Jotun designar färger

Jotun designar färger

Det ligger mycket arbete bakom utvecklingen av nya färger och lansering av en ny färgkarta! – När vi ska designa en ny färg är det estetiska och vackra slutresultatet vår allra viktigaste målsättning.

I det här inlägget kan du läsa mer om hur Jotun designar sina färger och lära dig om hur du kan läsa NCS-koder!

Här kan du se hur vi arbetar fram en färg

Färger ska handla om estetik

Jotun erbjuder färger som är specialdesignade och framtagandet är först och främst baserat på estetik, framför matematik, berättar senioringenjör Kristin Andersen från Jotun Colour Technology Lab. – Det betyder att färgerna görs av oss, målas upp på stora ytor, värderas och justeras innan de slutliga färgrecepten är klara. Resultatet av detta är att våra färger estetiskt sätt är fina på både stora väggar och små ytor.

Färgerna ska även ha en bra kvalitet inom våra toleransgränser när det gäller ljusstabilitet, täckförmåga och varaktighet, berättar Kristin vidare. – Produkternas olika glansgrader spelar också en roll för färgernas estetiska uttryck.

Våra färger är specialutvecklade för Jotuns produkter.

Jotun colour

Vad berättar en NCS-kod?

När vi försöker jämföra estetik och matematik är det bland annat NCS-systemet vi tänker på. Många känner igen NCS sedan tidigare men kanske inte sambandet med att blanda färg. Följ med på en djupdykning in i de tekniska detaljerna!

NCS står för The Natural Colour System och är ett matematiskt och logiskt färgsystem som bygger på hur vi ser och upplever färger. Det finns inget samband mellan NCS-koden och sättet vi blandar färger på. NCS är ett färgsystem som används i färgbranschen, men även i många andra branscher. De flesta som använder detta system är professionella inom färg- och arkitektur. NCS är först och främst ett verktyg som vi kan använda när vi kommunicerar färger.

NCS är därför först och främst ett sätt att kommunicera färgen, men koden säger ingenting om hur man blandar färgen i produkten!

Eftersom de flesta av Jotuns färger är specialutvecklade så är koderna av mindre värde för oss. De exakta koderna finns på våra färgprover och på våra blandmaskiner. Några gånger sammanfaller det estetiska och det matematiska uttrycket och då kan vi använda en färg hämtad direkt från NCS standardfärger.

Jotun Kulörtrygghet

Kristin Andersen, senioringenjör på Jotuns Färglaboratorium (Jotun Colour Technology lab.), och Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk kulörchef, arbetar länge med att testa och prova nya färger innan de lanseras.

Hur mäts en NCS-kod på en ny färg?

Efter att färgerna är färdigutvecklade hos Jotun mäts färgernas reflektionskurvor och NCS-koder kalkyleras. Dessa färger, med tillhörande NCS-koder, är inte färger som ingår i det standardiserade NCS-systemet utan färger som ingår i Jotuns eget färgsortiment. – Det betyder att vi inte startar med en NCS-kod för våra färger utan faktiskt i motsatt ände!

Vi på Jotun utvecklar specialfärger anpassade för våra egna produkter. Därför kan vi inte garantera samma färgmässiga resultat om färgrecepten används i andra produkter i våra blandmaskiner.

Färgcirkeln

Färgerna i NCS-systemet bygger på deras släktskap med de 4 kulörta- och de 2 okulörta elementärfärgerna, gult Y, Röttt R, Blått B, Grönt G, Svart S och Vitt W. I färgcirkeln placeras färgerna efter deras släktskap med de kulörta elementarfärgerna Y, R, B och G. I färgtriangeln placeras färgerna utifrån deras släktskap med de okulörta elementarfärgerna W och S, samt kulörtheten eller färgstyrkan. I färgcirkeln sorteras färgerna efter kulörtoner och i triangeln efter nyanser och färgstyrka.

Den första delen av NCS-koden representerar färgens nyans, eller svarthet och kulörthet. Den andra delen representerar färgens kulörton/färgfamilj. Exempelvis har 8546 Local Green NCS-koden 4713-G89Y (G for Green och Y for Yellow).

Hänger du fortfarande med? Låt oss förklara närmare!

Så läser du NCS-koden!

LADY 8546 Local Green har altså NCS-koden 4713-G89Y.

De två första siffrorna beskriver svartheten på färgen. Local Green har 47 procent svarthet.

De två följande siffrorna beskriver färgens kulörhet/färgstyrka. Färgen har 13 procent kulörhet/färgstyrka.

Det andra ledet beskriver förhållandet mellan grönt (G) och gult (Y). G89Y berättar att färgen är 89 procent gul och 11 procent grön. – Alltså har vi att göra med en grönaktigt gul färg. Estetiskt sett bidrar den höga graden av svarthet till att färgen ser mer grön ut än gul. Färgen är gyllene och frodig.

Jotun colour

8546 Local Green är spännande ihop med många andra färger! På baksidan av våra färgprover och på vår hemsida hittar man rekommenderade färgkombinationer. Här är några färger som passar till:

Jotun Kulörtrygghet

Som tur är behöver DU inte tänka på allt detta tekniska när du väljer färger till ditt hem! Vi gör vårt yttersta för att hjälpa dig med fina färgkombinationer och kulörråd, här på bloggen och i färgkartan. Vi vill att du ska känna dig trygg med att färgerna är estetiskt fina tillsammans. Alla våra färgkartor är märkta med Jotun kulörtrygghet. – Det betyder att när du använder Jotuns produkter och Jotuns kulörer så är du försäkrad att resultatet blir precis likt våra färgprover. Kulörtryggheten blir säkrad genom användning av vårt färgblandningssystem Jotun Multicolor.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

  • Suverän finish – både på dörrar och lister
  • Extremt slitstark
  • Jämn och vacker yta
  • Matt, silkematt, halvblank, superblank

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

  • Supermatt exklusivt utseende
  • Unik kulörupplevelse
  • Slitstark
  • Täckgaranti
Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…

Lanseringsevent för LADY Minerals hemma hos Angelica Svanström

Vi har lanserat en ny färgkarta för LADY Minerals kalkfärg och LADY Minerals Revive väggförnyare! Vad passar väl bättre än…

Kalkfärg hemma hos Emelie Sundberg

Fotografen och stylisten Emelie Sundberg ville skapa en levande känsla i vardagsrummet. Hon bestämde sig därför för att måla väggarna…

Nymålat vardagsrum i 1376 Froströk hos Elin Lannsjö

Stylisten och keramikern Elin Lannsjö tog inspiration från vår senaste färgkarta CANVAS och valde den vackra beige färgen 1376 Froströk…

Vi lanserar ny LADY Minerals-färgkarta!

Ge nytt liv till inredningen med vackra och unika kulörer från LADY Minerals kalkfärg – och bli förälskad i kalkfärgens…

Hemma hos Michaela Forni

Harmoniskt och sofistikerat är ledorden hemma hos Michaela Forni. Inspireras av vackra kulörval och lyxiga inredningsdetaljer och hör Michaelas tankar…