TA SNYGGA INREDNINGSBILDER

TA SNYGGA INREDNINGSBILDER

Den prisbelönta fotografen Siren Lauvdal ger dig sina bästa tips.

 

Mode- och inredningsfotograf Siren Lauvdal har fotat alla bilderna till höstens globala färgkarta. Vi bad henne dela med sig av sina bästa fototips till LADY-bloggens läsare. Vi vet att många av er är duktiga på inredning och aktiva ”instagrammare”. Det här behöver du tänka på för att få till de bästa bilderna!

Du behöver inte köpa en professionell kamera, mobilen duger gott.

Det är verkligen inte nödvändigt att investera i dyr, professionell utrustning när du ska ta amatörbilder till en blogg eller instagram. Med dagens smarta mobilkameror kan du få ett alldeles utmärkt resultat. Dessutom är det mycket lättare att få bilderna fotade om du använder mobilen – då har du alltid en kamera tillgänglig. Du kan fånga ögonblicket!

Var uppmärksam på ljuset

Ljuset ger olika effekt på bilderna så tänk över vilken slags stil du är ute efter. Oavsett rekommenderas att du alltid fotar interiörbilder i dagsljus. Tänk på varifrån ljuset kommer. Om du har direkt solljus in i rummet blir uttrycket hårt, ofta är det bättre med indirekt solljus. Vill du ha ett mjukare uttryck rekommenderar Siren att du fotar dina bilder en mulen dag – det är hennes eget favoritljus eftersom kontrasterna då blir svagare.

 

Lady_8252_Green-Harmony_2_Siren-Lauvdal

Från den senaste LADY-färgkartan: perfekt ljussättning, dock inte taget med mobilkamera ;) Väggen här är förresten målad med LADY Wonderwall i kulören LADY 8252 Green Harmony från temat Reflections of Earth.

 

Gör bilden personlig! 

Allt för många tar bilder som försöker efterlikna dem i inredningstidningarna. Sirens rekommendation är att du ger bilderna en personlig touch. Visa vem DU är, då blir bilderna mycket intressantare!

Variera mellan närbilder och avståndsbilder

Det viktigaste är att du lägger fokus på det som är intressant i bilden. Om inte syftet är att visa upp golv och tak så behöver inte dessa vara en del av bilden. Någon gång kan det vara fint att visa upp helheten, andra gånger bara detaljerna. Ta gärna flera bilder och sätt samman dem i ett kollage.

 

Lady_9938_Dempet-Sort_1_Siren-Lauvdal

Väggen här är målad med LADY 9938 Naturligt Svart från temat Reflections of Light.

 

Använd filter på rätt sätt.

Siren börjar bli väldigt less på alla dessa gula filter som ser väldigt gammaldags ut. Det är helt ok att använda filter men tänk på att de ska tillföra något, förstärka uttrycket – inte ligga som ett konstigt filter utanpå bilden. Målet är att det ska se äkta ut. Det är som med make up; konsten är att få det att se naturligt ut – osynligt. Sirens favoritfilter är de som går i lite blå nyanser – de ger bilderna en fin kontrast. Annars är hon förtjust i filtren ”Valencia” och ”Hudson” – de lägger en liten varmare ton i bilden, utan att göra den gul. Hon rekommenderar också att du undviker att använda svartvita filter på inredningsbilderna – kulörerna är ju en viktig del av det du vill förmedla. Självklart kan du också använda bilderna helt utan filter, men det är absolut tillåtet att använda de ”bra” filtren.

Glöm ramar

Det finns många olika ramar att välja på till dina bilder, men Siren menar att det snyggaste är när bilderna får allt fokus – mycket renare!

Tänk på kompositionen!

Vad är det du vill visa fram? Tänk dig att bilden ska berätta en historia. Det är inte nödvändigt att alltid ha det kliniskt rent, det kan ge bilden mer djup om det är lite oordning. Om alla bara ska visa upp extremt rena och prydliga hem, så blir det till slut oäkta.

Låt dig inspireras

Köp gärna utländska inredningsmagasin och läs bloggar. Sirens favoritmagasin är Apartamento, ett spanskt inredningsmagasin som du kan köpa till exempel på Narvesen. Där hittar du äkta reportage från verkliga hem. Till exempel hemma hos en konstnär där röran är ett faktum – men det är härligt att se!

Låt inte dokumenteringen ta överhanden – då går du miste om nuet!  

Det är kul att ta fina bilder och det är skoj att dela, men tänk på att du faktiskt inte måste dela allt. Något kan få förbli enbart minnen. Det allra viktigaste är att vara närvarande här och nu – så kan du roa dig med lite fotografering bara emellanåt.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…