Konsten att göra färg Få tips om hur du väljer rätt färg

Konsten att göra färg

Så väljer du rätt färg

Så väljer du rätt färg

Konsten att göra färger

Att göra målarfärg är en minutiös process. Det kräver de bästa ingredienserna, kombinerat med de mest avancerade blandningsteknikerna och en synnerligen god känsla för estetik. Det ska andas kvalitet alltigenom! Se vår kulörchef ge sina tips till ett gott färgval längre ner.

När färgen blir till

På Jotun vet vi vad färger betyder för vår omgivning och det är denna kunskap vi använder när vi ska skapa nya färger. Många års erfarenhet i färgvärlden har gett oss viktig kunskap om färgernas, alltså själva kulörernas, roll i en vacker interiör och hur dessa rent tekniskt kan återskapas i färgprodukten.

Så får du den perfekta färgen

Vägg målad med LADY 10964 Smoked Oak

Har du sett den nya LADY-färgkartan? Nu har vi gjort det ännu enklare att välja matchande färger. Se hur du skapar din egen färgpalett här.

konsten att göra färg, LADY 8281 Pale Linden

Du kanske undrar hur färgerna blir till? Som t ex den vackra LADY 8281 Pale Linden.

Att utveckla de rätta färgnyanserna är en utmaning i sig – det är en kombination av det estetiska och det tekniska som avgör om vi lyckas. Alla färger måste göra sig fint på stora väggytor och framstå helt lika under alla ljusförhållanden. Dessutom ska du känna dig trygg i att färgen du ser på färgprovet är helt lik den som är i färgburken. Läs mer om Jotun Kulörtrygghet här

Så får hittar du rätt färg Vår Skandinaviska Kulörchef Nina Klæboe Mørkve (t.h.) stämmer av färgerna tillsammans med Kristin Andersen, Senioringenjör från Pigmentlaboratoriet.

Nya kalkfärger från LADY

För att uppnå detta, utan att ge avkall på täckförmåga och slitstyrka, är alla våra färger föremål för krävande tester. Våra produkter och färger lämnar inte Jotuns Färgstudio eller våra laboratorier innan vi är överbevisade om att högsta kvalitet är uppnådd – både när det gäller egenskaper och färgåtergivning.

Färgprover i butik

I Jotun Färgcenter Inne hittar du ett stort urval av större färgprover. Flera av färgerna finns också i A3-format, något som gör ditt färgval ännu enklare. Jotun färgcenter Inne har också uppmålade prover i olika glansgrader, så att du kan jämföra olika finish. Se här för att hitta din närmaste återförsäljare

Jotun Färgcenter Inne, ett bra verktyg för färgval

Tips vid färgval

Tänk på vilka andra färger din nya, utvalda färg ska passa ihop med; detaljfärg på lister, fönster, dörrar etc. Vitt är inte vitt. Färdigmålade vita detaljer är inte kritvita. De kan vara gulaktigt vita, som 1453 Bomull, och dessa fungerar inte nödvändigtvis ihop med alla färger.

Vilka andra färger i angränsande rum ska den fungera ihop med? Passar färgen till möbler, köksskåp, golv etc? Tänk på helheten. På baksidan av alla färgprover hittar du rekommenderade färgkombinationer från våra färgdesigner.

Jotun Färgprov

Köp en burk eller två med Jotun Färgprover och testa färgen hemma.

Testa färgen! Provmåla eller hämta stora färgprover i butiker som har Jotuns färgcenter. Hitta en butik nära dig här

Innan du väljer; betrakta färger i dagsljus och i lampljus på kvällen. Färger påverkas enormt av ljus. Både tillgång på dagsljus, samt typ av belysning man väljer. LED, halogen, färgat glas, spots och lampskärmar etc. En färg du har sett hos grannen behöver inte bli lika fin hos dig då all omgivning påverkar.

Mörka färger på väggar bör målas matta – det gör en ovärderlig skillnad. En mörk, blank väggyta känns fort oäkta och plastaktig. Låt färgerna få vara matta, eleganta och diskreta. Detta uttryck får du om du målar med LADY Balance eller den nya och ännu mattare LADY Pure Color. Alla färger blir vackrare i matt färg. De blir ljusare, mindre stökiga, upplevs mer exklusiva och mer kalkaktiga.

Lycka till med färgvalet!

Tanja
Tanja

Tanja – Digital inspiratör Jotun

Tanja ger LADY en helhetlig närvaro på webben, och ser till att trender, tips och aktuella nyheter hittar vägen från vår interiöravdelning och ut till er som följer oss i den digitala sfären. Hittar hon något som kan vara till inspiration eller nytta är det er hon först delar sina tips med.

Tuffa materialval i trä

Två av Nordens mest kända inredningsarkitekter med koll på trender är Jannicke Kråkvik och Alessandro D’Orazio. De har stått för stylingen av…

Har du sett våra 5 helt nya lasyrfärger?

Nya lasyrfärger Det är inte så ofta det kommer nya Interiörlasyrer. Orsaken till det är att när vi ska färgsätta…

Nya, breda lister gav rummet ett vackert lyft

När man ser före- och efterbilder från ett renoveringsprojekt förväntar man sig att före-bilderna ska se helt förfärliga ut. –…

Andrummet

Hege Barnholt och Bjørn Johan Stenersen som bland annat står bakom bloggen nyanser.no har delat med sig av bilder från sin vackra…

Skandinavisk stil i badrummet

Detta badrum ger garanterat en frisk och bra start på dagen! Vackert kakel från Modena i kombination med ett friskt,…

Årets viktigaste inredningstrender

Ett badrum som ett äventyr; från säsongens inspirerande tendensutställning på Oslo Design Fair. Färg på väggen: LADY Aqua Våtrumsfärg 6352 Evening…

Go to top