BYGG ETT SMART SKRIVBORD

BYGG ETT SMART SKRIVBORD

Det är inga tvivel om att många har fastnat för det här platsbesparande, snygga skrivbordet! Vi har fått många frågor om hur man bygger det, och såklart vill vi här bjuda på några tips om hur du går till väga. Det skadar inte om du har lite snickerivana när du ger dig på det här projektet, men vi hoppas att skisserna kan hjälpa dig att komma igång!

Det här behöver du:

Material:
MDF 16 mm (se ritning längre ner)
Reglar eller konsoler för att stötta upp möbeln
Träplugg eller skruv till montering + skruv för att fästa möbeln på väggen
Trälim
Fint sandpapper

Till målningen:
JOTUN Häftgrund Universal
LADY Supreme Finish Matt, 0,75 l. (Vi har använt kulören LADY 2024 Senses inuti)
LADY Supreme Finish Matt, 0,75. (Vi har använt kulören LADY 471 Ljus Antik utanpå)
Jotun Spackel snabbspackel
Liten roller och färgtråg
Bred pensel (fördrivare) och en liten pensel
Maskeringstejp
Täckpapp

Lag-ditt-eget-skrivebord-1

Skrivbord: LADY Supreme Finish, kulör inuti: LADY 2024 Senses, utanpå: LADY 471 Ljus Antik. Stolar: LADY Supreme Finish Halvblank I kulörerna: LADY 2024 Senses och LADY 2859 Whispering Red. Väggen målad med LADY Balance, LADY 471 Ljus Antik.

Vi har använt 16 mm MDF, som kapats enligt måtten på skisserna här nedanför. Kom ihåg att du behöver två stycken av de snedkapade sidoväggarna. Om du vill ha ett hål för lampsladd eller kablar i ena hörnet är det bra att borra det innan du monterar. På skissen är ett hål med en diameter på 40 mm inritat.

Lag-ditt-eget-skrivebord-1-skisse

Ett vägghängt skrivbord kommer inte att tåla lika stor belastning som ett vanligt skrivbord med ben! Därför är det viktigt att göra en stötta under bordsskivan för att vara säker på att den inte trillar ner så fort någon lutar sig mot kanten. Vi rekommenderar att du sätter en regel diagonalt under skivan (t.ex. en 11 mm x 36 mm regel), eller använder hyllkonsoler. (Detta är inte med på ritningen ovan.) Dölj regeln genom att måla den i samma kulör som skrivbordet.

Därtill är det viktigt att du använder tillräckligt många plugg eller skruv – och att de är i rätt dimension. Det snyggaste resultatet får du med träplugg som du kan limma fast i de olika delarna. Det är väldigt viktigt att du mäter extra noga innan du förborrar hålen i de delar som sedan ska passas ihop. Alternativet är att använda skruv som är minst 3 gånger så långa som MDF-skivan är tjock, dvs. minst 36 mm i det här fallet. Använder du skruv är det snyggast att försänka skruvarna så att du kan spackla över skruvskallarna så att de inte syns när du har målat.

OBS! Om du förborrar alla skruvhål innan du monterar så minskar du risken för att skivorna ska spricka! Var noga med att skruva skruvarna rakt så att de inte sticker ut någonstans i kanterna på möbeln. Använd trälim för att fästa ihop delarna innan du skruvar. Det minskar också risken för sprickor. För att lyckas med limningen av skivorna kan du eventuellt byta ut en skruv upptill och två i botten (på varje sida) mot plugg som du kan limma fast.

Skrivbordet monteras på väggen med lämpliga skruvar för det aktuella underlaget (gips, betong, spånskiva etc.).

Lag-ditt-eget-skrivebord-2-skisse

När möbeln är monterad kan du sätta igång med det roliga målningsarbetet! Det enklaste är såklart att måla innan du monterar möbeln på väggen. Slipa av kanterna lätt och avlägsna slipdammet. Använd täckfilt eller papp för att undvika spill på golvet. Grunda hela möbeln med JOTUN Häftgrund Universal för att få bra vidhäftningen för färdigfärgen. Efterstryk med en bred pensel (fördrivare) så att du får ett jämnt och slätt underlag redan från början. Spackla sedan över de försänkta skruvskallarna och slipa lätt när spacklet har torkat. Nu återstår två strykningar med LADY Supreme Finish i de kulörer du har valt. Använd en liten, fin roller för att lägga på färgen, och efterstryk med en bred pensel (fördrivare) för att få bästa resultat. Följ de torktider som står på burken.

Förslag på kulörer:

Fargepalett-skrivebord

Här hittar du ytterligare tips om hur du målar en möbel.

Då återstår bara för oss att önska alla ”hemmasnickare” där ute lycka till!

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Så gör du ditt egna soffbord

Gör ditt alldeles egna soffbord med några enkla steg.  Busenkelt soffbord Det är inte alltid lätt att hitta det perfekta…

Julens godaste dessert

Vår favoritefterrätt i jul är en läcker cheesecake med julsmaker. Så här gör du julens godaste dessert. Recept och foto:…

Så här hanterar du verktyg och färghinkar när målerijobbet är klart

När du är klar med målerijobbet är det viktigt att du tar ansvar för verktygen och avfallet. Här får du…

Så får du det vackraste julbordet

Gör säsongens vackraste julbord med hjälp av naturens juveler. Bordet är laserat med en strykning av LADY Pure Nature Interiörlasyr…

Årets finaste adventskalender

Låt förberedelserna till årets adventskalender bli en mysig familjestund. Men, låt inte familjen få veta vad som göms i paketen…

Så målar du om dina köksluckor

Har du tröttnat på dina köksluckor? Att köpa en ny köksinredning kan vara en dyr investering och det finns enkla…