LADY FÄRGKARTA 2016

LADY FÄRGKARTA 2016

Tendenser som ligger i tiden: Vi stannar upp och tar oss tid till att reflektera över vår livsstil. På samma sätt gör vi när vi väljer vilka färger och kulörer vi vill omge oss med. Det är här vi har hämtat inspirationen till arbetet med vår nya färgkarta.

I en fullspäckad vardag går mycket på autopilot och i ett alldeles för högt tempo. Resultatet blir att vi ofta väljer de enklaste och snabbaste vägarna. Jag är den första att erkänna att jag inte alltför sällan väljer ”take away” mat och andra enkla lösningar, men det är när detta blir ”normalt”, en del av vardagen, som det är hög tid att stanna upp och tänka igenom sina val.

Urban Gardening

De allra flesta är bekanta med begreppet ”Urban Gardening”. Det är en trend som dyker upp i blomlådor eller i krukor på fönsterbänken; någon är ambitiös nog att ha ett eget litet drivhus medan andra bildar kollektiv och odlar grönsaker. Gemensamt för allihop är drömmen om att se sina grödor växa och gro. Och att kunna ha koll på vad för mat man stoppar i sig.

green-gardening-Jotun-Lady

I Oslo dyker det upp kolonilotter lite varstans och stadsbor som längtar efter jord under naglarna strömmar till. Några som hade tur att få en kolonilott i Herligheten Parsellkollektiv i Bjørvika var gänget som kallar sig i ”Grønne Jenter”. Herligheten är ett grön, ekologiskt initiativ – ett projekt som går ut på att producera livsmedel i stadsmiljö.

green-gardening-Jotun-Lady-2

Restaurang Stedsans ligger i Østerbro i Köpenhamn och har redan lyckats med att bli ett ”måste” för alla som brinner för modern ekologisk och närodlad mat. Man får klättra upp för en spiraltrappa till en stor takterrass – en härlig, grön oas med blommor och grönsaker öppnar sig. Odlingen ägs inte av restaurangen, utan av lokala entusiaster som tillsammans driver projektet ØsterGRO. Maten som serveras i den populära restaurangen är gjord av de bästa och färskaste råvarorna från lokala bönder.

green-gardening-Jotun-Lady-3

Drivhusbaren: Röd basilika, citronmeliss och torkade rosenblad är bara några av ingredienserna man får när man beställer en drink i Torggata Botaniske. Nog är det ett bidrag till den gröna och sunda trenden : )

Reflections-of-earth-Jotun-Lady

Reflections of Earth – Detta är LADYs bidrag till den gröna och rena trenden. Bilden till vänster visar kulören LADY 8469 Green Leaf, och bilden till höger visar kulören LADY 394 Varmgrå. I detta tema har vi dessutom valt att måla samtliga väggar med LADY Wonderwall som är vår mest robusta och tåliga väggfärg.

 

Vi ser hos många ett allt större behov av att röja upp och rensa ut omkring sig. Har vi för mycket saker? Behöver vi allt? Stora, öppna ytor i hemmet kan för många bidra till en lugnare och behagligare hemmiljö. Temat Reflections of Light är en hyllning till de vita tonerna, och inspirationen både från mode och från nordisk möbeldesign.

Reflections-of-light

Det norska klädmärket Epilogue by Eva Emanuelsen kom med en helt fantastisk kollektion för sommaren 2016. Lager på lager av vackra material och vita toner fick en otroligt positiv respons när kollektionen visades upp för ett tag sedan.

Budalstolen-Jotun-Lady

Den nya Budal-stolen är en modern version av den traditionella stolen som på sin tid tillverkades i en mängd varianter av bönder i Budal. Stolen, som har sitt ursprung under 1800-talet, har nu moderniserats och är ett vackert tillskott till den nordiska designen. Förutom den här varianten i såpad ek så kommer stolen snart i följande Jotun LADY kulörer: 9938 Naturligt Svart, 4629 Skyggeblå, 1877 Vallmofrö och1624 Lätthet.

Reflections-of-light-Jotun-Lady

I temat Reflections of Light lanserar vi ett gäng välbekanta, ljusa Jotun LADY kulörer på nytt. Därtill presenterar vi några helt nya kulörer. Vi röjer upp och ger plats för kreativitet och eftertanke. Nordisk, och inte minst norsk, design kommer starkt just nu och de ljusa, vackra, neutrala tonerna är som gjorda för den stilen. Bilden till vänster har fått kulören LADY 1001 Eggvit, och på bilden till höger har vi målat med den sprillans nya kulören LADY 10678 Space.

Ett personligt hem växer fram med tidens gång. Glädjen och konsten i att kombinera och sätta ihop möbler och inredning från olika tidsepoker skapar något unikt – ett hem som säger något om ägarens personlighet och intressen. Vi tar avstånd från ”slit och släng” och finner glädjen i våra gamla skatter. En förfinad elegans blir resultatet när vintage möter modern design, och för oss var det naturligt att ha eleganta och sofistikerade blåtoner som bas för vårt tredje tema. Temat fick namnet Reflections of Time, och självklart tog vi återigen en titt på modetrenderna. : )

Jill-Sander_Celine_Summer-2016-Jotun-Lady

Inredning och kulörer handlar också om mode – och att catwalken är en naturlig inspirationskälla är bortom allt tvivel. Här visas till vänster Jill Sander sommar 2016 och till höger Celine sommar 2016.

Lady-4477-Deco-Blue-Tv-reklame

Vi på Jotun älskar helt enkelt den här lampan från Flos. Den är modern, samtidigt som den på något sätt minner om svunna tider. Och som ni ser – den passar utmärkt till blå nyanser. Här är väggen målad med den supermatta LADY Pure Color i kulören LADY 4477 Deco Blue.

Wenger-stol-Jotun-Lady

En av gårdagens skatter – gedigna kultmöbler som Hans Wegners The Chair är en dröm för många, och den bidrar till en elegant och sofistikerad miljö.

LADY-commercial-blue-palett

I temat Reflections of Time bestämde vi oss för att kombinera ett gäng vackra, blå nyanser med några fina neutrala toner, samt en helt ny och unik kulör: LADY 10683 Cashmere. Den matta och oerhört vackra LADY Pure Color var ett naturligt val för det här temat.

Reflections-of-time-Jotun-Lady

Inspiration och lite lek med kulörer ger resultatet som kan ses på de här bilderna. Till vänster den eleganta blå nyansen LADY 4477 Deco Blue på väggen bakom soffan, och i förgrunden LADY 4618 Kvällshimmel. Till höger har vi målat med LADY 4744 Sophisticated Blue. Så mycket mer sofistikerat blir det inte J

Den nya färgkartan finns ute i butikerna nu, och jag hoppas att ni hittar något som frestar J. Det viktigaste är emellertid att välja en kulör som DU trivs med, en kulör som passar din vardag och som gör dig glad och nöjd. Själv ska jag måla med LADY Pure Color 4477 Deco Blue i torpet nästa vecka. Och så önskar jag mig en ny lampa. Till exempel den från Flos : )

Ha en fin dag!

Lisbeth
Lisbeth

Lisbeth – Kulörchef på Jotun

Lisbeth är Jotuns kulörchef och en av Norges mest eftertraktade trendanalytiker. Lisbeth har utöver sitt specialområde kulörer, också lång erfarenhet från modevärlden. Med passion och känsla för vad som passar i vilken miljö, lägger hon stor vikt på att skapa så personliga hem som möjligt.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…