Lär känna Frida Ramstedt, Trendenser

Lär känna Frida Ramstedt, Trendenser

Frida Ramstedt driver en av nordens största inredningsbloggar Trendsenser. Hennes öga för detaljer och djupa kunskap om inredning är imponerande. Lär känna Frida och kolla in när hon bjöd oss på ett inredningshack.  

Frida Ramstedt

Frida Ramstedt bor i Kungsbacka strax söder om Göteborg. Här bor hon med sin man och sina två barn. Hon är född och uppvuxen i Umeå och har ett ben rotat i Norrland. Här bor nämligen hennes familj och släkt kvar. Frida har i 15 års tid bloggat om inredning och hennes blogg har vuxit rejält, och numera driver hon en av nordens största inredningsbloggar Trendenser. Här skriver Frida om allt som rör inredning och hennes djupa kunskap kring ämnet är imponerande. På ett enkelt, pedagogiskt och samtidigt väldigt inspirerande sätt förklarar Frida trender, DIY-projekt och hållbarhet inom inredning.

Frida har även skrivit boken Handbok i Inredning och Styling som har blivit en bästsäljare. Boken kommer även att översättas till 25 (!) språk under 2020–2021.

Frida Ramstedt driver en av nordens största inredningsbloggar. 

Ärvt intresset

Fridas stora intresse för inredning startades tidigt. Både hennes mamma och mormor har ett stort inrednings- och möbelintresse.

– Jag har ärvt intresset i ett rakt nedåtstigande led, förklarar Frida.

Desto mer Frida har lärt sig om inredning och möbler, desto roligare har det blivit. Med åren har hennes intresse utvecklats vidare och idag är hon lika intresserad av det estetiska som de psykologiska drivkrafterna. Det vill säga det som driver oss till att ha det fint omkring oss, liksom de mer praktiska och fysiologiska aspekterna med fördelarna av att ha en välplanerad inredning.

Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color i kulören 10385 Belgian Brown.

Frustrationsdriven inspiration

Frida är en sann inspiratör och inspirerar hundratusentals människor dagligen. När vi frågade vad hon får sin inspiration ifrån svarade hon:

– Min inspiration springer mycket ut frustration. Det kan ju låta konstigt, men jag tror att det är en sak som kan skilja mig från många andra inredare och stylister.

Frida läser ofta i intervjuer att många andra kreatörer inspireras av magasin, filmer, restauranger och vackra miljöer. Givetvis föder detta även nya idéer för Frida. Men Fridas största inspiration kommer främst från vardagliga irritationsmoment i hemmet och från helt andra branscher än de estetiskt orienterade.

Se så läckert det blir när man matchar väggen med detaljerna. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color i kulören 10385 Belgian Brown. Bordet har samma kulör men är målad med LADY Supreme Finish Halvblank.

Största förebilden – Erik Niva

Fridas största förebild är otippat nog Erik Niva. Han är en fotbollsexpert och kommenterar matcher med en detaljkunskap som inte går att mäta sig med.

– Jag är helt ointresserad av fotboll, men oerhört inspirerad av Erik, förklarar Frida.

Huruvida Erik har ett stort inredningsintresse kan vi inte svara på, men det som tilltalar Frida är hans approach till ämnet, språkbegåvning och nördiga kunskap om sporten. Erik har ett sätt att sätta fotbollen i ett större perspektiv som gör att man får en helt annan förståelse för sporten – utan att exkludera de som inte har någon kunskap om det. Frida fascineras av hans analyser och den relation han har till sporten. Här har inredningsbranschen mycket att lära.

Samma bord men i en annan kulör – visst är det kul att se skillnaden. Här matchas kulörerna 10679 Washed Linen och 1973 Antikgrå läckert ihop. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color 10679 Washed Linen och bordet med LADY Supreme Finish Halvblank 1973 Antikgrå

– Hur skulle det se ut om kokböcker inte innehöll några recept? Bara massa bilder på färdiga maträtter? Det är ju något som vi har vant oss med när det kommer till inredningsinspiration, men detta är något som jag vill vara med och förändra. Att bana väg för något nytt som kan göra att vi ser på alla vackra inredningsbilder med andra ögon, förklarar Frida.

Frida vill bli inredningsbranschens motsvarighet till Erik Niva, Naval Ravikant eller Gary Vay-Ner-Chuk. Det är profiler som inte har ett dugg med form och design att göra, men som inspirerar Frida i det hon håller på med att forma inför framtiden. Och vad det blir är vi väldigt nyfikna på.

Vilken kulör gillar du bäst? Här får rummet en helt annan karaktär när både bordet och väggen har kulören 8469 Green Leaf. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color och bordet med LADY Supreme Finish Halvblank

Skapa skillnad med färg

Frida gjorde ett DIY-projekt för att visa vilken skillnad olika färger och detaljer kan göra med känslan i ett och samma rum. Här bjuder hon oss på ett IKEA-hack för att visa hur man kan sätta en mer personlig prägel på en massproducerad möbel. Frida utgick från samma princip och samma IKEA-möbel som hon målade i tre olika kulörer och matchade med tre olika väggfärger.

– Många av mina läsare tycker att det är svårt med färg. Eller snarare knepigt i bemärkelsen att man vill testa något nytt, men vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Från en dominerande vit eller ljus bas till att successivt använda mer kulörer, utan att de färgstarka detaljerna blir stökiga gäster i hemmet och tar över showen helt, förklarar Frida.

Förnya dina gamla skatter genom att måla om dem. Här målar Frida med vår bästa färg till trä och panel, LADY Supreme Finish. Bordet har kulören 10385 Belgian Brown.
Kolla in här hur du målar om möbler. 

När Frida skrev sin bok, Handbok i Inredning och Styling, fick hon tipset att gröna, bruna och jordiga toner är enkla instegskulörer att börja med. Varför? Jo, eftersom det finns i naturen – i gräset, träden, grönskan, jorden, marken, osv. Frida tog Dagny på orden och gjorde en trestegsraket med naturen i åtanke vid detta hack. Från en svagt pigmenterad, till en starkare brun och en vackert grönton. Valet föll på kulörerna 10679 Washed Linen, 1973 Antikgrå, 10385 Belgian Brown och 8469 Green Leaf.

 JOTUN Kvist- och spärrgrundning

JOTUN Kvist- och spärrgrundning

 • Kvistlack och grundning i ett
 • Isolerar kvistar och missfärgat underlag
 • Spärrar nikotin, sot och kvistar

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Fullt ös på jobbet

Våren har varit lugn för Frida, så nu väntas en höst med fullt ös. Vilket Frida är väldigt tacksam för. I höst kommer Frida att göra mycket PR och intervjuer för brittiska och amerikanska magasin, samtidigt skriver hon på en uppföljare till sin bok. Och som vi ser fram emot boken.

Få mer inspiration och tips från Frida på @Trendenser och via hennes blogg.

Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

12290 Antwerp Beige – en omedelbar klassiker

Mmm, beige. Den ljusa, gråbruna färgen som passar till allt och som vi aldrig riktigt tröttnar på. Men det finns…

4947 True Blue – en elegant kick till din interiör

Kulörnyheten Jotun LADY 4947 True Blue från vår nya färgkarta CANVAS är en frisk och ren blåton med omedelbara associationer…

Industriell stil hos Johanna

Välkommen hem till Johanna Ericsson med familj! Vi fick chansen att hälsa på i det egenritade, nybyggda ladhuset med industriell…

Bonnies barnrum i 1775 Fresh Pasta

Gör som Sara Biderman och färgsätt ett barnrum med den optimistiska och härliga gultonen 1775 Fresh Pasta från vår senaste…