Gör rummet större med färger och ljus

Gör rummet större med färger och ljus

Du kan enkelt få ett rum att kännas större med hjälp av fina färger och ljus. Visste du att färger och ljus också påverkas av sin miljö?

Rent tekniskt sätt är det vita och ljusa färger som reflekterar mest ljus medan mörka färger absorberar ljus. Många väljer vitt när de vill att rummet ska verka större och ljusare än det kanske är. Men, är det alltid lösningen?

Många älskar vita, ljusa rum för att ljuset dansar fritt. Andra tycker inte om det eftersom de upplever att det inte händer något. Då kan ljusa pasteller vara ett alternativ. Då får du både färgstimulans och reflektion av ljus. Även mer kulörta färger kan upplevas som spännande ihop med dagsljus – då lyser alla färger upp lite extra och rummet kan kännas mer energiskt och på så sätt också «ljusare» och gladare.

Gör rummet större med färger och ljusInslag av pasteller ger både bra ljus och ett härligt färgspel i rummet. Den ljusa gula färgen som är målad i delar av rummet är LADY Pure Color 12079 Gleam och den ljusa, behagliga gråvita färgen är LADY Pure Color 1622 Reflektion.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Även mörka färger kan ändra rumskänslan till det större eftersom mörka färger kan skapa djup i rummet. Målar du dessutom detaljer som fönster och dörrar i samma färg kan du uppnå ett sömlöst uttryck som ger känslan av ett större rum.

Ljus ändrar färgupplevelsen

Ljus har också stor påverkan på färger. De olika ljusförhållandena vi upplever under dagen, från morgon till kväll, från mulet till soligt, ger oss olika färgupplevelser. Dagsljusets skarpa och blåaktiga ljus är enormt annorlunda än det ljus man upplever inomhus. Därför är det inte så konstigt att färger ändras i väsentlig grad ihop med olika ljus.

Färger och ljus låter sig också påverkas av sin miljö. Det som finns utanför ditt fönster kommer forma och påverka färgupplevelsen inne i ditt rum. Har du stora gröna träd eller grannens röda fasad mitt emot det rum du färgsätter kan det påverka hur du uppfattar färgen. Tänk också på att färger i både möbler och angränsande rum påverkar hur en färg på väggen upplevs.

Testa därför ALLTID färgerna med stora färgprover eller provmåla med Jotun Kulörprov Interiör.

 JOTUN Kulörprov Interiör

JOTUN Kulörprov Interiör

 • Tryggt kulörval
 • Matt yta
 • Rätt kulöråtergivning

Väderstreck och ljus

Hur dagsljuset faller in i rummet är inte heller oväsentligt! Det är ett faktum att rum som vetter mot norr framstår som något kallare än de som vetter mot söder. Det är ju logiskt om vi tänker på hur solen och solljuset vandrar under dagen. Många sovrum är vända mot norr bara för att få en svalare placering i huset och många vill ha precis detta – en sval känsla i sovrummet där färgerna ska vara avslappnande och friska. Det har gjort att blått och grönt är populära färger i sovrum.

Fina färger till sovrummet

En dämpad blågrå favorit, perfekt till sovrummet, LADY Pure Color 6350 Soft Teal.

Gör rummet större med färger och ljus

En glad blågrön färg, LADY Balance 6084 Sjösmaragd

 LADY Balance

LADY Balance

 • Vackra matta väggar
 • Bra inomhusmiljö
 • Luktar minimalt
 • Täckgaranti

LADY-Minerals färger

Blått och dämpat i en av de blå bästsäljarna. Här visad i kalkfärgen LADY Minerals 5030 St.Pauls Blue.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Medvetna färgval

Det som kan vara värt att notera är att när du till exempel väljer grått, bör du undvika kalla och blåaktiga grå färger då detta förstärks ihop med ett kallt dagsljus. Vill du ha en ren grå färg här ska alltså färgen ha en gnutta värme i sig för att kompensera det kalla dagsljuset. Om kvällen kan man också få en behagligare stämning genom att välja artificiella ljuskällor med ett varmt vitt ljus.

LADY Minerals färger

En varm och behaglig grå färg. Här med betongaktigt utseende i LADY Minerals 0394 Varmgrå

LADY 0394 VarmgråFärger i södervända rum

I Södervända rum får vi in mycket solljus och dessa rum får det bästa ljuset. Jag vill påstå att de flesta färger fungerar här, från ljusa till mörka, men att man snarare ska tänka igenom vilken stämning man vill ha. Varma och gyllene färger förstärker solljuset medan kyligare färger som blå och blågrönt kan kännas friskare och svalare när ljus och luft dansar förbi. Färgstarka färger kan också upplevas som mer levande och friska i rum med mycket dagsljus.

Gör rummet större med färger och ljus

En ljus och frodig stämning med grönt. LADY Pure Color 8478 Pale Green

Färgtrender vår 2019

En dämpad persikofärg som skiner i solljuset LADY Pure Color 12083 Devine

LADY Balance 10246 Velvet

Gula färger för in solen i inredningen, LADY Balance 10246 Velvet

LADY 20046 Savanna Sunset och LADY 10580 Soft Skin

En ljus och färgrik atmosfär med glada persikofärger. Ljus persika, LADY Pure Color 10580 Soft Skin / Mörk persika, LADY Pure Color 20046 Savanna Sunset.

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…