Så här hanterar du verktyg och färgburkar när målningen är klar

Så här hanterar du verktyg och färgburkar när målningen är klar

När du är klar med målningen är det viktigt att du tar ansvar för verktygen och avfallet. Här får du tips på hur du hanterar det på rätt sätt. Här målas fönsterfodret med LADY Supreme Finish 6378 Iconic, halvblank. Väggen är målad i samma kulör med LADY Pure Color

Återanvändning

Du kan givetvis återanvända målarpenslar och rollers till nästa målning. För att du ska kunna göra det krävs det att du tar vara på och rengör verktygen ordentligt efter att målningen är klar. På baksidan av färgburken och i våra tekniska datablad hittar du information om hur du ska rengöra verktygen, och hur du hanterar avfallet av färgen. 

Viktig information

Färg får INTE sköljas ner i avloppet. Färgburkar ska lämnas in hos närmaste återvinningsstation och sorteras som specialavfall. Vattenburen färg ska hanteras på samma sätt och får därför inte spolas ner i avloppet.

Följ dessa råd efter målningen

För att minimera utsläppet av färg i miljön rekommenderar vi att du följer dessa råd vid rengöring av penslar/roller efter användning:

 • Försök att minimera färgen som finns på verktygen och överför det i färghinken innan rengöringen påbörjas.
 • Använd papper eller en torr trasa, så att det är minsta möjliga överflöd av färg på penseln/rollern före rengöring. Pappret eller trasan ska kastas i restavfall.
 • Rengör ALDRIG verktygen i rinnande vatten. Använd istället en vattenbehållare med varmt vatten i ca. 40 °C.
 • Låt penseln och roller ligga i vattnet i två timmar.
 • Större rollers kan behöva mer än en tvätt.
 • Ta ut penseln och rollern från behållaren och torka av de ordentligt med papper eller en gammal torr, trasa.
 • Vatten med målarrester betraktas som kemiskt avfall från hushåll och ska lämnas in på återvinningscentral eller en kommunal avfallsanläggning.

Väggen är målad med LADY Pure Color 12075 Soothing Beige. Hyllan är målad med LADY Supreme Finish i samma kulör.

Förvaring av penslar och roller

 • När du plockar undan och ska förvara dina penslar och roller är det viktigt att de är rena, fria från färgrester och torra. 
 • Det är smart att förvara roller och penslar i en tätförsluten plastpåse. 
 • Förvara penslar liggandes, hängandes eller stående med borsten uppåt.   

Jotun Penseltvätt

Om du låter verktygen ligga i penseltvätt så kommer färgresterna att lösas upp. Penseltvätt är ett effektivt rengöringsmedel för alla typer av måleriverktyg, och som löser upp färgen så att du behöver mindre vatten.

Kom ihåg att penseltvätt med färgrester måste återvinnas på en återvinningscentral eller kommunal avfallsanläggning, då detta betraktas som kemiskt avfall.

Läs mer om Jotun Penseltvätt här

Tips på användning av färgrester

 • Har du mycket färg kvar från ditt måleriprojekt? Ta vara på färgen till ett senare tillfälle. Det kan vara bra att ha om fläckar skulle uppstå, eller en ny strykning behövs göras i förbindelse med ommöblering eller renovering.
 • Du kanske vill förnya utvalda möbler i ditt hem? Här får du inspiration på hur du kan förnya gamla möbler.
 • Ge bort färg till vänner, familj eller grannen. Kanske kan du komma med härlig inspiration som kan skapa en vacker förändring.

Detta ska du göra med emballaget – med eller utan färgrester

 • Tomma och torra färghinkar i metall ska du lämna in på återvinningsstation. 
 • Tomma och torra färghinkar i plast ska sorteras som plastavfall och lämnas in på återvinningsstation. 

Ofta blir det ett tunt och torrt lager med färg i botten av emballaget, men om du kan hålla färghinken upp och ner utan att färgen rinner ut är den tom nog.

Vissa kommuner har olika riktlinjer om hur färgrester ska hanteras, men majoriteten ser det som specialavfall. Läs mer hos din lokala återvinningscentral hur de kategoriserar avfallet.

Om du har frågor kan du kontakta våra färgexperter här.

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.