Jakten på bra färgnamn

Jakten på bra färgnamn

Den här färgen heter 3377 Slate Lavender! Läs mer om hur alla våra färgnamn blir till!

Den stora namnjakten

Dusky Peach. Slate Lavender. Northern Mystic. Evening Green. Har du någon gång undrat över hur alla de vackra LADY-färgerna får sina namn?

Skandinaviska kulörchefen Nina Klæboe Mørkve trollar varje år fram en mängd nya färgnamn. Inspirationen kan komma när och hur som helst.

– Jag kan lägga märke till ett ord, en beskrivning eller ett uttryck, vare sig det är i en text jag läser, musik jag lyssnar på eller från något som fångar min uppmärksamhet. Det kan vara något jag ser i naturen eller upplever på en resa. Det finns en mängd infallsvinklar till orden och inspirationen som ligger bakom LADY-färgnamnenDen stora namnjakten

En kul och lekfull färg måste ha ett lekfullt namn! LADY Pure Color 12074 Peachy.

Mycket hänsyn

Alla nya färger får engelska namn och färgnamnet ska fungera i alla länder och regioner. Några gånger behöver färgen ett beskrivande namn som till exempel den dämpade beige färgen Soothing Beige och den lite mörkare Modern Beige som ger en hint om stämning och valör.

– Det händer att folk faller lika mycket för namnet på färgen som för färgen själv, helt enkelt för att namnet ger dem en bra känsla eller bra associationer, säger Nina och berättar att det händer att kunder kommer till butikerna för att köpa en bestämd färg, bara på grund av namnet.

Den stora namnjakten

Här är färgen 12075 Soothing Beige visad i kalkfärgen LADY Minerals.Den stora namnjakten

Väggarna har fått färgen 12076 Modern Beige – i den supermatta LADY Pure Color.

Varje färg har sin identitet

Även om Ninas kreativa huvud bubblar dygnet runt är det inga tillfälligheter som gör valet av färgnamn.

– Varje färg ska ha sin identitet. Är det en neutral färg? Gör den sig bäst på stora ytor eller som en accent- eller kontrastfärg? Ska vi ha den kvar länge? Trendiga färger får gärna ett mer markant namn än de mer neutrala, säger Nina.

Färgen Peachy till exempel, en av färgerna från färgkartan för 2019. Redan i namnet hintas det om att det är frågan om en gyllene och dämpad persikofärg samt att färgen är kul och lekfull. I engelskan används ordet Peachy om något som är fint eller att ha det bra samt att det används till att beskriva persikofärger. – Ett perfekt ord för vår vackra och lekfulla persikofärg med andra ord!

Det händer också att hon diskuterar ett och annat namn eller ord med vänner och bekanta. Några gånger kommer det guld tillbaka. Som då hennes man kom hem från jakt.

– Han berättade om hur färgerna i skogen förändrat sig med det fallande dagsljuset, om det blå som gick över i dämpat blågrönt. Det blev 6352 Evening Green, säger Nina.Den stora namnjakten

Färgnamnet som har fått inspiration från det fallande dagsljuset i skogen!LADY  Pure Color 6352 Evening Green.Den stora namnjakten

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk kulörchef och en kreativ namnsmed!

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar hela tiden med projekt som ska inspirera dig till att förnya ditt hem. Hon fixar filmklipp, färgkartor, åker på mässor, stylar och ordnar vackra bilder för visa dig hur enkelt det är att få det perfekta resultatet.

Lugnt och behagligt i sovrummet

Sovrummet upplevs lugnt och behagligt med färgen LADY Pure Color 1140 Sand. På senaste tiden har jag haft flera projekt på…

Ta bort vävtapet på ett smart sätt

Läckra, släta väggar med mineralisk yta! Med LADY Minerals Revive är lösningen närmre än du tror! Här visad i färgen…

Nyheter från mässan i Stockholm

String Furniture, LADY Pure Color 12076 Modern Beige. Elisabeth Heier har besökt mässan Stockholm Furniture and Light Fair 2019 och…

Populärt med interiörlasyr i stugan

LADY Pure Nature 9041 Drivved är en fin lasyrfärg som passar suveränt till stuginteriörer! Här är det laserat med två strykningar….

Färg på Formex

Är du nyfiken på färgerna som användes på Formex-mässan? Besökte du mässan och har du hittat en favorit? Här ger…

Stringhyllan – En Modern Klassiker

Hur skapar man ett tidlöst hem som alltid känns rätt och modernt? Följ med här och se hur en av…

Go to top