Från SHABBY till CHIC

Från SHABBY till CHIC

Den lilla familjen hittade sitt drömhem. Perfekt läge, perfekt storlek och planlösning, men inte helt perfekt i stil invändigt. Som så många andra ville de sätta sin egen prägel på den nyinköpta bostaden, så att den blev ett hem som passade just dem. Interiören präglades av den gamla ägarens mjukare shabby chic-stil, medan de nya ägarna ville ha en stramare och mer klassisk inredning. Bort med väggpoesi och mönstrade tapeter, och väggarna var redo för nya färger och nya ägare.

Så här såg det ut när de köpte bostaden:

Före renovering

Bostaden hade många plus med fin takhöjd, ett fräscht kök och en öppen spis som passade den nya ägarens stil. Det mesta fick bli kvar, men några saker gjordes om. Nytt golv och ny belysning gav rummet ett mer uppdaterat uttryck, och när väggarna blivit målade och alla kulörer kom på plats fick kunden den inramning de önskat sig.

Vardagsrummet var ljust – ett uttryck de ville behålla.

Från shabby till chic

Vardagsrum efter

Då vi skulle välja kulörer tittade vi på vilka färger som redan fanns i den existerande interiören. Vardagsrummet hade ljusa väggar, något som den nya ägaren ville behålla. Köksinredningen hade en neutral grå ton, 9911 Neutral, medan väggar, fönster och dörrar var målade i en varm vit, 1453 Bomull. När neutrala och varma grå- och vittoner sätts samman förstärker de olikheterna sinsemellan. Det får den neutrala grå att skifta i lila, medan den varma vita blir tydligt gul.

De nya ägarna gillar lite kallare kulörer och valde därför att behålla köksinredningen i 9911 Neutral. För att få en kulör som passade till Neutral, och för att de gillade att vardagsrummet framstod som ljust och luftigt men ville ha en lite svalare ton, valde de kulören LADY 9915 Morgondis i den öppna delen. Den ligger i samma färgskala som Neutral, bara snäppet ljusare. Fönster, dörrar och lister fick en ren vit kulör, 9918 Klassisk Vit, för att passa ihop med de övriga kulörerna.

Från shabby till chic

Köket efter

Köksinredningen är målad i kulören 9911 Neutral, väggarna i 9915 Morgondis och fönster och lister i 9918 Klassisk Vit

Köket efter renovering

Matplatsen efter

Läs mer om gråtoner och vita kulörer här.

Tips: Om du väljer mörka väggfärger är det smart att ha några ljusa ytor i rummet. Det kan vara i form av bilder eller ljusa möbler som du kan belysa. De ljusa ytorna kommer att framstå väldigt tydligt och gör så att rummet inte upplevs som dunkelt och trist.

Kulörer i några zoner

Även om de största ytorna är målade i neutrala gråtoner, valde vi att ge några rum lite mera färg.

Tips:
Har du lust att experimentera med färg men inte riktigt vågar? Då kan du med fördel sätta färg på ett rum där man inte uppehåller sig så länge åt gången, t.ex. en entré eller en hall.

Hallen har lite dagsljus och är lång och smal. Trots ljusa väggar kändes den inte ljus och luftig, och den behövde lite identitet.

Från shabby till chic

Här valdes en mörk, vacker blå ton, LADY 4477 Deco Blue. Läs mer om den vackra blå kulören här. Det gav rummet karaktär och förstärker det smala intrycket. Man kan säga att färgen samarbetar med rummet på ett helt nytt sätt, och gör så att bilder och möbler kommer fram bättre.

Tips: Många väljer ljusa kulörer i rum med ont om dagsljus. Välj hellre en djup, dämpad färgton som gör rummet sofistikerat och spännande. Då blir kontrasten än större till rummen runtom, och interiören blir mer intressant.

Från shabby till chic

I TV-rummet fick det bli 7163 Minty Breeze, som ger en lugn och mjuk atmosfär. Den är extra fin mot den svarta braskaminen och trädetaljerna.

Alla väggar är målade med Jotun LADY Pure Color som ger en matt, vacker yta.

Avatar
Avatar

Adele Adele – Inredningsarkitekt - MNIL

Adele Kløve är inredningsarkitekt på MNIL, driver Plan A och jobbar med arkitektur- och inredningsprojektering för företag och bostadsbolag. Hon har lång erfarenhet från arkitektbranschen och delar med sig av sina bästa tips till dig. Adele har en brinnande passion för sitt yrke och är full av bra idéer om allt från kulörval till praktiska och kreativa lösningar i hemmet.

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…

Lanseringsevent för LADY Minerals hemma hos Angelica Svanström

Vi har lanserat en ny färgkarta för LADY Minerals kalkfärg och LADY Minerals Revive väggförnyare! Vad passar väl bättre än…

Kalkfärg hemma hos Emelie Sundberg

Fotografen och stylisten Emelie Sundberg ville skapa en levande känsla i vardagsrummet. Hon bestämde sig därför för att måla väggarna…