Kan jag måla direkt på tapeten?

Kan jag måla direkt på tapeten?

Den här väggen är målad med LADY Minerals Revive i den blågröna färgen 6352 Evening Green.

Snabbt och lätt med färg!

En av de mest effektfulla, billiga och snabba förändringarna du kan göra i ett hem, är att måla väggarna. Men hur går du tillväga när väggarna har en tapet eller väv sedan tidigare? Här är de bästa tipsen från oss!

VILKEN SLAGS TAPET KAN JAG MÅLA PÅ?

Textiltapet, glasfiberväv och papperstapet kan man måla direkt på.

Är tapeten målad sedan tidigare behövs ingen grundfärg. Måla väggarna med vanlig väggfärg (t.ex. LADY Pure Color) i två lager, direkt på tapeten.

På textil- och papperstapet som inte är målad sedan tidigare, bör du använda JOTUN Grundning för tapet först, för att inte tapeten ska släppa. Måla därefter två lager med väggfärg. Använd till exempel LADY Pure Color om du vill ha ett vackert, supermatt uttryck, eller LADY Wonderwall om du vill ha en silkematt vägg som är robust, fläckavvisande och extra tvättbar.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Vacker, matt och robust
 • Extremt slitstark
 • Mycket smutsavvisande
 • Täckgaranti

Omålad glasfiberväv måste grundas med ett lager Jotun Grundning för vägg innan de sista två lagren med väggfärg. Vill slippa strukturen och istället få en slät, lite betongaktig yta rekommenderar vi istället att du använder LADY Minerals Revive (se nedan).

Måla på tapet

Hjälp, hur gör jag för att få bort väven eller den blommiga tapeten från svunna tider….? Tapettrender kommer och går! Som tur är är det både ett fint och bra alternativ att måla över om du vill ha ett nytt uttryck i rummet.

VILKEN SLAGS TAPET KAN JAG INTE MÅLA DIREKT PÅ?

Gamla vinyltapeter ska inte målas på. Då riskerar du både dålig vidhäftning och torkning. Ofta kan du uppleva att det första lagret går fint men du får problem efter två strykningar.
Om du vill måla på en vägg med vinyltapet, gör du följande:

 1. Riv av det yttersta lagret på tapeten. Detta kallar vi vinylskiktet, det kommer sitta ett papperslager under.
 2. Spackla över där det är fult. Använd spackelskrapa och slipa sedan.
 3. Använd en fuktig mikrofiber-duk och torka av dammet.
 4. Grunda sedan med JOTUN Grundning för tapet. Denna binder och gör så att färgen fäster. Måla därefter två lager med väggfärg t.ex.  LADY Pure Color eller LADY Wonderwall.

Moderna, betongaktiga väggar

De flesta har ett rum där renoveringen verkar så tidskrävande att den ständigt skjuts upp. Det kan vara en gammal glasfiberväv eller andra ojämnheter som närmast skriker efter förnyelse! Många vill ha ett mer modernt uttryck – och som tur är finns det en perfekt lösning som också slätar ut väggarna!

LADY-Minerals-Revive-RAW-CANVAS

Vackra mineraliska väggar med ett unikt färguttryck och en taktil känsla! LADY Minerals Revive 10961 Raw Canvas.

LADY Minerals Revive förvandlar ojämna underlag till vackra betongaktiga väggar. Äntligen en lösning för en tidsenlig förnyelse av rum som verkligen behöver det!

LADY Minerals Revive

LADY Minerals Revive

 • naturlig, mineralisk väggrenovering
 • levande yta med ett unikt färguttryck
 • tidsenlig renovering
 • kommer i utvalda LADY-kulörer

Kan jag använda LADY Minerals Revive på tapet?

Ja, du kan använda denna produkt direkt på målad glasfiberväv och målad textiltapet (Läs bruksanvisningen för LADY Minerals Revive här!)

 • Omålad textiltapet grundas med Jotun Grundning för tapet.
 • När det gäller gamla vinyltapeter så river du försiktigt av vinylskiktet och låter pappersskiktet sitta kvar på väggen. Skär bort alla lösa rester av tapeten och klipp bort utstående ojämnheter. Grunda med Jotun Grundning för tapet.

Tips! Om tapetseringen är dåligt gjord så kan det uppstå «bulor» eller tapetsläpp mot listverk eller tapetskarvar efter att du har grundmålat.
När grundfärgen är torr, skär du bort eventuella «bulor» eller lösa tapetrester (använd alltid nya rakblad till tapetkniven). Ibland kan också spackel under tapeten lossna. Du kan fint fylla ut ojämnheter genom att fläcka med LADY Minerals Revive dagen innan hela väggen ska målas med den här produkten.

Förvandling med LADY Minerals Revive!

Se hur det blev när Maria och Gorm förvandlade rummet med LADY Minerals Revive väggförnyare.

Före och efter - LADY Minerals Revive

Äntligen gick drömmen om släta väggar i uppfyllelse! Se den enorma förvandlingen! LADY Minerals Revive 6352 Evening Green.

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Så målar du med LADY Minerals Revive

Väggförnyaren LADY Minerals Revive förvandlar ojämna underlag, som till exempel strukturtapet, glasfiberväv, puts och tegel till ett kalkmatt, mineraliskt utseende….

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…