Färgglädje hos barnfamiljen

Färgglädje hos barnfamiljen

Färgstarkt funkishus

Färgstarkt funkishus

Ett nytt funkishus fullt med färglädje! Ingrid hade en detaljerad plan över alla färger till det nya huset. – Läs om alla kulörerna här.

Nytt hus på Fjeldborg

För Ingrid Aune Westrum och hennes familj var 2020 ett väldigt speciellt år. Medan hon, och hennes man Vidar, jobbade hemma, restes familjens nya hus, vägg i vägg med det gamla. De hade syckat av en tomt på egendomen Fjeldborg i Sandefjord, som många känner till från Ingrids blogg och Instagramkonto @Fjeldborg

I november i 2020 kunde de äntligen flytta in i ett sprillans nytt funkishus. – Det var speciellt att sitta på hemmakontoret och se det nya huset huset resa sig rakt utanför stugdörren, berättar Ingrid. – En byggprocess är krävande för alla, så på det sättet passade allt väldigt bra för vår familj med nedstängning just då, berättar hon. – Som barnfamilj kände vi inte heller att vi gick miste om så mycket, och försökte hellre att se det positiva i att kunna följa byggprocessen på så nära håll.

Ingrid Aune Westrum portrett

Ingrid Aune Westrum.

Egendesignat funkishus

Tomten var lång och smal och huset fick därför anpassas till platsen – och till livsfasen med små barn. Med två pojkar på 7 och 3 år var det viktigt för familjen att hitta praktiska lösningar som passade just dem. – Huset är nästan dubbelt så stort som det gamla huset och vi får nypa oss i armen ibland för att vi har fått det så fint, säger Ingrid.

Hon och hennes man har varit väldigt involverade i arbetet med utformningen av huset tillsammans med arkitekten. Allt producerades i moduler som lyftes på plats på tomten. De ville ta vara på känslan av att miljön utomhus är en förlängning av huset och de stora dörrarna mot terrassen kan öppnas helt. Golvet inomhus och ute på altanen flyter ihop perfekt med varandra – och slutar med en mjuk övergång mot klipporna utanför. Perfekt för långa sommardagar i Sandefjord!

LADY Pure Natural White og LADY Perfection ICONIC

Ute och inne hänger ihop. Hela väggen kan skjutas ihop och öppnas ut mot altanen och klipporna utanför. Panelvägg: LADY Pure Nature White.

Ingrids färgsättning

– Planen var att använda varma färgnyanser på nedervåningen, och kallare färger uppe på andra våningen, säger Ingrid. – Som jord och himmel. – I det stora öppna köket ville jag ha en färg som passade både i taket och på väggarna så att det blev en lugn och harmonisk känsla, berättar hon. – Mintgrönt har alltid varit en favorit och jag förälskade mig i färgen Iconic direkt. Vi var väldigt nyfikna på resultatet – och blev så nöjda!

Med öppen planlösning i vardagsrum och kök blev det extra fint med samma färg i taket som på väggarna. Väggarna är målade med LADY Pure Color och taket med LADY Perfection takfärg- allt i färgen 6378 Iconic.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Lamporna över köksbordet är vintage från Louis Poulsen, som tagits med från förra huset. Bord från IKEA.

Inslag av träverk

I vardagsrumsdelen som vetter mot altanen ville de ha träpanel för att bryta upp det stora rummet och avgränsa zonen med soffan tydligare.  – Vi ville att träverket skulle vara synligt, därför valde vi vit LADY interiörlasyr som har en transparent färg och som matchar färgen på golvet. Vi valde en rak panel, som gör att intrycket inte blir så stuglikt, säger Ingrid. Med en strykning LADY Pure Nature White blev resultatet precis som hon ville ha det.

LADY Pure Nature White

En strykning med den vita interiörlasyren, LADY Pure Nature White, gav ett perfekt, ljust resultat till panelväggarna. Golvet är i furu, och levererat vitpigmenterat från leverantören (Hasås). Golvet har en borstad yta som ger en fin textur och är mjukt och skönt att gå på.

 LADY Pure Nature White

LADY Pure Nature White

 • Enkel att påföra, droppar inte – perfekt till tak
 • Ger ljust och vackert trä
 • Bevarar utseendet över tid
 • Till obehandlat trä

Köket

Köket kommer från Kvik, och har satts ihop av två olika fronter så att högskåpen har fått lite annan färg och struktur. Högskåpen är i rökt ek och resten av skåpen är svarta.
Kjøkken hos Ingrid

De mintgröna väggarna i 6378 Iconic ger fin bakgrund till alla de färgrika detaljerna på hyllorna. Radiohus-pendel över köksön från Louis Poulsen. Skenorna över köket är Voks från Nordesign.

Lesekrok på kjøkkenet

Det stora köket har fått en egen läs- och arbetshörna som är väldigt funktionell för barnfamiljen. Här finns det plats för böcker och förvaring, och inte minst ett ställe där pojkarna kan rita, läsa och ha det mysigt medan matlagningen pågår i köket.

Varje rum har sin färg

– Jag visste tidigt att jag ville ha det färgstarkt, men ville samtidigt inte att det skulle se ut som ett tivoli. Därför hade jag fokus på att få mjuka övergångar genom att använda samma tak- och väggfärger och måla lister och dörrar i samma färg som väggarna. På några ställen har jag valt en ljusare nyans i taket, säger Ingrid. – Det är inte heller några klara, rena färger, utan genomgående dämpade – och det är därför det fungerar, säger hon.

Färgstarkt funkishus! – I trappan har Ingrid skapat en färgklick i form av ett konstverk med alla färgerna som har använts i huset.  

Väggen i trappan har fått den rosa färgen 12120 Desert Pink  – och hallen in mot sovrumsavdelningen är målad i 10428 Masala. Alla väggar i huset är målade med LADY Pure Color Supermatt. – Färgerna harmonierar otroligt fint tillsammans med 6378 Iconic i köket. Takfärgen och de mjuka trägolven binder samman helheten.

Lägg märke till att handledarna i trappan är målade i Superblank glansgrad med LADY Supreme Finish – i samma färg som väggen, 12120 Desert Pink. Golvlisterna och dörrarna har fått samma färg som väggen, 10428 Masala, målade med LADY Supreme Finish Silkematt.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Sovrum

Alla sovrummen är målade i blågröna nyanser. I föräldrasovrummet valde Ingrid 5490 Serene Blue till väggarna och en nyans ljusare i taket, med LADY Perfection 6378 Iconic.

Svala nyanser till sovrummet. Vägg: LADY Pure Color 5490 Serene Blue. Tak: LADY Perfection 6378 Iconic. 

Tips! Visste du att Jotun har over 200 kulörer som kan blandas i takfärgen LADY Perfection? Välj din favoritfärg och få ett vackert och jämnt tak när du ska måla taket.

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

LADY Pure Color 5490 Serene Blue.

Ett äventyrligt bad

I badrummet valde de en kombination av kakel och målade ytor. Det gör det enkelt att förändra stilen senare och byta färger! Både taket och väggarna är målade med den brända, orange kulören 11175 Adventure i LADY Aqua.

Se fler bilder från badrummet i det här inlägget. 

Baderom - LADY Aqua Adventure

Snygg bas med stora kakelplattor. De målade ytorna inbjuder till variation. Vägg och tak: LADY Aqua. 11175 Adventure.

 LADY Aqua

LADY Aqua

 • Ingår i Jotuns godkända våtrumssystem
 • Fuktbeständig
 • Täckgaranti

Klädcentralen

– Garderoben i hallen har blivit vår vind, berättar Ingrid begiestrat. Den är från Elfa och är hela 3,3 m hög och 4 m lång. Här finns det plats för barnens kläder, linneskåp och diverse annan förvaring, systematiserat i lådor och hyllor.

Färgen i hallen är LADY Pure Color  10428 Masala.

Klesskapet i gangen fungerer som et loft!

LADY Pure Color  10428 Masala. Lägg märke till hur färgerna i pojkarnas rum passar ihop med den ockrafärgade hallen. Hallen som ligger i husets vinkel visar också formen på huset som är anpassad till tomten. 

Barnrum i blått

Pojkarnas rum är målade i blå nyanser som matchar väldigt fint till färgerna i den ockragula hallen. Här är även taken målade i färg, och intrycket blir både piggt och lugnt på samma gång.
LADY Dusky BLue - barnerom

Minsta pojken Peders mysiga rum har fått färgen 5200 Dusky Blue.

Rummet som tillhör Sivert, sju år, har målats med LADY Pure Color 5489 Free Spirit och LADY Perfection 6378 Iconic i taket.

Piggt och lekfullt barnrum.

Brunrött ger ett varmt välkomnande

– Den brunröda färgen i hallen på första våningen fungerar väldigt fint som en välkomstfärg, säger Ingrid avslutningsvis.

Därnere har de använt 20144 Grounded Red på väggarna och 12120 Desert Pink i taket, och den här färgen glider över till väggarna i trappan, som syns på bilden ovanför. I hallen finns också ingång till en praktisk tvättstuga och till ett kontor som är målat i färgen 12124 Natural Clay. De varma färgerna på första våningen ger ett jordnära och ombonat uttryck.

Inngangsparti hos Ingrid

Vill du se bilder från byggprocessen av Ingrid och Vidars funkishus hittar du det på Ingrids blogg här.

 Husets färgpalett

Med det säger vi tusen tack för besöket – och för fina färgsättningstips från Ingrid!

Foto och styling: Annette Nordstrøm

Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…