Elisabeth Heiers drömlägenhet

Elisabeth Heiers drömlägenhet

Det nya köket har fått färgen LADY 1928 Sommarsnö.

Elisabeth Heier, en av Norges största inredningsbloggare, har totalrenoverat sin drömlägenhet i Oslo  och gästbloggar hos oss om processen. 

Mitt eget drömhem

Många av er som har följt min blogg vet att renoveringsprojekt inte är något nytt för mig. Men när jag till slut stod i mitt nya kök, i lägenheten jag precis hade flyttat in i, behövde jag nypa mig i armen! Lägenheten hade allt jag hade drömt om; all charm som kommer med en lägenhet från 1896, utsikt över ett av de finaste torgen i Grünerløkka och kanske viktigast av allt, supernära barnens skola och med en stor grön bakgård där de kan leka. Mitt nya hem hade planerats i mina tankar i flera år. Det kändes som att komma hem.

Elisabeth Heier

Hallen gjordes om och fick nytt golv. Väggarna är målade med LADY Pure Color 1016 Blek Sand. Golvlisterna fick samma färg som väggen – målade i LADY Supreme Finish Matt.

Ny rumsindelning

Det tog cirka tre månader att renovera, och jag startade processen med att göra om rumsindelningen i lägenheten. Från början var det bara ett sovrum och för att göra plats för ett extra, behövde jag skapa ett helt nytt kök. Hallen behövde också göras om. Dessutom hoppades jag att det skulle finnas kvar originaldetaljer gömda under lager av golv, tak och innanför väggar. Att göra en renovering som denna, är som att gräva i historien där du hittar så många spår från livet som levdes där för många år sedan.

Elisabeth Heier

Återskapa historiska detaljer

Efter att ha upptäckt att nästan inga av de ursprungliga detaljerna fanns kvar, bestämde jag mig för att återskapa en del av dem. Min önskan var att det skulle se ut som en moderniserad lägenhet från 1896. I stället för de typiska, gamla fiskbensgolven, valde jag ett golv från Dinesen i en större dimension. Eftersom jag inte hade sett ett bra exempel på golvet jag hade beställt, var jag så spänd på att se hur det skulle bli i verkligheten. Men, jag kunde inte vara mer nöjd med mitt val. Golvet behandlades med lut och vit olja, och med tiden (och rengöring) kommer det ljusna ännu lite till.

Elisabeth Heier

Vägg: LADY Pure Color 1016 Blek Sand, golvlister: LADY Supreme Finish Matt i samma färg. Fönster: LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit.

Att göra en renovering som denna, är som att gräva i historien där du hittar många spår från livet som levdes där tidigare.

När jag påbörjade renoveringen, hoppades jag att jag skulle slippa göra något med det elektriska för att hålla mig inom min budget. Nå, så enkelt blev det inte visade det sig, men planen var hela tiden att välja nya stickkontakter och strömbrytare som passade stilen i lägenheten.

Dämpat färgval

För att få en jämn och fin yta som jag ville ha på alla väggar, blev både nya och gamla väggar spacklade och målade. I vardagsrummet valde jag färgen LADY 1016 Blek Sand till både lister och väggar. LADY Pure Color till väggar och LADY Supreme Finish för de breda listerna. Jag har också målat fönstren i samma färg nyligen. Jag tycker det ser så fint ut när allt har samma färg istället för att dela väggen med vita lister eller fönsterfoder.

Elisabeth Heier

Väggarna är målade med LADY Pure Color 1016 Blek Sand.

Mitt över gatan, från vardagsrummet sett, finns det en röd tegelbyggnad och när jag skulle välja färg behövde jag ta hänsyn till det. När solen träffar teglet på eftermiddagen, reflekterar det så mycket av det röda in i mitt hem. Jag ville därför välja en färg som inte hade något rött i sig, för att inte framhäva de röda ännu mer! 1016 Blek Sand är fortfarande en varm färg; det är ett rum med norr-läge och viktigt med varma nyanser. Det är klokt att tänka på sådana saker när du väljer färger för ditt hem. Taket och rosetterna är målade i LADY 9918 Klassisk Vit, LADY Perfection färg för tak.

Få fler tips för färgsättning av tak här.

Vackra pardörrar

En av de vackraste detaljerna jag vet i gamla lägenheter är pardörrar! Eftersom det inte fanns några originaldörrar i min lägenhet, var jag glad att jag hittade några väldigt fina, från en annan gammal lägenhet, som såldes på Gamle Trehus här i Oslo. (För övrigt ett bra tips om du letar efter dörrar eller andra arkitektoniska detaljer under en renovering).

Se också mitt väldigt skeva tak på bilden nedan. I stället för att rätta upp det valde jag att behålla det som det var för att ha kvar höjden.

Elisabeth Heier

Väggar i köket: LADY Pure Color 1928 Sommarsnö. Dörrar och fönster: LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit. Tak och rosetter är målade med LADY Perfection i 9918 Klassisk Vit.

Nytt kök med matplats

Ljuset flödar mellan köket och vardagsrummet från stora fönster på varje sida. En södervänd balkong utanför köket är fantastisk att ha på sommaren! I köket valde jag en ljusare färg till väggarna, LADY 1928 Sommarsnö, som passar mycket bra till de mörka bambufronterna på köksskåpen. I detta rum har jag också min lilla arbetsplats. Färgen är varm och gråaktig och är väldigt fin om du vill ha en hint av färg och inte helt vita väggar.

I detta rum låg matsalen tidigare men nu är det både kök och matplats. Det gamla köket har blivit till det extra sovrum som jag saknade.

Elisabeth Heier

Köket från Ikea, fronter i Bambu från Ask och Eng, köksbänken från Eassystone, kran från Vola, vägglampa från Areti/Oslo Deco.

Alla foton: Elisabeth Heier

Elisabeth Heier

Läckert med djupa fönsternischer som ger plats för vackra detaljer. 

Före renoveringen

Den tidigare matsalen är nu förvandlad till kök. (Foto från prospekt.)

Före renoveringen hos Elisabeth Heier

Elisabeth
Elisabeth

Elisabeth – Inredningsdesigner och stylist

Elisabeth Heier-Werner är gästbloggare hos oss. Hon arbetar som inredningsdesigner och stylist och är alltid på jakt efter smarta lösningar och något vackert att vila ögonen på. Hennes blogg är en av Norges största inspirationsbloggar inom inredning.

En festkväll i magiska färger

Julstämning med ett fint dukat bord – och den djupa, vackra LADY 20145 Wisdom på väggarna! Magisk julstämning Dekorationer på ett…

Jul i varma färger hos Vibeke

Med den dämpade vackra färgen LADY 20120 Organic Red, skapas en varm julstämning i ett nafs! Se det fina julrummet…

LADY Minerals Kalkfärg – nu i fler färger

Nya färger i LADY Minerals Kalkfärg! Den krökta väggen är målad med 11174 Curious Mind. – Livet är fullt av möjligheter – utforska…

Mjukt och harmoniskt med kontraster

Inredningsbutiken Asplund är målad i den vackra LADY Minerals i kulören LADY 10342 Kalkgrå och LADY Pure Color i S8010-G50Y. Färgerna skapar en…

Enhetlig och lugn känsla med kalk

Layereds showroom är målat i en enhetlig och monokrom färgskala som ger ett modernt och lugnt intryck. Väggar målade med…

Färgsättning med nyanslika färger

Till vänster: LADY 11173 Humble Yellow är ljus och dämpad men med en tydlig närvaro. Högra bilden: Väggarna har fått en…

Go to top