Ny trend! Sätt färg på taket

Ny trend! Sätt färg på taket

Så påverkar takets färg stämningen i rummet

Vem har sagt att taket måste vara vitt? Visste du att du kan skapa en helt ny känsla i rummet genom att sätta färg på taket? Detta är en het och spännande trend just nu.

Sätt färg på taket

Här har vi målat väggen matt i kulören LADY 5030 St. Pauls Blue, och taket med den nya matta takfärgen LADY Perfection i kulören 5249 Linblå.

– Vi har en tendens att glömma att taket faktiskt är en precis lika stor yta som golvet. Det har en enorm påverkan på rummet. Taket bör vara en viktig del när du planerar ett rum – och det är helt okej att tänka lite kreativt!

Låt taket prägla atmosfären

Vår Kulörchef Nina Klærboe Mørkve berättar att vi de senaste åren sett att folk i allt större grad undviker traditionella väggfärger som vitt, grått och beige –  istället väljer de mer färg på rummets alla fyra väggar. – Folk är kreativa och kombinerar kulörer på nya spännande sätt! Men när det gäller taket är det fortfarande vitt som gäller för de allra flesta. Tiden är mogen för lite nya idéer. Och för att ta det ett steg längre. Genom att använda en kulör i taket tillför du interiören något helt nytt och unikt.

Sätt färg på taket

Här är väggarna målade i LADY 8252 Green Harmony, och taket i LADY 8469 Green Leaf. Detta gör rummet väldigt intressant. Tänk dig att ha en sån här arbetsplats hemma!

Enligt Bjørg Eva Røssaak, inredningsarkitekt hos Zinc interiør, är tak med färg en trend som ökar, och inom den närmsta tiden kommer vi att uppleva att taket får mer fokus. – Generellt är vi mer medvetna om kulörval här i norden, men vi har också under de senaste åren blivit duktigare på att utforska olika kulörer, berättar Røssaak. – Väldigt många företag och organisationer satsar på en ljus och neutral inredning, och då kan till exempel ett mörkgrått tak ge en spännande effekt i mötesrummet. Ett rum är en kub, och alla ytor är lika viktiga för att tillsammans skapa en fin helhet.

Ett hav av möjligheter

– Det kan ofta vara svårt att föreställa sig hur stor betydelse ett tak faktiskt har för atmosfären i rummet, men tänk på hur ett rum förändras med ett mörkt eller ljust golv. Detsamma gäller taket, förklarar Mørkve. Hon har fler goda råd om hur du ska lyckas med färgsättningen av taket:

• Små nyanser – stora skillnader

Tänk på att det finns många nyansskillnader mellan mörkt och ljust – och att små nyansskillnader kan ge stora skillnader för upplevelsen av rummet.

Sätt färg på taket

Här är väggen målad i kulören 1434 Elegant, och taket med LADY Perfection Takfärg i en lite ljusare grå nyans, LADY 1462 Grå Skiffer. Kulörerna ger vardagsrummet en exklusiv look.

• Vitt är inte bara vitt!

Vill du ha ett vitt tak – välj en vit ton som passar till färgen på vägg- och snickeridetaljer.  Har du ett kritvitt tak kommer en vägg i t.ex. kulören Bomull att se väldigt gul ut.

• Välj kulör utifrån rummets funktion

Ska det sovas, lekas eller slappnas av? Kulörerna skapar stämning, så välj kulörer som ger den stämning du vill ha i rummet. Rum där det är högt i tak kommer att upplevas som varmare och mer ombonade om taket målas i en mörkare nyans, medan ljusa tak gör att avstånden upplevs som större. Mörka kulörer i ett sovrum har t.ex. en lugnande effekt när du ska sova.

Hemma hos stylisten Lotta Agaton

I Lotta Agatons lägenhet är alla ytor målade matta i kulören LADY 1877 Vallmofrö. En läcker och varm lägenhet. Se mer från hennes hem här.

• Barn älskar färger!

Målar du taket och en vägg i en annan kulör än resten av rummet kommer det att ge en speciell geometrisk upplevelse – en som ändrar sig beroende på vilken vägg du målar. I barnrum är det tillåtet att slå på stort, även i taket. Barn har ju ett annat rörelsemönster än oss vuxna, de är ju fulla av lek – gärna uppochner och både högt och lågt.

• Låt taket binda samman rummen!

I uppehållsrum som t.ex. vardagsrum och kök, bör du tänka helhet. Har du en öppen planlösning men olika kulörer på väggarna, ska du passa på att välja en takfärg som harmonierar med båda väggfärgerna och hjälper till att binda samman dem.

• Framhäv arkitektur och former

Mörka färger framhäver former på ett helt annat sätt än ljusa eftersom ljuset reflekteras på ett annat sätt i de mörka. Lek med kulörer och se hur du kan få fram formerna på ett nytt sätt bara genom att använda färg.

Gult tak piggar upp

Ett frisk gult inslag i köket. Foto: Sköna Hem

• Använd takfärg i taket

Sist men inte minst, tänk på att måla taket med takfärg. Om du använder väggfärg i taket är det svårt att få det jämnt och snyggt. Orsaken är att vi är beroende av att en takfärg är helt och hållet matt, och dessutom har en unik utflytningsförmåga som garanterar oss ett fläckfritt resultat utan så kallade ”rullgator” (spår efter rollern). Läs mer om LADY Perfection Takfärg här.

Se fler tips från vår kulörchef här:

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lång erfarenhet av varumärkesbyggande och kommunikation. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners, delar hon med sig av nyheter, trender och inspirerande tips.

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…

Lanseringsevent för LADY Minerals hemma hos Angelica Svanström

Vi har lanserat en ny färgkarta för LADY Minerals kalkfärg och LADY Minerals Revive väggförnyare! Vad passar väl bättre än…

Kalkfärg hemma hos Emelie Sundberg

Fotografen och stylisten Emelie Sundberg ville skapa en levande känsla i vardagsrummet. Hon bestämde sig därför för att måla väggarna…