Arkitektens danska drömvilla

Arkitektens danska drömvilla

Arktitekten har verkligen fått fram husets fantastiska detaljer efter renoveringen! Genom att använda samma färg på vägg och dörrlist, får ögat ett visuellt lugn i övergången till det detaljrika matrummet. Väggen närmast är målad med LADY Pure Color 20046 Savanna Sunset och listerna är målade med LADY Supreme Finish Matt i samma färg.

Arikitekt med sinne för detaljer

I den charmerande gamla fiskebyn Vedbæk i Danmark ligger ett speciellt hus som tillhör arkitekten Jonas Bjerre-Poulsen på Norm Architects.

Det historiska huset vid vattnet har blivit ett livsprojekt – både arbete och hem. Här bor designern ihop med sin familj och de har lagt ner mycket kärlek på sitt hem. Vedbæk, rakt norr om Köpenhamn, är en semesterdröm om sommaren och en stilla och melankolisk stad på vintern. Huset är en sällsynt arkitektonisk pärla. Här bor en arkitekt och produktdesigner med sinne för detaljer och ikonisk interiör.

Nyligen blev designerns danska villa en plats för ett omfattande målarjobb. Vi fick nämligen använda huset för att visa hur fint du kan få det med de nya färgerna från LADY.

Jonas Bjerre-Poulsen

Genom Norm Architects har Jonas Bjerre-Poulsen bidragit till utvecklingen av känd inredningsdesign. Han var en av grundarna av företaget för tio år sedan.

Hus med historiskt sus

Huset byggdes 1911 av arkitekten H. Wright och  E.V. Marston. Wright var stadsarkitekt i Köpenhamn på den tiden. Fastigheten bär spår av att den första ägaren tyckte om att resa och har delar särskilt inspirerade av Frankrike och Italien. Jonas Bjerre-Poulsen föll för charmen och arkitekturen då huset var till salu. Han blev ägare till ett renoveringsprojekt med möjligheter – och begränsningar. Huset hade sju olika golv i sju lager och en härlig blandning av stilarter från gammalt till nytt och modernt.

– Huset var inte särskilt väl tillvarataget. Det var ett färgglatt lapptäcke! Byggnaden är fin med säregen arkitektur på en fin plats nära havet. Jag tycker inte huset är så fint från utsidan men det har definitivt karaktär. Det är byggt i en tyrolsk stil, präglat av italiensk och tysk arkitektur, med högt i tak och flera balkonger med utsikt över havet, förklarar Jonas.

10966 Almond Beige och 20047 Blushing Peach

Soffan är designad av Rui Alves för Menu, som är en viktig samarbetspartner för Norm Architects. Väggen i förgrunden är målad i färgen 10966 Almond Beige och vardagsrummet är målat i  20047 Blushing Peach. Dessa två färger harmonierar mycket bra ihop.

10580 Soft Skin panel

Den fina, avrundade panelväggen har mycket vackra detaljer! Med matt perfektion blev panelen målad med LADY Supreme Finish i färgen 10580 Soft Skin. Den vackra soffan i den mörkblå färgen är från &tradition.

Som att bo i ett gammalt bibliotek

Jonas Bjerre-Poulsen menar att atmosfären betyder mycket. De speciella ornamenten och gamla-världen-charmen gör inredningen.

Ibland känns det som om jag är i ett gammalt, italienskt bibliotek.

Jag hade egentligen aldrig trott att jag skulle bo i ett historiskt hus. Jag har en minimalistisk smak och letade efter ett modernt hus. Men, när vi fann detta föll jag för den estetiska frånvaron. Det såg ut som en teaterkuliss från en film om Toscana eller Provence. Det var för mycket, berättar Jonas. Så startade jobbet att renovera rum för rum till sin ursprungliga stil. Han tog bort allt som inte var original och tog fram den ursprungliga arkitekturen. Han hittade fram till en mix han bara hade sett i konstgallerier tidigare, där ornamenten tydligt kommer fram genom att behålla allt det andra rent och minimalistiskt.

Det ledde till en enhetlig stil som var råare, mer industriell och modern. Fortfarande återstår några projekt, som det ofta gör!

Det är lätt att förstå Jonas referenser till italienska kulisser – det här sovrummet är en dröm! Täljstenspisen står längst in i rummet, omgiven av vackra listverk. Här är det ornament både på väggar och i tak och de stora, fina fönstren är inramade av långa eleganta linnegardiner. Väggfärgen är LADY 1024 Tidlös.

Alla släta väggar är målade med den nya och ännu mattare LADY Pure Color.

Kök i Hipster Brown

Köksväggen har färgen 10961 Raw Canvas och väggen framför är målad med LADY 10965 Hipster Brown. Detta är två olika nyanser som klär varandra bra! Se hur du kan använda de nya färgerna här. Skärbrädor, barstol och lampa från Menu. Köket är designat av Norm Architects för Reform.

Lever med design

Jonas har spännande planer för ett nytt badrum. Norm Architects har designat badkar och badrumsmöbler för ett italienskt företag. Dessa kommer få en naturlig plats när möblerna är klara för marknaden. Produktdesignern bor med flera exemplar av sin egen design, bland annat möbler och bruksföremål som Norm har designat ihop med Menu.

Design påverkar definitivt hur jag bor. Jag använder mitt eget hem till att experimentera. Jag bor med allt jag har producerat. För mig är det mer ett sätt att bo på än ett jobb.

Norm Architects

Bordet Snaregade finns i flera storlekar och är designat av Norm Architects för Menu. Foto: Menu.as

Målat tre gånger

Inom loppet av några hektiska dagar med målarpensel och fina färger från den nya färgkartan, förvandlades huset i flera stilar. Arbetsrummet målades hela tre gånger för att illustrera de olika stilarna, Silent Serenity, Lush Garden och City Motions. Det råder inga tvivel om att färg betyder enormt mycket för den känsla man får i ett rum! Se hur rummet blev i olika färger här.

10981 Norwegian Wood

De vackra sakerna som står uppställda i hyllan gör sig extra bra mot den supermatta väggen i LADY Pure Color. Den rödaktiga brunfärgen 10981 Norwegian Wood skapar en lugn och varm känsla och blir en vacker kontrast till det massiva stenbordet och golvet i arbetsrummet.

Grå favoriter

Jonas blev begeistrad i förvandlingen och fick några klara favoriter:

Det var helt magiskt att se huset i de nya färgerna. Det ändrade totalt karaktär. Jag tyckte mycket om den mörka rödbruna färgen Norwegian Wood, som mitt kontor målades i – mycket elegant mot vit panel. Jag har målat hela huset i en fantastisk ljus grå färg från Jotun efteråt. Grått är min färg.

– Grått är min färg, säger Jonas Bjerre-Poulsen. Vi känner honom väl; 1391 Ljus Antikgrå är ju läcker mot det vackra golvet i huset!  Stolen på bilden är från Please wait to be seated, skulpturen hör till huset och saken på väggen är från Menu.

I den lilla trappan ner till sovrummet målades väggarna med LADY 10966 Almond Beige och ett litet fält nederst markerades med 10965 Hipster Brown. Två nya, kalla bruna nyanser som är värda att lägga märke till! Få mer inspiration till hur man kan använda de senaste färgerna här; En lägenhet, tre stilar

Jonas har lagt fina Magnesitgolv. Produkten heter Duraplan och tas fram i Danmark av firman Dagutek.

Vi känner oss så lyckligt lottade som fick besöka det här unika huset! Det har varit en dröm att färgsätta de fina rummen. Här är några av färgerna vi har använt – kanske har du fått några nya favoriter?

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…