Vita nyanser till årets färgkarta

Vita nyanser till årets färgkarta

Vilka vita nyanser passar bäst till kulörerna i den nya färgkartan LADY REDISCOVER? Detta är en fråga som vi har fått flera gånger. Vi guidar dig. 

Skapa en översikt

Vet du vilka vita nyanser som du har sedan tidigare i ditt hem? Och vet du skillnaden mellan standardkulörerna 1001 Eggvit och 1453 Bomull? Flera är osäkra på detta och vi vill därför tipsa er om detta inlägg där vi förklarar skillnaden.

LADY Pure Color 1024 Tidlös och detaljer i LADY 9918 Klassisk Vit.

Hur vet man vilken vitton man har?

 • Idag är flera leverantörer duktiga på att upplysa om vilken eller vilka färgkoder färdigmålade produkter har. Testa att ta kontakt med butiken eller leverantören av dina vita detaljer för att få denna information.
 • Testa att hålla olika vita kulörprover intill detaljerna, men glöm inte att ha ett bra dagsljus. Då kan du få en känsla av var dina vita toner befinner sig på skalan.
 • Har du målat något själv, men minns inte vilken färg du hade? Kolla om du har en gammal färghink, där kan du hitta kulörkoden på etiketten.
 • Om du bygger ett nytt hem eller ska beställa färdigmålade detaljer kan du också påverka valet av vittoner på inredningen. Hör med din leverantör kring möjligheterna, då flera kan erbjuda specialfärger mot en tilläggskostnad.

LADY Pure Color 6378 Iconic. Vår vitaste nyans 7236 Chi är läcker till minttoner. 

LADY 7236 CHI

Vår vitaste kulör är 7236 Chi. Detta är en kritvit kulör med en hint av en kall, grön underton. Kulören är krispig och frisk, och är särskilt fin till minttoner, grönt, blågrönt, gyllene grått och grågröna toner.

Kom ihåg att 7236 Chi är väldigt mycket vitare än exempelvis 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Dessa kulörer bör inte kombineras, då 1001 Eggvit och 1453 Bomull oftast får ett smutsigare och gulare uttryck.

LADY Rediscover

Dessa kulörer från färgkartan REDISCOVER är fina till 7236 Chi: 5504 Coastal Blue, 5503 Natural Blue, 4894 Ocean Air, 8469 Green Leaf, 1973 Antikgrå, 1024 Tidlös, 6379 Cityscape, 6378 Iconic och 8118 Lövsal.

Lady Pure Color 4894 Ocean Air och LADY Supreme Finish Halvblank 9918 Klassisk Vit

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank

LADY 9918 KLASSISK VIT

9918 Klassisk Vit är en neutral vitton. Denna kulör är ren och vit utan en märkbar underton. Den är lite dämpad, men samtidigt kritvit. Detta är en bra kulör till kallare gråtoner, rena blånyanser och rödaktiga greige och beigetoner, samt en bra vitton för den som gillar det rent och vitt.

9918 Klassisk Vit är även vitare än 1001 Eggvit och 1453 Bomull, och bör därför inte kombineras.

LADY Rediscover

De flesta kulörerna i årets färgkarta är fina till 9918 Klassisk Vit, då färgen är så ren. Eftersom den är väldigt vit kommer den att skapa en skarp kontrast till kulörerna. I vissa fall kan det vara smart att välja en mjukare vitton om man önskar mer diskreta övergångar och kontraster. Detta gäller speciellt ljusa toner. I årets färgkarta är många av kulörerna relativt gyllene i tonen och därför finns det många vittoner som passar.

Tips!

 • När kritvita kulörer kombineras med svarta toner kommer de att upplevas som mer kulörta och dess underton kommer även att bli tydligare.
 • En vitaktig gyllenton kommer att upplevas desto gulare när den kombineras med 9918 Klassisk Vit.
 • Ett annat exempel är 1024 Tidlös, en svagt gyllene gråton. När den kombineras med 9918 Klassisk Vit kommer den att kännas mer grön och gyllene, än om du hade kombinerat den med en mjukare vitton som 1624 Lätthet eller 1001 Eggvit.

Väggen är målad i den svagt gulaktiga gråtonen 1973 Antikgrå med LADY Pure Color, och paneltaket samt detaljerna med LADY Supreme Finish Matt i 1624 Lätthet.

LADY 1624 LÄTTHET

1624 Lätthet är en svagt gulaktig vitton. Kulören är ljusare och mindre gul än 1001 Eggvit. 1624 Lätthet framstår därför vitare än 1001 Eggvit och 1453 Bomull, och är ett bra alternativ till de som tycker att 1001 Eggvit och 1453 Bomull är lite för gula.

LADY 1624 Lätthet är fin till en rad olika kulörer. Ha i åtanke att 1624 Lätthet är vitare än 1453 Bomull och detaljer som är målade i 1453 Bomull kommer därför att se gulare ut.

LADY Rediscover

1624 Lätthet är verkligen suverän till alla kulörerna i färgkartan REDISCOVER.

Kom ihåg att ta hänsyn till andra eventuella vittoner som du måste ha i hemmet, såsom lister, dörrar, fönster, tak, etc. Att mixa vittoner kan vara väldigt utmanande.

LADY Wonderwall 12127 Earthy Brown. Denna kulör passar fint till 1001 Eggvit och 1453 Bomull.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Vacker, matt och robust
 • Extremt slitstark
 • Mycket smutsavvisande
 • Täckgaranti

LADY 1001 EGGVIT

1001 Eggvit är en svagt gulaktig vitton. Den är fin till flera kulörer med gyllene och varma undertoner. Det är en lugn och bra vitton som återigen är populär, då kulörtrenderna går mer åt de gyllene och kulörta tonerna.

LADY 1453 BOMULL

1453 Bomull är en gulaktig vitton som upplevs gulare i tonen än 1001 Eggvit. Den är fin mot en rad olika kulörer med gyllene och varma undertoner. Detta är alltså standardvit, det vill säga den kulör som används på färdigmålade lister, dörrar, och fönster. En bra vitton till årets alla populära gultoner.

LADY Rediscover

De flesta av årets kulörer är fina till 1001 Eggvit och 1453 Bomull då många av kulörerna har gyllene undertoner.

 

Väggen är målad med LADY Pure Color 12120 Desert Pink, och bänk i LADY Supreme Finish Halvblank 20167 Welcoming Red. Detta är kulörer som gärna ska matchas med gulaktiga vita nyanser som 1453 Bomull och 1001 Eggvit

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suverän finish – både på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Jämn och vacker yta
 • Matt, silkematt, halvblank, superblank
Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

12290 Antwerp Beige – en omedelbar klassiker

Mmm, beige. Den ljusa, gråbruna färgen som passar till allt och som vi aldrig riktigt tröttnar på. Men det finns…

4947 True Blue – en elegant kick till din interiör

Kulörnyheten Jotun LADY 4947 True Blue från vår nya färgkarta CANVAS är en frisk och ren blåton med omedelbara associationer…

Industriell stil hos Johanna

Välkommen hem till Johanna Ericsson med familj! Vi fick chansen att hälsa på i det egenritade, nybyggda ladhuset med industriell…

Bonnies barnrum i 1775 Fresh Pasta

Gör som Sara Biderman och färgsätt ett barnrum med den optimistiska och härliga gultonen 1775 Fresh Pasta från vår senaste…