Så använder du årets kulörer

Så använder du årets kulörer

 

Årets kulörer från LADY Balance

Här hoppas jag kunna ge er en inblick i vår nya färgkarta LADY Balance så att ni kan drömma er bort bland olika kulörkombinationer från färgkartan, men också till andra välkända LADY-kulörer.

Tips!
Tänk ALLTID på vilka andra kulörer den nya kulör du valt ska passa ihop med:

  • Kulörer på detaljer som lister, fönster och dörrar. Vitt är INTE vitt. Färdigmålade vita detaljer är sällan kritvita, utan snarare lite gulvita som 1453 Bomull, och passar nödvändigtvis inte tillsammans med alla kulörer.
  • Vilka andra kulörer finns i angränsande rum och hur passar de ihop med din nya kulör? Passar den till dina möbler, köksskåp och golv, till exempel? Tänk på helheten!
  • Testa kulören! Provmåla eller hämta stora kulörprover i en butik som har LADY Inspirationscenter. Hitta din närmsta butik här.
  • Innan du väljer – kolla hur kulören ser ut i dagsljus såväl som i lampljus på kvällen. Kulörer påverkas enormt av ljuset, både av tillgången på ljus och av vilken typ av belysning du väljer (LED, halogen, färgade lampor, spotlights och skärmar till exempel). En kulör som du sett inne hos grannen kanske inte bli lika snygg hos dig eftersom omgivningen spelar så stor roll.
  • Färg är inte bara färg. De viktigaste egenskaperna hos inomhusfärg är att den ska vara lätt att applicera, ha en jämn och bra täckförmåga, inte skvätta, och att produkten faktiskt ger den kulör som du har valt. Med LADY kan du vara helt trygg med produkter i toppklass som har alla dessa egenskaper. Dina väggar är de största ytorna i ditt hem, de ytor du ser VARJE dag. Förtjänar de inte att bli vackra? : )
  • Jotun producerar bara färger som säljs under namnen LADY eller Jotun. Målar du med en Jotunfärg (blandad i en Jotunbrytmaskin) kan du vara trygg med att kulören blir så som den såg ut i färgkartan eller på kulörprovet. Detta är det vi kallar Jotuns Kulörtrygghet. Varenda färgtyp, och varje brytbas, har ett individuellt kulörrecept – allt för att vi ska få den korrekta och unika kulören.
  • Glansgrader: mörka kulörer på vägg bör målas med matta färger – det gör en otrolig skillnad. En mörk, blank väggyta känns snabbt oäkta och plastik, enligt min åsikt. Låt hellre färgerna vara matta, eleganta och diskreta. Det uttrycket får du genom att måla med LADY Balance eller LADY Pure Color. När jag tänker efter blir ALLA kulörer snyggare i matt! De blir ljusare, mindre oroliga, mer exklusiva och får ett snyggt kalkat utseende. Det blanka kan istället få fritt spelrum på detaljerna, till exempel en möbel målad med LADY Supreme Finish halvblank eller superblank, eller någon annan fräck inredningsdetalj.

 

Grafiskt, tidlöst och läckert i Stockholm! Grått och vitt med lite guldkant. Vit vägg målad med LADY Balance 1624 Lätthet medan fondväggen fått djup med hjälp av LADY Balance 1434 Elegant.

 

1624 Lätthet #ladylätthet

En vit ton vi känner igen så väl. Vitare och mindre gul än 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Lätthet är å andra sidan snäppet varmare än 9918 Klassisk Vit.

1973 Antikgrå #ladyantikgrå

Kanske en av de allra bästa grå kulörerna vi har! En gråton med en pytteliten droppe gult som gör den varm och ombonad. Det gör också att kulören inte upplevs som blå och kall på väggen som så många neutrala gråtoner kan göra. Supersnygg till Eggvit och Bomull. Den passar också fint till de kulörer jag nämner härunder.

1462 Grå Skiffer #ladygråskiffer

En vacker, mörkare gråton som harmonierar perfekt till andra gråtoner som till exempel 1024 Tidlös, 1391 Ljus Antikgrå, 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni, 1877 Vallmofrö och 1434 Elegant.

1434 Elegant #ladyelegant

En varm, flott gråton. Perfekt i kombination med alla de grå kulörer jag just nämnt. Den passar också till en mängd andra kulörer – gyllengula, gröna, orangea, röda, blå och turkosa, för att nämna några. En otroligt användbar kulör helt enkelt. J Undvik dock att kombinera den med kalla gråtoner.

 

En otroligt användbar gråton: LADY Balance 1973 Antikgrå. Tidlös och med en varm glöd.

 

En mörkare fondvägg bakom kaminen i LADY Balance 1462 Grå Skiffer. En mörkare vägg bakom eldstaden kan ju också vara mer praktisk med tanke på all sot …

 

LADY Balance 1434 Elegant – en varm, ombonad och läcker gråton.

 

9938 Naturligt Svart #ladynaturligtsvart

En svart nyans, men alltså inte helt kolsvart. Läcker till det mesta för den som gillar skarpa, mörka kontraster i inredningen. Kombinationen svart/vitt är ju fortfarande väldigt populär. Kan användas ihop med de flesta vita nyanser, samt tillsammans med alla andra mer färgstarka kulörer.

1864 Anonymous #ladyanonymous

En dämpad, lite smutsig ockerton som därtill har en svag grönton. Dämpade ockertoner upplevs som eleganta och lugna jämfört med skarpare gula kulörer. Tillsammans med grått och svart framhäver den det minimalistiska i inredningen. Jag får en lite exklusiv lounge-känsla av den här kulören i kombination med mörkare kulörer … måste upplevas. Och den måste få vara matt.

10246 Velvet #ladyvelvet

En ljusare, dämpad gulton. Sofistikerad och fräsch till de gråa, vita och svarta detaljerna. Fungerar också fint tillsammans med ljusare, svagt gulvita toner som 1624 Lätthet, 1001 Eggvit, 1453 Bomull, 1108 Lotus, och 1625 Själ. Dessutom snygg ihop med varma gultoner som 254 Magnolia, 1171 Lys Provence, samt med gulgröna kulörer som till exempel 10248 Olivlund.

1108 Lotus #ladylotus

En dämpad, gyllene vit ton. Kan upplevas en aning gråaktig och dämpad i tonen. Det här är en avslappnad och behaglig kulör med mycket värme. Snygg ihop med de gula tonerna jag redan nämnt, samt till vitare kulörer som 9918 Klassisk Vit, 8395 Vit Komfort, 1624 Lätthet, 1001 Eggvit och 1453 Bomull.

 

Svarta konstraster kan bli både smakfullt och effektfullt. Det lägger fokus på detaljerna i din inredning. Matta väggar för de mörka kulörerna är ett måste! Här med LADY Balance 9938 Naturligt Svart.

 

Gyllene inslag med en dämpad prägel: LADY Balance 1864 Anonymous.

 

Ett fräschare gult inslag med LADY Balance 10246 Velvet – inte knallgul utan svagt, dämpad gul.

 

Everyday Balance

Blågröna kulörer är lugnande, svala och avslappnande. LADY Balance 7163 Minty Breeze – en kommande bästsäljare!

 

7236 Chi #ladychi

Vår vitaste vitton! Kritvit, med ett lite kallt drag då den innehåller lite grönt. Det gör den här kulören till ett perfekt val ihop med de blågröna nyanserna som nämns nedan, samt till grönaktiga gråtoner och till en mängd andra kulörer som tål en skarp vit kontrast. Undvik att kombinera Chi med Lätthet, Eggvit och Bomull då dessa är både gulare och mörkare. Det gör att där du har färdigmålade vita detaljer (dörrar, foder, lister) så kan dessa se gula och lite smutsiga ut mot en vägg målad i Chi.

8394 Vit Poesi #ladyvitpoesi

En svagt gråaktig vit kulör. Innehåller lite grönt vilket gör att det passar perfekt in i den här paletten med blå, gröna och mintiga kulörer. Vit Poesi är också snygg ihop med gråtoner som 8094 Dunkel och 7354 Svartpeppar.

Kritvitt med LADY Balance 7236 Chi.

 

Lugn och svagt gråaktig vit. LADY Balance 8394 Vit Poesi.

 

7555 Soft Mint #ladysoftmint

En mild, fräsch mintig kulör. Supersnygg till den något mörkare 7163 Minty Breeze. Prova den också tillsammans med 8394 Vit Poesi, eller med någon av de lite tuffare gråtonerna 1032 Grå Harmoni, 1877 Vallmofrö, 1462 Grå Skiffer, 1269  Gryning, 8094 Dunkel och 1434 Elegant. Ihop med 6325 Balans och 5180 Oslo är den hur fräck som helst!

7163 Minty Breeze #ladymintybreeze

En kommande bästsäljare! En gråaktig, mintton – inte ”pastellig”, utan snarare dämpad och diskret. Läcker till både ljusare minttoner som jag redan nämnt, samt till lite gulaktiga gråtoner och Balans och Oslo. Testa den gärna ihop med 10341 Kalk, 10342 Kalkgrå, och med dämpade beigea kulörer som 1016 Blek Sand, 1233 Mohair och 10249 Sober. Minty Breeze upplevs som snäppet klarare i kombination med vitare kulörer som 7236 Chi och 9918 Klassisk Vit, än med 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Den här kulören kommer att dyka upp både i tv och i inredningstidningar!

 

Finstämda, lugnande kulörer. Vägg bakom skåpet målad med LADY Balance 7555 Soft Mint. Väggen till höger är målad med LADY Balance 7163 Minty Breeze.

6325 Balans #ladybalans

Världens snyggaste blågröna kulör. Såklart mer grön än blå. Den som inte sett den här kulören ihop med 5180 Oslo har missat något! Snygg ihop med minttoner jag nämnt tidigare och till 6315 Jade, men också till bästsäljarna 10341 Kalk, 10342 Kalkgrå, 553 Ascott, 394 Varmgrå och 1376 Froströk. Dessutom läcker till beigea toner som 1140 Sand, 1623 Marrakesh, 1026 Blek Sand, 1233 Mohair … jag skulle kunna hålla på i det oändliga. Balans är helt enkelt PERFEKT till så mycket. : ) Tänk fondväggar, sovrum, möbler – vad som helst!

En blågrön dröm: LADY Balance 6325 Balans.

 

5180 Oslo #ladyoslo

En djup blå ton med en aning grönt, vilket gör den till den perfekta accentkulören till alla de blågröna tonerna. Också supersnygg till 10341 Kalk, 10342 Kalkgrå och den grågröna 5341 Prismagrön. 5180 Oslo kan såklart också fungera toppen till en rad grå och beigea toner. En klar favorit. : )

LADY Balance 5180 Oslo i skarp och kul kontrast till LADY Balance 7236 Chi. Kom igen då … i alla fall en färgstark vägg i ditt hem? Våga testa något nytt!

5362 Fusion #ladyfusion

Djup, mystisk grönton. Fräsch kontrast till den kritvita Chi för dem som gillar lite nya impulser. Våga lite – varför inte testa den ihop med 5180 Oslo? Eller med en korallton för att skapa en lite oväntad spänning mellan kulörerna. 5362 Fusion fungerar också fint tillsammans med en mängd grå och beige toner.

6084 Sjösmaragd #ladysjösmaragd

En friskt havsgrön kulör med många möjligheter. Ihop med kalkgrå kulörer, med gula gråtoner, men också ihop med ljusare turkosa kulörer som 5225 Sjöglimt och 5263 Sval Sjö. Snygg till alla vita toner och läcker ihop med mörkare accentkulörer som 5362 Fusion och 5180 Oslo.

Med hjälp av en bra maskeringstejp, en liten bordsskiva, en matt väggyta i LADY Balance 7236 Chi och några futtiga liter LADY Balance 5362 Fusion kan du få ett flott arbetsrum eller en arbetshörna i ditt hem. En perfekt bakgrund för din kreativitet!

 


Variationer av blågröna textilier mot en vägg målad med LADY Balance 6084 Sjösmaragd.

 

Everyday Beauty

En feminin kulörpalett med hud- och pudertoner. LADY Balance 10580 Soft Skin.

Detta kulörtema innehåller det vi kallar hudtoner, nakna kulörer eller pudriga rosa toner. En del upplever den här typen av kulörer som beige eller grå, men om du är uppmärksam kan du se att det finns en hel del röda undertoner här. Det är just dessa undertoner som får det här temat att kännas nytt, vackert och helt i tiden. De ljusa och pudriga nyanserna ni ser här gör sig bäst ihop med 9918 Klassisk Vit. Sätter du dem tillsammans med 1001 Eggvit och 1453 Bomull kan plötsligt de vita se extra gula och, med tiden, lite smutsiga ut. Fabriksmålade vita detaljer som lister, fönster och dörrar brukar komma i 1453 Bomull (S 0502-Y), så var lite försiktig där. Ihop med de mer röda kulörerna däremot, går både Eggvit och Bomull bra.

471 Lys Antik #ladyljusantik

Här hittar vi en gammal kändis: en lite gulbeige ton, med dolda röda undertoner. Snygg ihop med alla de pudertoner du hittar i den här paletten, skulle jag vilja säga. Snyggast blir det med 9918 Klassisk Vit på detaljerna.

10579 Complexion #ladycomplexion

En mjuk, pudrig nyans med tydliga röda undertoner. Den kan uppfattas en aning gråaktig, men också ibland som något rosa. När den kommer ihop med rödare toner kommer det rosa fram mer. Läcker ihop med 10578 Misty Shadow, men också snygg ihop med 2500 Kryddor, 10249 Sober, 2363 Solid, samt de häftiga rödtonerna 2859 Whispering Red och 2856 Warm Blush. Undvik Eggvit och Bomull.

2500 Kryddor #ladykryddor

En läcker, varm brunton med en aning grått. Snygg ihop med alla kulörerna i den här paletten. Testa att kombinera med den beigea 1359 Macchiato eller 1832 Skandinaviskt Ljus.

2859 Whispering Red #ladywhisperingred

En bränd, rustik rödton som varken är orange eller knallröd. En läcker glödande mellanton som ger ett lugnt och elegant intryck. Kan vara snygg ihop med både Eggvit och Bomull. Funkar också fint till en rad olika beigetoner som 1876 Sans, 1140 Sand och 1929 Muskotnöt. Dessutom häftig ihop med grått, till exempel med de varma gråtonerna 1391 Ljus Antikgrå, 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni, 1877 Vallmofrö, 1462 Grå Skiffer och 1434 Elegant.

Mjuk, pudrig bakgrund till fina inredningsdetaljer: LADY Balance 10579 Complexion.

 

19

Varmt, ombonat och läckert med LADY Balance 2500 Kryddor.

 

20

Rustik och bränd rödton: LADY Balance 2859 Whispering Red med skarpa vita kontraster. Dörr och list målad med LADY Supreme Finish halvblank 9918 Klassisk Vit.

2656 Warm Blush #ladywarmblush

Inte röd, inte rosa – men något mittemellan. Otroligt vacker! Häftig med varma gråtoner som 1376 Froströk, 394 Varmgrå och 10429 Diskret. Måste ses! Superfräsch tillsammans med pudertonen 10580 Soft Skin (suck …), samt med en hel rad varma beigetoner.

2024 Senses #ladysenses

En puderrosa kulör med mycket värme. Ger ett dämpat, feminint rosa intryck utan att bli för sockersöt. Uppfattas som nymodig och modern tillsammans med en rustik röd accent som 2859 Whispering Red, och harmonisk med 10580 Soft Skin och 2856 Warm Blush.

10580 Soft Skin #ladysoftskin

En lite rödaktig hudton med rosa skimmer. Feminin, omfamnande och varm. Tillsammans med 2856 Warm Blush är den en dröm … kanske något för sovrummet?

 

21

Rum med kulörer i vackraste harmoni – allt stämmer! Vägg i förgrunden målad med LADY Balance 2856 Warm Blush, medan sovrumsväggen där bakom är målad med LADY Balance 10580 Soft Skin.

 

22

Den snygga, roströda vasen sticker ut mot en balanserad vägg i LADY Balance 2024 Senses. En perfekt kulör för dig som är svag för puderrosa toner.

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…