Årets 10 vackraste adventsljusstakar

Årets 10 vackraste adventsljusstakar

Vi som älskar att pyssla och göra det fint hemma går nu mot en extra mysig tid. Det närmar sig advent och vi har tagit fram 10 vackra adventsljusstakar som vi korat till årets vackraste i vår väldigt interna och informella jury. Alla är de vackra, var och en på sitt sätt. Kanske hittar du en som passar hemma hos dig.

nydalenblomster-adventsljusstake

Den första ljusstaken hittade vi på Instagramkontot @nydalenblomster. En ganska enkel adventsljusstake i mässing som de pyntat med vackra gröna blad, anis och små kottar.

Traditionen med att markera adventsdagarna med att tända ljus varje söndag, är väldigt gammal. En sägen berättar om en tysk kvinna som ville göra en kalender för sin funktionsnedsatta son som längtade så efter julen. Hon uppfann adventsljusstaken och tände ljus för att räkna ner till jul. Första söndagen i advent är också första dagen på kyrkoåret, i år den 27 november.

adventstake-andreas-engesvik-stylizimo

Detta är adventsljusstaken ”Allas” av Andreas Engesvik, och den står i köket hos Nina från Stylizimo. Väggen bakom har hon just målat med LADY Pure Color i kulören 10679 Washed Linen. Foto: Stylizimo

gloria-adventstake-muuto

I butiken Nordiskrom i Bergen har de använt LADY-färg i sina utställningar. Adventsljusstaken Gloria från Muuto och Stolt, kanna och Jørn Ørn från Ment, har fått kalkfärgen LADY Minerals i kulören LADY 5030 St. Pauls Blue som bakgrund. Foto: Nordiskrom

stelton_tangle-adventstake

Denna vackra ljusstake i borstad mässing kommer från Stelton Christmas-kollektionen. Vi tycker att Stelton i den här kollektionen fångar essensen av den klassiska julen i en ny och modern tolkning.

kubus-advenstake-sort-elisbeth-heier

Hemma hos stylisten Elisabeth Heier hittade vi den klassiska adventsljusstaken Kubus i svart. Snygg mot de vita väggarna som är målade i den rena vita kulören LADY Klassisk Vit. Foto: Elisabeth Heier

stompastaken-long-adventstake-1_1

Stumpastaken är en klassisk ljusstake formgiven av Jonas Torstensson. I år är det 25 år sedan den första Stumpastaken lanserades, och i samband med detta lanserades en ljusstake med plats för 4 ljus. Perfekt som adventsljusstake – enkel och vacker!

eirin-kristiansen-adventsstake-rosendal-copenhagen-1

Detta är Rosendahl Copenhagens vackra adventsljusstake. En elegant ljusstake som blir särskilt fin med de svarta stearinljusen från By Lassen. Bilden har vi lånat från Eirin Kristiansens blogg.

De tre sista adventsljusstakarna på denna Topp 10-lista är elektriska och passar perfekt att ha i fönstret.

luciatåg-adventsljusstake-designbelysning

Är inte detta en söt adventsljusstake? Luciatåget har designats av Sten Bengtsson (1915–1991). Han var en känd belysningsarkitekt på Ateljé Lyktan under 1950- och 60-talet, och jobbade åren efter som frilansarkitekt för flera producenter inom belysningsbranschen. Den här fina ljusstaken kan du hitta i en mängd olika butiker.

marcia-7-ljus-adventsljusstake-svart

Marcia är en klassisk, vacker adventsljusstake i svartlackerat stål. Om du vill pynta den lite extra kan du komplettera med manschetter (som på bilden). Även denna finns i ett flertal butiker.

Men den vackraste adventsljusstaken gör du kanske själv?

Om du inte vill investera i en ny kan du ju bara måla om en som du redan har precis som Ingrid gjorde med ljusstaken nedan. Hon började med ett lager JOTUN Häftgrund Universal, därefter två lager LADY Supreme Finish Matt 10012 Kopparyta. Slutligen lade hon på två strykningar med LADY Design 10510 Koppareffekt, för att få den blanka skimrande ytan.

lady-design-adventsljusstake-koppar

Eller så kan du bara måla ett fat i en fin röd kulör och sätta fyra vita blockljus på det.

LADY 2995 Dusty Red

LADY 2995 Dusty Red är en vacker röd kulör om du vill ha en lite mer sofistikerad och dämpad röd ton. Den är vacker till mässing och guld, och fin året om. Träfatet målar du med LADY Supreme Finish. Så håller det sig fint länge. :)

Vilken ljusstake tyckte du var vackrast?

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…