Nyrenoverad stugdröm

Nyrenoverad stugdröm

I samarbete med Hytteliv och inredningsdesignern Siv Munkeberg Brenne har Jotun / LADY tagit del av ett spännande renoveringsprojekt i norska Kragerø, närmare bestämt på Langholmen. En fin stuga med strålande läge, högt över havet och med en härlig utsikt mot Kragerø-skärgården.

Som i många stugor började inredningen kännas som om det var några år sedan den senast blev renoverad. Gulnad panel på väggar och tak gav inredningen ett lite monotont uttryck med få kontraster. Bente och Ole Martin önskade sig en ljusare och mer modern stuga, och av den anledningen kontaktade de Hytteliv för goda råd. Siv M. Brenne bidrog med sin gedigna kompetens inom inredningsdesign, medan undertecknad fick vara med och påverka färgvalet. Hytteliv har förevigat denna vackra stuga på dessa foton, och vi delar dem gärna med er.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Så här såg stugan ut före renoveringen. Stugan har en gedigen, snygg panel, men väggar och tak har mörknat och gulnat avsevärt genom åren, och uttrycket har blivit lite för monotont för de nya stugägarna.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

En ljus och snygg nymålad stuga! Se bara hur det nymålade vita taket genererar ljus till rummet. Väggar målade med LADY Supreme Finish matt 5081 Fabrik och tak LADY Interior Finish Silkematt 7236 Chi.

Färgpaletten blir till

När Siv M. Brenne och jag satte oss ner för att se på färger till stugan, var det inte någon tvivel om att vi önskade använda naturens färger i första rummet, här skulle det finnas färgtoner från stenar, sjö och sand. Färgerna skulle ganska enkelt återspegla det fina område som stugan ligger i. Området som stugägarna tycker så mycket om; både utsikten, lugnet och rekreationen som finns.

Dämpade pasteller av gråbruna toner blev utvalda och sammansatta med de läckraste blågrå nyanser. Tillsammans ger de ett svalt och ljust uttryck av sommar. En fin bakgrund för interiörer med naturliga inslag av trä, rotting och läckra textilier. Både nya och gamla möbler fick vara en del i processen; några behölls i sin ursprungliga prakt, medan andra fick ny färg eller nytt tyg. Inredningen blir på detta sätt både personlig och bekant, – men med en ny tvist.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Stugan omges av fina uteplatser och skön natur. Fasaden är målad i färgen 0615 Mörk Brun från Jotun.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaStugan ligger vackert placerad på en höjd med utsikt mot Portør, Skagerak och Risør.

Rätt vitton – en bra start

Det första vi fokuserade på var att hitta en fin vit detaljfärg till stugan, en vitton som skulle fungera till precis de gråbruna och blågrå färgerna vi ville ha. För det är nämligen så att dessa vita detaljer som lister, fönster, dörrar etc. spelar en mycket viktig roll när färgvalet ska tas. Vitt är inte vitt, och det påverkar väggfärgen otroligt mycket! Vi valde den kritvita färgen LADY 7236 Chi. Då är det viktigt att hålla sig till denna på alla detaljer för att skapa en fin helhet, och man bör till exempel undvika alla fabriksmålade vita detaljer, som har den mycket gulare vittonen 1453 Bomull (S0502-Y). Bomull kommer inte fungera så bra till de färgpaletter vi valde till resten av stugan. Den skulle påverka både de dämpade beige och de blågrå färgerna i en riktning vi inte ville.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

En sommardröm med utsikt! Vita detaljer målade med LADY Interior Finish silkematt 7236 Chi, en kritvit  ton. Gustavianska rullgardiner i textil Lorient Arielli i färgen Cashew från Biwas. Skinnkant påsydd längst upp.

Dämpade beige och blågrå nyanser i harmoni

De resterande färgerna i stugan är noga sammansatta för att skapa en sval, elegant och tidlös palett som är genomgående för hela stugan. På det sättet skapas en harmonisk inredning. Man kan utan tvivel se att färgerna i denna stuga är genomtänkta och balanserade – viktigt för trivsel och välmående. Vi växlar mellan den varma vittonen LADY 0486 Silke, den dämpade beige LADY 1016 Blek Sand och den eleganta gråbruna LADY 1233 Mohair. En fantastisk trio! Du hittar också LADY 1283 Ljus Grå Umbra och LADY 0182 Pärlgrå i de läckra gästrummen på första våningen i stugan.

Ihop med de blågrå färgerna LADY 5125 Orkla, LADY 4638 Dunkelgrå och LADY 5081 Fabrik kommer färgerna verkligen till sin rätt. Varma färger i kombination med kyligare blåtoner. En spännande kontrast i sig. 

Ett par tips ang. färgåtergivning; färgerna på skärmen kommer upplevas olika från skärm till skärm. för att få de exakta färgerna som är använda i stugan måste du använda Jotuns produkter, blandade i Jotuns Multicolor system hos en Jotun-återförsäljare, för att färgerna ska bli helt rätt. Läs om Jotun Kulörtrygghet här.

Alla väggar i vardagsrummet, köket och hallen fick den svala grå färgen LADY Supreme Finish 5081 Fabrik. Bente själv erkänner att hon troligen hade valt mest vitt om hon hade plockat ut färgerna själv, men hon är nu glad att Siv M. Brenen och LADY övertalade henne att våga välja lite mer färger. På detta sätt har ju stugan blivit långt mer spännande. Och då är det väl på sin plats att nämna att både Bente och Ole Martin har varit en fröjd att samarbeta med; Glada och positiva genom hela processen. De har bidragit med många fina uppdateringar under vägen.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaPanelväggarna är målade matta och har fått en dämpad blågrå färg; LADY Supreme Finish Matt 5081 Fabrik.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Ljust och luftigt rum med fint vitt paneltak. LADY Interior Finish silkematt 7236 Chi.

Ett bra grundarbete ger ett perfekt resultat!

Bente och Ole Martin är lyckligtvis utrustade med en stor dos mod och gott humör. De har alltså utfört allt målarjobb själva, även under vintertid när målarburk och penslar måste bäras genom snön och bort till stugan då det inte var framkomligt med bil. De skred först till verket med tvätt av väggar och tak med Jotun Husvask, innan de började med att grunda allt obehandlat/bart/gulnat trä. Allt trä som är obehandlat/bart/gulnat och har kvistar måste grundas med Jotun Kvist- och Spärrgrundning. Det är kvistlack och grund i ett. Detta måste man göra för att inte kvistar ska tränga igenom färgfilmen. Någon kvist kommer att göra det oavsett hur gammal eller ny panelen är. Träverk är och förblir ett levande material. Men, med ett sådant bra grundarbete, har man lagt grunden för ett perfekt slutresultat!

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Blått är en bra sovrumsfärg. Det skapar en känsla av lugn och svalka. Panelen är målad med LADY Supreme Finish matt 5125 Orkla. Den läckra sänggaveln kommer från Designers Guild, Dieze col Denim FR1965/06. Från samma leverantör finner du också sängkappan, gardiner och kuddar. Läckert!!

Färg och glansgrader

Detaljer i träverk som panel, lister, fönster, dörrar etc. blev målade med LADY Supreme Finish. LADY Supreme Finish flyter ut fint, är lätt och smidig att måla med, och inte minst ger den ett varaktigt och vackert resultat. Denna färg finns i fyra olika glansgrader och det har vi utan tvivel lekt med här i stugan. Glansgrader kan nämligen skapa de läckraste övergångar och kontraster i inredningen. En matt vägg ger dig en värme och en unik färgupplevelse. Valet var därför enkelt; panelväggarna i den här stugan blev målade med LADY Supreme Finish matt. På det sättet kan man också lyfta fram och sätta fokus på fina detaljer som lister, dörrar eller möbler. Vi gick därför upp i glans på detaljerna här, med LADY Supreme Finish halvblank.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

  • Suverän finish – både på dörrar och lister
  • Extremt slitstark
  • Jämn och vacker yta
  • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Väggarna är målade matta med LADY Supreme Finish matt 0486 Silke, medan garderobsdörrarna är målade med LADY Supreme Finish halvblank 0486 Silke. Dörren in till rummet är målat med LADY Supreme Finish matt 5081 Fabrik. Eftersom hallen har flera dörrar, valde vi att måla dessa matta för att skapa en illusion av en lite lugnare och mindre uppdelad vägg.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

De gamla, charmerande våningssängarna behöll man. Med hjälp av en matt färg kan man dölja en del skavanker i träet. Detta därför att en matt färg inte reflekterar ljus och avslöjar så mycket som en blank färg. Sängarna är målade med LADY Supreme Finish Matt 0486 Silke.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Ett ljust och solrikt sovrum väntar på Ole Martin och Bentes lyckliga sommargäster. Läckra hissgardiner i «Kate Forman Blue Roses», från Green Apple. Sänggavel sydd av Ian Sanderson; Sumi Stripe col Seashore. Green Apple.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga
Det andra gästrummet blev målat med LADY Supreme Finish matt 1283 Ljus Grå Umbra. Garderoben blev målad LADY Supreme Finish halvblank 1233 Mohair, men det framkommer inte på fotot. Båda är fina, dämpade gråbruna färger.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Här ser vi blanka garderober målade med LADY Supreme Finish halvblank 5125 Orkla, mot matta väggar i LADY Supreme Finish matt 5125 Orkla. Läckra textiler från Designers Guild.

Gammalt kök målas i ny skepnad

Köket i stugan hade god standard och man såg ingen anledning att byta ut det. Med lite färg framstår det nu både modernare och mer inbjudande. Här fick stugägarna hjälp med att sprutlackera alla skåpdörrar, men detta kan man ju välja att måla själv också. Två olika färger ger köket ett eget uttryck; bänkskåpen blev målade med LADY Supreme Finish halvblank 1233 Mohair, medan överskåpen fick ett lite ljusare uttryck med den varma vittonen LADY Supreme Finish halvblank 0486 Silke. På detta sätt kändes rummet lättare och ljusare, men med en bra, balanserad och något mörkare förankring till golvet. Bänkskivan slipades ner och oljades på nytt. Och resultatet blev ju fantastiskt! Här skulle jag gärna tillbringa några timmar med och förbereda grillmat på sommaren….

Jotun-Lady-nyrenoverad-stuga

Här går vägg, tak och köksinredning nästan i ett. Det är få kontraster rummet.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaDet gedigna köket behöll man, medan det fick nytt liv med nya färger! Bänkskåpen blev målade med LADY Supreme Finish halvblank 1233 Mohair, medan överskåpen fick ett lite ljusare uttryck med den varma vittonen  LADY Supreme Finish halvblank 0486 Silke.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaSommaridyll i köket. Överskåpen i färgen LADY Supreme Finish 0486 Silke.

Återanvändning av möbler

Inredningsdesigner Siv har hela vägen, genom projektet tagit hänsyn till återanvändning av gamla möbler. Stugan ska kännas igen av de som faktiskt ska bo där. Det fanns både möbler från Ole Martin och Bentes tidigare stuga, samt enklare möbler som stod kvar efter förra ägaren. Bente berättar att också hon värdesätter att möblerna har en historia att berätta, och att inte allt nödvändigtvis måste köpas nytt. Paret hade många fina och gedigna möbler som de önskade behålla, och dessa har alltså fått ett nytt uttryck. Matbordet blev målat i en djup blåton, LADY Supreme Finish 4638 Dunkelgrå, men de tillhörande stolarna blev ljusa och lätta med LADY Supreme Finish 1016 Blek Sand. En gammal soffa fick överdraget färgat, och med det ett helt nytt uttryck. Stugan bär också spår av att ha fått nya, läckra textilier i form av gardiner, kuddar och sänggavlar. Här har Siv M. Brenne verkligen satt pricken över i:et med sin stadiga hand. Allt sammantaget framstår stugan som ny med sin behagliga färgpalett och vackra framtoning, hand i hand med gamla möbler och fina minnen.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaMatbordet blev målat i en djup blåton, LADY Supreme Finish halvblank 4638 Dunkelgrå, medan de tillhörande stolarna blev ljusa och lätta med LADY Supreme Finish halvblank 1016 Blek Sand.

Jotun-Lady-nyrenoverad-stugaAlla foton: Per Erik Jæger

Bente färgade överdraget på en gammal Ikeasoffa från 2002. Den gick från att vara gammal och gul, till ny och blå. Superbra ide!

Vi tackar Hytteliv, inredningsdesignern Siv Munkeberg Brenne och inte minst Ole Martin och Bente för att de öppnat sina dörrar för oss och låtit oss kika in. Vi önskar er en trevlig sommar på Langholmen! Sommarkramar från LADY och Nina :)

Detta inlägg är publicerat tidligare, är uppdaterat 27.6.18

Jotun Nina
Jotun Nina

Jotun Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

Små grepp ger stora förändringar!

Återupptäck någonting av det fina du redan har genom att sätta samman det på ett annat sätt! Väggen har färgen LADY…

Våra vackraste röda färger

Rött ökar aptiten! Detta härliga kök har fått den smakfulla rödrosa färgen LADY 20120 Organic Red. Rött är passion Rött…

Äkta och naturligt med kalkfärg

LADY Minerals 0394 Varmgrå – kalkfärgen är perfekt till den industriella stilen! Nu kan du få LADY Minerals kalkfärg i hela…

Våra vackraste gröna färger

LADY 8302 Lagerträd är en utmärkt grön färg att omge sig med i sovrummet. Sofistikerat och läckert med panel målad i…

Litet sovrum blir blått och mysigt

Karina valde LADY 4618 Kvällshimmel till sovrummet. Världens minsta sovrum? Inredaren Karina Lilleeng Holmen har kanske världens minsta sovrum, så när…

Bra färger till sovrummet

Hotellkänsla i sovrummet! Det här fina, varmblå sovrummet har fått färgen LADY Pure Colour 4143 Anemon. Designen är gjord av Karina L….

Go to top