Ge rummet karaktär med komplementkulörer

Ge rummet karaktär med komplementkulörer

Den nya färgkartan från Jotun LADY – CANVAS – innehåller nya, härliga kulörnyanser inspirerade av naturen! Här kan du läsa mer om hur du skapar spännande rum med komplementkulörer.

På bilden: Väggen är målad med LADY Pure Color i 20218 Healing Lavender, taket är målat med LADY Perfection i 8493 Green Tea.

För den som gillar spännande kontraster och kraftfulla kombinationer kommer en färgsättning med komplementkulörer vara vägen att gå

Vad är komplementkulörer?

Inom färglära pratar vi mycket om det som kallas för komplementär färgsättning. Detta är när du kombinerar kulörer som ligger mittemot varandra i färgcirkeln, som till exempel blått och gult eller rött och grönt.

LADY 2030 Jord, LADY 7386 Pistachio

Väggen ovan till vänster är målad med LADY Pure Color 2300 Jord och väggen till höger är målad med LADY Pure Color 7386 Pistachio.

Genom att använda komplementär färgsättning kan du ge rummet extra karaktär och skapa en spännande, energirik och kraftfull interiör. Glöm inte att motsatser attraherar varandra!

Motsatser attraherar varandra

Komplementär färgsättning innebär att du väljer två kulörer som står mitt emot varandra i färgcirkeln. Detta är ett sätt att ge rummet karaktär och skapa en spännande interiör. Komplementkulörer samspelar på ett bra sätt, och dämpade nyanser får en frisk och oväntad energi när de interagerar med en noga utvald komplementkulör.

Fargesirkel_komplementærfargerKomplementär färgsättning innebär att du väljer två kulörer som står mitt emot varandra i färgcirkeln, till exempel en grön och en röd nyans.

Tips till komplementär färgsättning

 1. Välj alltid mycket mer av den ena kulören än den andra. På toppbilden är alla fyra väggar målade i den dämpade lilatonen 20218 Healing Lavender, medan taket – som blir en mindre yta i förhållande till väggarna – är målad i den gröna komplementärkulören 8493 Green Tea.
 2. Den ena kulören kan med fördel vara färgglad och den andra lite mer neutral – du väljer själv om det är den stora eller lilla ytan som ska vara den färgglada ytan. Båda delar fungerar, men uttrycket förändras såklart, så det beror på vad du är ute efter.
 3. Du behöver inte välja komplementkulörer som är exakt mitt emot varandra i färgcirkeln. Det funkar att välja en komplementkulör som är ett steg åt sidan. Ofta kan detta till och med se ännu mer naturligt ut.
 4. Gör en översiktsplan innan du köper färg. Hämta några pappersprover i butiken på kulörer du gillar och lek och matcha på olika sätt för att hitta rätt. Bestäm kulörer på både väggar, tak, lister och dörrar innan du börjar måla – då vet du att resultatet blir fint och att du får en kulörpalett som du kan leva med länge.

Väl utvalda, dämpade komplementkulörer får en frisk och oväntad energi när de dyker upp tillsammans. På bilden under ser du vad som händer när vi sätter ihop två dämpade komplementärkulörer, som den kalla lilatonen 20218 Healing Lavender och den dämpade, gröna nyansen 8493 Green Tea. De två kulörerna framhäver varandra och resultatet blir ett vackert, balanserat samspel som verkligen fångar ens uppmärksamhet!

LADY 20218 Healing Lavender_LADY 8439 Green Tea

Magi sker när två dämpade komplementkulörer möts!

Lek med kontrasterna!

Om man använder komplementär färgsättning på rätt sätt kan man skapa energiska, karaktärsfyllda rum. Om du vill leka med kontrastkulörer – utan att ta steget fullt ut – kan du experimentera genom att lägga till ett kraftfullt färgelement, en accent, till en annars neutral inredning. När du har en dämpad väggkulör, som till exempel 12291 Soft Brown, kan du enkelt lägga till en kraftigare kulör som accent – helt utan att de ”slåss” om uppmärksamheten i rummet.

LADY 121291 Soft Brown, LADY 20217 Muted Coral

Den dämpade, sofistikerade bruntonen 12291 Soft Brown får en fräsch och oväntad energi när nyheten 20217 Muted Coral används som accent på listerna. Detta ger rummet ett oväntat, men samtidigt sofistikerat uttryck. Väggen är målad med LADY Pure Color och listerna med LADY Supreme Finish.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

LADY 20217 Muted Coral_;LADY 12075 Soothing Beige

Nyheten 20217 Muted Coral är vacker som den är, men är också väldigt fin som accentkulör. Här är väggen målad med LADY Pure Color i 20217 Muted Coral, medan bordet är målat med LADY Supreme Finish i den mjuka beigetonen 12075 Soothing Beige.

Att motsatser attraherar varandra är allmänt känt, men att det också gäller när du ska lägga en färgsättningsplan för ditt hem är kanske nytt för många. Med komplementär färgsättning har du en enkel guide du kan följa för att skapa komplexa och spännande kulörkombinationer som blir extra personliga.

– Birgit Torkildsby, skandinavisk kulörchef Jotun

Vackra, klara kontraster med 4947 True Blue

Många älskar blått – och det förstår vi! Den vackra kulörnyheten 4947 True Blue är en frisk och ren blåton som ger omedelbara associationer till havets vilda färger. Detta är en härlig accent – och den gör sig också fin i kombination med andra komplementkulörer. Genom att introducera en blå accent in i en interiör med den gyllene färgfamiljen kan du också experimentera med att skapa mjuka kontraster av varmt och kallt.

LADY 4947 True Blue

Den kulörstarka nyheten 4947 True Blue lever verkligen upp till sitt namn! Detta är en av våra klaraste blåtoner någonsin, och den friska nyansen ger associationer till havets vilda, stormiga vågor. Se hur mycket energi 4947 True Blue får av den knallgula flaskan på bordet eller av den dämpade gultonen 8583 Earthy Yellow. Genom att kombinera blått med element från den gyllene färgfamiljen, kan du enkelt skapa härliga kontraster mellan varmt och kallt i interiören. 

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Ofta är det bara en liten förnyelse som ska till för att skapa en helt ny stämning i hemmet!

LADY 9918 Klassisk Hvit_LADY 4947 True Blue

Klarheten i 4947 True Blue gör den till en perfekt partner till 9918 Klassisk Vit, som är en av våra mest populära vittoner. Tillsammans skapar de ett rent, neutralt och skarpt kulöruttryck – och demonstrerar hur även små inslag av kulörer kan ha en transformerande effekt på interiören.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Jotuns kulörtrygghet

Alla våra kulörer utvecklas med unika recept anpassade för våra produkter. Vi garanterar därför en korrekt kulöråtergivning och kvalitet endast vid användning av färg blandad med Jotun Multicolor Kulörblandningssystem. Det först när du väljer både LADY-färg och en LADY-kulör (till exempel från CANVAS) från oss som du verkligen kan vara säker på att det blir den kulör du vill ha. Läs mer om Jotuns Kulörtrygghet.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Långvarigt vackert, matt utseende
 • Extremt slitstark
 • Extremt slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Se mer från den nya färgkartan CANVAS

Kulörerna vi omger oss med betyder mer än någonsin – både när det gäller vad de berättar om oss, men även hur de berikar atmosfären i hemmet. Här kan du utforska flera av kulörinriktningarna i den nya färgkartan CANVAS:

Läs mer om monokrom kulörharmoni.

Läs mer om närliggande kulörer.

Läs mer om neutraler.

Läs mer om färgkartan CANVAS.

 

Styling: Kråkvik/DÓrazio

Foto: Anders Schønnemann

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…