Skandinavisk jul hos Elisabeth Heier

Skandinavisk jul hos Elisabeth Heier

Julförberedelserna startar tidigt i december hos Elisabeth Heier.

Ljus och skandinavisk jul

Jag börjar alltid med julförberedelserna tidigt i december. De tre korta veckorna fram till jul är fyllda av trevliga sociala sammankomster och det är den finaste tiden tycker jag. Kanske speciellt sen jag fick barn och ser hur förväntansfulla de är inför julen. Den ljusa och enkla skandinaviska julen passar fint hemma hos mig. Man pyntar ju gärna så det passar ihop med den övriga inredningen.

Jul i vardagsrummet

Adventsstaken har fått gråbeiga ljus. Färgen på väggen är LADY Pure Color 10679 Washed Linen.

LADY 10679 Washed Linen

En varm gråbeige ton som är mjuk och varm på väggen. Färgen kan påminna lite om Kalk men den är något mindre rödaktig. Det betyder att den passar till Eggvit och Bomull.

Läs mer om den nya, supermatta LADY Pure Color här.

Gråbeige och djup röd till jul

Jag använder gröna naturmaterial till kransar och grenar i vaser, med en feminin twist. I år är det inte bara vitt. Jag har tagit in både gråbeige och en djup röd färg i dekoreringen. Inga typiska julfärger hemma hos mig men det för in en värme som jag gillar. Mässing, keramik,ull och trä, alla är varaktiga och bra material.

Jul hos Elisabeth

Kizu lampa från New Works, mässingsring Cooee design, julgranar från Skagerak. Skåpet är Metod från IKEA med fronter från Superfront.

Enkel dekorering med små stilleben

Ett exempel är stillebenet som jag har satt ihop med ljusstaken i mässing (Ferm Living), terrakottavasen (Skagerak) med strån som liknar det större pampasgräset, en liten skål med valnötter och de fina gråbeiga ljusen i adventsstaken. Det enkla julpyntet som också kan användas resten av året men som jag då sätter ihop på ett annat sätt än nu i adventstider.

Adventsstake

Adventsstaken i mässing är från Ferm Living och den läckra terrakottavasen är från Skagerak.

Jag samlar hellre några få objekt på utvalda ställen, i stället för att placera dem lite överallt.

Valnötter till jul

Valnötter i en träskål är enkel dekor som ger julstämning! Skålen är från Mina Milanda.

Doftande julkransar

Jag tenderar också att göra några kransar veckorna innan jul. De sista åren har vi sett annorlunda varianter av ringar i mässing, järn eller krom där man kan fästa så mycket eller lite dekor man önskar. Detta måste vara det enklaste tipset på en krans utan att behöva binda en hel på egen hand. Jag har fäst några få grenar av eukalyptus och strån med grön ståltråd (blir nästan osynlig mot grenarna), hängt upp den med silkesband och förutom att det blir dekorativt så doftar det så gott av eukalyptus.

Mässingsring

En enkel mässingsring och några kvistar med eukalyptus ger bra doft och julstämning!

Skapa julstämning

Ett annat bra tips om du vill behålla ett rent och enkelt uttryck även om du vill ha julpynt är att ta bort saker där du vill placera ditt julpynt. Jag gör stilleben till jul precis som jag gör resten av året. Jag samlar några få saker på utvalda ställen i stället för att placera dem lite överallt. Det gör det hela lite enklare. Om jag vill hänga något på väggen kan det vara en tavla som får ge plats åt en grön krans de veckorna den ska hänga där.

Mina tre bästa tips för att skapa julstämning med enkla grepp:

  1. Grönt till jul, både i kransar och vaser är fräscht och fint, och doftar gott.
  2. Blanda julpynt med saker du redan har. Kanske något kan användas på nytt sätt eller sättas ihop lite annorlunda. Man måste inte köpa en massa produkter bara till jul.
  3. Låt de inslagna paketen ligga framme som dekorering på en hylla eller under julgranen.

Jul hos Elisabeth

Snyggt inslagna paket blir en del av dekoreringen allt eftersom de dyker upp hemma och i år har jag slagit in de första julklapparna med ljusgrått papper och långa band i den fina djupa röda tonen som också går igen i andra detaljer.

Djupröd kudde

Foto och styling: Elisabeth Heier – @elisabeth.heier

Avatar
Avatar

Elisabeth – Inredningsdesigner och stylist

Elisabeth Heier-Werner är gästbloggare hos oss. Hon arbetar som inredningsdesigner och stylist och är alltid på jakt efter smarta lösningar och något vackert att vila ögonen på. Hennes blogg är en av Norges största inspirationsbloggar inom inredning.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…