Jul i stugan med Halvor Bakke

Jul i stugan med Halvor Bakke

Den norska inredningsprofilen Halvor Bakke tycker att julen handlar om lugn och tradition. Hans egendesignade fjällstuga pyntas inför jul med fina naturelement. Välkommen in till Halvor och se hur han firar jul i stugan!

Bilden ovan: Halvor Bakke myser i stugan som ligger i norska Turufjell  – här firar han gärna sina jular.

Det var vännerna Tonje och Lene som introducerade Halvor för Turu­fjell. Närmaste grannen till den ny­byggda stugan är nämligen ”Farmen-stugan”, som Tonje Frøystad Garvik vann materialen till när hon vann den norska varianten av serien dokusåpan Farmen 2018. Stugan har hon byggt ihop tillsammans med flickvännen Lene Sleperud. Tonje och Lene reserverade då granntomten till kompisar, och sedan gick det snabbt.

Halvor Bakke utenfor hytta på Turufjell

Häng äpplena i granen, så får du både dekorativ och ätbart pynt som doftar gott.

Stillsamma och lugna miljöer

Turufjell i Flå i Hallingdal är ganska ny som fjälldestination. Det är perfekt, menar Halvor Bakke.

– Det är inte så ”posh” här som till exempel i Hemsedal och Geilo. Jag har bara två timmars resfärd från Oslo, och nästan tre från min gård i Stavern, så hamnar jag här uppe mitt i den stillsamma och lugna omgivningen med den mest fantastiska utsikten. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad, säger han.

Halvor Bakke foran den flotte peisen på hytta

Allrummets öppna tak ger en behaglig och luftig känsla. Taket är målat med LADY Supreme Finish i kulören 9938 Naturligt Svart. Väggarna är laserade med LADY Pure Nature i kulören 9041 Drivved.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Pure Nature

LADY Pure Nature

 • Gör trä vackrare
 • Motverkar gulning
 • Enkelt att få ett vackert och jämnt resultat

Halvor, som vi är vana att se förvandla slitna lantställen till eleganta stugdrömmar i TV-pro­gram­met ”Stugfixarna Norge” har haft gott om tid till att fundera över vad som gör en stuga attraktiv. I TV-programmet får vi ofta bevittna hur gamla väggar rivs osentimentalt och små fönster ersätts med stora fönsterytor som öppnar upp mellan ute och inne. Och trots snäva scheman och skarpa deadlines, ser vi alltid att teamet tar sig tid för en naturupplevelse.

Se mer från ”Stugfixarna Norge” i norska LADY-bloggen här..

Glädjen i naturen

Det är trots allt naturen som är det allra viktigaste i stugan, menar Halvor, och den bör kunna utnyttjas både inomhus och utomhus, oavsett väder. Den täckta uteplatsen med öppen spis är därför inte helt överraskande hans favoritplats i stugan.

Peisområde ute Halvor Bakkes hytte Turufjell

Denna härliga platsen under tak och med öppen spis gör att det går an att sitta ute oavsett väder.

– Det är fantastiskt att kunna sitta ute oavsett väder, känna den friska fjälluften och höra på den sprakande brasan. Här behöver man inte springa in om det kommer en regnskur, säger Halvor.

Förra julen blev den första att tillbringa i Turufjell-stugan, i sällskap av vännen, tillika delägaren, Stian Jakobsen och hans föräldrar.

– Det var magiskt! Vi hade fått tillträde till stugan bara två månader innan, och kunna börja dekorera och att pynta inför jul var helt fantastiskt, säger Halvor.

Skapa julkänsla utan tomtar eller röda inslag

Det är inte särskilt svårt att skapa julstämning på ett sätt som detta, där miljöerna omkring bjuder in till det, menar Halvor. Han undviker gärna rött och tomtar, men det blir definitivt julkänsla ändå.

– Jag pyntar med olika naturmaterial som kottar och grankvistar, julgran, drivved, amaryllis och hyacinter. Och självklart massor av levande ljus! säger han.

Stemningsfullt å pynte med naturmaterialer

Vackert att julpynta med naturens element.

Bad Turufjell Halvor Bakke

Även i badrummet tar Halvor in naturen, både på väggen och i dekorationerna. Lägg märke till kottarna i vasen tillsammans med det levande ljuset, i tillägg till de gröna kvistarna. Stämningsfullt och snyggt! Väggarna är laserade med LADY Pure Nature i kulören 9041 Drivved. Taket är målad med LADY Supreme Finish i kulören 9938 Naturligt Svart.

Julen handlar om traditioner

Halvor älskar julen och startar den alltid så tidigt som möjligt. Redan i oktober strömmar julmusik från högtalarna, gärna från Oslo Gospel Choir eller julskivan av Halvors svenska musikerkompis Magnus Carlsson.

Benk med oppbevaring

Mysigt sovrum med smart sittplats med förvaring. Här kan lugnet infinna sig. Även här är taket och takbjälkarna målade med LADY Supreme Finish i kulören 9938 Naturligt Svart. Den praktiska sittplatsen med förvaring är målad med LADY Supreme Finish20144 Grounded Red.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Jul handlar om traditioner, menar Halvor. Då kommer julstämningen av sig själv.

– Den handlar om att återuppleva och plocka fram igen. Alla måste få skapa sitt eget firande och egna traditioner, och gärna skapa nya ritualer. Men jag tycker att julen ska vara en tid då vi landar i ro och traditioner, säger Halvor.

Naturelementer i bordekking

Få gärna in naturelement även i juldukningen – både vid frukost och middag. Naturligt, vackert och gratis.

Med det sagt: han har vid ett flertal tillfällen firat jul utomlands. Eftersom december och januari ofta är lugna perioder jobbmässigt med färre TV-inspelningar, blir det naturligt att ta semester då.

Soverom Turufjell Halvor Bakke

Vi förstår att det lockar med julfirande utanför hemlandet Norge, men Halvor firar gärna jul även i stugan i Turufjell. Här är sovrummet där både tak, takbjälkar och dörr är målade med vår snickerifärg LADY Supreme Finish i 9938 Naturligt Svart.

LADY 9938 Naturligt Svart

En neutral gråaktig svart ton. Läcker kontrast till det mesta för de som gillar skarpa, mörka kontraster i inredningen. Kan användas till de flesta vita toner samt alla andra kulörta färger.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Pinneköttet ska med

– Jag har spenderat julen i Kapstaden flera gånger och ska göra det även i år. Det blir såklart inte detsamma som att fira julen hemma på gården i Stavern eller här i Turufjell, inflikar Halvor.

Men han har sina ess i rockärmen!

– Jag packar alltid med mig pinnekött* som är enkelt att få med i bagaget och lätt att laga till var jag än är! Även om norsk jul är något speciellt i sig, så handlar det trots allt inte främst om var du är, utan om vad du gör och vem du är med, säger Halvor.

*Pinnekött (”pinnekjøtt” på norska) är en maträtt som i Norge särskilt förknippas med julen. Rätten tillagas av saltade, torkade revben av får. Köttet ångkokas i gryta ovanpå ett skikt av björkpinnar eller på ett kokgaller.

Benk og rammer på vegg

Flera av paketen var inslagna redan i början av december. Halvor Bakke har varit redo för jul ett bra tag!

God jul och gott nytt år, önskar vi på Jotun tillsammans med Halvor Bakke!

Denna artikel utgår från reportaget i Maison Interiör.

Text: Mai Eckhoff Morseth

Styling: Berit Vildalen

Foto: Ragnar Hartvig

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Kalkfärg hemma hos Emelie Sundberg

Fotografen och stylisten Emelie Sundberg ville skapa en levande känsla i vardagsrummet. Hon bestämde sig därför för att måla väggarna…

Nymålat vardagsrum i 1376 Froströk hos Elin Lannsjö

Stylisten och keramikern Elin Lannsjö tog inspiration från vår senaste färgkarta CANVAS och valde den vackra beige färgen 1376 Froströk…

Vi lanserar ny LADY Minerals-färgkarta!

Ge nytt liv till inredningen med vackra och unika kulörer från LADY Minerals kalkfärg – och bli förälskad i kalkfärgens…

Hemma hos Michaela Forni

Harmoniskt och sofistikerat är ledorden hemma hos Michaela Forni. Inspireras av vackra kulörval och lyxiga inredningsdetaljer och hör Michaelas tankar…

Här är årets färgtrender för 2024!

Dags att fräscha upp ditt hem med nya, moderna färger? Vi hjälper dig! Här listar vi årets 9 stora färgtrender…

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…