga. Önskar du lite mer färg måste du nästan tala om vad du gillar i kulörväg och vilka färger du har på möblerna.

De vackra matta väggarna som ger en mjukare och mer dämpad interiör får du genom att välja LADY Pure Color supermatt (glans 01/01) eller LADY Balance matt (glans 05). LADY Pure color är den mattaste, medan LADY Balance är mer luktsvag. Matta väggar ger dig en exklusiv känsla och är en diskret bakgrund för annan interiör. Önskar man en vägg som är robust, fläckavvisande och tvättbar, väljer man LADY Wonderwall silkematt (glans 10). Särskilt bra för kök och hall. Alla dessa är till slätvägg/tapet. Tak och taklister målar du med vår helt nya LADY Perfection som är en helmatt takfärg med stort kulörutval. Detaljer såsom panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksluckor och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Jotuns kulörer är utvecklade speciellt för Jotuns produkter. Alla Jotun-produkter har ett unikt kulörrecept för att den färdigblandade kulören ska vara korrekt. Jotun garanterar därför bara riktig kulöråtergivning vid användning av Jotun-produkter. Det är viktigt att kulörerna provmålas hemma hos dig med dina ljusförhållanden, golv och möbler. Vi önskar dig lycka till!

08.11.2016 Alexandra

Hej!
Vi håller på att renovera hela huset byggt 1904 och har precis valt ett kök med vita luckor och tänkte ha ljusa gråa väggar. I hallen som gränsar till köket har vi valt att tapetsera en vägg med en röd tapet med svart fågelbur, gulddetaljer och beiga blad. Jag var inne på att de andra väggarna skulle få samma röda färg för att få en riktigt varm och kärleksfull hall men vad väljer jag då för färg i vardagsrummet som hallen har dubbeldörrar mot? Vi ska även köpa nya soffor och vad ska vi välja för färg på dom för att det inte ska bli för brokigt/hela färgpaletten i huset? Vit känns inte roligt att välja för gillar värme som färg kan ge men vill inte få ett ”galet hus”?

Stort tack för dina råd i förhand!

Vänligen
Alexandra

24.11.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej Alexandra,
Utan länk med bilder av tapeten är det omöjligt att hjälpa dig på ett bra sätt, men en dämpad rödton som tar upp tonen i tapeten blir snyggt och framhäver också tapeten fint. En varm snygg rödton önskar verkligen både dig och dina gäster välkommen in. :-) Ta med tapeten till din närmaste Jotun-återförsäljare så hjälper de dig att scanna kulören. I vardagsrummet hade jag jobbat med en varm gråton som står fint till bladen i tapeten. Även här är det svårt att säga något säkert utan att ha sett den, men generellt kan jag säga att varma gråtoner som 0553 Ascott, 0394 Varmgrå och 1352 Form är fina till rött. Soffa och olika textilier har vi dessvärre inte resurser att hålla oss uppdaterade på, så det vill vi inte säga så mycket om, men en mörkare varmgrå ton är alltid snyggt, så kan du hämta in röda detaljer i kuddar och pläd. Grått och rött är vackert. :-) om 5249 Linblå eller 5030 St. Pauls Blue. Dessa är snygga tillsammans och till den varma tonen i ditt golv. :-) De vackra matta väggarna som ger en mjukare och mer dämpad interiör får du genom att välja LADY Pure Color supermatt (glans 01/01) eller LADY Balance matt (glans 05). LADY Pure color är den mattaste, medan LADY Balance är mer luktsvag. Matta väggar ger dig en exklusiv känsla och är en diskret bakgrund för annan interiör. Önskar man en vägg som är robust, fläckavvisande och tvättbar, väljer man LADY Wonderwall silkematt (glans 10). Särskilt bra för kök och hall. Alla dessa är till slätvägg/tapet. Detaljer såsom panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksluckor och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Vi önskar dig lycka till!

08.11.2016 Camilla

Hej! Jag skulle vilja få råd inför ommålning av vår tvättstuga/hall. Vi har inhandlat trendiga ”nostalgi” hatthylla och skoställ från essem design i ek/aluminium och tänker att en kall färg skulle ge ett fräscht och trendigt uttryck. Pga stort inslag av vitvaror och skåp i (gulnad?) vit kulör, måste dessa kanske tas hänsyn till. Golvklinkers i terrakotta färg är inte helt trendiga. Jag skulle kunna tänka mig nån ljus petrol nyans. Vad rekommenderar du?

24.11.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej! Terrakotta är på full fart in och supersnyggt till både varma gråtoner, blått och grönt, så vad tror du om väggar i 7163 Minty Breeze, 5249 Linblå eller 10679 Washed Linen? Minty Breeze kan upplevas mer grå än grön om dina skåp är väldigt ”gula” så här bör du testa med kulörprover. Blir Minty Breeze fel hos dig och du önskar grönt ihop med dina golv så se på gröntoner som är lite varmare. Jag tänker då speciellt på 8302 Lagerträd eller 8252 Green Harmony. Slät vägg i en hall/tvättstuga målar du med LADY Wonderwall som är extremt slitstark, mycket tvättbar och har fläckavvisande egenskaper. HAr du panelvägg är det LADY Interior Finish eller LADY Supreme Finish du ska använda. Lycka till!

26.10.2016 Milla

Hej!
Vad ska man tänka på vid val av väggfärg när köksskåp, fönster och listor har gulnat med tiden, kaklet är mörkgrått (neutralt, men skiftar lite mot blått bredvid de gulnade skåpen) och arbetsytor och golv gulaktigt ek?

08.11.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej! Önskar du grått är det viktigt att välja varma gråtoner som matchar den gulvita tonen i köksfronterna. Se till exempel på 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni, 1877 Vallmofrö och 1462 Grå Skiffer, men det är förstås också viktigt att kulören står fint mot kaklet och att kaklet inte upplevs som ännu blåare. En lösning hos dig kan vara att välja blågrå väggar. Då kommer troligen ditt kakel att upplevas som grått. De ljusaste blå är inte fina till gulvita toner, men väljer du lite mörkare ton på väggen så går det fint. Ta en titt på 5249 Linblå, 5030 St. Pauls Blue och varmare gråblå som 4618 Kvällshimmel, 4638 Dunkelgrå eller 4477 Deco Blue. Slät vägg i kök målar du med LADY Wonderwall som är extremt slitstark, mycket tvättbar och har fläckavvisande egenskaper. :-) Vi önskar dig lycka till!

18.10.2016 Anna

Hej! Vi har köpt en lägenhet som har grått parkettgolv i sovrum och hall. Jag tänkte måla en fondvägg i sovrummet och undrar vilken färg som passar bra till grått.? Tack på förhand mvh Anna

27.10.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej Anna,
Det är mycket som är vackert till grått, men svala blågrå och blågröna toner är mina favoriter till ett sovrum. Ta en titt på 5249 Linblå, 5030 St. Pauls Blue, 7163 Minty Breeze, 6325 Balans eller 5180 Oslo. Gillar du de vamare gråblå tonerna bättre så är också 4618 Kvällshimmel, 4638 Dunkelgrå och 4477 Deco Blue snygga. :-) Några av dessa kulörer (Minty Breeze, Dunkelgrå och St. Pauls Blue) kan blandas i vår kalkfärg LADY Minerals som kan ge en extra dimension till rummet. :-) Ta en titt här och se hur vackert det blir! :-)
http://www.jotun.com/se/se/b2c/products/interior/lady/lady-minerals-landingpage.aspx
Vi önskar dig lycka till!

10.10.2016 Linnea

Hej,
Jag har flyttat in i ett sekelskiftshus och har målat dörrar och golvlister i sovrummet med en linoljefärg, kulör s.3502-g

På väggarna har det varit en typ ‘nanovit’ IN-500 som blir helt bländande vit i kontrast med de målade listerna.

Jag vill fortfarande ha vita väggar men har helt gått vilse i det vita träsket.
Har du något förslag på vit nyans som inte skär sig mot linoljefärgen och som inte heller blir så bländande vitt? Ska jag gå mot grå ton tycker du? Vill ha den sköna ombonade känslan i sovrummet utan att det blir för mörkt.

Tack för hjälpen!

24.10.2016 Emelie Nilsson answers:

S3502-G är en kylig grå med undertoner i grönt. Milda grå du kan kombinera med denna är 1024 Tidlös eller 8470 Smooth White. Jag tycker också att den kyliga gråvita tonen 8394 Vit Poesi är snygg till, men det ger inte den milda och ombonade stämning du skriver att du önskar dig. :-) Ljusare väggar ton i ton med S-3502-G är också snyggt. Om du vill prova lite färg så kan du kika på 7555 Soft Mint och 7163 Minty Breeze. De är båda snygga till S3502-G och är svala vackra toner på ett sovrum. Vi önskar dig lycka till! :-)

04.10.2016 Kristin

Vill så gärna ha en färg lik Minty Breeze i tvättstugan. Inredningen går i vitt med närmaste NCS-kos S1002-y och lister och dörrar är standard S0502-y. Funkar Minty Breeze då eller bör vi välja nån annan kulör för att få fram grönheten?

17.10.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej! :-) 7163 Minty Breeze är allra finast tillsammans med helt vita detaljer i 9918 Klassisk Vit, men det är ljusförhållandena hemma hos dig som avgör. Det kan gå fint även med 1453 Bomull, så hämta uppstrykningsprover i din butik eller provmåla och se vad du tycker hemma hos dig. Känner du att Minty Breeze blir mer grå än grön och att Bomull blir lite gul så kan du se på 7555 Soft Mint som har mindre svarthet och är friskare tillsammans med 1453 Bomull. ;-) Blir bägge fel hos dig med dina ljusförhållanden så se på lite varmare gröna toner som den nya 8478 Pale Green och 8302 Lagerträd. :-) Slät vägg i tvättstugan målar du med LADY Wonderwall som är extremt slitstark, mycket tvättbar och har fläckavvisande egenskaper.

Jotuns kulörer är utvecklade speciellt för Jotuns produkter. Alla Jotun-produkter har ett unikt kulörrecept för att den färdigblandade kulören ska vara korrekt. Jotun garanterar därför bara riktig kulöråtergivning vid användning av Jotun-produkter. Det är viktigt att kulörerna provmålas hemma hos dig med dina ljusförhållanden, golv och möbler. Golv är en stor yta som spelar en viktig roll för hur kulörerna upplevs.

Vi önskar dig lycka till!

17.09.2016 Pia

Söker en vit färg som passar till teak. Skulle säga teaken drar mot det röda hållet, vad rekommenderar du?

04.10.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej! 1376 Froströk är en ljust kulör ur den nya LADY-färgkartan med ett stänk rött i sig. Den skulle säkert vara snygg till teak. Som alltid rekommenderar vi att du först provmålar för att se hur kulören fungerar i din miljö. Hälsningar, Emelie

18.08.2016 Milla

Hej!
Köksväggarna ska målas om, men vet inte hur jag ska tänka med valet av färg. Köksskåp, fönster och listor har gulnat med tiden, kaklet är mörkgrått (neutralt skulle jag säga, men skiftar lite mot blått bredvid de gulnade skåpen). Arbetsytor och golv gulaktigt ek. Vilka väggfärger ska man absolut inte välja?

Tack för fin guide! :) // Milla

28.10.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej Milla och ursäkta oss att vi inte har svarat tidigare. Ljusa pasteller, greige toner och de neutrala grå där ncs-koden slutar på xxxx-N är inte de bästa tillsammans med gulnade vita detaljer, men varför inte måla köksfronten också när du ändå är igång – det är mindre jobb än du tror. :-) Med grått kakel och gulnade vita detaljer skulle jag tagit en titt på gråtoner som 1032 Grå Harmoni eller 1877 Vallmofrö. En gråblå ton som 4618 Kvällshimmel eller 5030 St. Pauls Blue är också snyggt, eller gröntoner som 8302 Lagerträd, 8469 Green Leaf eller 8252 Green Harmony. Detta är kulörer jag tycker att du kan kika på som jag tror blir snygga till ditt kök. :-)

24.07.2016 Malin

Hej! Vi har flyttat in i en lägenhet med en mörk, rödaktig merbauparkett och mörka väggar. Vi vill få rummet lite ljusare och tänkte måla om väggarna. Vi vill helst inte ha vita väggar- har du förslag på annan färg som kan passa? Rummet har också en liten vägg med tegel.

Tack på förhand, Malin

28.10.2016 Emelie Nilsson answers:

Hej Malin. Vi ber om ursäkt för att du inte har fått svar på din fråga tidigare. Om alla detaljer som dörrar, lister och fönster ska målas i 9918 Klassisk vit så är 1928 Sommarsnö och 0552 Tudor jättesnygga till dina golv. Har du detaljer i 1453 Bomull S0502-Y så titta istället på 1376 Froströk, 8470 Smooth White, 0553 Ascott och 10679 Washed Linen. :-) Ljusa toner påverkas lätt av omgivningen så jag råder dig till att testa de du tycker bäst om i både dagsljus och kvällsljus/lampljus och kom ihåg att färger på möbler också påverkar. Lycka till!

08.07.2016 Sara

Hej,

Vi undrar vad ”soft skin” och ”bliss” har för ncs kod?

Vi är nämligen ute efter en rosa färg som är mer åt de neutrala hållet (kanske till och mer lite nude). Finns det någon annan kulör ur ert sortiment ni skulle rekommendera? Det som är omkring har färgen 0502-y (utan S).

Tack!

Med vänlig hälsning
Sara

08.07.2016 Jotun SE answers:

Hej Sara,
LADY 10580 Soft Skin har NCS 2306-Y47R och LADY 2374 Bliss har NCS S0510-Y80R. Har ni kikat på paletten Everyday Beauty, där finns både 10580 Soft Skin och 2024 Senses, som passar till 0502-Y (LADY 1001 Eggvit), och där du kan hitta fler inspirerande bilder.

Provmåla gärna först, det är alltid bäst när man är lite fundersam på vad som passar bäst :-)

bästa hälsningar
Anna

04.07.2016 Frida

Hej!
Vi ska flytta in i ett hus och måla två sovrum. Det ena vill vi ha i en ljus grön ton. Testade att måla med s 3005-g20y, s 2010-g10y och s 2010-g30y men alla tre färgerna var alldeles för mörka! Rummet är ca 12 m2 med fönster i söderläge (men uterum utanför). Lister och dörr är målat i s 0500-n.
Det andra rummet är ett blivande barnrum som ska målas i en ljus grå ton och inredas med pastellfärger, vita möbler etc. Rummet är även det 12 m2 men fönster i västläge. Även här dörr och lister i s 0500-n. Vi testade att måla med s 1502-y50r som blev alldeles för mörk och s 1502-y som blev för mörk och gul.
Tips på grön och grå färg till rummen? Tack på förhand!
Hälsningar Frida

07.07.2016 Jotun SE answers:

Hej!
Har ni kikat på LADY 7555 Soft Mint eller 7163 Minty Breeze? Det är två väldigt fina grågröna som passar perfekt till S0500-N. Titta i de här inläggen för smakprov: Barnrum med favoritfärgen och Så använder du årets kulörer

För barnrummet kanske ni ska fundera på en renare grå som t ex LADY 9915 Morgondis? Den har NCS S1500-N. Annars är LADY 8394 Vit Poesi väldigt behaglig. Prova gärna med dessa, hoppas att det blir bra :-)

Glad sommar
Anna

29.04.2016 Patrik

Hej! Vad har er färg Lady Pure Color 4618 Kvällshimmel supermatt för ncs-kod?

06.05.2016 Jotun SE answers:

Hej Patrick,
LADY 4618 Kvällshimmel har NCS S5010-R90B

bästa hälsningar
Anna

21.04.2016 Caroline

Totalrenovering av ett 20-talshus, nu äntligen dags för färgsättning. Eggvit/bomull som vitt. Lister, bröstpaneler å dörrar kommer va vita (kanske inte i alla rum?) Furugolv. Vill hitta helhet mellan olika rum, gärna i dämpade pasteller och naturfärger.
Tips på färger som funkar med eggvit/bomull (och med varandra)?

06.05.2016 Jotun SE answers:

Hej Caroline,
Vi jobbar ju med paletter där våra experter gör färdiga kombinationsförslag. När jag läser din beskrivning så tänker jag att du kan kika på paletten Reflections of Light och även Reflections of Earth där du hittar vackra, varma kulörer som fungerar fint tillsammans.
Här kommer också en länk till vår färgkarta, som är uppbyggd så att du kan hitta matchande kulörer i rak horisontell och vertikal riktning. Scrolla ner och titta i färgkartan ”Våra vackraste kulörer”. På sidan 3 hittar du några fina pastellnyanser såsom 6315 Jade och 5028 Stratus i grönt, eller 4017 Pilasterbrå eller varför inte 2202 Sockertopp och 2104 Teblomma.
Där hoppas jag du hittar mer inspiration!

Ha en fin helg,
Anna

21.04.2016 Julia

Hej! Jag har en fråga om färgval på väggarna för samtliga rum men framför allt köket. Vi ska precis sätta in ett nytt kök med luckor i NCS S 0300-N och vitt glansigt kakel. Nu har vi köpt dörrar och socklar i NCS S0502-Y och jag undrar hur det här ska gå ihop! Kan vi ha en gräddvit ton på väggarna så att det går ihop med dörrar och socklar, trots att köket är vitare eller bör vi välja en annan färg på väggarna i just köket? Golvet i lägenheten är ask och bänkskivan mörk grå.

06.05.2016 Jotun SE answers:

Hej Julia!
Det är inte lätt att kombinera neutral grå och en gulton, samtidigt som du har rent vitt på kaklet. Det vita kaklet kommer göra att väggen upplevs som gulare. Hade du haft 9918 Klassisk Vit på dörrar och foder så hade du kunnat ha samma på väggen och då fått en sval, krispig känsla där de gråa köksluckorna hade varit en vacker accent. Jag förstår att det inte känns lockande alls, men överväg att måla om dörrar och foder till 9918 Klassisk vit.
Om det inte känns som ett alternativ, så börja med att provmåla med olika brutna vita på väggen så att du ser hur det blir när det kombineras. Förbered dig på att du kan behöva göra om provmålningsproceduren.
Du kan prova med LADY 1928 Sommarsnö, som har inslag av både gult och rött. Den kan beskrivas som lite lätt varmgrå i sin brytning.
Ett annat alternativ är LADY 8394 Vit Poesi, som har ett grönt inslag istället för rött, men fortfarande med lite gult. Den är också lite gråaktig vit med varm ton.

Varmt lycka till!
Anna

20.03.2016 Barbro

Hej,
Vi ska måla vardagsrummet med grå färg kod NCS S 2002-Y. Passar Jotun färg 1001 Eggvit till lister, foder och fönster? Eller vilken vit färg rekommenderar ni?

05.04.2016 Jotun SE answers:

Hej Barbro,
Till S2002-Y så fungerar Eggvit eftersom de går i samma färgskala. Eggvit har NCS S0502-Y.
Du kan också överväga en neutral vit, 9918 Klassisk Vit med NCS S0500-N, som är svalare, mer kontrasterande, och som är lätt att kombinera med många kulörer om du vill måla om i framtiden. Dessa två är de vanligast förekommande vita på lister, foder och fönster. Prova på en liten bit list och se vad som känns bäst.

vänliga hälsningar
Anna

15.03.2016 Peter

Hej! Om man har ett kök med NCS S1002-Y på luckorna. Vilken färg rekommenderar ni till väggarna då? Är det bäst att välja samma nyans? Hur går det ihop med vitt kakel? Tack på förhand!

05.04.2016 Jotun SE answers:

Hej Peter,
Kulören du har på köket motsvarar vår kulör LADY 1024 Tidlös. Den har lite svärta och lite gult i, så mot ett helvitt kakel ser den lite gråbeige (greige) ut. Har ni redan kakel uppsatt?

Jag funderar på vilken stil ni har i övrigt, och vilken utseende ni vill uppnå i köket? Prova att bildgoogla på ”greige kök”. Då får du upp en del bilder och får en känsla för hur det ser ut med t ex helvita väggar och kakel och greige köksluckor. Det framhäver luckorna. Målar du väggarna med 1024 Tidlös så framhäver du det vita kaklet mer. Vill man så kan man använda en mörkare kulör på väggen, t ex 1032 Grå Harmoni, då får man ett mer ombonat uttryck.
Gör så att du provmålar och ser vad som känns bäst. Då blir det oftast lättare att välja.

Lycka till!
Anna

15.03.2016 Lisa

Hej! Jag vill måla en vägg i vardagsrummet grå, gärna åt det mörkare hållet, men behöver hjälp med att välja nyans. Rummet är avlångt men delas av en glasvägg med svarta rutor. Golvet är oljad ekparkett. Övriga väggar och lister är nyss målade med NCS-0500-N på väggar (GL7) och 0300-N i taket (GL3). Vi har vit soffa, och en stor matta med blå toner och inslag av lila. Kan man skicka bild? Funderar även på lämplig grå ton i två sovrum dock på alla väggar så där kanske en ljusare grå men som passar till den mörkare i vardagsrummet. Kan vallmofrö passa i sovrummen och elegant i vardagsrummet? Tacksam för svar :)

05.04.2016 Jotun SE answers:

Hej Lisa,
Du har en bra bas med neutrala vita toner, och om du vill ha en mörkare grå så fungerar både Vallmofrö och Elegant utmärkt såsom du själv föreslår. Jag tror det blir mycket snyggt. De har samma varma ton, och skapar en naturlig koppling i kulör mellan rummen. Det du får fundera på är om mattan går i ton med den varmgrå mörka väggen. Det enklaste är att ta hem kulörchips och jämföra. Vi rekommenderar alltid att provmåla för säkerhets skull. Jag tror du skulle gilla en helmatt vägg med LADY Pure Color.
Om du skulle omvärdera och vilja ha en neutral/sval ton istället för varmgrå, så kan du överväga 9937 Aska (NCS S7500-N) eller 9913 Lammull (NCS S6000-N) och den lite ljusare 9924 Larvikitt NCS S4500-N. Aska motsvarar Elegant, fast utan den varma tonen, och Larvikitt motsvarar Vallmofrö på samma sätt.

Lycka till med målningen,
Anna

14.03.2016 Sara

Hej! Vi funderar på att måla våra väggar i vardagsrummet. Vi har öppen planlösning möt kök som går i grått och svart. Dessutom har vi gråmelerat klinkersgolv. Hur väljer jag rätt färg på väggarna? Nu är det vita väggar och vita lister, vilket vi tycker är lite tråkigt och inte så varmt. Vi funderar åt det ljusgråa hållet, men hur ska vi tänka för att det inte ska skära sig? Tack på förhand!

17.03.2016 Jotun SE answers:

Hej Sara,
Det låter som att ni har en bra neutral bas med grått och svart. Det första ni ska kolla är vilken kulör det vita har – är det S0502-Y som är vanlig på förmålade lister, så tycker jag att det är det ni ska förhålla er till (om ni inte vill överväga att måla om lister också). Det påverkar givetvis helhetsintrycket med samspelet med golvet, men eftersom det är ett annant material så tror jag det är mer förlåtande. Och är det melerat kan det också underlätta.

Prova med att ge rummet lite mer kulör. Och gärna med en supermatt väggfärg som LADY Pure Color, det ger en fin harmoni. Den är slitstark också.
Om den vita kulören är varm (t ex S0502-Y) så kan ni prova med en varm grå som t ex LADY 1269 Gryning eller 1032 Grå Harmoni.
om den är kall/neutral (t ex S0500-N) så kan ni prova med en neutral grå som t ex den ljusa LADY 9915 Morgondis, eller kanske 9911 Neutral

En annan ljusgrå som är lite av ett mellanting mellan kall och varm är annars LADY 8394 Vit Poesi, som har lite grönt i utan att bli för varm.

Gå in på den här länken:
Scrolla ner till ”Våra vackraste kulörer” och ta en förhandstitt på kulörerna ovan. Det viktiga är att ni provmålar, för det går inte att veta helt säkert innan man ser kulören på plats.

Lycka till med ert val!
Anna

relaterade inlägg