DEN PERFEKTA BLÅ TONEN

DEN PERFEKTA BLÅ TONEN

 

Blått – den ”nya” baskulören

Vår eminenta trendanalytiker och kulörchef Lisbeth Larsen berättar att trenderna visar på blått som den tveklöst viktigaste kulören just nu. Både i modebilden och i inredningstrenderna ser vi framför allt de mörka blåtonerna komma väldigt starkt. De djupa, blå nyanserna tar över rollen som tidigare tillhört det svarta, och de skapar utrymme för helt nya kulörkombinationer. De här tendenserna är tydliga över hela världen, menar Lisbeth som den senaste tiden varit runt i flera länder på mässor och utställningar.

 

LADY-Pure-Color-4625-Nordisk-Hav

LADY Pure Color 4625 Nordiskt Hav

 

Visste du att blått anses vara den mest attraktiva kulören i färgskalan?

Blått ger oss en mängd positiva associationer. Kanske för att de två största representanterna för blått är havet och himlen. Blått har en myndig och påtaglig närvaro i interiören, men har också förmågan att skapa både ro och fräschör. För att en blåton ska komma till sin rätt på en väggyta bör den vara anpassad för just stora ytor – något som vi jobbar otroligt mycket med när vi tar fram nya kulörer. Färgerna i ett rum ska upplevas behagliga, både för kropp och själ. Många kulörer kan vara jättehäftiga på mindre objekt och detaljer, men när samma kulör kommer upp på en stor yta händer det något med den. I värsta fall kan den upplevas så intensiv att du känner dig sliten och rastlös när du befinner dig i rummet. Av den anledningen ser vi sällan de mest knallblå tonerna på en hel vägg. Dessa bör nog hellre få en plats i någon stylingdetalj där de kan bli ett vackert och läckert blickfång.

Ja, jag vill ha den perfekta blå kulören!

När du letar efter den perfekta blå kulören till ditt hem är det några saker du ska tänka på. Det är ju som bekant så att alla kulörer påverkas av den omgivning de används i. En snygg blå kulör som du sett hos en vän, behöver nödvändigtvis inte bli lika snygg hos dig, eftersom du troligtvis har andra detaljer som spelar in, t.ex. möbler, golv och belysning. Även det som finns utanför ditt fönster – som gröna träd och färggranna grannhus – kan påverka hur kulören på din vägg upplevs. Det är också ett faktum att blå nyanser kan vara lite svåra att kombinera med varma, gyllene vita toner. Och som många av er nog upptäckt kan en vit ton i din inredning ha makt nog att avgöra om kulörvalet blir lyckat eller ej; därför är det en god idé att börja med att kika på vilken vit ton du har på dina lister, fönster, dörrar och tak. Hos de flesta av oss är dessa nämligen inte kritvita, utan snarare ganska gula i tonen. Standardvit från fabrik är oftast 1453 Bomull/S 0502-Y, eller i vissa fall 1001 Eggvit/0502-Y. Och låt mig återigen påpeka att dessa INTE är samma kulör, även om NCS-koden ser ut att vara densamma. Med och utan ’S’ gör en stor skillnad.

 

Jotun-LADY-4710-Duggbla_Jenny-Skavlan

Här har vi målat med LADY Pure Color i kulören LADY 4710 Duggblå, tillsammans med den vita tonen LADY 1622 Reflektion.

När det gäller blått är det de ljusa tonerna som är mest känsliga för gyllene vita toner. Där är det tyvärr lätt att resultatet blir vita detaljer som ser smutsgula ut mot den ljusa blå väggen. Är den blå dessutom en aning röd, alltså lite varm, i tonen, kommer den troligtvis att vilja dra sig åt det lila hållet.

Ju mörkare en blå kulör är, desto mer kontrast får du, vilket gör att skillnaden mellan den blå och den vita tonen ”tvättas ur”. Med andra ord är det lättare att lyckas med en mörkare blå kulör! Men som sagt, ta det lite försiktigt. Som regel är 9918 Klassisk Vit en bra vit att kombinera med blåa toner. Den är ren och vit, och inte alls så gul som Bomull och Eggvit. Tänk dock på att ta hänsyn till alla vita detaljer du redan har i din inredning. Klassisk vit är inte särskilt snygg ihop med detaljer i Bomull.

Läs här om hur du väljer rätt vit till detaljerna.

matt-flate-perfekt-bla-farge

 

Supermatt färg till djupa, mörka kulörer

Idag väljer allt fler matta väggfärger då dessa upplevs som varma, diskreta och eleganta. Djupa, mörka kulörer kommer dessutom bäst till sin rätt i en supermatt väggfärg som LADY Pure Color. Den får fram äktheten och ärligheten i kulören, och ytan upplevs nästan mineralisk. Vill du skapa effekt kan du sedan hellre välja att lyfta fram läckra detaljer i en högre glans med LADY Supreme Finish.

Väggarna är de största ytorna i ditt hem, du ser dem varje dag. Visst förtjänar de att målas med en vacker färg?

 

Jotun-LADY-4619-Denim-Blaa_Jenny-Skavlan_5

LADY 4619 Denim Blå

 

Ost är ost – och färg är färg?

Nej, vet ni vad, färg är faktiskt inte bara färg. Det är stora skillnader i utseende, applicering och slitstyrka, och vi rekommenderar att du tänker noga på vilka egenskaper som är viktigast för dig när du väljer produkt. Personligen tycker jag att det är lite märkligt att man kan lägga veckor på att hitta precis rätt kulör, för att sedan låta det bli en ren tillfällighet om kulören blir exakt som man tänkt sig när den väl kommer upp på väggen. Känner ni till Jotuns Kulörtrygghet? Det är faktiskt så att om du ska vara helt säker på att få just den Jotun/LADY-kulör som du bestämt dig för, måste kulören brytas i en av Jotuns produkter. Jotun säljer bara inomhusfärg under namnen LADY eller Jotun. Alltså finns det inget som heter ”samma som …”. Jotuns kulörrecept är unika för våra färgprodukter. Om kulören bryts i en färg från en annan tillverkare, är inte längre receptet kompatibelt med produkten på grund av att det skiljer i råvaror och brytbaser. Resultatet blir att du inte alls får den kulör som du hade bestämt dig för.

Våra nyaste blå kulörer

Här ser du ett par av våra nyaste blå kulörer:

4212-Norwegian-Presence

LADY 4212 Norwegian Presence – en djup, elegant blå ton med en svag hint av grått.
Vi utvecklade den här mörka, blå nyansen speciellt för den norska utställningen på mässan i Milano. Namnvalet var därför uppenbart denna gång – det måste bli Norwegian Presence. Kulören är en nedtonad blågrå nyans, som både är väldigt sofistikerad och elegant.

 

Jotun_Frama_LADY_5030-St-Pauls-Blue

LADY 5030 St. Pauls Blue – en gråblå kulör med en aning grönt.
LADY 5030 St. Pauls Blue togs fram i samarbete med ett gäng designers på Frama. Detta är en spännande kulör. Den har historiska referenser i sig, men också element från den urbana och hårda industriella stilen. Den balanserar perfekt mellan det varma och det dramatiska, mellan det grå och det blå – den är helt enkelt en njutning för ögat och den ger ett behagligt lugn, samtidigt som den framhäver övriga detaljer i rummets interiör. Läs mer om samarbetet med Frama här.

De här kulörerna gör sig absolut bäst i den helmatta LADY Pure Color, som ger dem ett harmoniskt djup.

Lycka till med att hitta din perfekta blå kulör!

 

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

Färgglatt och stilfullt hos Amelia Widell

Välkommen hem till inredningsprofilen och MELIMELI-grundaren Amelia Widell! Flytten från takvåning till sekelskiftesvåning fick Amelia att vilja satsa på färg…

Nymålat sovrum hos @bisse

Få in vårkänslorna i sovrummet! Fastighetsmäklaren och kreatören Jannike Nordström, mer känd som @bisse_ på Instagram, gjorde en total makeover…

Elaines och Dennis rosa kök

Många av dagens kök tenderar att gå i ljusa, neutrala pastellfärger. Men varför inte satsa på en mer kulört ton?…

Inspireras av vårens kulörer

Släpp in våren och kickstarta denna härliga årstid med att måla om i ljusa, fräscha nyanser från Jotun LADY! Med…

Hemma hos Sara Biderman

Välkommen hem till stylisten Sara Biderman! Denna eleganta lägenhet i Norrmalm i Stockholm präglas av lugna, dämpade kulörer – en…

Dova, beige färger hos Emma Melin

Har du också inspirerats av Emma Melin och hennes fina hem på Instagram? Vi fick chansen att hälsa på och…