De viktigaste färgerna 2018

De viktigaste färgerna 2018

LADY 6352 Evening Green är en av de nya, gröna nyanserna från Jotun. Dessa färger har en naturligt avslappnande effekt som ger oss välbefinnande och ny energi. 

Årets färger

Jag medger det gärna; jag älskar helt enkelt känslan av att starta på nytt! Dagboken för 2018 köptes redan i oktober 2017 – jag gillar nämligen att vara väl förberedd med blanka ark och nya möjligheter. Det kommer väl heller inte som en chock att delar av dessa förändringar handlar om en och annan förnyelse hemma. Det håller länge med lite nya FÄRGER och möjligen en ny tekanna.

Vilka färger blir de mest tongivande 2018?

I huvudsak kommer vi se rödbruna, gyllene, gröna, blågröna och neutrala nyanser med inslag av en frisk gul nyans. Nedan finner du en detaljerad översikt över viktiga färger inom de olika nyanserna.

Rödbruna nyanser

De rödbruna nyanserna fortsätter sin triumffärd från förra året och är fina följeslagare oavsett vilken stil man trivs med hemma. I likhet med många andra så är jag svag för en enkel och lite rustik stil – och då passar det perfekt med den nya färgen LADY Pure Color. Den är nu ännu mattare och därmed ännu vackrare.

Det är speciellt två färger i den persikofärgade familjen jag vill framhäva: 20047 Blushing Peach och 20046 Savannah Sunset. I skrivande stund sitter jag och beundrar väggarna i mitt kök, som är målat i nämnda färger.

Kök

Köket är målat med 20046 Savanna Sunset och vardagsrummet i bakgrunden med den ljusare nyansen  20047 Blushing Peach.

Skagerak tekanna

Skagerak Edge tekanna står högt på min önskelista i år. Foto: Skagerak.dk

LADY Blushing Peach

LADY 20047 Blushing Peach blir en viktig färg i år!

De rödbruna nyanserna har några speciella egenskaper – de är varma, kan framstå som lite rustika men viktigast av allt är nog att de skapar en fin trygghet i sin miljö. Detta är nog också en av anledningarna till att 2771 Rustik Terracotta kommer att bli en av de färgerna som vi kommer se mycket av under 2018. För den ultimata, naturnära och rustika känslan är kalkfärgen LADY Minerals perfekt i Rustik Terracotta!

Rustik Terracotta

Med LADY Minerals kalkfärg kommer färgen 2771 Rustik Terracotta till sin rätt!

Rustik Terracotta

Keramik och rustika detaljer i perfekt kombination med LADY 2771 Rustik Terracotta.

Inte röd, inte rosa…

Den rödbruna färgskalan kommer följa oss tryggt genom hela 2018 och det är viktigt för mig att nämna två vackra – och lite mer kulörta varianter av färgen; 2856 Warm Blush och 2859 Whispering Red. Dessa färger är inte rosa och inte helt röda men ett vackert och tufft mellanting!

2856 Warm Blush

2856 Warm Blush är en superbehaglig färgnyans som ger värme till rummet. Matchar fint till 10580 Soft Skin som skymtas i sovrummet bakom.

2859 Whispering Red

2859 Whispering Red är en elegant röd-rosa färg med härlig energi!

GUBI Beetle chair

Många möbelproducenter visar också upp dessa härliga röda nyanser i sina kollektioner som här från Gubi med sin Beetle Chair i ett fint velourtyg. Foto: Gubi.com

Nyanser av persika

Färgen 10580 Soft Skin är den ljusaste nyansen i ”persikofamiljen”. Detta är en försiktig neutral färg och den är redan en av våra mest populära ljusa färger. Inte utan anledning. Fin ensam men ännu snyggare ihop med andra färger i samma färgfamilj som på denna bild: 20046 Savanna Sunset.

Delikata kombinationer

10580 Soft Skin

Panelväggen är fint målad med LADY Supreme Finish Matt  i färgen 10580 Soft Skin.

Årets viktigste neutrala nyans

För dig som sitter och funderar på vilken neutral färg som blir viktig under 2018 så kommer svaret nu: LADY 10678 Space! Denna klassiska beigefärg är en fantastisk kombination till den rödbruna färggruppen men också ensam. Lister och tak kan med stor fördel målas ett par gånger med denna osedvanligt fina färg. Kom då ihåg att använda LADY Supreme Finish – eller eventuellt LADY Perfection till det släta taket. 10678 Space är dessutom en jättefin kombination med 1001 Eggvit och 1453 Bomull.

10678 Space

Den vackra LADY 10678 Space – vi älskar denna neutrala nyans! Och, vi gillar också Frama’s kök, här snyggt stylat – som alltid av vår fasta samarbetspartner, Kråkvik & D’Orazio.

Gyllene nyanser

Nu är det lyckligtvis så att det inte bara är en färg eller färgriktning som gäller 2018. Det hade varit fruktansvärt tråkigt. En grupp med gyllene nyanser seglar också upp som favoriter. Även varianter av ockra och senapsfärger blir stora det här året. Färgen LADY 10683 Cashmere är en färg med stor personlighet…. speciellt när den målas med kalkfärgen LADY Minerals.

Använd en bred pensel och måla kors och tvärs för att få ett perfekt resultat med LADY Minerals Kalkfärg. Se hur du gör det här.

Gyllene kalkfärg

Färgen LADY 10683 Cashmere är en färg med stor personlighet…. speciellt när den målas i kalkfärgen  LADY Minerals.

Raw Canvas

Nya och mycket aktuella färger i denna skala är 10961 Raw Canvas och 10963 Golden Bronze. 10961 Raw Canvas är perfekt till ljusa färger som 1024 Tidlös, 1001 Eggvit och 1453 Bomull samt oslagbara i kalkfärgen LADY Minerals, som du ser här!

Gyllene kombination

Se vilken fin kombination den gyllene 10961 Raw Canvas är med den bruna 10966 Almond Beige i detta kök! 

Gyllene energi

En färg med solid WOW-effekt är den nya och gulaktigt bruna 10963 Golden Bronze. Om man ska våga beteckna en färg som sensuell så måste det bli precis denna färg. Den är enkel att kombinera med trotjänare som 1001 Eggvit, 1453 Bomull, 1624 Lätthet och 9918 Klassisk Vit. En stor favorit hos många redan!

Gyllene bronsnyanser

Golden Bronze

Väggen är målad med LADY Pure Color i färgen 10963 Golden Bronze. Foto: Aina C. Hole, styling Susanne Swegen

Frisk och gul

Om saknaden efter sol och långa ljusa dagar blir för stor så kan man ju alltid ta en titt på den friska men samtidigt dämpade gula färgen 10246 Velvet. En energigivande färg om man brottas med vintertrötthet! Detta är en sofistikerad och dämpad gul ton som kan friska upp både grå, vita och svarta detaljer.

LADY Balance 10246 Velvet

10246 Velvet

Den dämpade gula färgen 10246 Velvet passar precis – och lätt att kombinera med många olika färger!

Grön våg

Den gröna vågen fortsätter stilsäkert in i det nya året. Sättet vi önskar att leva på och sätten vi önskar att inreda på präglas av en önskan om att leva nära naturen. Vi besöker botaniska trädgårdar och fyller hemmen med gröna växter. De gröna och de blågröna nyanserna skapar lugna stämningar och vi fyller på med efterlängtad energi.

Färgen 6352 Evening Green är den perfekta bakgrunden för frodiga miljöer. Lägg märke till kombinationen av material på denna bild. Tre gyllene metaller, silke och sammet. Mångfald och frodighet.

6352 Evening Green

”Lillasystern” till Evening Green har fått namnet 6350 Soft Teal och är alltså en aning mindre kulörstark. Vanligt för de två nämnda färgerna är att de enkelt tillåter sig kombineras med många fina vita nyanser; 1024 Tidlös, 10678 Space, 1001 Eggvit och 1453 Bomull.

LADY Soft Teal

Soft Teal

Färgen 6350 Soft Teal i vacker kombination med keramikdetaljer.

LADY Aqua

Kanske på tiden att byta färg i badrummet i år? Med nya LADY Aqua för våtrum kan du få en silkematt och vacker finish på väggarna. Detta badrum har fått färgen 6325 Balans.

Färger skapar förändring!

Att arbeta med utveckling av färger och tendenser i Jotun är kul! Att testa nya färger hemma blir lätt det ”normala” och vänner och familj tycker nog att jag är lite galen ibland. Det håller jag inte med om. Jag ser nämligen att de ofta blir imponerade av vilken förändring färg kan göra. Och jag kan se att de trivs! Dessutom är det inte sant att jag byter färger hela tiden. Låt oss ta den vackra blågröna färgen 6325 Balans – den har jag haft i flera år – lika aktuell 2018. Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år. Försök att testa en och annan ny färg på väggarna. Våga gärna lite…. effekten kan nämligen ge dig den härliga energikicken som du kanske behöver när det är nytt år.

Lisbeth Larsen

Lisbeth Larsen; alltid redo för nya färger och förändring!

Lisbeth
Lisbeth

Lisbeth – Kulörchef på Jotun

Lisbeth är Jotuns kulörchef och en av Norges mest eftertraktade trendanalytiker. Lisbeth har utöver sitt specialområde kulörer, också lång erfarenhet från modevärlden. Med passion och känsla för vad som passar i vilken miljö, lägger hon stor vikt på att skapa så personliga hem som möjligt.

Färgglatt och stilfullt hos Amelia Widell

Välkommen hem till inredningsprofilen och MELIMELI-grundaren Amelia Widell! Flytten från takvåning till sekelskiftesvåning fick Amelia att vilja satsa på färg…

Nymålat sovrum hos @bisse

Få in vårkänslorna i sovrummet! Fastighetsmäklaren och kreatören Jannike Nordström, mer känd som @bisse_ på Instagram, gjorde en total makeover…

Elaines och Dennis rosa kök

Många av dagens kök tenderar att gå i ljusa, neutrala pastellfärger. Men varför inte satsa på en mer kulört ton?…

Inspireras av vårens kulörer

Släpp in våren och kickstarta denna härliga årstid med att måla om i ljusa, fräscha nyanser från Jotun LADY! Med…

Hemma hos Sara Biderman

Välkommen hem till stylisten Sara Biderman! Denna eleganta lägenhet i Norrmalm i Stockholm präglas av lugna, dämpade kulörer – en…

Dova, beige färger hos Emma Melin

Har du också inspirerats av Emma Melin och hennes fina hem på Instagram? Vi fick chansen att hälsa på och…