Färgsättning med färger ton-i-ton

Färgsättning med färger ton-i-ton

Färgsättning med olika nyanser av samma färg är läckert! Här är väggarna målade med LADY Pure Color 20143 Lively Red, och dörr och lister med LADY Supreme Finish Superblank 20144 Grounded Red.  

Ton-i-ton färger

Ett av de enklaste sätten att färgsätta är att använda sig av kulörtonlika färger – också känt som ton-i-ton färger eller färger från samma färgfamilj. Man tar utgångspunkt i en färg i färgcirkeln, tex  Y30R, som är den sista delen av NCS koden.

Därefter väljer man färger med samma kulörton men med olika nyanser, alltså olika svarthet och olika färgstyrka (kulörthet). Detta gör att färgerna kan vara både ljusa, mellantonade och starkt kulörta men alla med kulörtonen Y30R, som en gemensam utgångspunkt.

Lär dig mer om hur du läser NCS koder!

Med en sådan färgsättning får du ett harmoniskt och elegant uttryck med trygga och diskreta färgövergångar.

ton-i-ton färger

Ett exempel på detta är färgerna LADY 2024 Senses och LADY 20120 Organic Red. Dessa färger har NCS-kod S3010-Y50R och 4914-Y55R.

Kulörtonlika färger

Även om färgerna inte har exakt samma kulörton men nästan samma, kommer de estetiskt sätt ändå fungera ihop. Med en sådan färgsättning får du ett harmoniskt och elegant uttryck, med trygga och diskreta färgövergångar.

Många färgsätter idag med denna metod utan att kanske tänka på det. Du har säkert en eller annan gång fallit för en färg, låt oss säga en grå färg, och därefter använt en ljusare och mörkare variant av samma färg, för att skapa en enhetlig färgpalett.

Färger som 1024 Tidlös, 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni, 1462 Grå Skiffer och 1434 Elegant är bra exempel på färger som är kulörtonlika:

I LADYs färgkarta finner man exempel på hur just de grå färgerna 1462 Grå Skiffer och 1434 Elegant är använda ihop:

Curious Mind + Elegant och Grå Skiffer

En smal rand i en mörkgrå färg, 1434 Elegant – ton-i-ton med den nedersta delen av väggen, i den lite ljusare gulaktiga grå, 1462 Grå Skiffer. En tuff och maskulin kombination ihop med LADY Wonderwall 11174 Curious Mind – som är den översta färgen.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Vacker, matt och robust
 • Extremt slitstark
 • Mycket smutsavvisande
 • Täckgaranti

Tips om kulörtonlika färgsättning

Se filmen och få fler tips här!

Kulörta ton-i-ton färger

Vi har också mer kulörta exempel som  20143 Lively Red och 20144 Grounded Red. De är också kulörtonlika och kompletterar varandra därför otroligt bra. Genom att leka med olika glansgrader får man fram ännu en dimension och kan göra inredningen ännu mer lekfull och elegant.

to-i-ton färgsättning

Väggarna är målade med LADY Pure Color 20143 Lively Red, och dörr och lister med LADY Supreme Finish Superblank 20144 Grounded Red. Lägg också märke till det helmatta taket; LADY Perfection 9918 Klassisk Vit.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

Här har vi lekt med kulörtonlika färger och färgfält men behöll en matt glansgrad hela vägen. Detta kan också skapa en kul effekt!

Fina färgfält!

Den ljusare gröna färgen är 7629 Antique Green – och den mörkaste är 7613 Northern Mystic. Väggen är målad supermatt med LADY Pure Color och dörren med LADY Supreme Finish Matt.

Flera vackra kombinationer!

Blå färger från Jotun LADY

Här har vi kombinerat 5455 Industrial Blue och 5044 Blåis. (Blåis är den ljusaste, dvs färgen på högra sidan.)

En av våra nyaste färger, 11175 Adventure, är vacker i ton-i-ton kombination med 12083 Devine!

ton-i-ton färger

Med LADY Wonderwall 11175 Adventure kan du vara trygg med att väggarna håller sig vackra! Med ett bekymmer mindre kan du drömma dig bort och istället tänka på nästa resmål!

På bilden till höger är skåpdörren målad med LADY Supreme Finish Halvblank 12083 Devine.

Tips om färgsättning!

Läs om fler metoder som kan hjälpa dig att välja färger som passar ihop:

Färgsättning med nyanslika färger

Färgsättning med närliggande färger

Färgsättning med kontraster – komplementärfärger

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

Färgglatt och stilfullt hos Amelia Widell

Välkommen hem till inredningsprofilen och MELIMELI-grundaren Amelia Widell! Flytten från takvåning till sekelskiftesvåning fick Amelia att vilja satsa på färg…

Nymålat sovrum hos @bisse

Få in vårkänslorna i sovrummet! Fastighetsmäklaren och kreatören Jannike Nordström, mer känd som @bisse_ på Instagram, gjorde en total makeover…

Elaines och Dennis rosa kök

Många av dagens kök tenderar att gå i ljusa, neutrala pastellfärger. Men varför inte satsa på en mer kulört ton?…

Inspireras av vårens kulörer

Släpp in våren och kickstarta denna härliga årstid med att måla om i ljusa, fräscha nyanser från Jotun LADY! Med…

Hemma hos Sara Biderman

Välkommen hem till stylisten Sara Biderman! Denna eleganta lägenhet i Norrmalm i Stockholm präglas av lugna, dämpade kulörer – en…

Så målar du påskäggen!

Påskägg i alla varianter är något vi förknippar med traditionellt påskfirande. Vi pyntar gärna hemmet med påskägg eller fyller påskäggen…