Varm vägg med kalkfärg

Varm vägg med kalkfärg

Jag har länge velat måla om murväggen vid kaminen i vardagsrummet, och när jag fick möjligheten att testa den nya kalkfärgen, LADY Minerals, var det ingen tvekan om var jag skulle måla! Muren fick inte bara en ny färg, den fick ett helt nytt uttryck. Från kall, vit mur till mjuk, organisk varmgrå, och en levande yta som ingen sett maken till. SÅ kul!

LADY Minerals kalkfärg innehåller det naturliga mineralet kalksten, och ytor målade med LADY Minerals får därför en helt annan fysisk känsla än en vägg målad med vanlig väggfärg. Väggen både känns och ser mjuk och naturlig ut, något som ligger helt rätt i tiden!

lady-minerals-kalkmaling-brannmur-before

Så såg väggen ut före

Eftersom kalkfärgen ska strykas ut med pensel, kommer det färdiga resultatet att variera från vägg till vägg och från målare till målare. Jag provade mig fram på en mindre murvägg vid kaminen här hemma innan jag satte igång med den större väggen i vardagsrummet. Jag kom fram till att jag trivdes bäst att jobba med långa drag som ger ett lugnt uttryck. Med korta, snabbare penseldrag får du ett mer hektiskt uttryck än det jag fick på min vägg.

Du kan välja mellan 21 vackra nyanser i LADY Minerals, men jag behövde inte vela särskilt länge eftersom mannen i huset satte sig på tvären emot en mjukt rosa murvägg (kan inte förstå varför?). Därför blev det alltså inte LADY 2024 Senses, utan LADY 394 Varmgrå på min vägg. En ton som jag faktiskt blev väldigt nöjd med då den passar utmärkt till resten av kulörerna jag har i övriga rummet (bland annat LADY Senses).

lady-minerals-kalkmaling-brannmur-3

Så målade jag en mur med LADY Minerals:

  • Murväggen tvättades grundligt med Jotun Special Målartvätt innan jag grundade med LADY Balance i samma kulör som jag sedan använde som toppstrykning med LADY Minerals (LADY 394 Varmgrå). Detta gjorde jag för att delar av väggen hade två olika kulörer sedan innan, och jag ville ju få ett så jämnt resultat som möjligt innan jag gick lös med Lady Minerals. I de flesta fall behövs inte den här grundningen, bara väggen är hel och ren.
  • Alla kanter och hörn maskerades (blå maskeringstejp kan sitta längre, något som är väldigt praktiskt!). Ett bra tips är att alltid ta bort tejpen medan färgen fortfarande är blöt efter den sista strykningen, något jag upplevde var extra viktigt att tänka på med LADY Minerals. Färgen har en tjockare konsistens än annan färg och ”hårdnar” kanske mer den torkar på väggen, vilket gör att också maskeringstejpen hårdnar och blir svår att dra loss i en bit om färgen hunnit torka. Det är alltså extra viktigt att ta bort tejpen medan LADY Minerals fortfarande inte hunnit torka!
  • Jag använde en bred pensel på de stora ytorna, och en mindre pensel längs kanter och i hörn. LADY Minerals är rolig att jobba med, det blir som en liten utmaning att jobba med tekniken! Stryk kors och tvärs och lägg på ordentligt med färg är mina bästa tips!

Se fler kalkfärgskulörer och få tips om snygga kulörkombinationer av Jotuns kulörchef här.

Avatar
Avatar

Ingrid DIY

Vi lanserar ny LADY Minerals-färgkarta!

Ge nytt liv till inredningen med vackra och unika kulörer från LADY Minerals kalkfärg – och bli förälskad i kalkfärgens…

Hemma hos Michaela Forni

Harmoniskt och sofistikerat är ledorden hemma hos Michaela Forni. Inspireras av vackra kulörval och lyxiga inredningsdetaljer och hör Michaelas tankar…

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…