Årets färger 2022 – här är färgtrenderna!

Årets färger 2022 – här är färgtrenderna!

Vilka blir årets färgtrender 2022? Vi har frågat Jotuns skandinaviska kulörchef, Nina Klæboe Mørkve, om vilka trender hon ser för kommande år.

Bilden ovan: LADY 12078 Comfort Grey och LADY 10428 Masala – två kulörer som vi kommer att se mycket av under 2022.

Vi behöver kulörer omkring oss! De kan påverka oss positivt och skapa nya stämningar i rummet.

En mångfald av färger 2022

Vi kan börja med att summera färgtrenderna med ett ord – mångfald, säger Nina K. Mørkve. Jag tror att vi kommer att se många olika färger framöver och ingenting är bättre än det. Vi behöver kulörer omkring oss! De kan påverka oss positivt och skapa nya stämningar i rummet, berättar hon vidare.

Vi kommer fortsätta se spännande färgkombinationer med kulörta toner och även i kombination med neutrala färger. Även om vi pekar ut några riktningar, så kommer det vara många olika kulörer med i färgbilden, säger Nina.

Nina menar att färgtrenderna först och främst är till för inspiration.
– Nya idéer, drömmar samt en önskan om variation och skifte av stämningar. Det finns inga regler som säger att du måste följa trenderna, men emellanåt kan det vara härligt att bara drömma om förändring. Lite ny energi och kreativ påfyllning! Det viktiga är ju att du väljer de kulörer som gör DIG glad, säger kulörchefen.

2022 blir ett innehållsrikt färgår där alla har möjlighet att hitta kulörer som berikar både hemmet och livet!

Årets färger 2022 - sovrum i ljusgula Fresh Pasta i kombination med lila - Slate Lavender

Gult som osar av positivitet och solsken! Och, ihop med lavendel tycker vi att den blir extra kul! Här ser du LADY 1775 Fresh Pasta på vägg och i tak – med takfärgen LADY Perfection. Lavendeltonerna LADY 20186 Lavender Touch (cirkel) och lila vägg i bakgrunden. I den högra bilden: LADY Pure Color 3377 Slate Lavender. Vit vägg: LADY Pure Color 7236 Chi.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Gul positivitet

Gult följer med oss vidare, men nu är det de nya kulörstarka tonerna som kommer att prägla de gula färgerna.

Detta är typiska reaktioner på att vi människor söker optimism i en krävande tid med pandemi, säger Nina.

Ett perfekt exempel på en tidsriktig gulton är LADY 1775 Fresh Pasta. Den har blivit mycket populär sedan lanseringen i färgkartan LADY Together. Den är pigg, somrig, läcker – och helt otroligt fräsch! Folk säger att de blir glada av den och att den är härlig.

2022 färger: Rum med eldstad: LADY 1909 Kalkockra, sovrum i färgerna 0486 Silke och 1233 Mohair

Rustikt och naturligt! Fina ockratoner som LADY Pure Color 1909 Kalkockra (till vänster), ihop med den svagt gyllene vita 0486 Silke och en målad sänggavel i 1233 Mohair.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 SENS VÄGG/PANEL/LIST 07

SENS VÄGG/PANEL/LIST 07

 • 3i1 – lätt att använda
 • Fint tåligt resultat
 • Ingen färglukt eller skadlig emission
 • Måla tryggt med vackert resultat

Våra gula favoriter

Gult kan vare så mycket – varma, syrliga, klassiska, traditionsrika färger, och spännande nyanser. Sedan tidigare känner vi till LADY 10246 Velvet, en härlig gulton med en hint av något syrligt över sig, men i perfekt harmoni. Detta är en färg som kan vara lekfull samtidigt som den är elegant.

Ockratoner är ett bra exempel på kulörer som har den härliga kombinationen av något traditionellt, modernt och nytt. Vi älskar den gamla ockratonen LADY 1909 Kalkockra. Den är läcker ihop med både varma beige, gyllene, frodiga gröna eller de jordnära röda kulörerna.

2022 färger: Sovrum 10245 Ginseng, hall 10428 masala och 12123 Contemporary white, vardagsrum 6378 Iconic

Gult och blågrönt i friska kombinationer. Vänstra bilden: Den ljusgula 10245 Ginseng i perfekt matt finish på dörren, med LADY Supreme Finish Matt, och supermatta väggar med LADY Pure Color. Högra bilden: Den blågröna LADY Pure Color 6378 Iconic, och panel i LADY Supreme Finish Matt 12123 Contemporary White, övre del av vägg LADY Pure Color 10428 Masala,

2022 färger: LADY 10246 Velvet till hallen

Positiva kulörer under 2022! I rum som vi inte uppehåller oss i så länga, tål vi starkare kulörta toner. Hur skulle det vara om vi tillför vår entré en ny gul färg som du möts av varje gång du kommer hem? Här är två exempel på entréer med tonen 10246 Velvet. Färgen LADY Wonderwall är både matt och extremt slitstark – suverän till hallen.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Vacker, matt och robust
 • Extremt slitstark
 • Mycket smutsavvisande
 • Täckgaranti

Rosa – en ny neutral

Har vi inte sett rosa i flera år nu!? frågar Nina ledande. Jo, det stämmer! Rosa är på väg att etablera sig som en så kallad ”neutral” i detta sammanhang – som en bra basfärg i hemmet. Några tänker nog att rosa är att ”ta i” som en basfärg, men här ser vi att många håller på att ändra uppfattning.

– Rosa, i dämpade varianter, kan vara en fantastisk basfärg som håller över tid, hävdar Nina. Det är helt enkelt för att de mjukare nyanserna kan kombineras fint med andra kulörta färger och material. Den kan vara som en elegant kompanjon till de greige och mullvadstonerna eller till mer kulörta kulörer som gul, grön eller röd. Rosa kan upplevas som lekfull, men passar även de moderna och stilrena hemmen.

Rosa färger 2022 - LADY 20184 Thoughtful och 20185 Friendly Pink

Våra två nya dämpade rosa toner har blivit mycket populära på kort tid. Detta är en hybrid mellan beige och rosa. Vägg: LADY Pure Color 20184 Thoughtful, hylla i halvblank glansgrad med LADY Supreme Finish. Vägg i förgrunden: LADY Pure Color 20185 Friendly Pink och lister i samme kulör, målade med LADY Supreme Finish i matt glansgrad. 

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Från dämpade rosa toner till piggare nyanser

20185 Friendly Pink och 20184 Thoughtful är två perfekta exempel på dämpade rosa toner. De beskrivs som en blandning av beige och rosa och kan fungera som en nya, varma neutraler i hemmet.

Vidare kan jag också nämna vår mest sålda rosa färg, nämligen 2024 Senses, och den lite mindre kända men ack så vackra, 20055 Dusty Rose, förklarar Nina.

Dessa är också dämpade i uttrycket, något som många gillar när de ska välja en behaglig väggfärg, som ska hålla länge. För dig som gillar lite starkare rosa färger kan toner som 2782 Deco Pink eller 2992 Delightful Pink vara fina alternativ – då tillför du massor med liv och energi.

Rosa färger 2022: LADY 2024 Senses och 20142 Daydream

Lite rosa inspiration! Dämpade 2024 Senses möter behagliga, rödbruna 20142 Daydream… Ge mig gärna ett sovrum i dessa kulörer!

LADY 20055 Dusty Rose och 7628 Treasure

Rosa och grönt är fint ihop! Här med den läckra, gammelrosa 20055 Dusty Rose och den bästsäljande, mjuka gröntonen 7628 Treasure.

Inslag av starkare röda toner!

Vi ser också att det kommer att komma starkare röda inslag framöver. Starkare toner än de mer jordnära som vi har sett ett tag nu. Så, håll utkik efter de nya energiboostande varianterna, säger kulörchefen. De kommer fylla på med adrenalin och energi!

Rosa och livligt rött - med LADY 2992 Delightful Pink och 2994 Heat

Rosa och livligt röd – piggt, energigivande och helt i tiden! Rosa 2992 Delightful Pink och rödorange 2994 Heat. Wow!

Lugna neutraler

Fina neutraler kommer alltid att finnas med i färgbilden, berättar Nina vidare. Så har det varit länge. En del påstår att det är tråkigt, medan andra älskar frånvaron av färgrik stimulans. Som tur är kan neutraler användas både i ton-i-ton-paletter, men också i fina kombinationer med mer kulörta toner.

Jotun-arkivet är rikt så vi tar gärna fram några bästsäljare som vi vet att många gillar. Våra mest sålda greigetoner, 10341 Kalk och 10242 Kalkgrå, har en perfekt balans mellan beige och grå. Vidare har vi gamle klassiker, som 0553 Ascott och 0552 Tudor, båda med en lång historia i Jotuns arkiv. Många älskar också 12077 Sheer Grey och 12078 Comfort Grey.

2022 färger: LADY 1376 Froströk, 12180 Present och 12181 Soft Comfort

Skåpet är målat med LADY Supreme Finish 1376 Froströk och vägg till vänster, 12180 Present. Bilden till höger visar den behagliga gråbruna 12181 Soft Comfort, målad med supermatta LADY Pure Color.

Vi kommer att se flera behagliga greige toner under 2022.

Vita nyanser till greige

Gemensamt för dessa rödare greige toner är att man bör vara lite varsam med att kombinera dem med gyllene vittoner. Då tenderar dessa färger att se lite smutsiga ut. En ljus, behaglig vitton som 1376 Froströk eller 1622 Reflektion, kan vara fina vita alternativ här. Läs mer om val av vita nyanser här.

Vi kommer att se mer av de varma greige tonerna under nästa år, alltså gråbeige toner med en del rödhet i. Många kan nog uppleva att dessa toner är en mjuk övergång från de dämpade rosa. Och, detta är det många som gillar, förklarar Nina. De två nya greige tonerna, 12180 Present och 12181 Soft Comfort, har på kort tid blivit de mest sålda kulörerna från den senaste färgkartan LADY Together.

2022 färger: LADY 10341 Kalk, 10429 Diskret och 10249 Sober

Många älskar greigetoner som går ton-i-ton. Här ser ni 10341 Kalk (vägg i köket), 10242 Kalkgrå ihop med den mörkare 10249 Sober. Färger som är framtagna för att komplettera varandra. Lägg märke till hur vi har använt samma kulör, 10249 Sober, i två olika glansgarder, – väggen är LADY Pure Color medan stolen är målad i LADY Supreme Finish Superblank.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Kombinationer med kulörta nyanser

Greigetoner kan fint kombineras med kulörta färger, gärna jordnära rödtoner eller djupare bruntoner, där man vill få till lite kontraster. Med det sagt, tror vi också att greigetoner kommer dyka upp i kombination med starkare färger under kommande år, avslutar kulörchefen.

2022 färger: LADY 10342 Kalkgrå och 8469 Green Leaf

En bas av neutraler behöver inte vara lika med frånvaro av mer kulörta färger. Här ser vi kalkfärgen LADY Minerals 10342 Kalkgrå, ihop med en frodiga gröna 8469 Green Leaf.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Få flera tips på varma och harmoniska färgkombinationer här.

Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Kalkfärg hemma hos Emelie Sundberg

Fotografen och stylisten Emelie Sundberg ville skapa en levande känsla i vardagsrummet. Hon bestämde sig därför för att måla väggarna…

Nymålat vardagsrum i 1376 Froströk hos Elin Lannsjö

Stylisten och keramikern Elin Lannsjö tog inspiration från vår senaste färgkarta CANVAS och valde den vackra beige färgen 1376 Froströk…

Vi lanserar ny LADY Minerals-färgkarta!

Ge nytt liv till inredningen med vackra och unika kulörer från LADY Minerals kalkfärg – och bli förälskad i kalkfärgens…

Hemma hos Michaela Forni

Harmoniskt och sofistikerat är ledorden hemma hos Michaela Forni. Inspireras av vackra kulörval och lyxiga inredningsdetaljer och hör Michaelas tankar…

Här är årets färgtrender för 2024!

Dags att fräscha upp ditt hem med nya, moderna färger? Vi hjälper dig! Här listar vi årets 9 stora färgtrender…

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…