Så får du en perfekt 2-delad vägg!

Så får du en perfekt 2-delad vägg!

Enligt vår globala kulörchef Lisbeth Larsen är detta med att dela en vägg i två olika kulörer väldigt inne och rätt just nu! Genom att välja en delad vägg kan du leka med lite fler nya kulörer. Det ger en snygg effekt, se bara på bilden ovan från LADY Spring and Summer Collection 2016. De här kulörerna har använts: överst är LADY 1369 Sol och nedanför LADY 1930 Lounge

Martins och Martins 2-delade väggar

Martin och Martin är sambos och bosatta i Skien. De renoverar en schweizervilla som de köpte 2013. De har målat många av väggarna i sitt hem med LADY-produkter och har varit duktiga på att experimentera med 2-färgade väggar.

Så skapar du en perfekt färgdelad vägg

Här har @martinogmartin använt LADY 5180 Oslo längst ner och LADY 2856 Warm Blush upptill. Använd helst den mörkare kulören nederst för att inte väggen ska bli ”övertung”. Foto: Norske Interiørblogger

Samma bottenfärg har de fortsatt med in i vardagsrummet.

Så skapar du en perfekt tvådelad vägg

Här har de använt LADY 8401 Kritvit ovanför Oslo. Foto: Norske Interiørblogger

Och här kommer lite inspiration från IKEAs presslansering.

Så skapar du en färgdelad vägg

Här har de målat med LADY Pure Color, och även de har valt LADY 2856 Warm Blush upptill men nertill har de använt 2859 Whispering Red. Även detta en spännande kulörkombination.

Hur får man den skarpa, fina brytningen?

Har du kanske försökt men inte lyckats? Ge inte upp, det är lätt bara man vet hur man ska göra!

1.     Måla den första halvan av väggen i önskad kulör, t.ex. Warm Blush som på bilden ovan. Måla lite över det ställe där du tänkt bryta, måla två gånger.

2.     Markera en rak linje med blyerts, använd gärna en laser så att den verkligen blir rak. (Utgå inte från golvet då det kan vara lite ojämnt.)

3.     Använd sedan maskeringstejp för att maskera längsmed linjen. Tejpen ska sitta på Warm Blush-delen av väggen.

4.     Måla med Warm Blush på ett litet fält, ca 5 cm, ovanför tejpen och se till att täcka tejpen för att fixera kanten så att nästa färg du målar med inte kan suga in under kanten.

5.     Måla sedan med den andra kulören, i det här fallet Whispering Red, på den nedre delen av väggen och en bit in på maskeringstejpen, men var noga med att inte måla in på den del som ska vara Warm Blush.

6.     Ta bort maskeringstejpen så snart du har målat den nedre delen av väggen, och du har en perfekt 2-delad vägg!

Tänk på att köpa en bra och bred maskeringstejp, då är det lättare att ta bort den när du målat klart. Och extra snyggt blir det om du målar med den supermatta LADY Pure Color.

Dela av väggen med hjälp av färg

Här har Norske Interiørbloggere stylat för Boligpluss. Läckert med LADY 4468 Aladdin upptill och LADY 4017 Pilasterblå nertill. Här har de delat väggen i två med en mässingfärgad golvlist. Vänd den så att den blanka sidan kommer utåt och limma upp den på väggen med ett lämpligt lim som du hittar i byggvaruhandeln. Om det behövs kan du fästa den med mässingskruvar i båda ändarna. Foto: Norske Interiørbloggere

Måla en yta på en redan målad vägg?

Är det så att du gillar den kulör du redan har på väggen och tänker att den kunde vara en bra grund? I så fall målar du mara lite med den kulör du redan har där du har tänkt bryta till en annan kulör. Sedan använder du samma metod som vi beskrev tidigare. Kom ihåg att du också kan experimentera med olika höjder för brytningen för att skapa olika effekter. Är det högt i tak kan du gärna låta bottenkulören komma upp en bra bit på väggen, och t.ex. använda samma kulör som i taket på listerna på den övre delen.

Tips! Måla en avgränsad yta över köksbänken

Istället för att sätta kakel över köksbänken kan du måla med LADY Wonderwall i en tuff kulör, t.ex. en av de läckra kulörerna från LADY Spring and Summer Collection. LADY Wonderwall är både tvättbar och slitstark och perfekt på väggarna i köket.

Dela av väggen i olika fält

Här är det målat med LADY Wonderwall i kulören LADY 10679 Washed Linen upptill, och köksinredningen och fältet över bänken är målat med LADY 8469 Green Leaf.

Markera en yta med hjälp av färg

Ett annat sätt för att få in lite nya kulörer är att använda en avvikande färg för att markera en specifik yta, som på bilden nedan med kulören 2524 Fjäderlätt på den dammrosa väggen. Har du en kontorsyta u vardagsrummet? Varför inte avgränsa den ytan med en egen kulör? Du använder samma smidiga metod här.

Så gör du en tvådelad vägg

Här har vi blandat svart och vita detaljer och möbler. Kolla in ”sockorna” som vi målat på stolsbenen. En fiffig detalj som är lätt att ta efter. Väggen är målad i LADY 2526 Støvrosa och 2529 Fjærlett.

Gör en snygg delad murvägg

Är du lyckligt lottad och har en grov murvägg i ditt hem kan du få en häftig effekt genom att bara måla den nedre delen av väggen som de gjort på restaurangen Fedtegreven i Köpenhamn. Den är inredd med möbler från Frama och väggen är målad i LADY 5030 St. Pauls Blue som vi har tagit fram i samarbete med Frama. Läs mer om det samarbetet här.

Dela av väggen med olika kulörer

Är du ute efter en betonglook i stil med den här väggen kan du också använda LADY Minerals Kalkfärg. Därefter målar du med t.ex. LADY 5030 St. Pauls Blue nertill och en bit in på maskeringstejpen. LADY 10683 Cashmere är en spännande kontrast mot St. Pauls Blue, men den är också snygg ihop med gråtoner som 1462 Grå Skiffer och 1032 Grå Harmoni.

För de som vill ta det ett steg längre

Och när du blivit riktigt inspirerad så kan du alltid göra som@johnvegen27, en geometrisk vägg. Det ska bli spännande att se den när den är helt klar:

Dela av väggen med färg

Lycka till!

PS. Samma metod för snygga brytningar kan du använda när du ska måla en fondvägg.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

12290 Antwerp Beige – en omedelbar klassiker

Mmm, beige. Den ljusa, gråbruna färgen som passar till allt och som vi aldrig riktigt tröttnar på. Men det finns…

4947 True Blue – en elegant kick till din interiör

Kulörnyheten Jotun LADY 4947 True Blue från vår nya färgkarta CANVAS är en frisk och ren blåton med omedelbara associationer…