Monokrom kulörharmoni

Monokrom kulörharmoni

Den nya färgkartan från Jotun LADY – CANVAS – innehåller många nya, härliga kulörkombinationer och bra tips på hur du kan skapa lugna och harmoniska uttryck med monokrom färgsättning – eller genom att färgsätta ton-i-ton, som är ett begrepp många känner till.

Bilden ovan: Låt dig inspireras av en grön symfoni av kulörkombinationer. Den främsta väggen är målad med LADY Pure Color i 7685 Subtle Green. Väggen i det innersta rummet är målad med LADY Pure Color i 7386 Pistachio. Listerna är målade med LADY Supreme Finish i 7686 Mindful Green, fönstret med LADY Supreme Finish i 9918 Klassisk Vit. Lägg märke till taket som är målat i 7685 Subtle Green med takfärgen LADY Perfection.

Den största konstnären av alla är naturen. Här kan vi hämta inspiration till god och harmonisk färgsättning i hemmet. Naturen är frisk och frodig, och den bjuder på en mängd föränderliga, gröna nyanser.

Vad är monokrom färgsättning?

Monokrom färgsättning låter kanske komplicerat, men detta är faktiskt en av de vanligaste metoderna vi använder när vi färgsätter våra hem. Många känner igen uttrycket ton-i-ton och det går faktiskt ut på samma sak.

Fargesirkel_monokrom fargesetting

En monokrom kulörpalett, består av kulörer från samma kulörfamilj, men med olika nyanser. Till exempel olika nyanser av grönt – från den ljusaste pastellgrön till den mörkaste skogsgrön. Detta säkerställer att du får en konsekvent kulörpalett med trygga och diskreta kulörövergångar i de olika rummen.

Så här gör du

Du bestämmer dig först för en kulör du tycker om och som du vill måla om väggarna med. Detta blir den dominerande kulören i rummet. Därefter söker du upp du ljusare och mörkare varianter av den valda kulören som du kan använda på lister, dörrar, i taket samt i anslutande rum där dörren ofta står öppen.

LADY 7686 Mindful Green, LADY 7685 Subtle Green og LADY 8493 Green TeaDet är Jotuns duktiga kulörteam, lett av vår globala kulörchef Lisbeth Larsen, som har satt ihop kulörinriktningen bestående av milda och meditativa nyanser som går ton-i-ton. Här ser du en harmonisk palett av gröntoner – 7686 Mindful Green, 7685 Subtle Green och 8493 Green Tea.

Skapa harmoni med gröna kulörkombinationer

Den gröna kulörfamiljen är som gjord för monokrom färgsättning. Tillsammans ger de gröna nyanserna, från de ljusa pastellerna till de djupare gröntonerna, omedelbara associationer till den nordiska skogens meditativa lugn.

LADY 7685 Subtle Green, LADY 7686 Mindful Green

Mild kulörharmoni med två vackra gröntoner. Väggen är målad med LADY Pure Color i 7685 Subtle Green, och listerna med LADY Supreme Finish i 7686 Mindful Green. Fönstret är målat med LADY Supreme Finish i 9918 Klassisk Vit.

Väljer du en palett bestående av gröna nyanser kommer du att skapa rum med avslappnande atmosfär. En grön palett, med rötter från naturen, återskapar lugnet du kan finna i en glänta i skogen. Stämningen i hemmet blir både lätt och frisk – och framförallt rogivande.

LADY 7386 Pistachio, LADY 7685 Subtle Green, LADY 7686 Mindful Green

Monokrom färgsättning, alltså nyanslika kombinationer eller ton-i-ton om du så vill, säkerställer att du får en enhetlig kulörpalett med trygga, diskreta övergångar i de olika rummen. Här ser du pastelltonen 7386 Pistachio målat med LADY Pure Color längst fram. Väggen bakom är målad med LADY Pure Color i 7685 Subtle Green, medan dörrlisterna är målade med LADY Supreme Finish i den mörkare nyansen 7686 Mindful Green.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Gröna nyanser ger oss omedelbara associationer till naturens ro och skapar rum med avslappnande atmosfär.

Diskreta, gröna kulörkombinationer. Den vackra panelen är målad med LADY Supreme Finish i 8493 Green Tea, den supermatta väggen är målad med LADY Pure Color i 12077 Sheer Grey. Lägg märke till taket, som är diskret färgsatt med LADY Perfection i 7685 Subtle Green, en lite mörkare grön nyans än den som är använd på panelen. Tillsammans skapar dessa en harmonisk, omslutande atmosfär.

Pastellgrön kulörnyhet – vackra 7638 Pistachio

Det finns flera vackra kulörnyheter i färgkartan CANVAS. 7638 Pistachio är en pastellgrön nyhet som vi tror kommer att bli väldigt omtyckt!

Denna friska nyansen är en mjuk, nästan gulaktig grönton. Den framstår särskilt frisk i möte med de mer dämpade 7685 Subtle Green och 7686 Mindful Green. Tillsammans skapar denna gröna trio en fridfull, monokrom palett hämtad från skogens inre.

LADY 7638 Pistachio

En frisk nyhet! Den lekfulla, nästan gulaktiga gröntonen 7638 Pistachio kommer att tyckas om av många. Nyansen skapar en spännande dynamik i rummet – oavsett om den står ensam eller i kombination med andra ton-i-ton-nyanser.

Lugna bruna kulörkombinationer

Det är inte bara den gröna kulörfamiljen som gör sig fin till en naturlig och monokrom färgsättning. Kom ihåg att naturen bjuder på betydligt fler nyanser än grönt!

Önskar du en mjuk, omslutande och sofistikerad atmosfär, kan du låta dig inspireras av varma kombinationer med den bruna och beige kulörfamiljen. Från den djupa bruntonen 12291 Soft Brown, till den lätta gyllenbruna tonen 1632 Rock Sugar eller den mörka greigetonen 12290 Antwerp Beige och den taktila klassikern 12075 Soothing Beige – bruna och beige toner kan mixas och matchas för att skapa en nyansrik interiör som utstrålar värme och komfort.

LADY 12291 Soft Brown, LADY 1632 Rock Sugar, LADY 12075 Soothing Beige

En sammetslen, brun elegans som ger värme och komfort till alla rum! Från den djupa bruntonen 12291 Soft Brown på den översta delen av väggen, till den lätta gyllenbruna tonen 1632 Rock Sugar på nedre delen av väggen och den ljusa klassikern 12075 Soothing Beige inne i hyllsektionen. Bruna och beige kulörkombinationer kan kombineras för att skapa en interiör rik på nyanser, värme och komfort. Här är väggarna målade med LADY Pure Color, vår mattaste färg någonsin, medan hyllorna är målade med LADY Supreme Finish.

Varma, bruna kulörkombinationer skapar ett omslutande, lugnt och mjukt rum. Kom ihåg att kulörstarka toner, som 12291 Soft Brown och 1632 Rock Sugar, gör sig speciellt bra med LADY Pure Color för ett helmatt, exklusivt kulöruttryck.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

LADY 1632 Rock Sugar

Den sammetslena bruntonen 1632 Rock Sugar är särskilt vacker i kombination med naturliga dekorelement – lägg märke till hur de naturliga, röda nyanserna i träet framhäver värmen som finns i Rock Sugar.

LADY 12291 Soft Brown

Den vackra nyheten 12291 Soft Brown ger värme och elegans till varje rum, både ensamt och i kombination med närliggande nyanser. Väggen är målad med LADY Pure Color, vår mattaste färg någonsin, som säkerställer ett exklusivt, supermatt kulöruttryck.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Lek med nyanser!

Ton-i-ton-paletter spelar i harmoni med naturen och skapar ofta lugna och meditativa kulöruttryck. Det är fortfarande fullt möjligt att leka med nyanserna för att få in mer spänning och kontrast i interiören.

Kombinerar du kulörer i samma färgton, alltså samma kulör men med olika intensitet, kan du skapa ett harmoniskt, men samtidigt spännande uttryck! På bilden nedan kan du se vad som händer när den djärva nyheten 20217 Muted Coral möter den härliga rosatonen 2224 Indi Pink.

LADY 12075 Soothing Beige, LADY 20217 Muted Coral. LADY 2224 Indi Pink

För en modig, men samtidigt frisk och trevlig kulörkombination! Här ser du vad som sker när två kulörer i samma färgton, men med olika intensitet, möts i interiören. Du har kanske inte tänkt på att rött och rosa är samma färg? Rosa är faktiskt en rödton, men blandat med mycket vitt. När den modiga nyheten 20217 Muted Coral möter den ljuva rosatonen 2224 Indi Pink, måste värmen ge vika för ett kyligare, mer kontrastfullt uttryck. Den främre väggen är målad med LADY Pure Color i 12075 Soothing Beige och listerna med 20217 Muted Coral. Det innersta rummet är målat med 2224 Indi Pink – väggen med LADY Pure Color och panelen med LADY Supreme Finish.

Lek med nyanserna för att få in lite mer spänning och kontrast i interiören.

Nyheten 2224 Indi Pink är en diskret och sober, men samtidigt kulört rosaton. Här är väggen målad med LADY Pure Color och panelen med LADY Supreme Finish – båda i 2224 Indi Pink.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Skapa ett vackert uttryck som håller länge

Gör varaktiga val med LADYs kulörer och våra bästa färger som håller länge – LADY Pure Color, LADY Supreme Finish och LADY Wonderwall. Kombinationen av vackra kulörpaletter och kvalitetsfärg från Jotun LADY gör det enkelt att förnya hemmet och ta vara på det du har.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Långvarigt vackert, matt utseende
 • Extremt slitstark
 • Extremt slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Utforska den nya färgkartan CANVAS

Kulörerna vi omger oss med betyder mer än någonsin – både när det gäller vad de berättar om oss, men inte minst hur de berikar stämningen i våra hem. Här kan du utforska flera av de olika färginriktningarna i den nya färgkartan CANVAS:

Läs mer om närliggande kulörer.

Läs mer om komplementkulörer.

Läs mer om neutrala kulörpaletter.

Läs mer om CANVAS.

 

Styling: Kråkvik/DÓrazio

Foto: Anders Schønnemann

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…