Guide till harmoniska färgval

Guide till harmoniska färgval

Det här inlägget är gjort av Elisabeth Heier i samarbete med Nina K. Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun. Färgerna på bilden ovan: Väggar: LADY Pure Color  12076 Modern Beige. tak: LADY Perfection 1024 Tidlös, golvlist och fönster är målade med LADY Supreme Finish Matt 1024 Tidlös.

Hur väljer man rätt färg?

Vi har ofta många frågor när vi ska välja färg till vårt hem! Det är så många vackra färger att välja mellan och färgerna ska passa till golv, kök och ljusförhållanden – och, inte minst, våra egna preferenser. Det som googlas allra mest i i Norge är vad som passar till Bomull, vad som passar bäst till grått – och till den blå favoriten 4477 Deco Blue. I den här intervjun har jag fått några goda färgråd av Nina Klæboe Mørkve, kreativ och kunnig skandinavisk kulörchef på Jotun.LADY Minerals Revive

Deco Blue är en av de mest sålda blå färgerna! Bilden visar LADY Minerals Revive 4477 Deco Blue.

Harmoniska nyanser i grått och beige

Många är förtjusta i de beige färgerna och den senaste färgkartan från LADY innehåller många nya och vackra färger. Det pratas om greige färger, varma, beige färger och grå-beige. Kan du förklara närmare vad som menas med dessa begrepp?

Nina: Här är det nog många tolkningar och användningar av de olika begreppen – och de blandas ofta. Ingenting är fel på något sätt. «Greige» är ju egentligen bara det engelska ordet för gråbeige, alltså ordet grey och beige sammansatt till greige. Själv använder jag ofta begreppet greige om gråbeige färger som har en rödhet i undertonen medan jag i större grad använder begrepp som varmgrå eller gråbeige om dem som är mer gyllene grå.LADY 12075 Soothing Beigegg och tak är målade i samma färg – LADY Perfection i taket och LADY Pure Color på väggarna – i färgen 12075 Soothing Beige. Den höga golvlisten är målad med LADY Supreme Finish Matt 1024 Tidlös

 LADY Perfection

LADY Perfection

  • Enkel att påföra – utan dropp och spill
  • Vackert och jämnt resultat
  • Stort kulörurval
  • Täckgaranti

Beige + grått?

Vad bör man tänka på om man vill kombinera beige med grått i inredningen?

Nina: Jag tycker att man först ska se lite på vilka undertoner både den beige och den grå färgen har. Är den beige färgen väldigt gyllene, tycker jag personligen att grå färger som också går åt det gyllene hållet är fina till.

I motsatt fall tycker jag att beige färger med mycket rött i gör sig bäst till motsvarande grå färger med rödhet i sig. En väldigt röd grå ton kan till exempel dra lite åt rosa ihop med för gyllene beige färger och den beige färgen kommer då kännas lite smutsig intill den grå.

Detta är ännu viktigare när färgerna ärmar sig varandra i svarthet/ljushet. Då blir olikheterna ännu tydligare. När färgerna har ett större avstånd i svarthet/ljushet, alltså större kontrast, syns detta inte i lika stor grad. Kom ihåg att det finns många olika typer av grå färger. De kan vara rödaktiga, gyllene, blåaktiga och grönaktiga. Så kolla alltid färgen du vill ha i ditt eget ljus. Det bästa är att testa den i rummet du ska måla. Se hur färgen ter sig , både i lampljus och dagsljus. Då får du en bra indikation på om du hittat rätt färg.LADY 12078 Comfort GreyLADY Pure Color 12078 Comfort Grey ihop med LADY Pure Color 1622 Reflektion.Elisabeth-Heier-Klassisk-VitLADY Pure Color 9918 Klassisk Vit på väggen. Fönsterkarm och lister är målade med LADY Supreme Finish Matt 9918 Klassisk Vit. Foto och styling Elisabeth Heier.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

  • Supermatt exklusivt utseende
  • Unik kulörupplevelse
  • Slitstark
  • Täckgaranti

Nyanser av vitt

Vitt är inte bara vitt och det är många nyanser att välja mellan. Jag har själv använt LADY 9918 Klassisk Vit mycket och min erfarenhet är att det fungerar till allt. – Vilken är din vita favorit och varför?

Nina: Jag har ju många favoriter eftersom de olika vita färgerna passar till olika paletter och olika färgkombinationer. 9918 Klassisk Vit är absolut fin till mycket men det är inte den rätta vita färgen till dem som till exempel har fabriksmålade fönster, som oftast är 1453 Bomull eller 1001 Eggvit. Då kommer nämligen fönstren med de lite gyllene vita färgerna se lite smutsiga ut ihop med Klassisk Vit.

– Klassisk Vit är däremot en solklar favorit som vit färg till kyliga grå-, blå- och mintfärger osv. Annars tycker jag att en lite bruten vit upplevs varmare och mer i harmoni med varma och gyllene färger. – Så, jag måste nog säga att jag inte bara har en favorit. Jag har flera!LADY 1001 Eggvit

LADY 1001 Eggvit.

Har du Bomull eller Eggvit på dina lister och vill ha en så vit färg som möjligt på väggarna, så väljer du helt enkelt samma färg på väggarna också!

Läs mer om harmoniska färgval ihop med ljust och mörkt trä!

Färdigmålade lister och fönster i Bomull eller Eggvit

Många funderar på vilken färg som fungerar bäst till fabriksmålade lister i Bomull. Vilket är ditt råd här, om man vill ha en vit färg till Bomull/Eggvit?

Nina: Det första jag rekommenderar är att ta reda på om du har 1453 Bomull (NCS S0502-Y) eller 1001 Eggvit (NCS 0502-Y). Detta är inte en och samma färg, även om NCS koderna ser mycket lika ut. Det här kan du enkelt göra genom att jämföra två färgprover hemma och lägga dem intill för att kolla. 1453 Bomull kommer uppfattas som något mer gul än Eggvit. Har du 1453 Bomull på dina lister och vill ha en så vit färg som möjligt på väggarna så väljer du helt enkelt 1453 Bomull på väggen också. Då kommer det kännas mest enhetligt.

Samma sak med 1001 Eggvit. Välj då Eggvit på väggen också. Orsaken är att alla vita färger som är vitare än Eggvit och Bomull, kommer få detaljer med Eggvit och Bomull att se gulare ut. De upplevs ofta som smutsiga dessvärre. Många blir överraskade att både Eggvit och Bomull blir vita nog när allt målas i dessa nyanser. Om du däremot önskar en kritig, krispig vit färg på både vägg och detaljer som till exempel färgerna 736 Chi eller 9918 Klassisk Vit – ja, då måste du kanske måla även fönster och dörrar. De går bra att göra med LADY Supreme Finish, som finns i fyra glansgrader.

Tips! Det kan vara smart att tänka till lite om man beställer nya fönster, dörrar eller lister och passa på att fråga om vitare färger om det är det man vill ha. Många erbjuder vitare färger som 9918 Klassisk Vit / NCS S0500-N – dock ofta mot ett tillägg.

Avatar

Elisabeth – Inredningsdesigner och stylist

Elisabeth Heier-Werner är gästbloggare hos oss. Hon arbetar som inredningsdesigner och stylist och är alltid på jakt efter smarta lösningar och något vackert att vila ögonen på. Hennes blogg är en av Norges största inspirationsbloggar inom inredning.

Tidlöst badrum hos Frida Fahrman

Frida Fahrman, infuencer på Elle och Elle Decoration, har precis renoverat ett härligt familjebadrum. På väggarna färgen LADY Aqua 1024…

Grönskan flyttar in i Kvarngården

Hos Sofia och Nils Odier på Västerlen har golvet fått en grön färg, 7613 Northern Mystic. Kvarngården på Västerlen Mitt…

Inspiration till hemmakontoret

LADY 20145 Wisdom är magisk, lugnande och uppmuntrar till att tänka klart – i en elegant atmosfär i hemmakontoret. Ny jobbvardag Det…

Vårligt och vackert med rosa vardagsrum

Dagarna har blivit längre och vi njuter av ljuset som är tillbaka efter vinter och mörker. Kanske ger det dig…

Våra bästa tips på förnyelse med färg!

Skapa magi i inredningen genom att använda färger! LADY Pure Color 5489 Free Spirit är en optimistisk färg som är vacker i…

TED SPACE – Vår framtida bostad?

I utställningen Ted Space, under Stockholm design week, visade Hanna Nova hur hon tror att vi kommer leva och bo…

Go to top