En god jul hos Emily Slotte

En god jul hos Emily Slotte

En mysig och stämningsfull jul. Här får du höra om hur kreatören Emily Slotte firar jul och ta del av hennes ljuvliga kolarecept!

Skåpet är målat med LADY Supreme Finish Pure Matt i 1392 Gul Antik och väggen med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus

GOD JUL

Julen är en familjehögtid och då vi alla samlas för god mat, julfirande och Kalle Anka på TV. Men de senaste två åren har vi fått tänka om och anpassa oss efter pandemin. I år blir det förhoppningsvis annorlunda! Kreatören Emily Slotte brukar i vanliga fall fira julen tillsammans med sin familj, systrar, respektive och barn. Men julen 2020 flyttade hon julfirandet ut till naturen, precis som många andra av oss.

Vi kommer att träffas i en mindre konstellation utomhus då vi njuter av varm glögg, enkel mat och närhet på avstånd. Jag tror att det kommer bli fint och helt klart en jul att minnas, berättar Emily.

Emily Slotte Gul AntikKreatören Emily Slotte i sitt hem. Skåpet är målat med LADY Supreme Finish Pure Matt i 1392 Gul Antik

Kolla in när Emily Slotte målade om hennes matrum och skåp i läckra gultoner.

Den perfekta julen

Den ultimata julen är den då alla måsten sätts åt sidan och fokus ligger på familjen. På julaftons morgon startar vi alltid dagen med en tänd brasa, fyllda julstrumpor och julkalendern på TV. Ett måste för oss är en riktigt god och LÅNG frukost med det bästa som hör julen till. Just det där, när vi alla sitter tillsammans ger mig ett pirr i magen. Med en tonåring i huset känns det som att dessa tillfällen blir färre med åren.

Morgonen fortsätter i ett lugnt tempo, trots att barnen är uppskruvade som duracellkaniner inför öppningen av julklappar. Minns ni den känslan? Jösses vad avundsjuk jag är på den. Senare på dagen åker vi till min mamma för en klassisk julaftonskväll med julbord, tomte och ännu mer klappöppning! 

Emily Slotte Gul AntikSkåpet är målat med LADY Supreme Finish Pure Matt i 1392 Gul Antik och väggen med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Vår bästa färg – till trä och panel
 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Läckra kulörval hos Emily!

Emily Slotte HummusFå levande väggar med LADY Minerals kalkfärg. Väggen är målad i kulören 12118 Hummus

Juldekorationen

Min mamma dukar väldigt fint till julafton med handbroderade juldukar i lager-på-lager, och ett vackert porslin med undertallrik. Hon dekorerar alltid bordet med små tomtar som jag och mina systrar har gjort under barndomen. Det känns alltid så fint och varmt. När jag själv dukar för julmiddagar, så är det mer sobert. Jag utgår från vitt, beige och grönt, har en tung linneduk på bordet samt mitt vackraste porslin och kristallglas. Jag hänger även upp grönbeklädda kransar över bordet och har massor av levande ljus.

Emily Slotte Gul AntikSkåpet med stort S! Det är målat med LADY Supreme Finish Pure Matt i 1392 Gul Antik.

I höstas målade Emily om sina köksluckor. Kolla in vår guide här. 

Julkolan

En sak som jag inte vill vara utan på julen är givetvis julgodiset. Min favorit är kolan. Jag tycker att det är väldigt mysigt att göra egen kola. Det är även en fin present att ge bort. Du kan lägga kolan i en återvunnen glasburk eller varför inte i lite tyg, eller silkespapper med ett fint band runt? Jag har testat mig fram, och kommit fram till att den ultimata kolan är den här busenkla varianten som är smaksatt med apelsin, vanilj och flingsalt. Så här gör du. 

Emily Slotte KolaEmily Slottes favorit julgodis är smörkolor med apelsin, vanilj och flingsalt.

Busenkla smörkolor med apelsin, vanilj och flingsalt

Ingredienser

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
Zesten från 2 apelsiner
Flingsalt

Gör så här

 1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
 2. Rör i grädden, sockret och sirapen. Dela vaniljstången på mitten och lägg ner den med de övriga ingredienserna i kastrullen.
 3. Låt koka utan locka i ca 15-30 min. Jag använder mig av en termometer och tycker att kolan är perfekt vid ca. 125 grader. Om du vill vara på den säkra sidan kan du göra ett klassiskt kulprov. När kolan kokat klart blandar du ner zest från apelsinerna.
 4. Häll upp kolan i en mindre form med bakplåtspapper i och fördela flingsaltet ovanpå, så det går ner lite i kolan. Låt svalna och skär eller klipp sedan kolan i bitar och rulla in bitarna en-och-en i bakplåtspapper.

Emily Slotte kolaLäckra kolor!  

Emily SlotteVacker dekoration till fina paket! 

Emily Slotte presentKolorna är den perfekta gå bort-presenten. Här har Emily lagt kolorna i ett vackert papper, tagit ett fint band och fäst ett kort på paketet. Fint och ljuvligt gott! Väggen är målad med LADY Minerals kalkfärg i kulören 12118 Hummus.

Läs mer om Emily Slotte och få mer inspiration av hennes universum här.

GOD JUL!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…