Köpenhamn – resetips till inredningsintresserade

Köpenhamn – resetips till inredningsintresserade

108 är värt ett besök när du åker till Köpenhamn. Utsökt och annorlunda mat i informella och tuffa miljöer – och färgen på väggen är väldigt lik en av våra favoriter, LADY 7163 Minty Breeze.

Vi helt enkelt älskar Köpenhamn

Det råder inget tvivel – Köpenhamn har allt du kan önska dig och lite till. I alla fall om du som jag gillar inredningsbutiker, dansk design, god mat och trevliga människor!

Lite tidigare i höst besökte vi den härliga danska huvudstaden – och när man småspringer efter vår pigga kulörchef, Lisbeth Larsen, får man med sig ganska mycket! Det gäller att ha bra skor och vara beredd på långa dagar med många upplevelser. LADY Inspirationsblogg har ingen stor tradition som reseguide men vi tänkte; varför inte dela med oss av några tips?

Det bästa tipset i Köpenhamn är förmodligen; Hyr dig en cykel! Då är avstånden kortare och staden mer översiktlig. Det är otroligt bra ordnat för cyklister. Efter många besök i staden, gick det först upp för mig under årets sommarsemester, hur perfekt det var med cykel! Efter en långhelg kors och tvärs, var växeln på cykeln fortfarande inte använd (läs: Inte en backe). Under den här resan blev det inte cykel men däremot bra skor och många steg….och med så mycket god mat var det verkligen bra att röra på sig lite….

 

Lisbeth Larsen

En promenad genom Nørrebro, längs den mysiga gatan Jægersborggade, är något som vår kulörchef Lisbeth Larsen gillar. Här finns det mängder av små, unika butiker och kaféer som är värda ett besök. Stanna till vid keramikern Inge Vincents lilla butik med vacker keramik som görs i butiken.

Se den danske arkitektens drömvilla.

Dansk design – och utsökt mat

Köpenhamn har verkligen befäst sig som en stor matstad; Det kryllar av stjärnkrogar – och de coolaste köken hittar du naturligtvis här! Under vårt besök hade vi tur och fick smaka Mikkel Karstads fina lunch, lagat i Frama Studio kök. Frama Cph och deras vackra lokaler lämpar sig helt perfekt för små arrangemang som detta. Det är bara att titta in om du är i staden! Som regel är studion öppet för allmänheten och du kan njuta av de fina miljöerna som ursprungligen har varit ett gammalt apotek. Frama’s fina design kan upplevas medan du vandrar från rum till rum.

Frama Studio kitchen

Frama Studio kök – så vackert, så enkelt!

Mikkel Karstad

Mikkel Karstad är en duktig kock och kokboksförfattare och har trollat fram de godaste snacks och smårätter för detta tillfälle.

Mikkel Karstad

Så enkelt – och supergott!

Dukning

Det charmiga bordet är dukat med keramik, designat Frama. Läs mer om Frama Studio Store i Oslo här.

Klassiska inredningsfavoriter

Det finns så många coola butiker i Köpenhamn att det är närmast omöjligt att peka ut bara en favorit men Gubi Flagship Store står högt upp på listan! Mitt i hjärtat av staden hittar du den här oasen till butik med vacker, elegant design på varje kvadratmeter. Med en blandning av ny och klassisk design, har Gubi skapat något helt unikt som tilltalar esteten i oss. Vi älskar färgerna och formerna på deras möbler och lampor – och antecknar flitigt på önskelistan…

GUBI Flagshipstore

Nyare design från Gubi är Beetle-stolen. Här i härlig velour, designad av den dansk-italienska duon, GamFraseti. Den funktionella lampan Multi-Lite från tidigt 70-tal har fått renässans och finns i flera färger.

Gubi Flagship store

Gubi Flagship Store är värt ett besök för alla designintresserade!

Moderna former

Ett stenkast därifrån, är vi tillbaka på Strøget och där måste vi naturligtvis besöka HAY House. Här kan du vältra dig i ett stort urval av nya och kända varianter från den danska producenten. Det breda sortimentet av stolar kan ge alla beslutsångest… Några av de senaste nyheterna hittar du i den nya, utvidgade köksavdelningen. Det är svårt att gå ut ur butiken utan att ha en eller flera saker med sig som precis får plats i handbagaget hem.

HAY House

Stort urval av både möbler och köksprylar hos Hay House på Strøget.

En ny stadsdel växer upp

Vi går längs Strøget tillbaka mot Nyhavn och här finns det gott om möjligheter att ta en avstickare till både inrednings- och klädbutiker men vi ska vidare ut ur centrum och norröver till Nordhavn. För bara en kort tid sedan var Nordhavn bara ett vanligt hamnområde. Idag poppar den ena byggnaden efter den andra upp, parallellt med att gamla byggnader totalrenoveras. Det byggs fortfarande mycket i området men snart är hela planen för utveckling av den nya bärkraftiga stadsdelen förverkligad. Om du är intresserad av arkitektur och stadsutveckling rekommenderas en tur hit, där du bland annat kan se två cementsilos, ombyggda till säregna kontorskomplex, torna upp sig.

En av de första som etablerade sig i Nordhavn, var Menu. Med deras nya showroom, Menu Space, har de inte bara flyttat sitt huvudkontor och showroom utan också etablerat ett kafé och gjort sitt showroom tillgängligt för alla. Lokalerna är lite råa och coola och passar perfekt in i de industriella miljöerna i hamnen.

Menu Nordhavn

Menu’s filosofi är att göra världen lite mindre komplicerad och lite vackrare – och, med sina vackra, tidlösa möbler träffar de mitt i prick.

Menu i Nordhavn

Med mjuka soffor och eleganta lampor mot lite ruff betong, skapar Menu ett modernt och tufft uttryck i sina nya lokaler.

Informell stämning och utsökt mat

Danskarna är experter på att skapa goda stämningar – och när staden erbjuder så många bra restauranger kan du uppleva många utsökta måltider! På Strandgade 108 kan du njuta av en annorlunda och spännande måltid tillsammans med restaurangens egenimporterade ekologiska viner. Kom bara ihåg att beställa bord i god tid för detta ställe är mycket populärt, inte minst efter att kökschefen Kristian Baumann och hans team blev belönade med en stjärna i Guide Michelin.

108 Cph

Munblåsta lampor, handgjord keramik och vackra skinnetuier till besticken; här är detaljerna på plats. Vi vet dessvärre inte färgen på väggen men vågar nog säga att den ligger mycket nära LADY 7163 Minty Breeze.

Ikonisk arkitektur

The Standard är ett annat restauranghus som är värt att besöka både med tanke på mat och interiör. Också här är maten belönad med en Michelin-stjärna och det är möjligt att njuta av utsökta danska specialiteter.

Det finns gott om dansk design i alla rum och husets två restauranger, Studio och Almanak, är vackert inredda och har en välkomnande atmosfär. Danskarna är generellt superbra på att välja design från de egna leden till sina restauranger, kontor och hem! I jämförelse så har vi inte kommit lika långt här hemma när det gäller engagemanget och stoltheten för svensk design.

The Standard Studio

The Standard

The Standard, en ikonisk byggnad på Havnegade.

Design- och konstskatter

Efter så mycket inredning och mat måste vi smyga in lite kultur också. På Designmuseum Danmark kan du beskåda en mängd danska designikoner – och vilken imponerande samling det är! Väl värt ett besök bara för att få se samlingen av stolar eller lära sig lite mer om hur danskarna har hämtat inspiration och samarbetat med japanska designers, arkitekter och konstnärer i årtionden. Om du besöker museet före mars 2018, kan du också se utställningen ”I am black velvet” som presenterar den unika samlingen av designern Erik Mortensens haute couture.

Har du inte besökt Glyptoteket tidigare eller Nya Carlsberg Glyptotek, som är det fullständiga namnet, rekommenderas detta också starkt. En helt otrolig samling av konstskatter och statyer där de äldsta objekten i samlingen dateras tillbaka till forntiden.

Glyptoteket

Glyptoteket

Ät gärna lunchen i kaféet och njut av den vackra utsikten över vinterträdgården!

Designhotell

På hotell SP 34 är vi på sätt och vis tillbaka där vi började resan, för det är Frama som har stått för inredningen av detta hotell. I den informella och trevliga receptionen finns det gott om plats för att låta dagens intryck få sjunka in och slappna av med ett glas vin.

Hotell SP34

Restaurant Väkst

Nästa morgon njuter vi av frukosten i vackra miljöer på Väkst som är en av restaurangerna som är knutna till hotell SP 34 – och är klara för nya upplevelser i Kungens stad! Staden som vi älskar att komma tillbaka till – igen och igen….!

Fotografier av Mikkel Heriba. Foto av Lisbeth Larsen och Mikkel Karstad: privat.

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…