Perfekt palett hos Lene Orvik

Perfekt palett hos Lene Orvik

Det är något speciellt med aktningsvärda gamla lägenheter. Atmosfären, historien och detaljerna. Takhöjden och de säregna utsmyckningarna. Ljuset genom de stora fönstren, den tidlösa prägeln – ofta i kontrast till det pulserande stadslivet på utsidan.

Perfekt palett hos Lene Orvik

Det var nog den charmen som bloggaren Lene Orvik föll för när hon köpte lägenheten i Oslo för en tid sedan. Lene själv är en tjej med sinne för mode, detaljer och inredning och såg snabbt att lägenheten kunde bli ett drömhem. Här kunde hon skapa sig ett hem där hon kunde kombinera vackra gamla detaljer med modern design. Lene tog kontakt med Jotun/LADY för att se om det var ett projekt vi kunde göra tillsammans. Och med denna fina utgångspunkt sa vi naturligtvis ja och påbörjade arbetet med att titta på färger, material och ytor.

Perfekt palett hos Lene Orvik

Ett tak att beundra… se så vackert! Tak: LADY Perfection tak 9918 Klassisk Vit. Väggar: LADY Pure Color 7163 Minty Breeze. Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit.

Taket målar du med LADY Perfection Takfärg för ett fläckfritt och jämnt resultat. LADY har täckgaranti på två strykningar. Kom ihåg att det nu också går att få takfärg i många olika kulörer. Golv från Skogr. Bord tillverkat av material från Dinesen. Betongbänk från Hagemobler24. Stolar från HAY.

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Säg hej till Lene Orvik som bor i lägenheten – här avbildad med den vackra färgen 7163 Minty Breeze i bakgrunden.

Planering

– Första gången jag såg bilderna på den fina lägenheten och fick höra lite om hur Lene tänker kring möbler och inredning dök det snabbt upp bilder på färger och sammansättningar i mitt huvud. Jag förhörde mig snabbt för om Lene var redo att leva med lite andra färgimpulser omkring sig än bara vitt (Lene bodde i ett vackert vitt hem innan hon flyttade) och det var hon otroligt positiv till! Hon var redo! Det var så klart inte helt förvånande eftersom Lene är en stilsäker och modemedveten fröken. :)

Med så fina detaljer som den här lägenheten har i form av rosetter, stuckatur och takhöjd så tyckte jag att vi skulle visa den all den uppmärksamhet den förtjänar. Och genom att ge väggarna starkare kulörer medan lister och tak blev kritvita skulle vi uppnå just det. Full fokus på detaljerna samtidigt som väggarna blev levande och mer färgrika att omge sig med.

Färgerna – hur tänkte vi?

Snabbt kom minttoner och blått upp på bordet – några spröda och ljusa, andra djupa och mer markanta. Lene tände på idén med en gång – här kunde vi helt klart enas om en kul färgpalett. Och eftersom hela lägenheten skulle målas kunde vi fritt välja vita toner på fönster, tak, dörrar och detaljer. Det är jätteviktigt att ta med i beräkningen när man ska planera en hel interiör. Den vita tonen på detaljerna kan antingen vara pricken över i:et eller stjälpa hela färgpaletten. Läs mer om det här.

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Lene skaffade snabbt färg- och materialprover på sofftextilier, kakel och golv, vilket gjorde mitt jobb som kulörrådgivare så mycket enklare. Hon kom körande till mötena med stora, tunga klinkers och skickade textilier med posten – en väldigt engagerad tjej att arbeta med. :) Genom att skaffa bra materialprover har du mycket bättre möjlighet att lyckas med färgsättningen. Att tänka på helheten ger utan tvivel resultat!

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Skaffa både färg- och materialprover – då ser du helheten i din färgpalett.

Efter att ha sett den gyllene skinntextilen från soffan, den läckra gråmönstrade klinkern, det vita, moderna köket och hört lite om tankarna kring bad och inredning generellt lade jag upp färgerna LADY Pure Color 7555 Soft Mint, 7163 Minty Breeze, 5180 Oslo samt LADY Minerals kalkfärg 5030 St. Pauls Blue på bordet tillsammans med den neutrala, rena vita 9918 Klassisk Vit för alla tak och vackra detaljer. Vi lade också till en grå betongfärg, LADY Minerals 1462 Grå Skiffer, som skulle pryda den öppna spisen och muren bakom den nya ugnen. Lene var jättepositiv och sa ja med en gång!

Jag ville att färgerna skulle röra sig harmoniskt från rum till rum. Man ska kunna se att färgerna är noga avstämda i förhållande till varandra och känna att blicken kan vila på harmoniska färgsammansättningar i alla riktningar. Det tycker jag i all blygsamhet att vi lyckades med. :)

Perfekt palett hos Lene Orvik

Här ser ni hur minttoner, den djupa blå och den tuffa grå tonen på den öppna spisen skapar en enhetlig interiör. Köksväggarna (mörkt blå) är målade i LADY Pure Color 5180 Oslo, vardagsrummet i LADY Pure Color 7163 Minty Breeze. Muren bakom ugnen; LADY Minerals Kalkfärg 1462 Grå Skiffer.

Vardagsrummet

Den första färgen som jag kände var helt rätt var LADY Pure Color 7163 Minty Breeze – den gör sig fint till den snygga soffan i gyllene skinn och skapar en frisk men likväl diskret stil i vardagsrummet. Lene har också ett vackert trägolv som gick bra ihop med den svala kontrasten på väggarna. Det var viktigt för mig att väggarna målades matta med LADY Pure Color supermatt, helt enkelt för att interiören förtjänar den vackraste färgen vi har. Matta färg skapar lugnare väggar och en mer exklusiv atmosfär.

I vardagsrummet kan man stå och se in i köket – då får man en fin upplevelse av färgen LADY Pure Color 7163 Minty Breeze tillsammans med den mörkare 5180 Oslo. Svalt, dämpat och vackert ligger rummen framför dig och skapar en lugn och balanserad atmosfär. Lägg märke till hur den grå kalkfärgen LADY Minerals 1462 Grå Skiffer skapar en tuff kontrast till de spröda färgerna.

Perfekt palett hos Lene Orvik

Väggar: LADY Pure Color 7163 Minty Breeze. Köksväggar: LADY Pure Color 5180 Oslo.

Alla vita detaljer har den rena vita 9918 Klassisk Vit. Minty Breeze är en mintton som trivs bäst med rena vita toner. Tillsammans med gyllene vita toner som Eggvit och Bomull kan den förstärka det gula i dem och själv bli relativt grå i tonen.
Golv från Skogr. Bord tillverkat av material från Dinesen. Betongbänk från Hagemobler24. Fåtölj från Bolia.

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Väggar i LADY Pure Color supermatt 7163 Minty Breeze. Se hur tuff den gyllene soffan är mot de mintaktiga väggarna! Taket är målat i LADY Perfection 9918 Klassisk Vit. Fönster och lister i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit. Öppen spis: LADY Minerals kalkfärg 1462 Grå Skiffer.

Perfekt kulörpalett hos Lene Orvik

Väggar i LADY Pure Color supermatt 7163 Minty Breeze. Taket är målat i LADY Perfection 9918 Klassisk Vit. Fönster och lister i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit.

Den öppna spisen blev som ny med kalkfärg!

Sedan tidigare stod det en enkel öppen spis i lägenhetens ena rum som Lene var osäker på hur hon skulle implementera i den nya interiören. Lösningen blev att ge den en riktig makeover med LADY Minerals kalkfärg så att den såg mycket modernare ut i sin grå färg med diskret betongstruktur.

Så målar du den öppna spisen med LADY Minerals.

LADY Minerals 1462 Grå Skiffer

En gammal öppen spis blev som ny med LADY Minerals 1462 Grå Skiffer. Den här färgen ger en riktig betongkänsla. LADY Minerals finns i många olika färger – hitta den färg som passar bäst hemma hos dig.

Lägenhetens hjärta – köket

Från vardagsrummet kan du se rakt in i själva hjärtat i lägenheten – det stora, fina köket. Lene ville ha ett modernt vitt kök med strama linjer samt några OTROLIGT fina detaljer i marmor.
Lene sa att hon gärna hade en mörk färg här och valet föll då enkelt på 5180 Oslo. 5180 Oslo är en grönaktig, djup blå ton. Färgen gör att marmorn och de vita detaljerna verkligen sticker ut! Titta bara på detaljerna i taket – är det inte underbart när de får skina som de gör här?

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Underbar marmor och ett stramt, modernt kök i fin harmoni med gamla, aktningsvärda detaljer.
Vägg: LADY Pure Color 5180 Oslo. Tak: LADY Perfection 9918 Klassisk Vit. Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit.
Köksinredning från Kvik, armatur från Tapwell, lampa från room21 och marmor som är specialbeställd genom Skogr AS.

Perfekt färgpalett hos Lene Orvik

Vägg: LADY Pure Color 5180 Oslo. Tak: LADY Perfection 9918 Klassisk Vit.

Perfekta färger hemma hos Lene Orvik

Vägg: LADY Pure Color 5180 Oslo. Tak: LADY Perfection 9918 Klassisk Vit. Dörr: LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit.

Vilket välkomnande!

Från köket kan man också se in i en lång korridor som leder till badrummet, gästrummet och sovrummet. Korridoren har inga egna fönster, men god tillgång till genomgående ljus från de angränsande rummen. Jag ville ändå ge korridoren en ljus ton som man upplevde som frisk och inbjudande. Väggarna målades därför i LADY Pure Color 7555 Soft Mint. Lene har inrett korridoren till ett otrolig läckert rum – själv älskar jag också hur ljuset leker sig in från angränsande rum. Ett fint välkomnande varje gång man kommer innanför dörren!

Perfekt kulörmix hos Lene Orvik

Väggar: LADY Pure Color 7555 Soft Mint. En ljus, frisk mintton.
Klinker från Ulfven. Lampor från Tom Dixon. Garderob från Garderobemannen.

Perfekta färger hos Lene Orvik

Väggar: LADY Pure Color 7555 Soft Mint. Lister och dörr: LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit. Tak: LADY Perfection 9918 Klassisk Vit.

Kalkmålade sovrumsväggar

I sovrummet ville vi bryta upp väggarna med lite struktur, och som ni ser har väggarna en betongliknande struktur målad med kalkfärgen LADY Minerals i färgen 5030 St. Pauls Blue. Färgen är dämpat gråblå med en hint av grönt i undertonen. Det är en underbar kombination med mintgröna 7163 Minty Breeze och 7555 Soft Mint som vi har sett i korridoren och vardagsrummet. Mörka färger i sovrummet är också mycket rogivande och ger därmed en god natts sömn. :)

LADY Minerals 5030 St. Pauls Blue

Väggar: LADY Minerals kalkfärg 5030 St. Pauls Blue. Tak: LADY Perfection 9918 Klassisk Vit. Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit.

Allt som allt har detta blivit en otroligt fin lägenhet med harmoniska och behagliga färger som lyfter fram läckra detaljer och inredningsartiklar.
Tusen tack för att vi fick kika in hos dig, Lene :)

Alla foton: Lene Orvik/leneorvik.no

Jotun Nina
Jotun Nina

Jotun Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

Deco Blue – en blå favorit!

Med LADY Minerals Revive i färgen 4477 Deco Blue, har rummet fått en rustik och vacker struktur i en elegant…

Harmoniska färgval – ihop med trä

Detta blogginlägg är skapat av Elisabeth Heier i samarbete med Nina K. Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun. Bilden ovan: LADY Pure…

Guide till harmoniska färgval

Det här inlägget är gjort av Elisabeth Heier i samarbete med Nina K. Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun. Färgerna på bilden ovan:…

Lugnt och behagligt i sovrummet

Sovrummet upplevs lugnt och behagligt med färgen LADY Pure Color 1140 Sand. På senaste tiden har jag haft flera projekt på…

Neutralt kök – blev rått med blått!

Köket var tidigare neutralt och omodernt. Med några lager färg i vackra blå nyanser fick köket en helt ny och…

Ta bort vävtapet på ett smart sätt

Läckra, släta väggar med mineralisk yta! Med LADY Minerals Revive är lösningen närmre än du tror! Här visad i färgen…

Go to top