Greige och blått hos Tone Kroken

Greige och blått hos Tone Kroken

Norska inredningsarkitekten Tone Kroken lever på att skapa god stämning. Det framkommer i hennes vackra Oslo-lägenhet. Välkommen in!

Bilden ovan: Vardagsrummet är målat med kalkfärgen LADY Minerals i 10679 Washed Linen, listerna är målade med LADY Supreme Finish Pure Matt i 10679 Washed Linen. Taket är målat med LADY Perfection 1624 Lätthet.

Jag är en sann estetiker! Det är ingen hemlighet att jag älskar att omge mig med vackra ting.

Välkommen in till Tone Kroken

Tone Krokens eleganta lägenhet är fylld med delikata kulörkombinationer och vackra interiörval. Den glada inredningsarkitekten är en av Norges främsta inredningsexperter. Till exempel delar hon regelbundet med sig av goda råd om inredning och kulörval i podcasten Interiörrådet.

Interiørarkitekt Tone Kroken

Inredningsarkitekten Tone Kroken är en av Norges främsta inredningsexperter. Väggen bakom är målad med LADY Pure Color i 5530 Collected Blue

– Jag älskar allt som är vackert! Vissa skulle nog kalla det för en arbetsskada, men jag måste helt enkelt ha det vackert omkring mig. Jag ser inspiration och fina färgkombinationer överallt. En färg, en form, eller något vackert jag har sett, får jag plötsligt användning för under lång tid framöver. Det kan ge mig ett spännande och nytt uttryck eftersom det används på ett nytt sätt, berättar Tone.

Tilltalas av lugna, harmoniska kulörkombinationer

– Att måla med nya kulörer är ett enkelt sätt att förnya sitt hem på. Färgerna du omger dig med säger mycket om din personlighet, det avslöjar vem du är och vad du gillar, berättar Tone. – Men det är viktigt att veta att du inte måste använda starka, knallliga färger för att uppnå ett intressant resultat! Själv gillar jag verkligen pasteller, beige toner och lugna kulörkombinationer.

Till sitt eget hem har Tone valt en lugn och harmonisk kulörpalett. I matsalen syns nyheten 5530 Collected Blue som för med sig härlig energi. Lägenhetens ljusa nyanser, greige tonerna 10679 Washed Linen och 1928 Sommarsnö, bidrar till ett avslappnat och minimalistiskt uttryck.

Jag tror att alla förstår glädjen i att välja rätt kulörer som man tycker är fina i sitt hem.

Ljust sovrum med kalkfärg i taket

– Mitt sovrum är förnyat med lugna och meditativa kulörkombinationer, som inspirerar mig till vila och ro, säger Tone. Väggar och skåp är målade med den behagliga nyansen 1928 Sommarsnö. Detta är en ljus, greige kulör som är varm och lugn i tonen, utan att gå för mycket över i grått.

Tone Krokens soverom er malt med LADY Pure Color i 1928 Sommersne

En lugn oas. Tones sovrum är målat med LADY Pure Color i 1928 Sommarsnö. Lägg märke till taket som är målat med kalkfärgen LADY Minerals i 9930 Frostdis för en varm och omslutande känsla. Dock rekommenderar vi helst att man använder vår takfärg LADY Perfection vid takmålning.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Minerals

LADY Minerals

Vackra kalkade väggar
 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

– Vi borde bli mer medvetna om hur kulörvalen påverkar vårt humör. Den som inte sover så bra om nätterna bör måla sitt sovrum i blått, till exempel. Blåa toner har en avslappnande effekt på kropp och sinne, säger Tone. Själv har hon gått åt motsatt håll! – Jag har valt en ljus ton för att få lite mer energi på morgonen! Ljusa väggar, i kombination med ett mörkare tak, har bra effekt på mig.

Tone Krokens soverom er malt med LADY Pure Color i 1928 Sommersne.

I Tone Krokens soverom er både vegger og skap malt med 1928 Sommersne.

Skåpsdörrarna är målade med samma nyans som väggarna – detta ger ett lugnt och enhetligt uttryck i sovrummet. Väggarna är målade med LADY Pure Color, skåpsdörrarna med LADY Supreme Finish Pure Matt – allt i den ljusa nyansen 1928 Sommarsnö. Taket är målat med kalkfärgen LADY Minerals i 9930 Frostdis.

Taket i Tone Krokens soverom er malt med kalkmalingen LADY Minerals i 9930 Tåkedis

Tone gillar att variera olika texturer, och i lägenheten hittar du flera ytor som är målade med kalkfärgen LADY Minerals. Taket i sovrummet är målat med LADY Minerals 9930 Frostdis.

Elegant matsal i blått

Matsalen är målad i favoriten 5530 Collected Blue från den nya LADY-färgkartan STORIES. Detta är en dämpad och behaglig blåton som bidrar till att skapa en mjuk atmosfär i rummet. 5530 Collected Blue upplevs något gråaktig, men med inslag av grönt. Läs mer om 5530 Collected Blue här!

Tone Krokens spisestue er malt i LADY 5530 Collected Blue

Matsalen är lång och smal, så Tone har behållit det ljusa taket för att göra rummet lite större. Väggarna är målade med LADY Pure Color i 5530 Collected Blue, taket är målat med LADY Perfection i 1624 Lätthet.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt, helmatt tak
 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

– Matsalen har blivit så fin! Är den inte lite mörk och mystisk? säger Tone och ler.

Tone Krokens spisestue er malt med LADY Pure Color i 5530 Collected Blue

Tone Krokens spisestue er malt med LADY Pure Color i 5530 Collected Blue

Tone är väldigt förtjust i vackra saker – något som syns tydligt i matsalen. Här står stilfulla möbler tillsammans med ståtliga konstobjekt. Väggarna i matsalen är målade med LADY Pure Color i 5530 Collected Blue, listerna är målade med LADY Supreme Finish Pure Matt i 5530 Collected Blue.

Att måla matsalen i blått var dotterns idé. Bra val, tycker vi!

– Det var faktiskt min dotter som först föreslog att jag borde måla matsalen i blått. När jag såg 5530 Collected Blue i den nya LADY-färgkartan så visste jag direkt att detta var kulören för mig! Den har ett lite ”dusty” uttryck som passar bra här, säger Tone.

Jag målar ofta! Det är viktigt att kulörerna matchar mitt humör och inspirerar mig.

Lugnt och inbjudande vardagsrum med kalkfärg

Tones vardagsrum har fått ett harmoniskt uttryck med greige kulörval. Väggarna är målade med LADY Minerals i 10679 Washed Linen för ett lugnt och mjukt uttryck.

Tone Krokens stue er malt med kalkmalingen LADY Minerals i 10679 Washed Linen.

Vardagsrumsväggarna är målade med kalkfärgen LADY Minerals i 10679 Washed Linen. Tone älskar texturkontraster, och uppmuntrar fler till att testa kalkfärg hemma. Listerna och dörren är målade med LADY Supreme Finish Pure Matt i 10679 Washed Linen, taket med LADY Perfection i 1624 Lätthet. Lägg märke till soffan från Bohus – den har Tone designat själv.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Vår bästa färg – till trä och panel
 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Minerals

LADY Minerals

Vackra kalkade väggar
 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt, helmatt tak
 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Stuen til Tone Kroken malt i 10679 Washed Linen

Kalkfärgens textur skapar ett spännande, men samtidigt lugnt och omslutande uttryck i rummet. Väggen är målad med LADY Minerals i 10679 Washed Linen, listerna är målade med LADY Supreme Finish Pure Matt i 10679 Washed Linen, taket med LADY Perfection i 1624 Lätthet.

Tone är väldigt nöjd med sitt vardagsrum och det kan vi verkligen förstå!

Jag tycker att vardagsrummet blev perfekt som det är nu! Här råder en trevlig och avslappnande atmosfär. Jag föredrar ofta lite lugna kulörkombinationer, de bidrar till att jag sänker axlarna och njuter lite extra av livet, säger Tone.

Tone Krokens stue malt i 10679 Washed Linen, her malt med kalkmalingen LADY Minerals.

Tone Krokens stue malt i 10679 Washed Linen, her malt med kalkmalingen LADY Minerals.

Tone ville ha en ljus kulör som ger energi – men som också kan göra det extra mysigt och stämningsfullt ihop med tända stearinljus under kvällstid. Valet föll på 10679 Washed Linen, målat med kalkfärgen LADY Minerals

Tone Krokens tre kulörtips:

 • Välj alltid mattaste möjliga färgen. Med LADY Pure Color är det enkelt att uppnå ett vackert och exklusivt kulöruttryck!
 • Var inte rädd för att blanda texturer. Kalkfärgen LADY Minerals skapar ett spännande uttryck som blir extra fint i kombination med olika glansgrader.
 • Måla taket! Detta är en enkel ändring som kan ge rummet ett helt nytt uttryck. Takfärgen LADY Perfection ger ett perfekt, helmatt resultat.

Interiørarkitekt Tone Kroken

Foto: Yvonne Wilhelmsen.

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…