Blåtoner – nyanser av blått

Blåtoner – nyanser av blått

 

Blå toner är utan tvivel viktiga den här säsongen, och sällan har vi sett en så varierad blå palett under en och samma säsong. Från dammiga pastelltoner till energiska turkos nyanser, pigga kulörta blåtoner och djupa blågröna nyanser. Visste du förresten att blått anses vara den mest attraktiva kulören i färgskalan? Blått ger oss en mängd positiva associationer. Kanske beror det på att de två största representanterna för det blåa är havet och himlen. Använder du någon av de matta färgerna, LADY Pure Color eller LADY Supreme Finish Matt, får du verkligen fram de vackra och naturliga i din blå kulör.

Blått har en myndig och påtaglig närvaro i interiören, men har också förmågan att skapa både ro och fräschör. För att en blåton ska komma till sin rätt på en väggyta bör den vara anpassad för just stora ytor, därför ser vi sällan de mest knallblå tonerna på en hel vägg. Dessa bör nog hellre få en plats i någon stylingdetalj där de kan bli ett vackert och läckert blickfång som skapar kontrast.

Blått är i alla fall helt klart en älskad färg. Låt oss därför titta närmare på våra vackraste blå toner.

Kulörstarka blå kulörer

De klara och mer kulörstarka blå nyanserna kräver sin uppmärksamhet i inredningen, och de gör sig därför bäst där de kan få spela en tydlig roll i interiören. För strama linjer där det kan stå i kontrast till renare, vita toner och till trädetaljer och andra kulörstarka färger.

LADY 4072 Blåklint
En klar och vacker blåton som upplevs ganska rent blå på väggen.

 

Jotun-LADY-4072-Blaatind

Träspaljén här är målad klart blå med LADY Supreme Finish Matt 4072 Blåklint.

LADY 4625 Nordiskt Hav
En mörk, läcker blå nyans. Ganska klar och ren i tonen. Snygg ihop med rena gråtoner där kontrasterna får stå i fokus. Gärna med neutraler som 9915 Morgondis, 9911 Neutral m.fl. eftersom dessa ofta upplevs som kalla och ibland även lite blåa gråtoner.

Lady-Pure-Color-4625-Nordisk-Hav

Myndig och blå: LADY Pure Color 4625 Nordiskt Hav.

LADY 4619 Denimblå
Här har vi en kulör som upplevs som både ren och tuff på samma gång. Många faller för den här till barn- och ungdomsrum.

Jotun-Sens-4619-Denim-Blå

 

LADY 5159 Retroblå

En frisk blå ton som är särskilt populär tillsammans med en retroinspirerad inredning och möbler. Eller en kulör för dem som helt enkelt älskar blått …

Jotun-Lady-Wonderwall-5159-Retroblå

Med LADY Pure Color 5159 Retroblå får rummet ett fräscht utseende.

LADY 5351 Havsbris

Också detta är en frisk blå kulör med en ren och klar ton. Snygg som ett ton-i-ton-komplement till den tuffa 5159 Retroblå ovan.

Klassiska och varma blå toner

I den här kategorin hittar vi många gamla favoriter som behållit sin popularitet genom tiderna.
De här blåtonerna är tidlösa och vackra. De är varma, alltså innehåller de en aning rött, och de fungerar bäst ihop med vita vittoner. De rödtonade blå kulörerna är alltså inte så lyckade att kombinera med gulaktiga vita nyanser som Eggvit och Bomull.

LADY 4109 Gustaviansk Blå

En klassisk blå favorit sedan många år. Med sin röda underton är den varm och behaglig i uttrycket. Läcker i kombination med beigea kulörer som 1140 Sand och 1233 Mohair, eller ihop med den mörkare 4618 Kvällshimmel.

Jotun-Sens-4109-Gustaviansk-Blå

 

En varm blå ton på väggen är både inbjudande och vackert: LADY 4109 Gustaviansk Blå.

LADY 4017 Pilasterblå
En härlig, mellanblå ton som är något mindre röd än Gustaviansk Blå ovan. 4017 Pilasterblå ger din vägg ett klassiskt blått uttryck, och är läcker till både grå och dämpade beigea kulörer.
Den här blåtonen fungerar bättre ihop med Eggvit och Bomull än 4109 Gustaviansk Blå.

LADY 4091 Støvblå
Detta är en ljusare variant av Gustaviansk Blå. Eftersom den är ljusare upplevs den också som lite klarare i tonen. Läcker till kalla gråtoner som 9915 Morgondis, 9911 Neutral eller den mörkare 9913 Lammull.

Jotun-Sens-4091-Støvblå

LADY 4468 Alladin
En ljus blå kulör som är väldigt populär i barnrummet. Den är klar och vacker i tonen, och gör sig därför bäst ihop med vita detaljer i 9918 Klassisk Vit. Den är också snygg tillsammans med en fondvägg eller möbel i 4619 Denim Blå.

Jotun-Sens-4468-Alladin

En blå favorit till barnrummet: LADY 4468 Aladdin

LADY 4624 Varm Blå

Detta är en blåton med tydliga röda undertoner. Den kan upplevas som en aning lila. Den är mjuk och varm i uttrycket, och gör sig absolut bäst ihop med rena vita kulörer som 9918 Klassisk Vit, eller en svagt gråvit som 1622 Reflektion. Även snygg till kalla gråtoner som 9911 Neutral och till röda greigetoner som 10182 Vit Linneväv.

LADY 4594 Blå Harmoni
Har alla de egenskaper som finns hos 4624 Varm Blå ovan: varm, mjuk och rödaktig. 4594 Blå Harmoni är dock en aning mörkare.

 

Jotun-Lady-Pure-Color-4594-Blå-Harmoni

Den blå väggen i LADY Pure Color 4594 Blå Harmoni gör sig bra till LADY Pure Color 10182 Vit Linneväv.

LADY 4177 Ängsviol
En ljus och varm blåton som kan upplevas svagt lila på väggen, på grund av sin tydliga röda underton.

LADY 4143 Anemon
En djup blå nyans som är älskad av många för sitt varma och mystiska uttryck. Undertonen går åt det röda, vilket gör att Anemon upplevs som varm trots att den är mörk. Fungerar fint som kontrast till de greigea kulörerna 10341 Kalk, 10342 Kalkgrå, 552 Tudor, 10182 Vit Linneväv, 1927 Kjerne och 2105 Skagen, för att nämna några.

Jotun-Lady-Pure-Color-4143-Hule

En djup blå dröm med LADY Pure Color 4143 Anemon.

BLÅGRÅ KULÖRER

När graden av svärta i den blå tonen ökar, får vi de härliga, dammiga och dämpade nyanserna. De framstår som gråtonade, behagliga och något mer diskreta än sina kulörstarka syskon. Många faller för just den dämpade och diskreta närvaron i inredningen, och det är heller ingen hemlighet att gråblå toner är vackra till grå och greige, såväl som till dämpat beige interiörer.

LADY 4710 Duggblå
En stor succé – många har tagit just den här kulören till sitt hjärta den här säsongen. Tonen är ljus, dämpad och otroligt vacker. En perfekt harmoni. Sätt gärna ihop den med 10341 Kalk, 10342 Kalkgrå, 553 Ascott, 10182 Vit Linneväv, 1032 Grå Harmoni, 9915 Morgondis eller 9911 Neutral. Allihop greige och grå toner som i sig är väldigt olika, men ändå, på sitt sätt, passar perfekt till 4710 Duggblå.

 

Jotun-LADY-4710-Duggbla_Jenny-Skavlan

Svalt och dämpat blått med LADY Pure Color 4710 Duggblå. Här i kombination med 1622 Reflektion.

LADY 4629 Skuggblå
Kulören som många frågat efter! Tonen är gråblå och elegant, riktig tuff ihop med både grått, greige och dämpat beige. Och inte minst, supersnygg till LADY 4710 Duggblå ovan.

 

Jotun-Lady-Pure-Color-4629-Skyggeblå (1)

En blågrå harmoni med LADY Pure Color 4629 Skuggblå.

LADY 4618 Kvällshimmel

En gråblå kulör som inte är fullt så grå i tonen som 4629 Skuggblå. Den upplevs som behagligt ombonad och blå. En av mina stora favoriter – den ultimata blåtonen. Snygg ihop med både beige och grå toner. Även häftig som ett mörkare inslag i ett barnrum!

 

Jotun-Sens-4618-Kveldshimmel

Den vackraste blå väggen i Jotun LADY 4618 Kvällshimmel.

Avslutningsvis vill jag påminna om att ni MÅSTE se alla kulörer på äkta kulörprover i en färgkarta eller i butik innan ni väljer. Detta för att digitala skärmar har väldigt olika färginställningar och därför inte ger en rättvisande bild av kulörerna.

 

 

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…