SKANDINAVISK SAMTIDSDESIGN TILL MILANO

SKANDINAVISK SAMTIDSDESIGN TILL MILANO

Unika produkter för stilla ögonblick

Den stora, årliga möbel- och inredningsmässan i Milano går av stapeln nu i april, och för andra gången samarbetar Norwegian Crafts, Klubben och Jotun i en norsk satsning. Det norska samarbetsprojektet ”Structure” ska presentera något av det yppersta inom norsk design och norskt konsthantverk. Detta är ett fantastiskt fönster att visa upp sig i för de 26 norska designers som handplockats till den unika tillställningen. Det ligger mycket imponerande arbete bakom dem som valts ut, och vi har frågat några av deltagarna vad som kännetecknar just deras arbete och design. Den här gången är det Falke Svatun och Bjørn van den Berg.

Spännande designsamarbete
Falke Svatun och Bjørn van den Berg är två oberoende möbel- och produktdesigners. Falke har ett minimalistiskt förhållningssätt till sin design, ofta med historiska referenser. Bjørn har föresatt sig att skapa design som påverkar sinnena och bidrar till en upplevelse av närvaro. Båda är de ute efter att ta fram unika produkter som skapar stilla ögonblick, och de beskriver sin design som en form av skandinavisk samtidsdesign.

Till Structure har de samarbetat med golvlampan Aerial i stål och norsk granit. Lampan som är justerbar är designad för att kunna användas på många olika sätt i hemmet. Den kan vinklas i olika positioner, och dess höjd och båge gör att den kan sträckas ut över till exempel en soffgrupp eller ett matbord.
– Det är ett samarbetsprojekt som vi är väldigt stolta över, berättar killarna.

Falke ska också ställa ut vasen Tumble som på ett fascinerande sätt kan ställas på kanten av en fönsterbräda eller en hylla.

Materialvalet styrs av önskad upplevelse
Bjørn har inget favoritmaterial, men har jobbat mycket med metaller. – Det viktigaste för mig är upplevelsen som jag vill skapa med produkten, så jag väljer materialet utifrån detta, säger han.
– Även om det varit mycket metall fram till nu, så kan det mycket väl bli så att jag arbetar med andra material som trä och textil i framtiden.

 

falke-structure-milano-jotun-lady

Design: Falke Svatun

Falke är också öppen när det gäller val av material. – Jag har alltid haft en förkärlek till det industriella i stål, men jag har jobbat både med trä, stål, mässing, sten och keramik. I framtiden vill jag utforska flera traditionella, men också oortodoxa, metoder, berättar han.

Hittar inspiration överallt!
– Inspiration kan dyka upp när som helst, och det kan vara helt vardagliga ting, säger Falke. Bjørn fortsätter:
– Inspirationen kan komma när jag sitter på bussen, när jag tecknar eller umgås med vännerna. Annars inspireras jag av människor som tänker nytt, både familjen, lärare och duktiga kockar, såväl som etablerade designers. Inspirationen i till exempel färgval kan jag hämta från naturen, från ett material eller från färger jag hittar i stadsbilden. Det händer att jag använder färger i projekt just för att de kan ge ett extra värde i form av spännande kontraster, berättar han.

 

bjorn-van-der-berg-aura-structure-milano

Design: Bjørn van den Berg

– Jag kan bli inspirerad av hur en vägskylt är sammansatt, där slutprodukten för en utomstående inte nödvändigtvis alls har någon länk till vägskylten. Det sker mycket i processen på vägen, säger Falke. – När det gäller färger använder jag ofta diskreta sådana, som svart, vitt och mindre kulörta färger. För mig är det viktigt att låta skillnader i textur, och materialens naturliga färger, få vara i fokus, menar han. – Annars fascineras jag av gamla arbeten av italienska och franska designers/arkitekter. De klarade av att hitta balansen mellan det konkreta, det funktionella och det närmast bisarra i sina produkter.

Produkter med lång levnadstid
Dessa två designers menar att vi ser en tendens till att folk blir mer selektiva när de köper design, och gärna vill köpa produkter som de verkligen tycker om och kommer att ha glädje av länge.
– Vi hoppas att den här tendenser håller i sig, och att våra kunder ser på våra produkter på det här sättet, säger de.

– Drömmen är att designa produkter på heltid och att arbeta med duktiga och engagerade samarbetspartners, berättar Bjørn. Full kreativ frihet, är Falkes högsta önskan.

Bjørns och Falkes inredningstips till folket!
– Inred ditt hem med ett fåtal saker som har stor betydelse för. Stressa inte inredningsprocessen. Sitt hellre på golvet och spara ihop till den soffa du allra helst vill ha. Tänk igenom vilken typ av golv du väljer – ett rum blir aldrig vackrare än golvet, avslutar de.

Bjørn van den Berg
Har ställt ut sina arbeten i Stockholm, London, Milano och Tokyo. Lanserade 2015 spegelserien Aura för den danska producenten New Works.

Falke Svatun: 
Är utbildad industridesigner i Sydney och har arbetserfarenhet från designkontor i Köpenhamn. För den danska producenten Menu har han designat köksstolen Synnes och värmeljushållaren Shadow play.

Utställare på Structure – Norwegian contemporary crafts and design:
Marianne Andersen    Millie Behrens    Bjørn van den Berg     Kristine Bjaadal     Anja Borgersrud, Barmen og Brekke    Ann Kristin Einarsen    Andreas Engesvik    Lars Beller Fjetland   günzler.polmar    Elin Hedberg    Thomas Jenkins    Kneip    Anette Krogstad    Runa Klock   Aron Li    Noidoi    Kristin Opem    Christina Peel    Sara Polmar    Sara Skotte    Martin Solem   Falke Svatun    Sverre Uhnger    Vera & Kyte    Kiyoshi Yamamoto

#structure16

Jotun är dedikerade till att främja norsk design, och är en av huvudsponsorerna till den norske utställningen Structures – contemporary crafts and design. Detta är ett samarbetsprojekt mellan Norwegian Crafts, Klubben och Jotun, och utställningen kommer gå av stapeln under den stora möbel- och designmässan ”Salone del Mobile”, i Milano 12-17 april.

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…