INREDARE VÄLJER KULÖR

INREDARE VÄLJER KULÖR

 

För en kort tid sedan fick inrednings- och arkitektbyrån Plan A nya lokaler att flytta in i. Vita lokaler som bara väntade på att få färg och bli ramen runt vår nya arbetsvardag.

Att måla är en smidig och enkel lösning som gör stor skillnad med inredningen, så vi bestämde oss för att göra lokalerna till ”våra” genom att måla de stora väggytorna. Men vilken kulör skulle vi välja? Även för oss som jobbar med färg och form dagligen kan det vara en utmaning att hitta just de rätta kulörerna som man ska trivas i varje dag. Våra nya lokaler är ljusa och öppna, med mycket naturligt dagsljus, och med en stor glasfasad mot gatan i entréplanet. Dessutom finns det en invändig glasvägg som delar av mellan kontorsdelen och mötesrummet som även det får mycket naturligt dagsljus. Glaspartiet mellan rummen gör också att de ser ut att hänga ihop, något som vi behövde ta i beaktande när vi valde kulörer.

Detta var viktigt för oss:

  1. Kulörerna ska spegla vår profil.
    Plan A har kunder som är allt från fastighetsförvaltare och företagare till enskilda fastighetsägare. Projekten – liksom kunderna – är väldigt olika, och vi önskade att lokalerna skulle fungera för alla typer av möten, både de mer formella, men också för de små och informella. Det är viktigt för oss att våra lokaler är trivsamma och välkomnande för alla, samtidigt som de känns fräscha och moderna. Vi har själva tagit oss friheten att kunna byta kulör på Plan A:s logo efter behov. Därför var vi inte ”bundna” till att välja en bestämd kulör, utan kunde välja fritt utifrån det som vi tyckte passade de nya lokalerna.
  2. Kulörerna ska vara behagliga och trivsamma att ha omkring sig långa arbetsdagar.
    Vi jobbar långa dagar och använder kontoret såväl sent som tidigt på dagen. Det var därför viktigt för oss att kulörerna skapar en trivsam inramning som ger en fin bakgrund till möbler, interiör och inredning. Kulörerna måste därför vara lite dämpade för att inte bli alltför påträngande i sig själva. De ska dessutom se bra ut, både i dagsljus och när det är mörkt ute.
  3. Vi ville ha olika kulörer i kontorsdelen och i mötesrummet, men de olika kulörerna var tvungna att samspela med varandra.
    Eftersom kulörerna kommer att synas samtidigt ville vi att de skulle skapa en harmonisk helhet. Till en början var vår tanke att kontoren som har den stora glasfasaden kunde få en mörkare ton, medan mötesrummet därinnanför fick bli ljusare. I slutändan blev det inte alls så …

Innan vi satte igång – en vit målarduk som bara väntar på att få färg:

Bild 2

 

Testkulörerna
Eftersom kulörer beter sig annorlunda i olika rum, ville vi testa en del aktuella kulörer direkt på väggarna och på olika ställen i lokalen. Det här är de kulörer vi provmålade:

Bild 2.5

 

Så här såg det ut när vi provmålade kulörerna i rummet:

Bild 3.5

 

Vi bestämde oss ganska snart när vi började provmåla, att det var mötesrummet som skulle få den mörkaste tonen, medan kontoren skulle bli lite ljusare. Det är inte något problem att välja mörka kulörer, så länge som man har bra belysning där det behövs. Mörka kulörer ger en mjuk bakgrund för möbler och inredning, och skapar en trivsam stämning i rummet.

Så här blev resultatet:

Bild 4

 

För att få till en snygg övergång mellan kulörerna i sammanhängande rum, är det viktigt att de inte är för lika. Är tonerna för lika, eller om kontrasten är för liten, kommer man inte se någon skillnad när de hamnar i olika rum. Av de kulörer vi provmålade var det LADY 6315 Jade och LADY 5030 St. Paul’s Blue som gav det snyggaste resultatet tillsammans i de två rummen.

Bild 5

Alla väggar målades med Jotun LADY Pure Color, för att vi ville ha dem helt matta. Fodren runt glaspartiet målades i samma ton som väggen men med Jotun LADY Supreme Finish helmatt lackfärg. Dörren mellan rummen målade vi med Jotun LADY Supreme Finish i kulören LADY 9938 Naturligt Svart. Övriga väggar i kontorslokalen fick gå i LADY 9918 Klassisk Vit. På det stora glasfönstret mellan sammanträdesrummet och kontoret klistrade vi upp Plan A’s logo i en syrlig gulton som sticker ut lite i den övriga inredningen. Gult och blått är motstående färger i kulörcirkeln, något som gör att de framhäver varandra när de kombineras. Det gula A:et poppar därför fram, medan blåtonerna i rummet blir tydligare. Helhetsintrycket är ändå dämpat och lugnt, men med lite snärt – precis så som vi ville ha det!

Kontorslokalen:

Bild 6

 

LADY 6315 Jade ger en vacker bakgrund mot trävitt och mot andra toner.

Bild 7

 

Inspirations- och skissområde:

Bild 8

 

LADY 5030 St. Paul’s Blue ger en lugn stämning i mötesrummet:

Bild 9

 

Den här kulören är utvecklad i samarbete med Framas designers. Se hur det gick till här.

Arbetsytorna med LADY 6315 Jade i bakgrunden:

Bild 5

 

Bild 11

Avatar
Avatar

Adele

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…