Det bästa med julen

Det bästa med julen

I år blir julen annorlunda och vi får anpassa oss för ett välmående 2021. Här får du höra hur Emily Slotte kommer att fira sin jul och ta del av hennes ljuvliga kolarecept.
Skåpet är målat med LADY Supreme Finish matt i 1392 Gul Antik och väggen med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus

GOD JUL

Julen är en familjehögtid och då vi alla samlas för god mat, julfirande och Kalle Anka på TV. Men, i år blir julen annorlunda för oss alla och det gäller att anpassa sig för ett välmående och pandemifritt 2021. Kreatören Emily Slotte brukar i vanliga fall fira julen tillsammans med sin familj, systrar, respektive och barn. I år flyttar hon julfirandet ut till naturen. Här får du höra om hennes jul.

Vi kommer att träffas i en mindre konstellation utomhus då vi njuter av varm glögg, enkel mat och närhet på avstånd. Jag tror att det kommer bli fint och helt klart en jul att minnas, berättar Emily.

Emily Slotte Gul AntikKreatören Emily Slotte i sitt hem. Skåpet är målat med LADY Supreme Finish matt i 1392 Gul Antik

Kolla in när Emily Slotte målade om hennes matrum och skåp i läckra gultoner.

Den perfekta julen

Den ultimata julen är den då alla måsten sätts åt sidan och fokus ligger på familjen. På julaftons morgon startar vi alltid dagen med en tänd brasa, fyllda julstrumpor och julkalendern på TV. Ett måste för oss är en riktigt god och LÅNG frukost med det bästa som hör julen till. Just det där, när vi alla sitter tillsammans ger mig ett pirr i magen. Med en tonåring i huset känns det som att dessa tillfällen blir färre med åren.

Morgonen fortsätter i ett lugnt tempo, trots att barnen är uppskruvade som duracellkaniner inför öppningen av julklappar. Minns ni den känslan? Jösses vad avundsjuk jag är på den. Senare på dagen åker vi till min mamma för en klassisk julaftonskväll med julbord, tomte och ännu mer klappöppning! 

Emily Slotte Gul AntikSkåpet är målat med LADY Supreme Finish matt i 1392 Gul Antik och väggen med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Läckra kulörval hos Emily!

Emily Slotte HummusFå levande väggar med LADY Minerals kalkfärg. Väggen är målad i kulören 12118 Hummus

Juldekorationen

Min mamma dukar väldigt fint till julafton med handbroderade juldukar i lager-på-lager, och ett vackert porslin med undertallrik. Hon dekorerar alltid bordet med små tomtar som jag och mina systrar har gjort under barndomen. Det känns alltid så fint och varmt. När jag själv dukar för julmiddagar, så är det mer sobert. Jag utgår från vitt, beige och grönt, har en tung linneduk på bordet samt mitt vackraste porslin och kristallglas. Jag hänger även upp grönbeklädda kransar över bordet och har massor av levande ljus.

Emily Slotte Gul AntikSkåpet med stort S! Det är målat med LADY Supreme Finish matt i 1392 Gul Antik.

I höstas målade Emily om sina köksluckor. Kolla in vår guide här. 

Julkolan

En sak som jag inte vill vara utan på julen är givetvis julgodiset. Min favorit är kolan. Jag tycker att det är väldigt mysigt att göra egen kola. Det är även en fin present att ge bort. Du kan lägga kolan i en återvunnen glasburk eller varför inte i lite tyg, eller silkespapper med ett fint band runt? Jag har testat mig fram, och kommit fram till att den ultimata kolan är den här busenkla varianten som är smaksatt med apelsin, vanilj och flingsalt. Så här gör du. 

Emily Slotte KolaEmily Slottes favorit julgodis är smörkolor med apelsin, vanilj och flingsalt.

Busenkla smörkolor med apelsin, vanilj och flingsalt

Ingredienser

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
Zesten från 2 apelsiner
Flingsalt

Gör så här

 1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
 2. Rör i grädden, sockret och sirapen. Dela vaniljstången på mitten och lägg ner den med de övriga ingredienserna i kastrullen.
 3. Låt koka utan locka i ca 15-30 min. Jag använder mig av en termometer och tycker att kolan är perfekt vid ca. 125 grader. Om du vill vara på den säkra sidan kan du göra ett klassiskt kulprov. När kolan kokat klart blandar du ner zest från apelsinerna.
 4. Häll upp kolan i en mindre form med bakplåtspapper i och fördela flingsaltet ovanpå, så det går ner lite i kolan. Låt svalna och skär eller klipp sedan kolan i bitar och rulla in bitarna en-och-en i bakplåtspapper.

Emily Slotte kolaLäckra kolor!  

Emily SlotteVacker dekoration till fina paket! 

2021

Till 2021 har jag många drömmar. Den största och mest grundläggande (som jag tror många kan skriva under på) är att det får vara ett år av närhet, värme och umgänge. Ett år där vi alla får må bra och återigen får upptäcka både världen och mer utav oss själva. Jag har också en dröm om ett nytt hus – en ny plats för vår familj att bo och leva på.

Emily Slotte presentKolorna är den perfekta gå bort-presenten. Här har Emily lagt kolorna i ett vackert papper, tagit ett fint band och fäst ett kort på paketet. Fint och ljuvligt gott!  Väggen är målad med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus.

Läs mer om Emily Slotte och få mer inspiration av hennes universum här.

GOD JUL

Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Rustika, råa och ärliga kulörer

Rustika kulörer och ytor omfamnar oss i kulörtemat ”EMBRACE”.  En kulörpalett i en perfekt balans. Den är dämpad och jordnära,…

Ny färgkarta från LADY – TOGETHER

LADY lanserar en ny färgkarta för 2022! Färgkartan TOGETHER innehåller tre unika kulörpaletter som skapar rum, där det är extra…

Lugnande kulörer i ett vackert samspel

Behagliga, lugnande kulörer och mjuka ytor bjuder in till samtal och reflektion. Kulörpaletten ”CHERISH” inspirerar till mjuka kombinationer. Väggen är…

Kulörer som ger energi och glädje

Energiska kulörer! I LADYs färgkarta TOGETHER presenterar vi kulörpaletten PLAYFUL som är glad, självsäker och energisk. Väggen är målad med…

Hemma hos Kirsten Visdal

Kirsten Visdal är inredningsdesigner och stylist, samt ett stort fan av LADY-kulören 10678 Space. Detta blev bastonen i familjens nymålade…

Skapa en sensommarstämning hemma med Desert Pink

Välkomna till detta ljusa och behagliga vardagsrum som är målat i kulören LADY 12120 Desert Pink. Detta är en dämpad,…