Matt eller blankt – vilken glansgrad bör du välja?

Matt eller blankt – vilken glansgrad bör du välja?

Läcker färgsymfoni på en exklusiv panel! Rummet i förgrunden är målat med LADY Supreme Finish Silkematt 7629 Antique Green. Dörren framhävs med halvblank glans i färgen 12078 Comfort Grey. Rummet i bakgrunden är målat i halvblank färg i den ljusare gröna nyansen 7628 Treasure.

Lek med olika glansgrader!

Kombinationen av olika glansgrader skapar en spännande och vacker inredning. Denna variation kan du till exempel få genom att framhäva detaljer som dörrar och listverk med olika glansgrader.

Kontraster med glansgrader

Dörren är målad med LADY Supreme Finish Halvblank – i den dämpade persikonyansen 12083 Devine – och väggen längst in är målad med Silkematt i samma färg. Väggen i förgrunden är målad i en matt glansgrad i färgen 1024 Tidlös

LADY Supreme Finish är vår bästa färg till panelväggar, dörrar, lister och möbler. LADY Supreme Finish finns i fyra olika glansgrader som ger möjlighet att skapa kontraster eller en enhetlig stil.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Matt mot matt

Genom att måla detaljer i trä i LADY Supreme Finish Matt, och de släta väggarna supermatta med LADY Pure Color Matt, framstår rummet som sobert och mjukt.

Matt mot mattMatt mot matt ger ett sobert intryck. Här är hyllorna målade med LADY Supreme Finish Matt i färgen 12074 Peachy och väggen är supermatt i LADY Pure Color 12075 Soothing Beige.

Tips när man använder olika glansgrader

Mattare färg ger mindre reflektioner och man får ett varmare och mjukare uttryck. Matt färg dämpar också ojämnheter bättre än blankare färg – och är därför tacksam att använda då man lättare får ett vackert slutresultat. Detta är ett bra tips att ta till sig, speciellt om du ska måla en panelvägg som har lite ojämnheter.

Det är vanligast att använda matt färg i taket, för att dämpa ljusreflexer från fönster. Har du ett tak med panel, kommer du få ett snyggt resultat med LADY Supreme Finish Matt.

En blankare färg gör sig bra på glatta och jämna ytor. Dörrar eller profilerade lister är bra exempel på ytor som är läckra i en blankare glansgrad. Du kommer aldrig att ångra ett noggrant grundarbete, för ett varaktigt och perfekt resultat.

Ju högre glansgrad på färgen, desto mer reflekteras ljuset.

Superblank panel

Lyxig panel i Superblank finish! LADY Supreme Finish Superblank i färgen 12078 Comfort Grey.

Skapa kontraster

Kontrasten mellan matta och blanka ytor skapar en spännande inredning! Välj en eller flera av dessa glansgrader i LADY Supreme Finish: Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. När du använder samma färg men med olika glansgrad i ett och samma rum får du fina övergångar som skapar en fin helhet i rummet. En supermatt vägg målad med LADY Pure Color och detaljerna målade med LADY Supreme Finish Superblank, tillför rummet spännande och eleganta kontraster.

Olika glansgrader

Nederst är väggen målad med LADY Supreme Finish Silkematt – och skåpet i Superblank glans – i färgen 7613 Northern Mystic. Den släta väggen överst är målad supermatt med LADY Pure Color och hyllan med LADY Supreme Finish Matt – båda i färgen 12076 Modern Beige. Fler tips på hur du använder den nya färgkartan hittar du här! 

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti
 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Högre glansgrader framhäver detaljer!

Ett annat tips är att måla möbler som till exempel ett bord eller en stol i LADY Supreme Finish Superblank. På så sätt kan du framhäva snygga detaljer i rummet.

Jotun LADY Färgkarta 2019

Exklusiv finish med LADY Supreme Finish Halvblank 7629 Antique Green.

Matt färg dämpar ojämnheter bättre än blankare färg

Silkematt panel

Silkematt och snygg panel med LADY Supreme Finish 10290 Soft Touch. Inredningsdetaljer i rummet framhävs på ett elegant sätt mot en matt bakgrund.

Silkematt finish eller halvblank elegans

LADY Supreme Finish Silkematt på väggpanelen ger som namnet antyder en fin silkematt yta.

LADY Supreme Finish Halvblank ger ett elegant utseende. Inte för mycket och inte för lite utan precis så mycket för att framhäva enkla detaljer på ett vackert sätt. Ibland behövs inte så mycket för att skapa en liten skillnad. Det handlar om små skillnader i glansgrader.

LADY säkrar ett vackert resultat

Dörren är målad med LADY Supreme Finish 7629 Antique Green och 7613 Northern Mystic – och väggen i samma färger med supermatta LADY Pure Color.

Kvistlack och grundning i en och samma strykning

Även de bästa interiörfärgerna kräver ett gott grundarbete! Därför har vi förberett våra grundfärger och gjort förarbetet enklare för dig genom att vi har skapat en kombinationsprodukt med kvistlack och grundning i ett. Oavsett om panelen är ny eller gammal; kvistarna måste förseglas före målning. Då undgår du missfärgning och gula kvistmärken, något som är inte är så fint på ljus, nymålad panel och listverk!

 JOTUN Kvist- och spärrgrundning

JOTUN Kvist- och spärrgrundning

 • Isolerar missfärgningar
 • Hindrar genomblödning
 • Enkel att använda
Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…