SHADES OF GREY

SHADES OF GREY

Grått har gått som en farsot genom landet och ersatt en och annan Eggvit vägg under de senaste åren – och det kan vi lätt förstå! Grått har nämligen den unika egenskapen att det ser snyggt ut tillsammans med näst intill alla färgstarka kulörer, från mjuka rosa pudertoner till läckra lila auberginekulörer. Till blått, gråblått eller kanske till och med en flammande gul eller orange? Men så finns det ju också en rad olika grå nyanser, som självklart ger olika uttryck. Därför tänkte jag den här gången ta en liten tur bland Jotuns mest populära gråtoner.

Gråtoner med en svag nyans av gult:

1024 Tidlös
En svagt gråaktig vit nyans som upplevs som milt grå med en gnutta gult i.

1931 Ljus Antikgrå
En svagt grå ton med en aning gult som ger en mjuk, fin gråton.

1973 Antikgrå
En ljusgrå ton med en aning gult. Snäppet mörkare än 1931 Ljus Antikgrå.

1032 Grå Harmoni
En mellangrå ton, också den med en aning gult i. Ger ett rent och läckert intryck och passar till en mängd andra, mer färgstarka, kulörer.

2

En vägg i sovrummet i en djupare kulör? LADY Pure Color 1877 Vallmofrö

1877 Vallmofrö
En mörkare gråton med en aning gult.

1462 Grå Skiffer
En mörkare grå som också den har en aning gult. Snygg ihop med både beigea och blå toner – helt enkelt en mycket användbar mörkgrå kulör.

Gemensamt för alla de gråtoner jag nämnt är att de med fördel kan mixas och matchas med varandra. Tillsammans utgör de en vacker och varm grå färgpalett. Kombinera dem gärna med lister och detaljer i LADY Supreme Finish 1001 Eggvit.

3

LADY Pure Color 1462 Grå Skiffer. Lister och fönster: LADY Supreme Finish 40 i 1001 Eggvit.

 

Neutrala och kalla grå toner:

9904 Ljusgrå
En svagt neutralgrå ton som passar fint till mörkare neutrala gråtoner.

9915 Morgondis
En ljus, neutral gråton. Passar fint tillsammans med den mörkare 9913 Lammull, och med kalla blåtoner.

9911 Neutral
En neutral, grå mellanton som är snygg att kombinera med till exempel den färgstarka kulören 5306 Pirat i ett tufft barnrum.

9930 Frostdis
En neutral, grå mellanton som är fin till den nästan kolsvarta 9938 Naturligt Svart.

9913 Lammull
En mörk, neutral gråton. Snygg att kombinera med 9915 Morgondis, 9911 Neutral och 9930 Frostdis, samt med en mängd mer färgstarka kulörer.

Gemensamt för alla dessa kulörer är att de är så kallade neutrala gråtoner, de har alltså inga inslag av andra nyanser som till exempel rött eller gult. Detta gör att de upplevs som klara och rena. Dock ska du tänka på att den här typen av kulörer kan få en svag blåton i vissa typer av belysningar, till exempel skarpt dagsljus eller LED-belysning, något som kan komma som en överraskning för många.

Du ska också tänka på att dessa neutrala gråtoner inte gör sig särskilt bra i kombination med de varma, lite gula, vita kulörerna Bomull och Eggvit; dessa kommer att se smutsiga och gulnade ut tillsammans med en neutral gråton. Ett bra val av vit kulör till dem är däremot LADY 9918 Klassisk vit, och alla de neutrala gråtonerna kan så klart med fördel kombineras med varandra.

4

Vägg: 9915 Morgondis. Bord: 9913 Lammull. List: 9918 Klassisk Vit.

 Varma gråtoner:

10341 Kalk
En ljus gråbeige nyans med en gnutta rött som ger kulören värme. Snygg tillsammans med 10342 Kalkgrå och 9918 Klassisk Vit.

10342 Kalkgrå
En mellangrå nyans med en aning rött som ger en varm kulör med en lite beigeaktig ton. Använd den tillsammans med 10249 Sober och du får en oslagbar kombination. Måla gärna lister och detaljer i Lady Supreme Finish 9918 Klassisk Vit.

10249 Sober
En mörk, gråbeige, varm ton – en harmonisk blandning mellan brunt och grått. Kombinera gärna med 10341 Kalk och 10342 Kalkgrå.

1269 Gryning
En varm och behaglig mellangrå nyans. Något mindre röd i tonen än 10342 Kalkgrå, och blir därför inte gråbeige utan uppfattas mer som bara grå.

5

En mycket populär kulör: LADY Pure Color 10342 Kalkgrå

 

Kalla, blågrå toner:

5081 Fabrik
En ljus, kall, blågrå nyans – en harmoni mellan det blå och det grå. Detta är en kulör som kan skifta nyans beroende på omgivningen, ibland är ser den ut att vara grå, andra gånger är den mer blå i tonen. Kulören är snygg och tuff i kombination med till exempel 5343 Industriell Grå, men passar också bra med mer dämpade blåtoner.

5343 Industriell Grå
En blåaktig gråton som ger ett svalt, hårt och industriellt intryck. Passar bra tillsammans med lister och snickerier i 9918 Klassisk Vit eller 7236 Chi.

5342 Frostat Glas
En ljus grå nyans med gröna och blå undertoner. Kombinera gärna med den näst intill kritvita 7236 Chi.

6

LADY Pure Color 5343 Industriell Grå

Shades of grey … nyanser av grått – en hel värld av möjligheter! För grått är faktiskt möjligheternas kulör. Det är en kulör som är sofistikerad och klassisk, men ändå tillåter dig att leka med sprudlande färgstarka inslag i inredningen utan att de blir för mycket.

♥♥♥ Hoppas att också du hittade en favorit bland de gråtoner som nämnts? ♥♥♥

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…