Ett lugnare uttryck med kalkfärg

Ett lugnare uttryck med kalkfärg

Funderar du på att måla med kalkfärg? Inspireras av Emelie Augustssons vackra vardagsrum målat med vår kalkfärg LADY Minerals i den ljusa, varma kulören 8470 Smooth White. Så snyggt!

Bilden: Väggen är målad med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

Inredningsdrömmen

I det vackra huset i Åsa, mitt emellan Kungsbacka och Varberg, bor Emelie Augustsson tillsammans med sambon Fredrik och dottern Majken, 4 år. Både Emelie och Fredrik gillar inredning och arbetar inom mäklar- och byggbranschen. Emelie driver även kontot @creating.house på Instagram.

Vi båda arbetar med att djupdyka i andra människors hem och det är så härligt! Jag har under hela mitt liv brunnit för att skapa och arbeta med färg och form. Drömmen är att en dag kunna livnära mig inom min stora inredningspassion och kanske starta något eget, säger Emelie.

Det visuella har alltid spelat stor roll för mig. Jag mår extra bra när kreativiteten får flöda fritt och jag får omges av fantastiska miljöer och vackra ting.

Emelie berättar att hon mår extra bra när hon omges av vackra ting - som denna lampa till exempel! I bakgrunden ser vi väggar målade med vår kalkfärg LADY Minerals i 8470 Smooth White.Emelie berättar att hon mår extra bra när hon omges av vackra ting – som denna lampa till exempel! I bakgrunden ser vi väggar målade med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

Inredningsstilen

Emelie beskriver hemmets färgsättning och inredningsstil som skandinavisk, lugn och jordnära och de håller sig mest till en ljus, gråbeige färgskala. Inspirationen kommer främst från naturen!

En gråbeige färgskala blir en lättsam bas att utgå ifrån och gör sig otroligt fint ihop med värmen från ek, valnöt och andra träslag. Min inspiration får jag mycket ifrån naturen. Jag älskar lugnet ute i naturen och försöker återskapa det i vårt hem med hjälp av jordnära toner och naturliga material, berättar Emelie.

En ljus, gråbeige färgskala går väldigt fint ihop med träslag som ek och valnöt. Väggen är målad med vår kalkfärg LADY Minerals i 8470 Smooth White.En ljus, gråbeige färgskala går väldigt fint ihop med träslag som ek och valnöt. Väggen är målad med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

Jag älskar lugnet ute i naturen och försöker återskapa det i vårt hem med hjälp av jordnära toner och naturliga material

Vacker stol framför vacker vägg som är målad med vår kalkfärg LADY Minerals i 8470 Smooth White.Vacker stol framför vacker vägg som är målad med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

Förändring i vardagsrummet

Emelie och hennes familj älskar sitt vardagsrum – det har generös takhöjd, putsad braskamin och stora fönsterpartier. Men de tidigare kritvita väggarna i kombination med det stora ljusinsläppet gjorde att rummet blev ganska hårt. Mycket av det lugnet de eftersökte i vardagsrummet försvann.

– För att behålla ljuset i rummet, men få bort den stickiga och hårda känslan, valde vi kalkfärgen LADY Minerals i en ljus nyans för att få in mer känsla av naturens lugn, säger Emelie.

Stora fönster och mycket ljusinsläpp mot kritvita väggar kan bli för "stickigt" för ögat. Att välja vår kalkfärg LADY Minerals i en ljusare nyans ger ett betydligt lugnare och lite råare uttryck. Väggarna är målade med LADY Minerals i 8470 Smooth White.Stora fönster och mycket ljusinsläpp mot kritvita väggar kan bli för ”stickigt” för ögat. Att välja LADY Minerals i en ljusare nyans ger ett betydligt lugnare och lite råare uttryck. Väggarna är målade med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

Emelie fick hjälp av vår kulörexpert

Vi har många ljusa, sobra LADY-kulörer att välja mellan. Det är också mycket att ta hänsyn till när ett rum ska få en ny väggkulör. Därför fick Emelie hjälp av vår kulörexpert Annika inför kulörvalet, som tillslut föll på lugna 8470 Smooth White.

När vi skulle välja nyans fick vi hjälp av Jotuns duktiga kulörrådgivare som lyssnade på våra önskemål och tog hänsyn till övriga snickerier i rummet. Tillsammans kom vi fram till nyansen Smooth White som gör sig perfekt i rummet! säger Emelie.

LADY 8470 Smooth White

Mjuk och elegant. Precis som namnet säger att den ska vara. Ihop med våra rätta blåtoner är den perfekt – den ger en lugn, mjuk bas som låter accentfärgerna få lysa.

Behöver du också hjälp med färgsättning hemma hos dig? Kontakta Annika via Jotun Kulörrådgivning.

Det är viktigt att ta hänsyn till andra kulörer i rummet när man ska måla om. Här ser vi ett fint samspel mellan vår kalkfärg LADY Minerals i 8470 Smooth White på väggarna, grå soffa, brun gardin, trähylla i ek och vita lister. Och framförallt den mörka, putsade braskaminen!Det är viktigt att ta hänsyn till andra kulörer i rummet när man ska måla om. Här ser vi ett fint samspel mellan LADY Minerals i 8470 Smooth White på väggarna, grå soffa, brun gardin, trähylla i ek och vita lister. Och framförallt den mörka, putsade braskaminen!

Råare och lugnare uttryck med kalkfärg

Att färgvalet blev just LADY Minerals handlade mycket om att de ville åt ett lugnare uttryck i det ljusa vardagsrummet.

Vi hade fastnat för ett mer putsat utseende på väggarna som tog oss närmre ett råare men samtidigt lugnare intryck, säger Emelie.

 LADY Minerals

LADY Minerals

Vackra kalkade väggar
 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Lugnt och sobert uttryck. Väggarna är målade med vår kalkfärg LADY Minerals i 8470 Smooth White.Lugnt och sobert uttryck. Väggarna är målade med LADY Minerals i 8470 Smooth White.

En kreativ process med vackert resultat

När man målar med LADY Minerals är det viktigt att göra det i tre steg: först grunda med JOTUN Kvist och Spärrgrund, och därefter en vanlig väggfärg i samma kulör som kalkfärgen (t ex LADY Pure Color som Emelie använt) och slutligen ett lager LADY Minerals kalkfärg.

 JOTUN Kvist- och spärrgrundning

JOTUN Kvist- och spärrgrundning

Grundfärg med spärrande effekt
 • Kvistlack och grundning i ett
 • Isolerar kvistar och missfärgat underlag
 • Spärrar nikotin, sot och kvistar

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Minerals

LADY Minerals

Vackra kalkade väggar
 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

En fördel med LADY Minerals är att man själv bestämmer vilken känsla man vill ha med den s k ”krysstekniken”. Gör man små intensiva kryss blir det ett mer dramatiskt och levande uttryck. Med större, mer svepande rörelser får man ett lugnare och mjukare uttryck.  Läs mer om hur du målar med LADY Minerals här.

Vi var väldigt noga med att inte få för mycket rörelse och mönster i väggarna. Vi ville hellre åt det mjuka utseendet, vilket vi enkelt kunde styra över själva med LADY Minerals kalkfärg, säger Emelie.

Med långa pendelrörelser fick vi fram den känslan vi eftersökte

Långa pendelröresler skapar ett lugnare uttryck. Långa pendelröresler skapar ett lugnare uttryck. 

Uttrycket avgörs också av vilken kulör man målar i – ju ljusare kulör, desto mindre synligt kalkuttryck. Väljer man en mörkare kulör får man en tydligare kalkeffekt. Allt handlar om tycke och smak! Se vår senaste färgkarta för LADY Minerals här.

Emelie berättar att de är väldigt nöjda med resultatet av den råa kalkfärgen i den ljusa nyansen. De tycker också att det var kul och kreativt att måla med kalkfärg!

Vi är otroligt nöjda med resultatet, väggarna blev precis som vi hade önskat. Rummet upplevs nu mer harmoniskt och mjukt, inte för mycket och inte för lite. Färgen var enkel och rolig att arbeta med. Vi fick verkligen utlopp för våra kreativa sidor och genom långa pendelrörelser fick vi fram den känslan vi eftersökte, säger Emelie.

Harmoniskt och skandinaviskt beskrivs inredningsstilen som. Riktigt snyggt!Harmoniskt och skandinaviskt beskrivs inredningsstilen som. Riktigt snyggt!

Framtidsplanerna

Sen huset byggdes för fem år sedan har hemmaprojekten avlöst varandra. Nu väntar endast lite småprojekt under sommaren och familjen passar på att njuta av sitt vackra hem och nymålade vardagsrum lite extra. Snart är det nämligen dags för ännu en spännande förändring i deras liv – de väntar tillökning!

Nu ska vi njuta av en härlig sommar med lite mindre projekt på tomten. Vi är också extra förväntansfulla eftersom vår dotter Majken snart ska bli storasyster! säger Emelie.

Vi önskar Emelie och hennes familj stort lycka till med sitt hus och den kommande bebisen!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…