Guide till rätt väggfärg

Guide till rätt väggfärg

EXPERTEN TIPSAR: SÅ VÄLJER DU RÄTT KULÖR PÅ VÄGGEN!

Kulörval kan bjuda på en hel del huvudbry för de flesta. Många av oss har säkert upplevt att kulören inte blev riktigt så som vi hade tänkt oss den. Men motsatsen – när vi planerar och funderar och resultatet blir toppen – då är det verkligen roligt! I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av några av mina bästa tips för att lyckas med kulörvalet. Och hemligheten? Jo, den ligger i att inte missa de små detaljerna … En genomtänkt plan kan spara dig både tid, pengar och överraskningar.

Bild ovan: vit vägg i LADY Pure Color 1624 Lätthet, grå vägg i LADY Pure Color 1434 Elegant. Soffa från B&B Italia/Asplund. Stol från Lotta Agaton. Bord från Asplund.

#1 Ha respekt för vita toner

Vitt är inte bara vitt – så enkelt kan det faktiskt beskrivas. Men samtidigt otroligt besvärligt. Vi har gulaktiga vittoner, gråaktiga vittoner, röda och gröna – helt enkelt ett helt hav av olika vita nyanser. Och eftersom de allra flesta av oss har vita snickeridetaljer som ska fungera ihop med väggen, är detta en fråga som angår oss alla. Vi pratar alltså om detaljer som vita lister, fönster, dörrar, foder och även tak. Dessa vita ytor har nämligen förmågan att helt förstöra den väggkulör vi valt. Det är en myt att alla färger passar till Eggvit och Bomull.

Läs mer om Eggvit och Bomull här

jotun-lady_1001_egghvit

När man ska inreda med vita toner är det många saker man bör tänka på för att få ett lyckat slutresultat – och för att minimera risken för otrevliga överraskningar på vägen. Det är nämligen så att vita och ljusa toner är de mest skiftande (ostabila) kulörerna vi har. Små nyansskillnader får stora konsekvenser på en stor vägg. Dessutom är det så att när du kombinerar flera vita nyanser så framhävs undertonerna och blir mer påtagliga. Plötsligt ser du att den vita du trodde var rent vit, faktiskt är ganska gul i tonen, eller så blir den varma vita plötsligt rosatonad. Möjligheterna, och riskerna, är många.

Kunskap om de vita tonerna är också viktig för er som ska ha lite mer färg på väggen, till exempel beigea, gråa och greigea kulörer, just för att de kan påverka hela rummet. Vita kulörer har helt enkelt en stor makt i inredningen – vare sig vi gillar det eller ej.

#2; Ta hänsyn till vita lister, fönster, dörrar, foder och andra detaljer

Ta reda på vilka vittoner du har på detaljer som lister, fönster, dörrar och tak. Och återigen – kom ihåg att vitt inte är bara vitt. Du behöver hitta den exakta NCS-koden eller kulörnamnet. Om någon av de vita detaljerna inte ska målas om, så måste du ta hänsyn till dem när du renoverar och fräschar upp resten av rummet. Har du fabriksmålade vita detaljer är de troligtvis i kulören S0502-Y vilket motsvarar 1453 Bomull. Någon gång kan det vara 0502-Y vilket motsvarar 1001 Eggvit. Vissa gånger, särskilt om detaljerna är ganska nya eller specialbeställda, kan de även vara i S0500-N dom motsvarar 9918 Klassisk Vit. Den sistnämnda ska inte blandas ihop med ”standardvit” vilket snarare brukar syfta på 1453 Bomull. Klassisk Vit och Bomull är två väldigt olika vittoner!

9918 Klassisk Vit är kritvit. 1453 Bomull och 1001 Eggvit är svagt gulaktiga vittoner. De är dock INTE samma kulör även om NCS-koden vid första ögonkastet kan tyckas vara densamma. NCS-koder med och utan ”S” skiljer sig åt. 1453 Bomull upplevs gulare än 1001 Eggvit.

Fönster i metall har ofta en vit kulör som heter RAL 9010, även det en lite gulaktig vit ton som påminner om Bomull. Andra har RAL 9016 eller 9003 som ligger mer åt 9918 Klassisk Vit. Många metallfönster är också mörkare grå. Kolla upp detta med leverantörer, snickare eller helt enkelt genom att lägga kulörprover intill för att se vilken som ligger närmast. Var noggrann … :-) Detta är en bra start för att få den perfekta harmonin mellan kulörerna i rummet.

Här hittar du en beskrivning av alla kulörerna i den nyaste LADY-färgkartan med tips om vilka vita toner som passar bäst till dem: blått temagrönt temavitt tema.

jotun-lady-chi-supreme-finish

Detaljer som fönster, dörrar och foder kan du måla i önskad kulör med LADY Supreme Finish – en snickerifärg som finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Tänk på detta:

Om du har fabriksmålade detaljer som fönster och dörrar i kulören 1453 Bomull och målar väggen i en helt vit ton, t.ex. 9918 Klassisk Vit, 7236 Chi eller 1624 Lätthet, så kommer detaljerna att se smutsiga och gula ut mot väggen. Detta är ingen rolig överraskning men tyvärr något som många råkar ut för.

Om du vill ha det så vitt som möjligt är det detaljerna som sätter standarden. Det blir mer harmoniskt och enhetligt om du väljer en och samma vita ton på allt som ska vara vitt. Ska du måla alla vita detaljer kan du självklart välja fritt vilken vit du vill ha, men tänk igenom vilka konsekvenser det får i rummet, och även i angränsande rum. Många har satt igång och målat en dörr utan att tänka på att dörren också går ut i ett annat rum – den välbekanta så kallade dominoeffekten. :-)

Har du lister och andra detaljer i Bomull, så väljer du alltså Bomull även på väggarna om tanken är att det ska upplevas så vitt som möjligt. Helheten kommer att upplevas vitare än en kritvit vägg mot de gulare snickeridetaljerna. Ett tips är att skapa läckra kontraster genom att välja matta väggar (LADY Pure Color, LADY Balance, eller till panelväggar – LADY Supreme Finish matt) mot blankare detaljer i LADY Supreme Finish silkematt, halvblank eller superblank. Kom ihåg att det också finns andra vita nyanser med en svag brytning som ger en diskret skillnad mellan vägg och snickerier, men ändå ger det ljusa intrycket. Glöm heller inte att det faktiskt går att välja andra kulörer än vitt på detaljerna. Mörkare kulörer på snickerierna kan skapa otroligt eleganta övergångar!

jotun_lady_4477_deco-blue

Här skapar vackra blåmålade detaljer den perfekta elegansen i rummet. Vägg bakom soffan: LADY Pure Color supermatt 4477 Deco Blue. Vägg med dörr: LADY Pure Color supermatt 4618 Kvällshimmel. Foder/dörr: LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kvällshimmel. Soffa och pall från Vitra. Bord från A Huseby.

#3 När kulörer ändrar sig på väggen!

Vissa kulörer ändrar uttryck på väggen när de sätts samman med detaljer i ”fel” vit ton. Alla ser inte detta som ett problem, men för många blir det en otrevlig överraskning när väggens kulör plötsligt upplevs helt annorlunda. Gulvita toner som Eggvit och Bomull, som många har på detaljerna, kan alltså på egen hand förändra hur du uppfattar kulören på en hel vägg. Den här häftiga processen sker faktiskt inne i våra ögon, men den är på riktigt och för dem av oss som har ett bra färgseende kommer kulören alltså att upplevas som ”fel”.

Exempel:
Populära greige kulörer som t.ex. 1622 Reflektion, 10341 Kalk, 552 Tudor, 2205 Skagen och 10182 Vit Linneväv, samt de grå 9904 Ljusgrå, 9915 Morgondis och 9911 Neutral för att nämna några, är alla kulörer som kommer att ändra uttryck när de sätts samman med Eggvit eller Bomull. De greigea tonerna får ett rosa skimmer, medan de neutrala grå kommer att slå mer åt det blålila hållet. Några av er har inga problem med detta, andra upplever det som enormt frustrerande.

Här på LADY-bloggen kan du hitta många goda råd om snygga kombinationer. Jag rekommenderar er att läsa några av våra tidigare inlägg om kulörer för att få mer koll på varje specifik kulör.

Läs mer om greigea toner här
Läs mer om gråa toner här
Läs mer om beigea toner här

lady-pure-color-10341-kalk

Greige toner som 10341 Kalk bör kombineras med rena vita toner som 9918 Klassisk Vit – alltså inte Bomull eller Eggvit som är gulaktiga i tonen, eftersom de kommer ge kulören Kalk en svagt rosa ton. Soffa från Tannum möbler. Bord och stol från Vitra.

Nu när blåa toner är så i ropet vill vi också passa på att nämna att rödaktig blåtoner som 4062 Klassisk Blå, 4652 Varm Blå, 4594 Blå Harmoni och 4143 Anemon, samt kallare blåtoner som 4627 Regnsky, 4468 Aladdin m.fl. också är besvärliga att sätta ihop med Eggvit och Bomull. Varma, rödaktiga blåtoner slår åt lila, medan de kallare får Eggvit och Bomull att se extra gula ut. Mintiga kulörer har också varit väldigt populära de senaste åren, men även vissa av dessa ändrar lite karaktär intill Eggvit och Bomull. Det gråtonade i den mintiga kulören blir mer framträdande medan de vita upplevs ännu gulare. Läs gärna mer om detta på länken nedan:

Läs om blåtoner här 

7163-minty-breeze-jotun-lady-veggfarge

Minttonen 7163 Minty Breeze är en kulör som kan upplevas gråaktig i kombination med Eggvit och Bomull. Den tappar alltså lite av sin gröna ton, samtidigt som de vita kulörerna ser extra gula ut. Här använder vi oss av den kritvita LADY Supreme Finish 7236 Chi istället. Lema Wing Lounge Chair. Lampa från Petite Friture. Matta från Asplund.

#4 Ta hänsyn till färger/material på kök och annan inredning

Med ovanstående punkt i färskt minne är det så klart också viktigt att ta reda på vilken kulör du har på köksluckor och annan fast inredning som trappa, garderober och liknande. Det som i köksbranschen kallas ”vit” kan i verkligheten vara ett hav av olika vita nyanser. Detsamma gäller för gråtoner – grått är inte bara grått! Vissa grå är neutrala, andra är kalla eller mer blågrå, några är mer bruna och varma. Be om NCS-koder så har du tillgång till facit när du ska välja matchande kulörer till köksväggarna! Fråga alltid INNAN du beställer ditt kök. Det kök du ser i en utställning kommer att upplevas annorlunda hemma hos dig. I ett rum som köket är det också viktigt att tänka på att ytor som bänkskivor kan påverka kulörerna.

Tänk på detta:

Om du tror att du har helt vita köksskåp och målar väggarna i ditt kök i 9918 Klassisk Vit eller 7236 Chi, och det sedan visar sig att du har ett kök i S1002-Y dvs 1024 Tidlös (en vanlig ”vit” hos många köksleverantörer), så kommer köksskåpen plötsligt att se smutsiga ut mot den helt vita väggen. Detsamma gäller för alla gulvita toner som Bomull och Eggvit, som också kommer att upplevas mer gula. Ett varmgult kök i ek, furu eller liknande träslag, kan också ändra upplevelsen av din väggfulör. Ett gyllene träslag mot en vägg i en greige kulör lockar t.ex. fram en rosa ton i väggen, precis som en gulvit ton också gör med en greige ton.

Tips:
Tänk på helheten. Vilken väggkulör fungerar både till snickeridetaljer (lister, fönster och dörrar), och till köksinredningen. Tänk på vilka andra kulörer som finns i köket och som också påverkar väggen, så att du får toner som harmonierar med varandra. Prova att tänka likadant med andra material – kommer det här träslaget att stämma med kulören på väggen? Jobba med kulörer som har något gemensamt med träslaget. Gultoner är ofta vackra ihop med gyllengula träslag, och det finns många vackra kulörer som har en gnutta gult i sig. Vi har gyllene vita, gröna, beigea, röda, gula, bruna och grå – så möjligheterna är ändå MÅNGA! :-) Det är inte lätt att dämpa den gyllene tonen i träet genom att använda en motstående kulör – alltså en kallare ton. Det som då händer är att det gula framhävs medan den kalla tonen drar sig åt det blå hållet. Ett sätt som är bättre om du vill dämpa den gyllene tonen är att använda en matchande mörkare kulör. Djupare kulörtoner fungerar fint som ”dämpare” vid många tillfällen.

lady_1024_tidlos-jotun-veggfarge

LADY Wonderwall 1024 Tidlös är en svagt gyllene gråton som är läcker till kök i både 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Avlastningsbord och papperspåse från Bolina.

#5: Golvet – en viktig yta

Kom ihåg att även golvet utgör en stor yta i rummet, och att det i allra högsta grad kan påverka hur du upplever din väggkulör. Detta gäller alla typer av golv – trägolv, klinker eller laminat. Alla har de en egen färgtemperatur som kan komma att påverka alla de andra kulörerna i rummet. Kalla, grå golvklinkers kan få en mjuk och varm gråton att se ordentligt smutsig och sliten ut i jämförelse. Varma, rödaktiga terrakottaklinkers kan få vilken sval väggfärg som helst att slå åt blålila. Därför är det viktigt att prova kulörerna i rummet, till de material som redan finns, innan du ska måla!

En gul ekparkett kan få en ljus greige ton som t.ex. 10341 Kalk att slå över i rosa och en neutral gråton, som 9904 Ljusgrå eller 9915 Morgondis, att gå i blått. Rödtonade golv som merbau och körsbär smittar ofta av sig i en rödare ton på väggen. Prova gärna att jobba MED golvet, istället för mot det. Ett gyllene golv kan bli otroligt fint om det kombineras med kulörer som går ton i ton.

Många väljer idag vita och gråpigmenterade golv med rustika och dämpade ytor. Eftersom dessa golv är mindre gula och mer diskreta fungerar de i regel väldigt fint ihop med dagens kulörbild med mycket vita, grå och greige toner.

lady-green-harmony-og-green-leaf

Gyllene gröntoner är särskilt vackra till gultonade trägolv. Här ser ni LADY Wonderwall 8252 Green Harmony och 8469 Green Leaf (väggen utanför glaspartiet).

#6: TESTA kulörerna – det är ALLTID värt besväret!

Att ta sig tid att testa kulörerna hemma, antingen genom att provmåla eller med hjälp av kulörprover på stora ark, är något vi alltid rekommenderar. Då får du en korrekt upplevelse av kulören i ditt eget hem. Det är ett faktum att ALLA färger påverkas av omgivningen, antingen av andra kulörer i interiören (snickeridetaljer, golv etc.), eller av belysning, möbler, you name it. Till och med det som finns utanför dina fönster kan påverka! Står ett stort, vackert, grönt träd utanför fönstret, kommer väggarna att få ett svagt grönaktigt skimmer när ljuset faller in. Likadant kan en knallröd byggnad på andra sidan gatan kasta ett rödaktigt ljus in i ditt rum. Detta innebär ju också att kulörer du sett hemma hos andra inte alls kommer att upplevas likadant hemma hos dig. Kulörupplevelsen skiljer dessutom beroende på hur stor yta som målas – färgerna blir klarare och renare på en större yta. Det innebär att om du tycker att en kulör är väl skarp på ett färgprov kommer den absolut att bli det när den kommer upp på väggen.

Hur testar man kulörer på ett smidigt sätt?

Om du inte vill måla direkt på väggen, kan du måla på en bit täckpapp och tejpa upp den på väggen med en ”snäll” maskeringstejp. Detta gör ju också att du lätt kan flytta runt färgprovet i rummet och få olika vinklar och ljus.

#7 Kulörupplevelsen påverkas av ljus och belysning.

Typen av belysning du väljer påverkar i STOR grad kulörerna. Du bör testa de kulörer du vill ha i en belysning som är identisk med, eller så nära du kan komma, den du ska ha i rummet för att få en korrekt kulörupplevelse. Att provmåla kulörer i ljuset från bygglampan du har framme när du renoverar är alltså inget vi rekommenderar. :-) Det har hänt mycket positivt när det gäller belysning de senaste åren, men var noga med att du vet vad du köper. Kalla LED-lampor och halogen kan helt förändra hur en kulör ser ut på väggen. Prata med fackfolk som kan belysning och kan ge dig goda tips och råd. Med andra ord, lyssna till folk som har koll på just belysning!

Dagsljus är skarpt och kallt, något som så klart också påverkar kulörerna. Alla kulörer upplevs kallare på dagen än de gör i lampljus på kvällen. Tänk också på att ljuset i hemmet skiljer sig från rum till rum. Rum mot syd och öst har ett varmare ljus än rummen på norr- och nordvästsidan som ligger i skugga större delar av dagen. Detta gör att samma kulör upplevs olika i olika delar av huset. Vill du ha ett varmare uttryck i de kallare rummen bör du med andra ord välja en varmare färgton där. Intressant att notera med detta sagt är att vi ofta har sovrummen mot den svalare sidan av huset – ändå är det de svala och friska tonerna många av oss föredrar just där.

jotun-lady-dempet-sort

Det är nog inte alla förunnat att ha en så här vacker lampa, men oavsett vad man har för ljuskälla bör man testa kulörerna i den belysning man ska ha i rummet eftersom de påverkas mycket av ljuset. Övre delen av väggen är som ni ser supermatt med LADY Pure Color 9938 Naturligt Svart, medan panelen nedanför är målad i en högre glansgrad: LADY Supreme Finish superblank. Lampan kommer från FLOS.

#8 Till dig som ska färgsätta ett helt hem eller en större interiör

Till dig som ska renovera flera rum, bygga nytt eller göra om hela huset – TÄNK HELHET! Undvik att tänka på rummen var för sig. Detsamma gäller dig som bara tänkt börja med köket … och fortsätta med vardagsrummet nästa år. Genom att fundera över kulör- och materialval och deras konsekvenser i alla rum, och inte glömma bort helheten, får du ett fint flyt genom hela husets interiör. Det ger på köpet en skön atmosfär att vistas i. Och det spelar ingen roll om du gillar mycket färg, eller hellre håller dig till det mer monokroma i vitt, beige och grått – det viktiga är att kulörerna PASSAR IHOP. Med andra ord måste du tänka på alla de saker vi nämnt här: snickeridetaljer, golv, väggar, möbler, belysning … Påverka t.ex. vilken vit du har på detaljerna i ett nybygge om det är möjligt. Jobba ALLTID med konkreta kulörkoder så att det inte blir några missförstånd.

jotun-lady-vegg-2856-warm-blush-og-vegg-bak-10580-soft-skin

Här flyter de mjuka puderrosa tonerna vackert genom rummen. Väggen i förgrunden: LADY Balance 2856 Warm Blush. Vägg i sovrum LADY Balance 10580 Soft Skin.

Låna med dig material och kulörprover:

Mitt bästa tips är att alltid låna med sig materialprover hem för att testa! Golv, kakel och klinker, tapeter, kulörprover, textilier – och samla alla kulörkoder på snickerier, trappa, kök, ytterdörr, osv. Var som en hök. :-) Fatta inga impulsbeslut i ”dåligt” ljus i butiken – då riskerar du att komma hem med klinker, golv, gardiner och soffa i färger som inte alls blev som du tänkt dig. Butiker har en HELT annan belysning än vi har i våra hem. Många butiker har dessutom knappt något dagsljus.

Tankar och idéer bör samlas på ett och samma ställe:

Gör en mapp i datorn, en bok, en anslagstavla, vad som helst, bara du har ett ställe att samla alla dina idéer på så att du kan få en överblick. Det behöver inte alls se snyggt ut, det ska bara vara ett stöd för DIG så att du vet att du är på rätt väg. Det kommer att hjälpa dig att se och hålla fast vid den ”röda tråden” som du vill ha genom rummen. Be om råd hos experter inom varje område – du kommer inte ångra goda råd och tips du får på vägen.

Sist men inte minst – kulörer är inte bara kulörer och färg är inte bara färg. Vi på Jotun jobbar dagligen med att utveckla produkter och kulörer. Jotuns kulörer ska endast blandas i Jotuns produkter. Våra unika kulörrecept är gjorda specifikt för var och en av våra produkter för att ge dig som kund den bästa kulörupplevelsen och kvaliteten. En Jotunkulör i en Jotunprodukt – då ger vi dig Jotuns Kulörtrygghet.

Lycka till!

lady_4618_kveldshimmel_

LADY Pure Color supermatt 4618 Kvällshimmel.

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…