KONSTEN ATT SKAPA KULÖRER

KONSTEN ATT SKAPA KULÖRER

 

Genom att ändra kulör på väggen kan du skapa olika stämningar i ett rum. Att välja rätt färg och kulör är något som många lägger ner mycket tid på. När du sedan hittat den perfekta kulören, är det viktigt att det är just den du får med dig hem. Det är dessutom en stor fördel om kulören är framtagen för att göra sig bra på stora väggytor, och att du kan vara säker på att kulören du sett på kulörprovet i butiken är densamma som den du får med dig hem i färgburken.

 

Jotun-fargetrygghet-2

 

Vårt mål är att skapa kulörer och färger som folk trivs med. Vi gör mycket research: åker på mässor, går i inredningsbutiker, pratar med arkitekter osv. Här kan du följa hur våra vackra kulörer blir till:

 

 

Att utveckla en färg kan ta från en månad upp till flera år. Du kan känna dig trygg med att vårt fokus alltid ligger på att ta fram vackra väggfärger och kulörer som passar i just ditt hem.

Den kulör du till slut väljer ska vara lik den du sett på kulörprovet i butiken, den ska ha god täckförmåga och vara tålig. Slutresultatet är ett samspel mellan kulören och en färgprodukt av hög kvalitet. Jotun tillverkar bara färger som säljs under namnen LADY och Jotun. Målar du med en av Jotuns kulörer i någon av våra kvalitetsprodukter, bruten i en Jotun brytmaskin, kan du vara trygg med att kulören blir så som den såg ut i färgkartan eller på kulörprovet. Detta är vad vi kallar Jotuns Kulörtrygghet. Varje enskild färgtyp har i samtliga brytbaser ett individuellt kulörrecept – allt för att få just den unika kulör du valt ut. Läs mer om Jotuns Kulörtrygghet här.

 

Jotun-fargetrygghet-4

 

Om du tittar på en kulör på en dataskärm måste du tänka på att det bara ger en indikation om kulören eftersom den kommer att se olika ut på olika skärmar. Vi rekommenderar alltid att du tittar på ett fysiskt kulörprov eller provmålar kulören innan du bestämmer dig.

Kulörprover i butik

I LADY Inspirationscenter hittar du ett stort urval av lite större kulörprover. Flera av kulörerna finns också i A3-format, något som gör det lättare för dig att hitta rätt kulör. LADY Inspirationscenter har också uppstrykningsprover i olika glansgrader så att du kan få hjälp med att välja den slutfinish du är ute efter.

Tips när du ska välja kulör:

  • Tänk ALLTID på vilka andra kulörer den nya kulören ska passa ihop med.
  • Vad har du för kulör på detaljerna, t.ex. lister, fönster och dörrar? Vitt är INTE vitt. Färdigmålade vita detaljer är oftast inte kritvita, utan har en gulaktig vit ton typ 1453 Bomull, och fungerar därför nödvändigtvis inte till alla kulörer.
  • Vad har du för kulörer i angränsande rum att ta hänsyn till? Passar kulören till möbler, köksskåp, golv, osv.? Tänk på helheten.
  • Testa kulören! Provmåla eller hämta stora kulörprover i en butik som har LADY Inspirationscenter.
  • På baksidan av alla kulörprover hittar du våra kulördesigners tips på rekommenderade kombinationer.
  • Innan du väljer är det bra att se kulören i dagsljus, såväl som i lampljus på kvällen. Kulörer påverkas väldigt mycket av olika ljus – både mängden dagsljus och typen av belysning. LED, halogen, färgade lampor, spotlights och lampskärmar kan påverka kulörupplevelsen. En kulör som du sett inne hos grannen måste inte nödvändigtvis bli lika fin hemma hos dig i den omgivning och det ljus som du har.
  • Det är heller inte så enkelt att färg är färg. De viktigaste egenskaperna hos en invändig väggfärg är att den är enkel att applicera, ger en jämn täckning, inte stänker, och framför allt – ger den kulör du har valt. Med LADY kan du vara helt säker på att produkterna levererar det yttersta vad gäller alla dessa egenskaper. Väggarna är de största ytorna i ditt hem, du ser dem VARJE dag. Visst förtjänar de att målas med vackra färger och kulörer?
  • Glansgrader: Mörka kulörer på vägg bör målas med en matt väggfärg – det gör en otrolig skillnad. En mörk, blank väggyta känns lätt oäkta och plastig. Låt hellre färgerna vara matta, eleganta och diskreta. Det uttrycket får du enkelt genom att måla med LADY Balance eller LADY Pure Color. Faktum är att ALLA kulörer blir vackrare i matt. De blir ljusare, mindre skrikiga, upplevs mer exklusiva och kalkaktiga. Det blanka gör sig bättre på detaljer; t.ex. en möbel målad med LADY Supreme Finish halvblank eller superblank, eller någon annan snygg, blank inredningsdetalj.

Se våra nyaste kulörer här.

 

 

 

 

 

 

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…