Starka 70-talsinfluenser på världens största möbelmässa

Starka 70-talsinfluenser på världens största möbelmässa

 

En vacker kväll i centrala Milano. Vi är i den underbara botaniska trädgården mitt i tumultet och storstan. The Garden of Wonders heter utställningen med några av världens mest kreativa formgivare som hade gjort installationer som handlar och doft och parfym. Men det som var mest fängslande var den vackra gamla trädgården, som också har ett universitet knutit till sig och de spännande guldfärgade djuren som hade flyttat in.

OrtoBotanico_garden_Milano_2015_C.Julner

Här kan man koppla av och föra ett samtal, eller bara ta det lite lugnt. Mycket av den nya formgivningen handlar om lite djupare värden, som mänsklighet och personliga val. Något som får mig att tänka på 1970-talet, både i kulörval och en känsla av ombonat harmoniskt lugn. Många av utställningarna i Milano kommer att fortsätta att vara öppna till och med november månad, tack vare att Milano är värd för Världsutställningen, EXPO 2015.

Randig70talIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Ett ganska typiskt exempel på 70-talsinspiration, hos Moroso.

LisaHiland_small_Il_Salone_Milano_2015_C.Julner

Lisa Hilland i sin soffa som är hantverksmässigt tillverkad är flätad av stora sjok, producent är norska LK Hjelle. Bakom Lisa syns lampor av Jangir Maddadi, Swarm. Bägge ställde ut på mässan i montern Swedish Design Goes Milan 2015.

Jangir_Maddadi_design_Salone_Milano_2015_C.Julner

Jangir Maddadi sätter  den mänskliga kroppen i centrum med sin Space och har skapat en organisk laddningsstation både för människor och elektronik.

muse- low resolution_kasthall

Kasthall visade fina vävda mattor. Nyheten Muse i design av Maja Johansson, med inspiration från sina egna arkiv, en stor dos passionerad färgsättning, som för tankarna både till 1960-och 70-talen.

FiltGrönRosaIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Mer fina ombonade färgtoner hade filtarna från Kristine Five Melvaer, som ställde ut i Ventura Lembrate området, där unga förmågor visade upp sin alster. Norwegian Presence, i samarbete med bland andra Jotun.

Cassina_PinkBlueOrangeIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Skön färgsättning hos Cassina med mjuka soffor i ull och soffbord i glas. Väggen skulle kunna vara målad med Jotuns 5362 Fusion.

GrönJersey_Moroso_Il_Salone_Milano_2015_C.Julner

Stretchiga 70-tals material som jersey fanns hos många möbelproducenter, och sammet.

Cassina_insekterIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Stora modulsoffor att sätta ihop efter behov, precis som soffborden. Väggen i en skön varm rödrosig ton som LADY 2656 Warm Blush.

Matta_Moooi_Milano_2015_C.Julner

Med färgstarka mattor kompletteras den ombonade känslan. Det är fint att plocka en av kulörerna ur mattan för att måla väggarna i. Holländska Moooi lanserade en hel mattkollektion med färdiga häftiga mönster och lämnade även utrymme för den egna kreativiteten och skaparlusten.BlueLoungeChairIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

En ovanlig och vacker kall blåton i vilstolen hos Moroso.

KlubbenBlåIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Likaså i det vackra glaset av Kristine Bjaardal/Klubben för Magnor i utställningen Norwegian Presence, i samarbete med bland andra Jotun .

Soffa_Moooi_Milano_2015_C.Julner

En av de vackraste och häftigaste utställningarna i Milano, som också har kallats för möbelmässans Haute Couture, är den hos Moooi. Stora fotografier skapar en dramatisk fond till de spektakulära möblerna, mattorna och belysningen. Riktigt ögongodis!

DBbyråIl_Salone_Milano_2015_C.Julner

Avslutningsvis en annorlunda mönsterbild i pixelmotiv och ett furuskåp från det spanska designföretaget  DB Barcelona.  Precis som på 1970-talet, eller?

Avatar
Avatar

Camilla Julner – Inredningsstylist och skribent

Camilla Julner arbetar som inredningsstylist och skribent och har förmånen att arbeta med sina stora passioner: inredning, rummet, färg, ljus och form. Hon rapporterar också regelbundet från många av de internationella inredningsmässorna. Närmast på tur står Milanomässan Il Salone. – Jag reser även en hel del till olika delar av världen och spenderar gärna mina somrar i Frankrike och på min kolonilott i norra Stockholm . Mer om min inspiration, mina resor och mitt jobb skriver jag på min blogg verycamilla.se.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…