KOM-IGÅNG-GUIDEN

KOM-IGÅNG-GUIDEN

Vi har alla varit där. Du sitter och ser dig omkring i huset eller lägenheten och tänker på allt du skulle behöva renovera. Om du bara kunde få tummen ur och komma igång! Vare sig det är ett slitet sovrum eller en tråkig hall som förtjänar en uppfräschning, så vill det gärna stanna i en tanke. Och varje gång den tanken dyker upp blir du mer och mer irriterad på dig själv. Varför kan jag inte bara ta och få det gjort?

Hoppas du får hjälp av kom-igång-guiden – de första fyra punkterna kräver inte ens att du reser dig ur soffan! : )

1. De stora dragen – skriv upp!
Fram med Pc:n (eller anteckningsblocket – ta det du gillar bäst). Det som inte är nedskrivet gäller inte! Gör en översiktslista på vad du vill göra. Ta inte med några detaljer än, skriv bara vilka områden som behöver ett lyft. Till exempel:
Vardagsrummet:
• Måla alla väggar
• Måla matsalsbordet
• Ta bort bokhyllan
• Ny lampa
• Måla lister
• Ny soffa

2. Hämta inspiration!
Internet svämmar över av bra information för dig som går i renoveringstankar. Börja gärna här på LADY-bloggen. Kom ihåg att du kan söka på speciella teman i sökfältet. Vi har också en lista över våra favoritbloggare inom inredning, ta gärna en titt på dem med.

Ett annat bra sätt för att hämta inspiration är att göra en bildsökning på Google. Gå till google.se, skriv in ditt sökord, t.ex. ”vardagsrum i grått”, och klicka på bilder i menyn ovanför. Då får du upp en hel hög med bilder som kan ge idéer och inspiration. Ett annat tips är att göra sökningen även på engelska, i det här fallet alltså ”living room painted gray”, så får du inspiration även från engelska och amerikanska sidor.

Google-inspirasjon2

Bara att frossa i bilder på Google. Ju mer specifikt du söker, ju mer relevanta bilder kommer du att få upp.

Du kan också hitta inspiration på våra inspirationssidor på jotun.se

web3

3. Gör en budget!
Gå tillbaka till din lista från punkt 1 och skriv ned ca-kostnader för varje punkt. Prioritera bort något om du behöver det. Lägg inte hela projektet på is bara för att du inte har råd att göra allt på en gång. Även om du till exempel måste låta bli att köpa ny soffa just nu, så kan jag lova dig att den gamla ändå kommer att se mycket bättre ut i ett nytt fräscht vardagsrum. Några nya kuddar gör susen så länge.

4. Välj kulörer med den smarta kulörväljaren!
Har du testat vår kulörväljare? Här kan du ladda upp bilder från ditt eget vardagsrum och leka med olika kulörer på väggarna. Eller så kan du bara välja en av våra testbilder och prova dig fram med olika färgsättning på vägg, golv och lister. På det här sättet får du en verklig känsla av hur de olika kulörerna fungerar tillsammans. När du är klar kan du skriva ut eller skicka dina val till din egen eller kanske partnerns epost. På så sätt får du en komplett översikt på kulörnamn och nummer som du kan ta med till butiken.

Jotun-Fargevelger-inspirasjon4

I kulörväljaren kan du leka med kulören på väggar, golv och lister i olika rum. Välj en färdig bild eller ladda upp en bild på ditt eget hem. Kulörväljaren hittar du HÄR.

5. Ta dig till butiken
Nu har du listan klar i handen (eller på mobilen), och kan ta en tur till färghandeln och köpa färg och tillbehör. Tips! Om du vill lägga minsta möjliga tid i butiken så kan du ringa dit på förhand och fråga om du kan skicka dina kulörnummer via epost. Kanske kan de göra klart allting tills du kommer. På jotun.se kan du skapa en kom-ihåg-lista med produkter, som du sedan kan skicka direkt till butiken eller till dig själv. Här kan du också räkna ut hur mycket färg du behöver.

Huskeliste-maling5

6. Rensa och förbered
Har du en massa gammal bråte som ska bort kan det vara en bra idé att hyra en container över en helg. Då tvingar du dig själv att verkligen slänga en hel del, och det kommer att kännas befriande i sig. Ta på dig träningskläderna och se det som en riktigt aktiv och sportig helg. På så sätt blir allt röjande inte så dumt i alla fall. Avsluta med att förbereda genom att maskera och täcka golv så är allt klart – nu kan det roliga börja!

7. Målarfest
När du sen äntligen står där med penseln i handen kommer du att märka att det går av sig självt. Då ser du nämligen ljuset i tunneln och kan glädja dig åt att få ett riktigt vackert hem. Ingenting slår känslan av att få saker gjorda! Belöningen får du på söndag kväll när du är färdig och kan sätta dig ner och bara njuta av ditt nya hem – helt utan alla pyrande tankar på allt som du BORDE ha gjort!

Lycka till med att komma igång! Klarar du bara av att göra punkt 1-4 (som kan göras från soffan), så är jag säker på att du faktiskt gör resten också.

PS. Här hittar du råd om hur du målar.

 

Avatar

Tanja – Digital inspiratör Jotun

Tanja ger LADY en helhetlig närvaro på webben, och ser till att trender, tips och aktuella nyheter hittar vägen från vår interiöravdelning och ut till er som följer oss i den digitala sfären. Hittar hon något som kan vara till inspiration eller nytta är det er hon först delar sina tips med.

Så här hanterar du verktyg och färghinkar när målerijobbet är klart

När du är klar med målerijobbet är det viktigt att du tar ansvar för verktygen och avfallet. Här får du…

Så får du det vackraste julbordet

Gör säsongens vackraste julbord med hjälp av naturens juveler. Bordet är laserat med en strykning av LADY Pure Nature Interiörlasyr…

Årets finaste adventskalender

Låt förberedelserna till årets adventskalender bli en mysig familjestund. Men, låt inte familjen få veta vad som göms i paketen…

Så målar du om dina köksluckor

Har du tröttnat på dina köksluckor? Att köpa en ny köksinredning kan vara en dyr investering och det finns enkla…

Så skapar du en konstnärlig vas

DIY: så gör du en konstnärlig vas med rå struktur. Detta inlägg är skrivet av Catrine Svellingen @mykindofstyling som ger…

Luftigt hemmakontor

Barnrummet blev ett nytt och luftigt hemmakontor med LADY Minerals Revive 4894 Ocean Air.  Inspirerande hemmakontor Idag har många av…

Go to top