Julens godaste dessert

Vår favoritefterrätt i jul är en läcker cheesecake med julsmaker. Så här gör du julens godaste dessert. Recept och foto: Annette Nordstrøm
Favoritdessert
Visst är det härligt att dofterna av jul ger oss så starka minnen och en längtan efter familjens gemenskap? När du bakar Annettes favoritdessert, jul-cheesecake, så kommer du garanterat att känna julstämning.
– Min favoritdessert på julen är cheesecake, berättar Annette Nordstrøm. Den kan man göra på flera olika sätt, men jul-cheesecaken är min absoluta favorit. Det är den perfekta efterrätten till jul. Den kan med fördel bakas en till två dagar före servering. Praktiskt om man ska ha familjen på besök.
Testa min favorit julkaka. Du kommer att gilla den, förklarar Annette.

Annettes läckra cheesecake i en rustik och vacker miljö. Kulören på väggen är den chokladbruna tonen LADY Pure Color 10385 Belgian Brown.
Recept – jul cheesecake
Ingredienser
Botten
1 paket havrekex
1 paket pepparkakor
ca. 75 g. smör (rumstempererat)
Fyllning
1 paket gräddfil
1 paket Philadelphia ost
3 dl vispgrädde
ca. ½ dl florsocker
3 tsk gelatinpulver
½ dl krossad vitchoklad
½ dl krossade pekannötter
½ tsk kardemumma
Topping/julsirap
4 stk. stjärnanis
2 stk. små kanelstänger
8 stk. nejlikor
4 msk honung
1 dl socker
4 skivor färsk ingefära
½ l äppeljuice
Ca 2 tsk gelatinpulver
Jag älskar att servera tårtor som har en wow-effekt. Och nu till jul är det hög tid för det lilla extra!
Så gör du
Julsirap
Börja med att koka julsirapen. Denna kan du använda till mycket mer än bara denna kaka. Testa att ha den som glöggextrakt eller som en ingrediens i en juldrink. Med andra ord, gör mer julsirap än vad du kommer att behöva till denna kaka. Du behöver ca. ½ dl. till kakan.
- Häll äppeljuice i en kastrull. Lägg i alla kryddor, socker och honung.
- Koka ner vätskan tills att 2 dl. återstår.
- Koka vätskan under omrörning. Sila av kryddorna och kyl ner sirapen i rumstemperatur.
Botten
Mixa kex och pepparkakor med en mixer. Rör i rumstempererat smör och fördela det. Lägg kexblandningen i en kakform och fördela blandningen jämnt.
Fyllning
Börja med gelatinpulvret och koka upp vattnet enligt instruktionerna på paketet, men använd hälften av den rekommenderade mängden vatten. Blanda ut gelatinpulvret i det kokande vattnet. Låt blandningen svalna.
- Vispa gräddfilen, Philadelphia ost, vispgrädde och florsocker. Häll ner den nedkylda gelatinblandningen genom en tunn stråle. Blanda allt ordentligt.
- Vänd ner den krossade vita chokladen, pekannötterna och kardemumman.
- Häll fyllningen över kexbotten och kyl den i kylskåpet.
Låt kakan stå i kylskåpet i ca 4 timmar, så att den är fast när du ska lägga på toppingen.
Topping
Koka upp vatten, ca. ¼- ½ dl. Blanda ut gelatinpulvret i det kokande vattnet. Blanda ner ½ dl av den nedkylda julsirapen och vispa allt ordentligt. Det är viktigt att toppingen är rumstempererad innan du häller den på kakan. Ställ sedan tillbaka kakan i kylskåpet och låt den stå i två timmar, därefter är den redo för dekoration och servering.
Dekoration
Lägg upp kakan på ett serveringsfat och pynta den med valfri dekoration. Här har vi använt pepparkakor som är ställda på högkant, några vackra kanelstänger och pekannötter, samt riven vitchoklad och färska fikon. Vi har även lagt några grankvistar vid kanten på serveringsfatet.
Servera cheesecaken till dessert och njut av den härliga julsmaken.
Bon Appétit!
Annette

Cheesecaken är dekorerad med fikon, kanelstänger, pekannötter, riven vitchoklad och pepparkakor. Pynta gärna med några fina grankvistar runt om.