ÅRETS MÖBEL I DANMARK

ÅRETS MÖBEL I DANMARK

 

Att dansk design varit stilbildande under decennier är nog inget nytt! Det tidlösa och rena uttrycket som skapats av danska designers under hela förra århundradet, fascinerar interiörintresserade världen över. Och det är spännande att se att det alltjämt yr i spåren efter de gamla klassikerna. I den nya generationen som håller på att etablera sig nu hittar vi många duktiga designers. Frama i Köpenhamn är en designgrupp som redan lyckats säkra sig en plats på den här marknaden. Vi har haft en liten pratstund med Niels Strøyer Christophersen, designer och en av grundarna av Frama:

Frama har en designfilosofi med en tydlig förankring i ett ärligt uttryck och i materialen ni jobbar med.
– I grunden har Frama en otroligt analog approach till arbetet med design, där vi värdesätter det enkla uttrycket som ofta utgår ifrån att skapa geometriska silhuetter som smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt. Som en fortsättning på det uttrycket är det också viktigt för oss att arbeta med organiska material, berättar Niels Strøyer Christophersen.

– Vår grund i de danska designtraditionerna har gjort det naturligt för oss att arbeta utifrån ett enkelt uttryck, och att ta hänsyn till balansen mellan det klassiska och det moderna i uttrycket. Vi samarbetar ofta med olika designers, arkitekter och andra kreativa yrkesgrupper, och i det sammanhanget är vår roll att skapa ett samlat och balanserat uttryck som också fungerar ihop med andra människors avtryck!

 

9,5° är en skulptural stol designad av Rasmus B. Fex, och den korades till Årets möbel i Danmark. Foto: Jotun

Designgruppen har utmärkt sig ordentligt i samband med det danska Design Awards
– Till vår stora förvåning vann vi priset för Årets möbel i Danmark 2015 med 9,5°, en stol designad av Rasmus Bækkel Fex. Förutom att vi är otroligt hedrade över att få ta emot priset, värdesätter vi också att branschen på detta sätt visar respekt för en så modern och ”apart” design som stolen 9,5°. Faktum är att hela tankeprocessen bakom den här stolen går stick i stäv med hur dagens designers lär sig att närma sig design. Ofta ska en designer klara av att lösa felen i sina egna konstruktioner. I det här projektet har B. Fex istället baserat hela sitt arbete på just ”felen”, och dessutom lagt till olika ”fel” för att skapa nya perspektiv.

 

Fundament_frama_jotun_lady

Fundament ljusstakar av Maribel Carlander. Foto: Frama

Sedan har vi vårt nya projekt Fundament av Maribel Carlander som också illustrerar vårt uttryck och den design som vi står för och försöker föra fram. Fundament ljusstakar har enkla grundformer som används på ett sätt som känns nytt och modernt.

I samband med att Frama skulle flytta till sina nya lokaler för ett år sedan, ville de hitta den perfekta, blå kulören till ett av rummen. Då detta med färgsättning på många sätt var ett nytt territorium för Frama, fick de tips av stylistduon Jannicke Kråkvik och Allesandro D’Orazio om att kontakta Jotun. Det kan ni läsa mer om i det tidigare inlägget JOTUN + FRAMA = ST. PAULS BLUE

 

Jotun_Frama_LADY_5030-St-horis

LADY 5030 St. Pauls Blue i Framas studio. Foto: Jotun

– För en tid sedan flyttade vi in i nya showroom-lokaler som från början, mellan 1878 och 1950, tillhört St. Pauls apotek. När Frama tog över kontoret var det moderniserat, och vi ville återskapa en förståelse för lokalernas ursprung, berättar Christophersen. Detta var grunden till att vi använde Jotuns produkter för att förvandla några av väggarna. Till exempel har vi på vissa ytor använt oss av flera olika nyanser av grått och spackel som tillsammans skapat spännande och dynamiska rum. Mellan dessa rum ville vi ha ett rum som stod ut och skapade en förbindelse mellan det klassiska och det moderna. Vi var på jakt efter en blå nyans som hade en behaglig och meditativ effekt, samtidigt som vi ville ha ut det där lilla extra utav den! St. Pauls Blue togs fram och landade till slut i en blågrå ton som vi uppfattar som mer flexibel och intressant när ljuset i rummet förändras.

 

AjOtto stengods, design och foto: Frama

Frama ser möjligheter i att bredda sina koncept mot flera arenor, och de hittar inspiration inom många olika fält. Samspelet mellan arkitektur, val av material och användarens behov är centralt i deras uttryck.

– Vi fokuserar mer på färger än vi gjort tidigare, och på hur vi kan implementera färger i Framas universum – utan att det blir säsongsberoende. Vi hittar mycket inspiration i konsten och i hantverkstraditioner.

– Just nu arbetar vi med flera spännande projekt som ligger utanför vårt kärnområde som är produktion av möbler, belysning och tillbehör. De nya projekten involverar bland annat luktsinnet, berättar Niels Strøyer Christophersen hemlighetsfullt. – Som en förlängning av arbetet med stengodsserien AjOtto och Frama Studio Kitchen, jobbar vi också med de tyska bloggarna FoodStories.

 

Jotun_Frama_Niels-Stroeyer-Christophersen

Niels Strøyer Christophersen

– Frama försöker att arbeta med produkter i kontext till rum och arkitektur, där användaren är i fokus. – Det är naturligt för oss att skapa design som också förhåller sig till arkitekturen och till rummets karaktär. Vi har just startat en ny arkitektavdelning internt inom Frama som ska jobba med våra köksprojekt och större inredningsuppdrag.

– Kulörerna ger lokalerna själ och dynamik som tillsammans med de olika ytorna skapar balanserade kontraster. Vi märker också att kulörerna fungerar väldigt fint med den ursprungliga apoteksinredningen, menar Niels Strøyer Christophersen.

– Tidigare har vi inte använt många färger utöver de naturliga kulörerna som materialen har, men det finns en massa möjligheter i färger, och i den energi som skapas genom att använda färg. En iscensättning med mer färg är helt klart något som vi vill utveckla mer på sikt, avslutar han.

 

 

 

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar hela tiden med projekt som ska inspirera dig till att förnya ditt hem. Hon fixar filmklipp, färgkartor, åker på mässor, stylar och ordnar vackra bilder för visa dig hur enkelt det är att få det perfekta resultatet.

Släpp in ljuset!

Att måla fönster och fönstersmygar kan bidra till att få in mer ljus. Visste du att det med en vit…

Festbord i härliga maj

Maj är en tid för konfirmation, nationaldag (i Norge) och andra trevliga sammankomster. Inredaren och stylisten Elisabeth Heier har bjudit…

Hönor, ägg och pasteller

Följ med hem till kreativa Ida Hanson @nordic_remake och se hennes fantastiska hem i milda pasteller. På bilden ovan syns…

Ett kök – olika färger

Lite färg på väggarna kan verkligen förändra känslan av ett rum, mer än man kanske tror. Följ med och se hur…

Deco Blue – en blå favorit!

Med LADY Minerals Revive i färgen 4477 Deco Blue, har rummet fått en rustik och vacker struktur i en elegant…

Naturligt och lyxigt i trädtoppen

Inredningen i Trädtopp-stugan är enkel och asketisk. Gästen ska känna att det är kvalitet i alla led, från gott hantverk…

Go to top