KOM-IGÅNG-GUIDEN

KOM-IGÅNG-GUIDEN

Vi har alla varit där. Du sitter och ser dig omkring i huset eller lägenheten och tänker på allt du skulle behöva renovera. Om du bara kunde få tummen ur och komma igång! Vare sig det är ett slitet sovrum eller en tråkig hall som förtjänar en uppfräschning, så vill det gärna stanna i en tanke. Och varje gång den tanken dyker upp blir du mer och mer irriterad på dig själv. Varför kan jag inte bara ta och få det gjort?

Hoppas du får hjälp av kom-igång-guiden – de första fyra punkterna kräver inte ens att du reser dig ur soffan! : )

1. De stora dragen – skriv upp!
Fram med Pc:n (eller anteckningsblocket – ta det du gillar bäst). Det som inte är nedskrivet gäller inte! Gör en översiktslista på vad du vill göra. Ta inte med några detaljer än, skriv bara vilka områden som behöver ett lyft. Till exempel:
Vardagsrummet:
• Måla alla väggar
• Måla matsalsbordet
• Ta bort bokhyllan
• Ny lampa
• Måla lister
• Ny soffa

2. Hämta inspiration!
Internet svämmar över av bra information för dig som går i renoveringstankar. Börja gärna här på LADY-bloggen. Kom ihåg att du kan söka på speciella teman i sökfältet. Vi har också en lista över våra favoritbloggare inom inredning, ta gärna en titt på dem med.

Ett annat bra sätt för att hämta inspiration är att göra en bildsökning på Google. Gå till google.se, skriv in ditt sökord, t.ex. ”vardagsrum i grått”, och klicka på bilder i menyn ovanför. Då får du upp en hel hög med bilder som kan ge idéer och inspiration. Ett annat tips är att göra sökningen även på engelska, i det här fallet alltså ”living room painted gray”, så får du inspiration även från engelska och amerikanska sidor.

Google-inspirasjon2

Bara att frossa i bilder på Google. Ju mer specifikt du söker, ju mer relevanta bilder kommer du att få upp.

Du kan också hitta inspiration på våra inspirationssidor på jotun.se

web3

3. Gör en budget!
Gå tillbaka till din lista från punkt 1 och skriv ned ca-kostnader för varje punkt. Prioritera bort något om du behöver det. Lägg inte hela projektet på is bara för att du inte har råd att göra allt på en gång. Även om du till exempel måste låta bli att köpa ny soffa just nu, så kan jag lova dig att den gamla ändå kommer att se mycket bättre ut i ett nytt fräscht vardagsrum. Några nya kuddar gör susen så länge.

4. Välj kulörer med den smarta kulörväljaren!
Har du testat vår kulörväljare? Här kan du ladda upp bilder från ditt eget vardagsrum och leka med olika kulörer på väggarna. Eller så kan du bara välja en av våra testbilder och prova dig fram med olika färgsättning på vägg, golv och lister. På det här sättet får du en verklig känsla av hur de olika kulörerna fungerar tillsammans. När du är klar kan du skriva ut eller skicka dina val till din egen eller kanske partnerns epost. På så sätt får du en komplett översikt på kulörnamn och nummer som du kan ta med till butiken.

Jotun-Fargevelger-inspirasjon4

I kulörväljaren kan du leka med kulören på väggar, golv och lister i olika rum. Välj en färdig bild eller ladda upp en bild på ditt eget hem. Kulörväljaren hittar du HÄR.

5. Ta dig till butiken
Nu har du listan klar i handen (eller på mobilen), och kan ta en tur till färghandeln och köpa färg och tillbehör. Tips! Om du vill lägga minsta möjliga tid i butiken så kan du ringa dit på förhand och fråga om du kan skicka dina kulörnummer via epost. Kanske kan de göra klart allting tills du kommer. På jotun.se kan du skapa en kom-ihåg-lista med produkter, som du sedan kan skicka direkt till butiken eller till dig själv. Här kan du också räkna ut hur mycket färg du behöver.

Huskeliste-maling5

6. Rensa och förbered
Har du en massa gammal bråte som ska bort kan det vara en bra idé att hyra en container över en helg. Då tvingar du dig själv att verkligen slänga en hel del, och det kommer att kännas befriande i sig. Ta på dig träningskläderna och se det som en riktigt aktiv och sportig helg. På så sätt blir allt röjande inte så dumt i alla fall. Avsluta med att förbereda genom att maskera och täcka golv så är allt klart – nu kan det roliga börja!

7. Målarfest
När du sen äntligen står där med penseln i handen kommer du att märka att det går av sig självt. Då ser du nämligen ljuset i tunneln och kan glädja dig åt att få ett riktigt vackert hem. Ingenting slår känslan av att få saker gjorda! Belöningen får du på söndag kväll när du är färdig och kan sätta dig ner och bara njuta av ditt nya hem – helt utan alla pyrande tankar på allt som du BORDE ha gjort!

Lycka till med att komma igång! Klarar du bara av att göra punkt 1-4 (som kan göras från soffan), så är jag säker på att du faktiskt gör resten också.

PS. Här hittar du råd om hur du målar.

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…