Lantligt kök hos familjen Lindhjem

Lantligt kök hos familjen Lindhjem

Ett drömkök i dämpade nyanser

Ett drömkök i dämpade nyanser

Ett drömkök i tidlös design. – Kristin och Borgar Lindhjem bygger nytt gårdshus på Lindhjem gård, och det vackra köket blev det första rummet de kunde börja använda.  

Köksdröm i lantlig omgivning

Lindhjem gård ligger i Larvik, och makarna Kristin och Borgar håller fortfarande på att bygga sitt drömhus. Köket var det första rummet som blev klart.

Ordentligt med skåputrymme och estetik var ett par av ledorden inredningsdesignern Kristin Lindhjem tog med sig då hon ritade köket hos Sigdal Kjøkken. Här har inget lämnats åt slumpen. Köket har en tidlös design och är fullt av praktiska detaljer.

Köksväggarna är målade med LADY Pure Color, i kulören 12075 Soothing Beige, en dämpad, beige färg. För att få en gipsaktig prägel på taklisterna i plast målades de i samma matta färg som väggen.

Nytt kök målat med Lady Pure Color 12075 Soothing Beige

Dörren är designad av Studio Lindhjem och tillverkad av Stiil.as. Belysning: Stokkan Belysning. Härdat trägolv: Bjelin, Larvik (golvet är uppkallat efter Linhjems hemby). Lister: Deco system. Skärbrädor, kakfat och vas: privata gåvor. Köksskåpen är målade i närmaste NCS-kod till väggfärgen 12075 Soothing Beige från Jotun, vilket ger en fin helhet till köket. LADY 12075 Soothing Beige

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Modernt skafferi

Dörren med räfflat glas, som Kristin har designat, leder till ett pentry som är under arbete. Det är en mer tidsenlig form av skafferi, berättar Kristin. Köket är inrett med detaljer hämtade från förr i tiden då många hus hade ett eget rum för förvaring av matvaror. – Skafferiet försvann när kylskåpet kom, men även idag har vi behov av stort utrymme för matförvaring, menar Kristin, som har skapat plats både för kylrum, lagring av torrvaror och en extra frys.

– Om några år hoppas jag att vi kan fylla både kylrum och hyllor med matvaror som tillverkats och odlats på gården, berättar hon.

Kristin Lindhjem i sitt nya kök

Kristin Lindhjem vid köksön som hon själv har designat. Den är tillverkad av Sigdal Kjøkken och möbelsnickare Torbjørn Lian från Lien og Lian. Belysning: Stokkan Lys. Kran: Quoocker Flex. Vitvaror: Smeg. Kök: Scala Inframe från Sigdal Kjøkken, målat i närmaste standard NCS-kod till Jotuns kulör 12075  Soothing Beige. Stång till stege: Stiil.as.

Tips! Om du ska måla din egen köksinredning rekommenderar vi LADY Supreme Finish. – För liknande färg som spjälorna på köksön kan du använda LADY Pure Nature Interiörlasyr 90015 Höstbrun (två strykningar).

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Pure Nature

LADY Pure Nature

 • Gör trä vackrare
 • Motverkar gulning
 • Enkelt att få ett vackert och jämnt resultat

Praktisk köksö

Mitt i köket ligger köksön som rymmer fyra barstolar, två tvättmaskiner, diskho och avfallshinkar på höjden.  – Med matavfall i översta lådan, kan smulor och matrester enkelt skyfflas rakt ner i avfallshinken, berättar Kristin.

De runda formerna mjukar upp det stora rummet och skapar en smakfull kontrast till inredningen. Spjälorna har hon låtit en möbelsnickare tillverka, och de är behandlade med en speciallack. Blir spjälorna för tjocka kan uttrycket lätt slå över och bli mer ”bambubar”, tipsar Kristin.

Nytt kök hos Lindhjem - Lady Pure Color 12075 Soothing Beige

Köket med praktiska finesser. Bänkskiva: Dekton Taga från Cosentino. Köksblandare: Quoocker Flex. Lampor: House Doctor. Spis: Smeg A3-81 120cm. Väggkran (potfiller) för att enkelt kunna fylla på vatten i kastrullerna. 

Fem kökstips!

 • Matavfall i översta lådan. Smulor och rester från matlagningen skyfflas enkelt rakt ner.
 • Mix av träverk och målade luckor ger ett spännande och varmt uttryck. Det fungerar också bra i funkishus, då gärna med släta fronter.
 • Använd takhöjden till lagringsutrymme för julservisen, kakfat, termosar och vaser.
 • Öppna hyllor. Det finns så mycket fint i köket, allt från tekannor till koppar, fat, diverse oljor och kanske arvegods.  Sätt av utrymme att visa fram de vackraste föremålen.
 • Välj tidlösa luckor. Köket är ett av de rum vi renoverar mest, även om kvalitén på köket är bra. Det kostar att byta ut allt. Med tidlösa fronter som kan målas kan du enkelt ändra uttrycket med ny färg om du skulle tröttna.
Öppna kökshyllor - LADY 12075 Soothing Beige

Det finns så mycket fint i ett kök! – Allt från tekannor till koppar, fat, diverse oljor och kanske arvegods. Sätt av utrymme för att visa fram de vackraste föremålen.  

Olivträd

På utförsäljning på ett trädgårdscenter i fjol fick Kristin tag i ett stort olivträd. Det ska flyttas ut om sommaren och in om vintern. Golvet har fiskbenskakel som tål mer vattenspill och eventuell fukt från krukan. Väggfärgen är samma som i köket, men upplevs ljusare i hallen där dagsljuset flödar in.

– Olivträd är symbolen för hopp och fred. I de klassiska olympiska spelen kröntes vinnaren med olivkransar och en vit duva med en olivgren i näbben har i flera tusen år varit symbolen för fred. Till och med FNs flagga visar jordklotet omringat av två olivgrenar. – Så det trädet påminner mig om att det finns hopp; mitt i världens många kriser, säger Kristin.

Köket hos familien Lindhjem - Väggfärg: Lady Pure Color 12075 Soothing Beige

Det stora olivträdet ställs in i hallen på vintern. Väggfärgen är densamma som i köket, men upplevs som ljusare i hallen där dagsljuset flödar in.  

Mer köksinspiration här: Naturlig ockranyans i köket.

Matplats till vardags

I köket står två moderna stolar bredvid ett gammalt bord. Bordet kommer från en loppis på grannens gård och stolarna från en lokal möbelaffär. Kristin gillar att blanda gammalt och nytt, och handlar gärna lokalt. Väggarna är målade med LADY Pure Color 10341 Kalk.

Väggfärg Lady Pure Color 10341 Kalk

Vägg: LADY Pure Color 10341 Kalk. Golvlisterna är målade i samma färg i Superblank glansgrad med LADY Supreme Finish. Bord: antikt från grannens gård. Stolar: Novasolo. Vas: Ruby Elise. Fönster: Harmonie Norge

Väggfärg kök Lady Pure Color 10341 Kalk

Lister från Deco Systems, målade med LADY Supreme Finish Superblank 10341 Kalk. Härdat trägolv: Bjelin, Larvik.

Med matta väggar och blanka lister får rummet en spännande kontrast. Här är väggen målad med LADY Pure Color 10341 Kalk, och listerna i samma kulör med LADY Supreme Finish Superblank. Listerna är av polysteren (plast) och tål mer än mjukt träverk. En rejäl bonus är att listerna limmas på, det vill säga inga spikhål!

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Ståndsmässig matplats

Matplatsen ligger på baksidan av högskåpen och lite avskärmad från köket. Här finns det också plats för en länstol och ett litet runt bord för vardagsmiddagen. Taket och taklisterna är målade med  LADY Perfection takfärg i 9918 Klassisk Vit.

Även om matplatsen ligger avskilt från köket är det inte långt till köksbänken. Kristin ville ha en matplats som skulle ge restaurangkänsla och ta fokuset från disken.

Med många raka linjer och kvadratiska ytor, hade inredningsdesignern behov av att skapa mjuka element med böjda former, som bågarna över terrassdörrarna och ryggen på de svarta stolarna.

Lindhjem Lady Pure Color 10341 Kalk

Matplats med rum för stora sällskap! Vägg: LADY Pure Color 10341 Kalk. Tak: LADY Perfection takfärg i 9918 Klassisk Vit. Stolar och bord: Novasolo, lampor: Flos, dörrar: Harmonie Norge

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att måla med – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Stort kulörurval
 • Täckgaranti
Länstolshörna Lady Pure Color 10341 Kalk

En angenäm plats med utsikt. Perfekt för en liten vardagspaus.

Golvlister: LADY Supreme Finish Superblank 10341 Kalk. Länstol: Bolia, bord: fått i present, korgkruka: Mester Grønn, belysning: Stokkan Lys, fönster: Harmonie Norge.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Foto: Kristin Lindhjem – @studiolindhjem

Vi tackar för matnyttiga tips från Kristin, och glädjer oss över att fortsätta följa familjen Lindhjem i färdigställandet av deras fina hus!

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…