VACKRA TERRAKOTTAKRUKOR

VACKRA TERRAKOTTAKRUKOR

Jag är mitt uppe i att planera uteplatsen och terrassen, och en viktig del av det är växter och krukor. Det är med spänning jag testar en massa olika gröna växter och det enda som fungerar där är tålamod. Något som å andra sidan inte kräver så mycket tid är att fräscha upp gamla krukor man har stående. Om du gör som jag och målar dem med utomhus murfärg så klarar de både väder och vind och kan stå ute hela säsongen. Jag började med att måla ett par helt nya terrakottakrukor från Ikea och blev så nöjd med resultatet att jag nu måste ge de gamla krukorna ett par lager färg också!

Male-terrakottapotter-Jotun-Lady_3 (1)

Murfägen ger en vacker och matt yta och resultatet blir naturligt och fint. För att lyckas ska du göra följande: gamla krukor måste tvättas noga med ammoniak och vatten och sedan få torka ordentligt innan du grundar dem. När de är torra grundar du med en strykning med Jotun Premium Mur Grundning. Den är väldigt dryg och räcker till många strykningar. Följ torktiden som står på burken. När grundningen torkat kan du börja måla med Jotun Premium Mur Färg.

Mal terrakottakrukkene

Med färgen bör du måla två gånger för att få ordentlig täckning. Sedan är krukorna redo för växter och blommor. Om du har målat även insidan med Jotun Premium Mur Färg så kan du utan problem plantera direkt i krukan. Jotun Premium Mur Färg kan brytas i många vackra kulörer; jag valde att prova med en av de grå baskulörerna först. Mörk grå bas heter den och motsvarar kulören 4455 Kveldsskygge i färgkartan. Har du målat muren på huset på sistone så har du kanske en slatt färg stående. Varför inte använda den till att fixa några snygga blomkrukor i samma ton? Tänk bara på att grunda först med Jotun Premium Mur Grundning så att du får ett jämnt hållbart resultat.

 

Kristina Tunegård

Lekstuga i fräscha kulörer

I en gammal äppelträdgård i Nordstrand i Oslo finns en liten vitmålad lekstuga. Här dukar Jenny (4 år) upp kakor…

Stuginspiration

Stuglivet handlar ofta om det enkla och det ärliga. Naturligtvis ska stugan ha färger som skänker ro och som passar…

Fräscha upp uteplatsen!

Vårt hus och vår uteplats har båda fått en riktig makeover med färg och styling. Se hur fint vi har…

DIY: Bygg din egen blomlåda

Låt blommorna få en hedersplats på uteplatsen. Gör det själv – bygg en blombänk! De integrerade blomlådorna är målade i…

Lantligt kök i retrostil

Jag bor på landet i en Västerbottensgård ihop med min man och våra tre barn. Vår gamla gård har blivit…

7 vackra färgkombinationer till badrummet

Ny, vacker matt färg till badrummet Nu kan du äntligen ha matta vackra väggar även i badrummet. Med LADY Aqua…

Go to top